http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::european food news::Η Copa Cogeca καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν έναν ακμαίο γαλακτοκομικό τομέα

Η Copa Cogeca καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν έναν ακμαίο γαλακτοκομικό τομέαΑνακοίνωση με αφορμή τη σύσκεψη «Ποιο Μέλλον για το Γάλα» που οργανώθηκε από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες, εξέδωσαν οι κορυφαίες αγροτοσυνεταιριστικές Ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca. Στην ανακοίνωση, τονίζεται μεταξύ άλλων η αναγκαιότητα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των γαλακτοπαραγωγών ενώ οι Copa-Cogeca καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να διασφαλίσουν μια δυναμική ΚΑΠ και στο μέλλον, η οποία θα διατηρεί τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες και θα διασφαλίζει έναν ακμαίο γαλακτοκομικό τομέα και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις Copa Cogeca από την τιμή λιανικής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων, μόλις το 24% καρπώνονται οι παραγωγοί, ενώ πριν 10 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Copa, Padraig Walshe, δήλωσε κατά την διάρκεια της σύσκεψης: « Το εισόδημα των αγροτών της Ε.Ε. βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου εισοδήματος, ενώ το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ έχει σημειώσει πτώση πάνω από 20% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές τιμές παραγωγού και υψηλό κόστος παραγωγής. Είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν νέα στοιχεία στην μελλοντική πολιτική γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά να προταθούν στην επόμενη έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για το γάλα». Και πρόσθεσε: «Τα κοινοτικά μέτρα που ισχύουν σήμερα για την διαχείριση της αγοράς, όπως το σύστημα δημόσιας παρέμβασης της ΕΕ για το γάλα και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να διατηρηθούν. Επίσης χρειάζεται να διατηρήσουμε τη στρατηγική μας παρουσία στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών. Επομένως τα κίνητρα για την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον να αποτελούν τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής γάλακτος. Η κοινοτική πολιτική πρόσβασης στην αγορά πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί μια αποτελεσματική τιμή παρέμβασης. Τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων της αγοράς όπως η ασφάλιση είναι απαραίτητα και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω προκειμένου οι αγρότες να προστατευτούν από την ακραία μεταβλητότητα της αγοράς. Επίσης χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, με την προϋπόθεση ότι θα ωφελήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους.»
Επίσης ο κ. Henri Brichart, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για τα γαλακτοκομικά, τόνισε: «Το μερίδιο των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχει σημειώσει απότομη πτώση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τεράστιας δύναμης λίγων σουπερμάρκετ. Πρέπει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη. Ένας τρόπος για να βελτιωθεί η θέση τους είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα πλαίσια οργανισμών που ανήκουν στους παραγωγούς, και ιδίως συνεταιρισμών. Πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για τη συλλογική διαπραγμάτευση στο γαλακτοκομικό τομέα. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ γαλακτοπαραγωγών και βιομηχανίας και με μία νομοθεσία πλαίσιο προς αποφυγή άδικων συμβατικών πρακτικών. Αναγκαία είναι και η βελτιωμένη διαφάνεια της αγοράς».

agrotypos.gr

::food marketing news:: Dirollo η νέα καμπάνια!!!

http://www.marketingweek.gr/files/_data/MarketingWeek/2010/1284/creativity/thumbs/dirollo3_425x.jpg

http://www.marketingweek.gr/files/_data/MarketingWeek/2010/1284/creativity/thumbs/dirollo2_425x.jpg

http://www.marketingweek.gr/files/_data/MarketingWeek/2010/1284/creativity/thumbs/dirollo1_425x.jpg
Ως έμπνευση όχι μόνο για γεύση και ισορροπημένη διατροφή αλλά και για τραγούδι, είδε η Publicis το Dirollo στη νέα καμπάνια που επιμελήθηκε. Στο τηλεοπτικό σποτ εκτυλίσσεται μια καθημερινή οικογενειακή στιγμή - το στρώσιμο του τραπεζιού, όταν ξαφνικά η μητέρα αρχίζει να τραγουδάει μια αγαπημένη μελωδία. Μελωδικό όχημα είναι η γνωστή επιτυχία Parole Parole, που επιλέχθηκε λόγω της ηχητικής ομοιότητάς της με το όνομα Dirollo. Στην κεντρική ταινία πρωταγωνιστεί όλη η γκάμα προϊόντων Dirollo, ενώ με σειρά μικρότερων ταινιών επικοινωνούνται ιδέες και προτάσεις για τη χρήση τους.

marketingweek.gr

::food industry news:: Αυξημένα κέρδη κατά 38,6% για τη Misko

ImageΑρνητικά φαίνεται πώς έχει επηρεάσει τον τζίρο της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών Misko, η μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών στην εγχώρια αγορά το 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία αύξησε κατά 1,9 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη της και βελτίωσε την κερδοφορία της σε ποσοστιαία βάση, κατά 38,6%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον 24ο ισολογισμό της, οι πωλήσεις της Misko περιορίστηκαν στα 80,60 εκατ. ευρώ, από 82,85 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας έτσι κατά 2,7%. Παρά τη μείωση αυτή, όμως, τα μεικτά κέρδη βελτιώθηκαν, ανερχόμενα στα 32,59 εκατ. ευρώ, από 27,83 εκατ. έναν χρόνο πριν, (+17,1%), καθώς το μεικτό περιθώριο αυξήθηκε θεαματικά, φθάνοντας το 40,4%, από 33,6% την προηγούμενη χρήση, χάρη στην σημειωθείσα μείωση της τιμής πρώτων υλών.

Τα λειτουργικά κέρδη μετά την αφαίρεση των τόκων αυξήθηκαν κατά 37,8% στα 6,96 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 5,05 εκατ. ευρώ το 2008. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ανάλογα, ανερχόμενα στα 6,79 εκατ. ευρώ, έναντι 4,90 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+38,6%). Κατόπιν αυτού διανέμεται προς την ιταλική πολυεθνική εταιρεία μέρισμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοοικονομική θέση της Misko, η οποία διευθύνεται από τον Γεώργιο Σπηλιόπουλο, χαρακτηρίζεται από επάρκεια ιδίων κεφαλαίων, δεδομένου ότι αυτά φθάνουν τα 38,64 εκατ. ευρώ, επί συνόλου απασχολουμένων κεφαλαίων ύψους 57,12 εκατ. ευρώ, αναλογώντας στο 67,6% των συνολικών κεφαλαίων. Η επιχείρηση έχει μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της.

agronews.gr

::food news:: Αυθεντικός τοματοπολτός Σαντορίνης τριπλής συμπύκνωσης .. με τρία βραβεία ποιότητας!


Μετά από τις διακρίσεις από τα περιοδικά «Gourmet» και «Γαστρονόμος», προστίθεται ακόμα ένα βραβείο στην συλλογή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για τον αυθεντικό τοματοπολτό τριπλής συμπύκνωσης Santo. Πρόκειται για το βραβείο ποιότητας που απένειμε πρόσφατα το περιοδικό OLIVE, με την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη, για το προϊόν «Αυθεντικός Τοματοπολτός Σαντορίνης SANTO», το οποίο έλαβε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων στην κατηγορία «Συνταγές και Σκευάσματα».

Όταν η καινοτομία συνδυάζεται με την αυθεντικότητα και την υψηλή ποιότητα, το αποτέλεσμα είναι παραδοσιακά προϊόντα τα οποία κερδίζουν όχι μόνο την καρδιά των καταναλωτών αλλά και την αναγνώριση από τους ειδικούς στην γαστρονομία, ενθαρρύνοντας το έργο της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης, για την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

paseges.gr

::european food news:: Η προέλευση των τροφίμων στο τραπέζι των 27


ImageΤο θέμα της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη μέλη, τέθηκε στο τραπέζι του Συμβουλίου Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 29 Μαρτίου.

Το ζήτημα θεωρείται σημαντικό για τη διαφάνεια της αγοράς τροφίμων και για το λόγο αυτό οι 27 κάλεσαν την Επιτροπή να εγκαινιάσει διεξοδικό διάλογο για το θέμα, ενόψει και της επικείμενης τροποποίησης του κανονισμού για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ισπανικής προεδρίας σχετικά με τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, τα οποία υποστήριξε η πλειοψηφία των κρατών μελών.

Η ισπανική προεδρία επίσης παρουσίασε τα συμπεράσματά της για τα όργανα ρύθμισης της αγοράς μετά το 2013, ενώ οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για το ρόλο της γεωργίας στα πλαίσια της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Τέλος το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την έκθεση τριμήνου σχετικά με το γαλακτοκομικό τομέα.

Όσον αφορά τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, η ισπανική προεδρία στα συμπεράσματά της δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναδιάρθρωση του αγροτοδιατροφικού τομέα μέσα από την ενίσχυση των διεπαγγελματικών ενώσεων και των συνεταιρισμών. Όπως επισημαίνεται, μια πιο εύρυθμη αλυσίδα εφοδιασμού με πιο δίκαιη κατανομή της δύναμης των εμπλεκομένων και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων θα ωφελούσε όλα τα μέρη, από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές, και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κλάδου τροφίμων.

Όπως όμως επισημαίνεται, τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι προσανατολισμένα στην αγορά και να μην συνεπάγονται επιπλέον γραφειοκρατικά βάρη. Στο πλαίσιο αυτό, βασικής σημασίας είναι η αναδιάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα. Η σύνδεση των παραγωγών και των μικρών μεταποιητών με τους άλλους κρίκους της αλυσίδας μέσω διεπαγγελματικών ενώσεων ή άλλων κατάλληλων σχηματισμών θα πρέπει συνεχώς να ενισχυθεί, ενώ το αντικείμενο των οργανώσεων αυτών θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως σημειώνουν οι 27.

Αντίστοιχα θα πρέπει να ενισχυθούν και όπου χρειάζεται να επεκταθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, και οι κανόνες λειτουργίας τους θα πρέπει να απλοποιηθούν. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι αγρότες στο στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να καταστούν ικανοί να λαμβάνουν σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι επιμέρους στόχοι, το συμβούλιο θα εξετάσει τους υπάρχοντες κανονισμούς και όπου χρειαστεί θα προβεί στην τροποποίησή τους.

Συμβολαιοποίηση και υποχρεωτικά

ImageΟι 27 καλούν την Επιτροπή να ετοιμάσει πρότυπα συμβολαίων για τον αγροδιατροφικό τομέα, των οποίων η χρήση θα πρέπει να είναι εθελοντική. «Ωστόσο, με την επιφύλαξη των κανονισμών της ενιαίας αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση σε συγκεκριμένους κλάδους, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να καταστήσουν την εφαρμογή αυτών των συμβολαίων υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις ώστε να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητά τους», όπως σημειώνεται.

Στην ίδια λογική το Συμβούλιο ενθαρρύνει την έγκριση Κωδίκων Καλών Εμπορικών Πρακτικών για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η τήρησή τους θα είναι εθελοντική αλλά θα αξιολογείται από τα κράτη μέλη.

Επίσης οι 27 ζητούν από την Κομισιόν να στήσει το συντομότερο δυνατό ένα ευρωπαϊκό φόρουμ όπου θα αναλυθούν οι σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες της αγοράς τροφίμων.

Η διαφάνεια της αγοράς

Άλλη σημαντική παράμετρος της αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων είναι η διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως επισημαίνει το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θεωρεί σημαντική την πρώτη έκδοση του Ευρωπαϊκού Εργαλείου Παρακολούθησης των Τιμών και αντίστοιχες πρωτοβουλίες για παρατηρητήρια τιμών σε διάφορα κράτη μέλη. Οι 27 δηλώνουν ότι θα αναπτύξουν περαιτέρω την παρακολούθηση του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών πάντα με σεβασμό στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

Όσον αφορά το θέμα της προέλευσης των αγροτικών οι 27 καλούν την Επιτροπή να εγκαινιάσει διεξοδικό διάλογο για το θέμα, ενόψει και της επικείμενης τροποποίησης του κανονισμού για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές.

Αθέμιτες πρακτικές

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι 27 στην καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών και ιδίως των καθυστερημένων πληρωμών. Όπως σημειώνουν, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την αναφορά τέτοιων πρακτικών. Οι περίοδοι πληρωμής θα πρέπει να συντμηθούν και να απαλειφθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Οδηγίας 2000/35/ΕΚ.

ΚΑΠ και πολιτική ανταγωνισμού

Οι 27 καλούν την Κομισιόν να εξερευνήσει τα περιθώρια ελιγμών κατά την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές του. Όπου χρειαστεί θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού και οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού 1234/2007 για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς.

Όργανα διαχείρισης της αγοράς μετά το 2013

Όσον αφορά τα όργανα διαχείρισης της αγοράς στη μετά το 2013 εποχή, η Ισπανία αλλά και οι χώρες που θα τη διαδεχτούν στην προεδρία της ΕΕ (Βέλγιο και Ουγγαρία) θεωρούν ότι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το Συμβούλιο του Φεβρουαρίου αποτελούν μία χρήσιμη βάση για το σχετικό διάλογο. Σύμφωνα με αυτά, τα περισσότερα κράτη μέλη:

- Στηρίζουν τον τρέχοντα προσανατολισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας και της ΚΑΠ προς την αγορά και των θεωρούν επαρκή, ενώ εξετάζουν την ανάγκη προσαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου.

- Ενόψει της αυξανόμενης μεταβλητότητας των αγορών θεωρούν απαραίτητη τη διατήρηση ενός διχτυού προστασίας και στο μέλλον, για την προστασία όχι μόνο των αγροτών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών.

- Θεωρούν ότι τα ισχύοντα όργανα της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς πρέπει να διατηρηθούν και να αποτελέσουν τη βάση του διχτυού ασφαλείας. Ορισμένα κράτη στήριξαν και την εισαγωγή πρόσθετων οργάνων διαχείρισης της αγοράς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών και της διαφάνειας.

Γεωργία και στρατηγική Ευρώπη 2020

Οι υπουργοί γεωργίας των 27 θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή γεωργία και η ΚΑΠ δεν ελήφθησαν αρκούντως υπόψη στην παρουσίαση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου έγινε ειδική αναφορά στο ρόλο της γεωργίας στην εν λόγω στρατηγική.

Πολλοί υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η γεωργία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προτεραιότητες της νέας στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά το «πρασίνισμα» της οικονομίας. Ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν η νέα στρατηγική Ευρώπη 2020 να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την υφαρπαγή πόρων της ΚΑΠ.

Σταθεροποιείται το γάλα

ImageΤέλος παρουσιάστηκε η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για τον γαλακτοκομικό τομέα, από τον Επίτροπο Ντατσιάν Τσιόλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι μέσες τιμές παραγωγού για το γάλα στην ΕΕ έφτασαν τα 28,4 λεπτά ανά λίτρο στο διάστημα Μάιος – Νοέμβριος 2009, ενώ μειώθηκαν ελαφρά στα 28,32 λεπτά το Δεκέμβριο, τιμή που θεωρείται κοντά στον μέσο όρο για την εποχή.

Σύμφωνα με την έκθεση η αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 βελτιώθηκε σταθερά. Οι παραδόσεις γάλακτος κατά το ημερολογιακό έτος 2009 μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το 2008. Για το έτος ποσόστωσης 2009/10 εκτιμάται ότι δεν θα γίνει χρήση του 7% της ποσόστωσης σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Ντατσιάν Τσιόλος δήλωσε σχετικά ότι η κρίση έχει περάσει αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να ανακάμψει ο τομέας. Τόνισε όμως ότι οι αγρότες ακόμη αντιμετωπίζουν δυσκολίες: «Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι επειδή δεν βρισκόμαστε πια στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της περσινής χρονιάς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές έχουν ανακάμψει πλήρως σε επίπεδα προ της κρίσης και οι γαλακτοπαραγωγοί σίγουρα δεν έχουν ανακτήσει τις ζημιές τους».

agrosnews.gr

::food news::Μπλόκο σε 20 τόνους αμερικανικά αμύγδαλα


ImageΦορτίο με 19,958 τόνους ακατάλληλα για κατανάλωση αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ μπλόκαραν στην πύλη εισόδου προϊόντων του μεγάλου λιμανιού, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, το προϊόν που ήταν αποθηκευμένο σε κοντέινερ και συσκευασμένο σε 20 σάκους, παρουσίαζε προσβολή από έντομα με εμφανείς μακροσκοπικές μεταβολές και αλλοιώσεις.

Για το λόγο αυτό διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του στη χώρα μας, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.

agronews.gr

::fruit news:: ΕΟΑΣΝΛ:20.000 μήλα στα ψυγεία . Τιμές κάτω του κόστους αγοράζουν απο τους Παραγωγούς.

Σήμερα στα ψυγεία της περιοχής Αγιάς βρίσκονται απούλητα αποθηκευμένα 20.000 τόνοι μήλα τονίζει στο Agroschannel ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας .Το χρονικό διάστημα που απομένει για........ να καταναλωθούν τονίζει , μας δημιουργεί την βεβαιότητα ότι είναι αδύνατη η απορρόφηση τους.

Ήδη όσα καταναλώθηκαν, διατέθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής που είναι 0,35 λεπτά/κιλό ούτε καν το κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία που είναι 0,10 λεπτά/κιλό.

Αναμφίβολα οι μηλοπαραγωγοί της Επαρχίας Αγιάς έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος για αυτό ζητάνε:

Να υπάρξει απόφαση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα που βρίσκονται στα ψυγεία. Η απόφαση να καλύπτει και τις ποσότητες που διατέθηκαν με εξευτελιστικές τιμές.

Να ενεργοποιηθεί η απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε που πάρθηκε στην Μπολόνια τον Νοέμβριο 2008 για χορήγηση φρούτων σε σχολεία, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους και άπορους κλπ.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

Δημιουργία Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην Αγιά ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να προσφέρουμε ασφαλέστερα και φθηνότερα προϊόντα στους καταναλωτές

Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων που είναι σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Έχει κανονιστεί ραντεβού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως τις 13 Απριλίου με αντιπροσωπείες του Δήμου Αγιάς, της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής ώστε να τεθεί το παρόν πλαίσιο διεκδίκησης.

agroschannel.com

::olive oil news:: Σταθερά χαμηλές οι τιμές χύμα ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία


Σταθερά χαμηλές, με ελαφρές διακυμάνσεις κατά περιοχές, παραμένουν οι τιμές του χύμα ελαιολάδου τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΔΗΚ, στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 2,10-2,35 ευρώ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,20-2,33 ευρώ, ενώ ελαφρά χαμηλότερες 2,10-2,20 ήταν στην Λέσβο. Στην Ισπανία, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 2,09, ενώ η μέγιστη που αντιστοιχεί με στις δικές μας ποιότητες (οξ.0,3) ήταν 2,31 και η ελάχιστη 1,98. Στην Ιταλία την εβδομάδα από 8 έως 14 Μαρτίου, ήταν 2,45-3,10 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες κατά περιοχές στους πίνακες που ακολουθούν:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πιν.1. ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο 0.3 βαθμών (€/Kg)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

(Συνεταιρικές

ή Ιδιωτικές)

02

Μαρτ.

10

Μαρτ.

16

Μαρτ.

23

Μαρτ.

Aύξηση

ή

μείωση6

ΚΡΗΤΗ

ΕΑΣ ΚΥΔ.- ΚΙΣ.

Υποκ. Κολυμβ.1

2,15

2,20

2,20

2,15

- 2,3%

Ε.Α.Σ. ΣΕΛΙΝΟΥ1

2,15

2,15

2,15

2,15

Χ

ΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ1-3

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

-

ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΑΕ1

2,20

2,20

2,20

2,20

Χ

Α.Β.Ε.Ανατολή1

2,20

2,20

2,20

2,10

- 5,0%

Ε.Α.Σ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟY1

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

-

ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ1

2,20

2,20

2,20

2,20

Χ

ΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ2

2,20

2,20

2,20

2,20

Χ

Ε.Α.Σ. ΠΕΖΩΝ1

2,15

2,15

2,15

2,15

Χ

Ν.ΑΕΡΑΚΗΣ

Σητεία1-3

ΔΑ5

ΔΑ5

2,35

2,35

X

ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ Α.Ε4

2,30

2,30

2,25

2,30

+ 2,2%

ΡΟΥΣΣΟΣ Α.Ε4

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

ΔΑ5

-

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ1-3

2,25

2,25

2,25

2,25

Χ

ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ1-3

2,37

2,35

2,33

2,34

+ 0,3%

ΕΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ1

2,20

2,20

2,20

2,20

Χ

Α.Σ Γαργαλιάνων1-3 «Ελαιώνας»

2,40

2,44

2,44

ΔΑ5

-

ΛΕΣΒΟΣ

ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ1

2,10

2,10

2,10

2,10

Χ

ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ2

2,20

2,20

2,20

2,20

Χ

Ελαιόλαδο Βιομηχανικό 5.0 βαθμών (€/Kg)

Ε.Α.Σ. ΣΕΛΙΝΟΥ1

1,45

1,45

1,45

1,45

Χ

ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ1

1,50

1,50

1,50

1,50

Χ

Α.Β.Ε.Ανατολή1

1,50

1,50

1,50

1,40

- 7,0%

1 Πληρωμή μετρητοίς (σε ευρώ), 2 Προκαταβολή ή επιταγή/ές

3Οι τιμές προσφέρονται για τους παραγωγούς ή πελάτες των αντίστοιχων επιχ/σεων, περιοχών

4 Οι τιμές αυτές που προσφέρονται αφορούν τιμές βυτίου, 5 ΔΑ = Δεν αγοράζει ή δεν απαντά , 6 Σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημερομηνίας, Χ = καμιά μεταβολή

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πιν.2. ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Εβδομαδιαίες Τιμές1 Χονδρικής στην Ιταλία

για Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο

ΧΩΡΑ -ΤΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

1 - 7

Φεβ.

8 - 14

Φεβ.

15 - 21

Φεβ.

22 - 28

Φεβ.

1 - 7

Μαρτ.

8 - 14

Μαρτ.

Aύξηση2

ή

μείωση

Bari

2,61

2,62

2,66

2,69

2,70

2,71

+0,3%

Foggia

2,55

2,56

2,56

2,62

2,62

2,62

Χ

Lecce

2,33

2,40

2,45

2,48

2,45

2,45

X

Trapani

3,10

3,10

3,10

3,10

3,10

3,10

Χ

1Τιμές καθαρού προϊόντος , χωρίς ΦΠΑ, (σε ευρώ).

2Αύξηση ή μείωση τοις % σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημερομηνίας,

Χ = καμιά μεταβολή

3ΔΑ =Δεν έγιναν αγοραπωλησίες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πιν.3. ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Εβδομαδιαίες Τιμές1 στην Ανδαλουσία Ισπανίας

για Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο

ΤΙΜΕΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

18 - 24

Φεβ.

24 Φεβ.

2 Μαρτ.

4 - 10

Μαρτ.

10 - 16

Μαρτ.

17 - 23

Μαρτ.

Aύξηση2

ή

μείωση

ΜΕΣΗ

2,16

2,13

2,16

2,19

2,09

+ 1,4%

ΜΕΓΙΣΤΗ

2,34

2,70

2,40

2,43

2,31

- 1,2%

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

1,98

1,98

2,03

1,98

1,98

- 2,4%

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

(τόνοι)

2105

1386

997

1517

638

1Τιμές για μεγάλες ποσότητες (χονδρική) κυρίως από ελαιουργεία (σε ευρώ).

2Αύξηση ή μείωση τοις % σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημερομηνίας,

Χ = καμιά μεταβολή

3ΔΑ =Δεν έγιναν αγοραπωλησίες


paseges.gr

::ovelias news:: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στα κρέατα λέει το υπουργείο Οικονομίας, αυξημένους ελέγχους κάνει το ΥπΑΑΤ.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στα κρέατα λέει το υπουργείο Οικονομίας, αυξημένους ελέγχους κάνει το ΥπΑΑΤΣυγκρατημένες στα περσινά επίπεδα, με μικρές διαφοροποιήσεις, παρουσιάζονται οι τιμές στα κρέατα, ενώ πτωτική τάση καταγράφεται στις τιμές οπωροκηπευτικών και φρούτων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ εντατικοποιείται αυτή την εβδομάδα το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων στην αγορά που εφαρμόζει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις των Γενικών Γραμματέων Εμπορίου και Καταναλωτή, Στ. Κομνηνού και Δ. Σπυράκου, με εκπροσώπους φορέων της αγοράς και αλυσίδων λιανεμπορίου, εν όψει Πάσχα διαπιστώθηκε ακόμη πως είναι επαρκής η τροφοδοσία της αγοράς σε αμνοερίφια.

Ειδικότερα, οι Γενικοί Γραμματείς είχαν χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, κ. Κ. Ξυλούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, κ. Χρ. Βασιλόπουλου, και εκπροσώπων των διοικήσεων του Συνδέσμου Εμπόρων Κρέατος Ο.Κ.Α.Α. και του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Ακολούθως, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των διοικήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Carrefour Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Αφοί Βερόπουλοι Α.Β. Βασιλόπουλος και ΕΛΟΜΑΣ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, κ. Κλ. Τσιρώνη.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως φέτος τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υιοθέτησαν ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι των φαινομένων «ελληνοποίησης» αμνοεριφίων εισαγωγής, με συνεχείς ελέγχους στη διακίνηση, που εκτιμάται ότι έχουν ελαχιστοποιήσει αυτές τις περιπτώσεις αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών. Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη διαμόρφωση δίκαιου επιπέδου τιμών πώλησης των αμνοεριφίων από τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνός χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα επίπεδα των τιμών. Πρόσθεσε πως κεντρικός στόχος των παρεμβάσεων του υπουργείου είναι η προστασία των εισοδημάτων των καταναλωτών, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Ακόμη στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον ΕΦΕΤ ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρη την Επικράτεια την ποιότητα των κρεάτων και ιδιαίτερα του οβελία. Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν ορισμένες παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες-ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η σφράγιση των αρνιών είναι ευθύνη των σφαγείων τα οποία ελέγχονται για τις διαπιστωμένες παραλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ (Καβάλα) και δεν έφεραν ενδείξεις.

Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης.

Παράλληλα με τους ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά κρέατος, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με υπολείμματα και μη συμβατές ουσίες σε εισαγόμενα κυρίως προϊόντα.
Στα δείγματα αυτά πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και
μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση:

  • 8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
  • 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
  • 21.000 κιλά φυσικό μέλι, προέλευσης Κίνας, άφιξη μέσω Τουρκίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.
  • 3.600 κιλά κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.
  • 16.190 κιλά κατεψυγμένων σαλιγκαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.
  • 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
  • 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του μηχανογραφικού κτηνιατρικού συστήματος TRACES, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα και άλλα κράτη μέλη για τα παρόμοια φορτία.

agrotypos.gr

::ovelias news:: Ρουμάνικα αρνιά με ΄΄άρωμα΄΄ Ελλάδος δέσμευσαν στη Βαρβάκειο οι ελεγκτές . STOP και σε ακατάλληλα προϊόντα απο Τρίτες χώρες.

΄΄Ρουμάνικα αρνιά ΄΄ χωρίς σφραγίδες και ακατάλληλα προϊόντα δέσμευσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου .

Αρνιά γάλακτος Ρουμανίας τα οποία προέρχονταν από σφαγείο εταιρείας που εδρεύει στην Καβάλα και δεν έφεραν ενδείξεις εντοπίστηκαν σε κατάστημα στη Βαρβάκειο Αγορά . Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ακολούθησαν την......

προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου .

Επίσης δέσμευσαν περίπου 52 τόνους ακατάλληλων προϊόντων απο Τρίτες χώρες όπως Κολοκυθάκια, φυσικό μέλι, φυστίκια, κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών , κατεψυγμένα σαλιγκάρια , ψιλοκομένες πιπεριές , και αμπελόφυλλα σε άλμη.

Πρόκειται για :

•8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

• 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

•21.000 κιλά φυσικό μέλι, προέλευσης Κίνας, άφιξη μέσω Τουρκίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.

•3.600 κιλά κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

•16.190 κιλά κατεψυγμένων σαλιγκαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

• 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

• 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του μηχανογραφικού κτηνιατρικού συστήματος TRACES, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα και άλλα κράτη μέλη για τα παρόμοια φορτία.

agroschannel.com

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr