http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Αgro Quality Festival... 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2010!!!

http://www.agroqualityfestival.gr/images/logo.png


Αυτή την Πρωτομαγιά η ελληνική ύπαιθρος έρχεται στο κέντρο της Αθήνας.
Το «
Agro Quality Festival», θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2010, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).


Το Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει σκοπό την προβολή και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης στο δίκτυο των επαγγελματιών της διατροφής, τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών αλλά και στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν αγνά ποιοτικά προϊόντα αλλά και να περιηγηθούν στο Αγροτικό Χωριό γνωρίζοντας τη διαδικασία παραγωγής μιας σειράς αγροτικών προϊόντων μέσα από τη λειτουργία του Παραδοσιακού Ελαιοτριβείου, του Τυροκομείου, του Μελισσοκομείου, των Ρακοκάζανων και του Μύλου.

Στο «Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», θα συζητηθεί το μείζον θέμα της προώθησης-δικτύωσης των ελληνικών προϊόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Παράλληλα, θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα στην Κρητική Διατροφή, καθώς σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ γυναίκες από όλη την Ελλάδα θα μαγειρεύουν και θα προσφέρουν λιχουδιές εμπνευσμένες κυρίως από την Κρήτη που φέτος θα είναι η τιμώμενη Περιφέρεια.

Επαγγελματίες και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν
ξεχωριστές Γαστρονομικές προτάσεις από τις σχολές Le Monde, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική τέχνη.


Η κατασκευή του Μαγιάτικου Στεφανιού την Πρωτομαγιά και τα
bartender shows θα δώσουν μια ψυχαγωγική διάσταση στο Φεστιβάλ και θα ολοκληρώσουν ευχάριστα το τετραήμερο ταξίδι σε γεύσεις και εικόνες από όλη την Ελλάδα.

Στην «Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας», συμμετέχουν Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Επαγγελματίες του Αγροτουρισμού, Καταστήματα Βιολογικών Προϊόντων, Γυναικείοι & Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Εταιρείες Πιστοποίησης & Ελέγχου, Εταιρείες Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων και Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με την παραγωγή ή εμπορία αγροτικών προϊόντων.


Η είσοδος για τους επισκέπτες θα είναι 3€


Οι ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι:


Πέμπτη 29 Απριλίου, 17:00-22:00, Παρασκευή 30 Απριλίου, 12:00-22:00

Σάββατο 1 Μαΐου, 10:00-22:00, Κυριακή 2 Μαΐου, 10:00-21:00


Για πληροφορίες:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΗΛ: 210 36.10.265, 36.22.205 / FAX: 210 26.10.276

E-mail: info@eosp.eu, www.agroqualityfestival.gr

::food industry news:: Vivartia: Τα οφέλη από την πώληση της Chipita.

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/vivartia001-big.jpg
Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα από την ενδεχόμενη πώληση του 100% του κλάδου Αρτοποιίας και Ζαχαρωδών ανέρχεται σε € 50 εκατ. στις ατομικές οικονομικές καταστάσεις της Vivartia, αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα η εταιρία απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διευκρίνιζει τα ακόλουθα:

Α.(α) Δεδομένου ότι όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει από τις 22.3.2010, επίκειται απόσχιση τεσσάρων κλάδων δραστηριότητας της Εταιρείας με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30 Απριλίου 2010, ημερομηνία κατά την οποία θα καθοριστεί η καθαρή θέση των κλάδων και η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις 30 Ιουνίου 2010 και

(β) δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου που έληξε την 31 Μαρτίου 2010 και ως εκ τούτου η παρακάτω εκτίμηση βασίζεται στα στοιχεία των δημοσιευμένων καταστάσεων της 31 Δεκεμβρίου 2009, το εκτιμώμενο αποτέλεσμα από την ενδεχόμενη πώληση του 100% του κλάδου Αρτοποιίας και Ζαχαρωδών ανέρχεται σε € 50 εκατ. στις ατομικές οικονομικές καταστάσεις της Vivartia A.B.E.E. , ενώ δεν αναμένεται σημαντικό κέρδος ή ζημιά στις αντίστοιχες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται αφενός στο τίμημα που προσυμφωνήθηκε μεταξύ της Εταιρείας και κοινοπραξίας επενδυτών με επικεφαλής τον όμιλο Olayan και τον κ. Σ. Θεοδωρόπουλο, και αφ ετέρου στην εκτίμηση για την καθαρή θέση του εν λόγω κλάδου.

euro2day.gr

::beer funny:: Όταν ο "Χάρος" πίνει μπύρα... IPA Greene King!!!

::olive oil news:: Eλαιοτεχνία 2010...by agroschannel.com!!!

::food news:: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΕΚΘΕΣH "ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΩΗ"

http://www.chiosnet.gr/5thSchool/mastixa.jpg

Η Ν.Α.Χίου – Πολιτιστικός Οργανισμός Ν.Α. Χίου και η Ε.Μ.Χ συμμετείχαν στη διαδραστική πολυέκθεση : « ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΩΗ » στις 8 - 11 Απριλίου 2010, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

Στο περίπτερό μας προεβλήθησαν ως συνεκθέτες οι εταιρίες ποτοποιίας:

Χιών-Γκιάλης Ιωάννης και Υιός Ο.Ε, Απαλλαρίνα, Αφοί Τέττερη, Ψυχής, οι βιοτεχνίες παραδοσιακών γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων «το γλυκό της Θείας Ευαγγελίας » Στ. Παληός, Γ.Ε Βαρλάς και η εταιρεία Σαραντής Α.Ε.

Την έκθεση επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μιχάλης Καρχιμάκης, η πρόεδρος πολιτιστικού Τομέα Δήμου Κηφισιάς κα Βλάχου, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κος Κουρής πολλοί αντιπρόσωποι, εισαγωγείς και πλήθος κόσμου.

Διανεμήθηκαν έντυπα κυρίως θεματικού χαρακτήρα, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα ενώ έγιναν πολλές επαγγελματικές συμφωνίες.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδραστικές εκδηλώσεις με θέμα την ποιοτική διατροφή και την οινογνωσία από αξιόλογους δημοσιογράφους και γευσιγνώστες.

chiospress.gr

::olive oil news:: Πιέζεται η τιμή του λαδιού. Στα 2,30 η ανώτερη τιμή παραγωγού.


agroschannel.com

Από τα Φάρσαλα μέσω ίντερνετ

ImageΣτη λύση του ίντερνετ κατέφυγε ο παραγωγός Χαράλαμπος Κοντογιάννης από τα Φάρσαλα, για να διαθέσει την αγροτική του παραγωγή, και όπως φαίνεται η επιλογή του τον δικαίωσε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «Το www.kontogiannis.eu στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές ξεπερνώντας τις 8.000 επισκέψεις ενώ πολλές είναι οι παραγγελίες προϊόντων».

Έτσι συντομεύει η διαδρομή από το χωράφι ως τον καταναλωτή, παρακάμπτοντας εμπόρους και μεσάζοντες. Ωφελημένος βγαίνει ο παραγωγός που καρπώνεται την τιμή λιανικής πώλησης των προϊόντων του, αλλά και ο καταναλωτής, ο οποίος αγοράζει προϊόντα σε φυσιολογικές τιμές, και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού του.

Από την ιστοσελίδα του κ. Κοντογιάννη, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει φακές ψιλές, ρεβύθια, φασόλια, , αλλά και μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και κτηνοτροφικά μπιζέλια, κουκιά και βίκο. Ήδη ο δραστήριος παραγωγός ετοιμάζει νέα ιστοσελίδα με σύστημα on line παραγγελιών, ενώ φιλοξενεί και αγγελίες αγροτικού ενδιαφέροντος.

agronews.gr

::milk news:: Συμπόσιο για το γάλα στην Αθήνα.

Η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος- IDF διοργανώνει στις 16 έως 18 Μαΐου 2011, στην Αθήνα, Διεθνές Συμπόσιο για το Πρόβειο, το Γίδινο και άλλα είδη γάλακτος, εκτός του...... αγελαδινού και ανακοινώνει πρόσκληση για υποβολή εργασιών προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Σκοπός του Συμποσίου είναι η ενημέρωση των επιστημόνων, των τυροκόμων, των κτηνοτρόφων, των εμπόρων και άλλων επαγγελματιών του τομέα, για τις εξελίξεις στην παραγωγή, εμπορία, χημεία, μικροβιολογία, επεξεργασία καθώς και για τη συμβολή στην ανθρώπινη διατροφή του πρόβειου, του γίδινου και των άλλων ειδών γάλακτος και των προϊόντων τους, εκτός του αγελαδινού.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει τέσσερεις Συνεδρίες με διαφορετικές θεματικές ενότητες και προσφέρει την ευκαιρία σε επιστήμονες που υπηρετούν τη γαλακτοκομία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρουσιάσουν, προφορικά ή υπό μορφή poster, τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνάς τους. Πέραν των ερευνητικών εργασιών που θα παρουσιαστούν, ειδικοί καταξιωμένοι διεθνώς επιστήμονες έχουν προσκληθεί να εισηγηθούν σημαντικά θέματα σε κάθε Συνεδρία. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τυροκομεία.

Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου θα είναι η αγγλική ενώ θα πραγματοποιείται και ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

agroschannel.com

::food news:: www.yourgoods.gr : "το πρώτο δίκτυο μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και καταστημάτων".



Η YourGoods δημιουργεί μια νέα υπηρεσία δικτύωσης στο Ιντερνετ μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και επιλεγμένων καταστημάτων παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος της είναι αφ’ενός, να παρέχει ενημέρωση σχετικά με το “τι παραδοσιακά προϊόντα παράγει ο κάθε τόπος και πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε”, και αφ’ετέρου, να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και καταστημάτων χωρίς διαμεσολαβήσεις, εντοπίζοντας ο ένας τον άλλον άμεσα στο δίκτυο της.

Για αυτούς τους λόγους έχει ξεκινήσει τη διαδικασία χαρτογράφησης - καταγραφής παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων και καταστημάτων από όλη την Ελλάδα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yourgoods.gr, οι παραγωγοί προβάλλουν και διαφημίζουν τα προϊόντα τους με βάση το νομό στον οποίο δραστηριοποιούνται και δηλώνουν τα καταστήματα στα οποία διαθέτουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, επιλεγμένα καταστήματα προβάλλονται και προβάλλουν τα προϊόντα που διαθέτουν και γίνονται ευκολότερα εντοπίσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Οι επισκέπτες του ιστοτόπου www.yourgoods.gr μπορούν να ενημερωθούν και να αναζητήσουν εύκολα και γρήγορα ποιοτικά προϊόντα της αρεσκείας τους από όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον τόπο προέλευσης, τον παραγωγό ή την κατηγορία στην οποία ανήκουν, όπως: Βότανα, Έλαια και Φυσικά Καλλυντικά, Ελιές και Ελαιόλαδο, Ζυμαρικά, Γλυκίσματα, Γαλακτοκομικά, Κρασιά κ.α.

Το όραμα της YourGoods είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου, που να φέρνει πιο κοντά τον καταναλωτή στο παραγωγό, προσφέροντάς μας το συντομότερο δρόμο προς τα παραδοσιακά προϊόντα!

paseges.gr

Δείτε το ενημερωτικό έντυπο για τους παραγωγούς σε pdf μορφή, εδώ:

::food news::Τσιόλος: Κάντε αίτηση χρηματοδότησης για την προώθηση προϊόντων αιγοπροβατοτροφίας!

Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους αιγοπροβατοτρόφους

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική , όπως διαμορφώθηκε μετά το διαγνωστικό έλεγχο, αποσκοπεί κυρίως στην επίτευξη μιας γεωργίας, ναι μεν ανταγωνιστικής και περισσότερο προσανατολισμένης προς την αγορά, αλλά και αειφορικής. Γι αυτό και κατά το "διαγνωστικό έλεγχο" της ΚΓΠ λήφθηκαν υπόψη οι...... εξελίξεις στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, υπό το πρίσμα και της δυνατότητας που αυτός έχει, να παρέχει δημόσια αγαθά τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτησης του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη .

Ως αποτέλεσμα, η υφιστάμενη ΚΓΠ αποτελεί ευκαιρία για αξιοποίηση από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας σειράς μέτρων πολιτικής για τη στήριξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε περιοχές με περιορισμένες εναλλακτικές οικονομικές δυνατότητες, την εφαρμογή του "άρθρου 68" για ειδική στήριξη γεωργών σε ορισμένες περιοχές που ειδικεύονται στην αιγοπροβατοτροφία και για αποζημιώσεις γεωργών για οικονομικές ζημιές εξαιτίας ζωονόσων, τη χρήση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για την εκτροφή προβάτων με στόχο την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και την προστασία της βιοποικιλότητας, τη χρήση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού παραγωγής των εκτροφέων αιγοπροβάτων, συμπεριλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης της αγοράς εξοπλισμού για την εισαγωγή συστηματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης ή άλλων νέων προτύπων, τη στήριξη επενδύσεων για βελτίωση των επιδόσεων και συμμόρφωση με τα νέα κοινοτικά πρότυπα που εισάγονται στην εθνική νομοθεσία, τη χορήγηση ετήσιας κατ΄ αποκοπή ενίσχυσης για 5 χρόνια από τη μέρα που ένα πρότυπο γίνεται υποχρεωτικό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες που πρέπει να το εφαρμόσουν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ζήτησης για τα προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση στον τομέα να υποβάλει αιτήσεις χρηματοδότησης για την προώθηση των προϊόντων του.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, ο Σ. Δανέλλης τόνισε οτι "Έίναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την αιγοπροβατοτροφία ως τομέα με μεγάλες δυνατότητες να δώσει απαντήσεις σε δύο από τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αναμενόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση των πολιτών για το δυναμισμό που μπορεί να αποκτήσει η αιγοπροβατοτροφία και για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αυτή μπορεί να προσφέρει είναι κρίσιμη για την προώθηση των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στις τρίτες χώρες. Η αιγοπροβατοτροφία έχει και ένα άλλο πρόσωπο από αυτό στο οποίο έχουμε συνηθίσει και αυτό είναι που της προσδίδει μεγάλες δυνατότητες συμβολής στην πράσινη ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων μεγάλης διατροφικής αξίας. Επομένως, ο τομέας θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνονται σήμερα και ακόμα περισσότερο θα υπάρξουν στο μέλλον για επαναπροσανατολισμό του προς αυτήν την κατεύθυνση".

agroschannel.com

::food news::Ευνοϊκές οι συνθήκες για την καλλιέργεια καρπουζιού


Ιδιαίτερα ευνοϊκές θεωρούνται οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες για την ομαλή καρποφορία του πρώιμου καρπουζιού. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι με «σύμμαχο» τον καιρό, χωρίς έντονες βροχοπτώσεις, παγετούς ή ακόμα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η συγκομιδή θα αρχίσει να γίνεται από το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Στα πάγια έξοδα που έχουν οι καλλιεργητές, εκτός από την αγορά του νάιλον που χρειάζεται για το σκέπασμα των φυτών, περιλαμβάνεται και το κόστος για τα εργατικά χέρια που απασχολούν, ο αριθμός των οποίων φθάνει ακόμα και τα 10 άτομα, σύμφωνα πάντα με τον αριθμό των στρεμμάτων.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου οι παραγωγοί τοποθέτησαν τα φυτά στα χωράφια τα οποία σκεπάστηκαν με νάιλον όπου και θα παραμείνουν μέχρι την τελική ωρίμασή τους. Αρκετοί ωστόσο είναι αυτοί που έχουν προμηθευτεί το ειδικό μηχάνημα φύτευσης, το οποίο παρά το υψηλό κόστος αγοράς του, που υπολογίζεται στα 10.000 ευρώ, έχει απλουστεύσει τη διαδικασία.

Eφέτος οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα στην παραγωγή καρπουζιού θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με πέρυσι όπου οι βροχοπτώσεις που διήρκεσαν ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαΐου, λειτούργησαν ανασταλτικά, καθώς δεν ευνόησαν την ομαλή καρποφορία του προϊόντος που ήδη βρισκόταν στα χωράφια.

Ο καρπός δεν κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ωριμάσει, καθώς για να μπορέσει το καρπούζι να αναπτύξει τα επιθυμητά επίπεδα ζαχάρου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλοκαιρία που πρέπει να επικρατεί και προπαντός οι υψηλές θερμοκρασίες.

Καλύτερη η όψιμη παραγωγή

Ωστόσο καλύτερη θα είναι η κατάσταση για την όψιμη παραγωγή η συγκομιδή της οποίας θα ξεκινήσει να γίνεται από τα μέσα Ιουλίου. Το προϊόν θα ωριμάσει πλήρως, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει σημαντικά η ζέστη των τελευταίων ημερών. Η ποιότητα των καρπουζιών θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξαγωγική δράση της παραγωγής.«Παρόλο που κάθε φορά φροντίζουμε για τις καλλιέργειές μας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για τη σωστή καρποφορία του προϊόντος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά και που όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές καταστρέφουν ολόκληρη σοδειά», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Κανελλόπουλος παραγωγός από την Κορυφή. Η τιμή μάλιστα πέρυσι κυμάνθηκε στα 40 λεπτά, ιδιαίτερα χαμηλή, προκαλώντας έντονη δυσφορία από τη μεριά των παραγωγών, αφού τα έξοδα που είχαν αυξήθηκαν σημαντικά, τα έσοδα τους όμως από την παραγόμενη ποσότητα μειώθηκαν αισθητά λόγω και της πτώσης στην παραγωγή.

paseges.gr

::food news::Με πολλά προβλήματα οι εξαγωγές της εβδομάδας που πέρασε.

Συνεχίστηκαν με μέτριους ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τις χώρες της Ε.Ε. και με μεγάλα εμπόδια προς τρίτες χώρες λόγω της λευκής απεργίας των γεωπόνων ελεγκτών του δημοσίου. Όπως υποστηρίζουν οι εξαγωγικοί φορείς, η απώλεια αυτών των αγορών, που...... σε βάθος χρόνου έχει χτίσει το εξαγωγικό εμπόριο, θα στερήσει από την εθνική παραγωγή ένα μεγάλο ποσοστό της διάθεσής της.

Οι φορείς του εμπορίου (ΣΕΒΕ, IΝCOFRUIT, ΕΚΕ και ΠΕΜΕΤΕ) έχουν απευθύνει έκκληση προς τους γεωπόνους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε, όπως αναφέρουν, να περισωθεί, σε αυτές τις δύσκολές οικονομικές συγκυρίες, η εξαγωγική δραστηριότητα.

Ακόμη οι εξαγωγικοί φορείς «εκφράζουν το «παράπονο» προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που βρίσκονται σε παραγωγικές περιοχές (με εξαίρεση το νομάρχη Ηλείας), για τη μη ευαισθητοποίηση τους, προκειμένου εντός του ωραρίου εργασίας να στείλουν τους γεωπόνους ελεγκτές στα τελωνεία και συσκευαστήρια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 10 - 16/4/2010, είναι οι εξής:

  • Μανταρίνια: 30.419 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.479 τόνων

  • Πορτοκάλια: 203.139 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 172.909 τόνων

  • Λεμόνια: 289 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 290 τόνων

  • Γκρέιπ Φρούτ: 283 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 267 τόνων

  • Ακτινίδια: 43.724 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 35.022 τόνων

  • Αγγούρια: 18.913 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 15.498 τόνων

  • Μήλα: 9.901 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.428 τόνων

Εκτιμάται από την IΝCOFRUIT ότι οι εξαγωγές πορτοκαλιών ανέρχονται στους 270.000 τόνους

agroschannel.com

::milk news::Η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμά ελληνικό γάλα, έστω και ακριβότερο.



Κερδίζει τις προτιμήσεις του 89% των καταναλωτών της χώρας μας το ελληνικό γάλα. Μάλιστα, το προτιμούν από τα εισαγόμενα ακόμα και όταν καλούνται να το πληρώσουν ακριβότερα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που διενήργησε για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η ICAP και ανακοινώθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον, περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 95%), δήλωσε ότι επιθυμεί να γνωρίζει την προέλευση του γάλακτος που βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων, ενώ σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (98%), δήλωσαν ότι με δεδομένο ότι το βάρος και η τιμή ενός γαλακτοκομικού προϊόντος παραμένουν ίδια, αυτοί θα επέλεγαν το εγχώριο.

Σε ερώτηση εάν οι ελληνικές ονομασίες τοπωνυμίων τυροκομικών προϊόντων δημιουργούν την εντύπωση ότι το προϊόν είναι φτιαγμένο από ελληνικό γάλα ή εισαγόμενο, ποσοστό 67% απάντησε πως η επωνυμία παραπέμπει στην ελληνικότητα του προϊόντος. Η έρευνα έγινε πανελλαδικά, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 600 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 64 χρόνων.

paseges.gr

::food news::Περιγραφή και αξιολόγηση δύο εγχώριων ποικιλιών κερασιάς, «Βασιλειάδη» και «Λεμονίδη»

by agrotypos.gr

(Χατζηχαρίσης Ι. & Καζαντζής Κ.)



 Περιγραφή και αξιολόγηση δύο εγχώριων ποικιλιών κερασιάς,  «Βασιλειάδη» και «Λεμονίδη» 'Αρθρο από το τεύχος 3/2010, του περιοδικού "Γεωργία-Κτηνοτροφία"

Περιεχόμενα τεύχους...

::food news:: Μουχλιασμένο γιαούρτι και ληγμένος ορός.

...Αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Εμπορίου τον Μάρτιο Μουχλιασμένο γιαούρτι και φυσικός ορός για βρέφη που είχε λήξει από τον Ιούλιο του 2009, διατέθηκαν σε καταναλωτές τον Μάρτιο, ενώ διαπιστώθηκε ότι εταιρία χρέωνε με «καπέλο» 25%, αλλά και κλειδαράς που χρέωσε πελάτη για άσκοπη μετάβαση για άνοιγμα πόρτας, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει…

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Νίκο Ντίτορα, κατά τον απολογισμό του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή, της Διεύθυνσης Εμπορίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων Ν. Μαγνησίας (Διευθύνσεις Εμπορίου, Κτηνιατρικής, Υγεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Χημική Υπηρεσία Βόλου και ΕΦΕΤ), για το μήνα Μάρτιο, έγιναν 13 δειγματοληψίες διαφόρων προϊόντων.

Τον περασμένο μήνα έγιναν 99 αγορανομικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις του Αγορανομικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, πρατήριο υγρών καυσίμων εισέπραξε υψηλότερη τιμή για βενζίνη, από την πινακίδα που βρισκόταν στην είσοδο του πρατηρίου.

Επίσης, παραγωγός - πωλητής οπωροκηπευτικών ειδών λαϊκών αγορών, που είχε άδεια της Νομαρχίας, δεν τηρούσε το προβλεπόμενο τριπλότυπο δελτίο αποστολής.

Σε έλεγχο της υπηρεσίας για πλανόδιους πωλητές στο Γορίτσα, ανέφερε ο αντινομάρχης, διαπιστώθηκε ότι ένας πωλούσε πλαστικές καρέκλες, τραπέζια, πιθάρια και μουσαμάδες και ο δεύτερος πατάτες και πορτοκάλια και οι δύο χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου.

Όσον αφορά στα βενζινάδικα, υπήρχε καταγγελία από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, για πρατήρια υγρών καυσίμων στη Ν. Αγχίαλο, που διέθεταν νοθευμένα καύσιμα, ωστόσο μετά από ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν νοθευμένη.

Το Τμήμα Τεχνικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Εμπορίου της Ν.Α. Δυτικής Αττικής, έστειλε έγγραφο στη ΝΑΜ που ανέφερε ότι καταναλώτρια αγόρασε καρέκλα γραφείου, που υποτίθεται ότι ήταν καλυμμένη με δέρμα, αποδείχτηκε ότι ήταν απομίμηση δέρματος.

Πολλές καταγγελίες
Τον περασμένο μήνα υποβλήθηκαν επτά καταγγελίες πολιτών, επισήμανε ο αντινομάρχης. Μια αφορούσε στραγγιστό γιαούρτι, που είχε σημάδια ευρωτίασης (μούχλας) και αγοράστηκε από καταναλωτή από σούπερ μάρκετ.

«Όταν οι καταναλωτές βρίσκουν αλλοιωμένα τρόφιμα με εμφανή σημάδια, καλό είναι να μην το υποδεικνύουν στο κατάστημα που το αγόρασαν, αλλά να το πηγαίνουν αμέσως στην Ένωση Καταναλωτών ή στη Διεύθυνση Εμπορίου, για να μπορούν οι υπηρεσίες να εξακριβώσουν την παρτίδα. Ενώ υπήρχε καταγγελία ότι μύριζε ένα κοτόπουλο, έγινε έλεγχος μετά από τρεις ώρες και είχε εξαφανιστεί από το μάρκετ όλη η παρτίδα», δήλωσε ο κ. Ντίτορας.

Μια καταγγελία αφορούσε εταιρία ηλεκτρολογικού - ηλεκτρονικού - ψηφιακού και επικοινωνιακού υλικού, που εισέπραξε τιμή για αγορά προϊόντος 9,98 €, έναντι των 8 €, που ήταν η αναγραφόμενη, δηλαδή με «καπέλο» κατά 25%.
Καταγγελία έγινε και κατά φαρμακείου του Βόλου, για πώληση παραφαρμακευτικού προϊόντος (αμπούλες φυσικού ορού για βρέφη), που είχε λήξει από τον Ιούλιο του 2009.

Εντωμεταξύ συμπολίτης, φώναξε κλειδαρά, γιατί κλειδώθηκε έξω, αλλά, μέχρι να πάει, είχε ανοίξει την πόρτα. Ωστόσο, ο κλειδαράς τον χρέωσε και του έκοψε και απόδειξη. Όπως διαπιστώθηκε από την υπηρεσία, στον τιμοκατάλογο ανέγραφε ότι χρέωνε την άσκοπη μετάβαση για άνοιγμα πόρτας, οπότε δεν διαπιστώθηκε παράβαση.

magnesianews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr