http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news::Ελέγχους ΥΠΟΙΑΝ στις πολυεθνικές τροφίμων

Image

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης μπαίνουν οι ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την τελική τιμή των βασικών αγαθών στο ράφι.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής της ΥΠΟΙΑΝ, Λούκα Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρίες-μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντάς τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρίες να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από τον νόμο η επιβολή αφενός χρηματικών προστίμων και αφετέρου ποινικών κυρώσεων.

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου.

Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τον "βασικό φάκελο τεκμηρίωσης" σε περιπτώσεις όπου η μητρική είναι ελληνική και τον "ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης", όταν η μητρική εταιρία είναι ξένη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του Κ.Ν. 2190/1920), βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων).

agronews.gr

1,5 Εκατομμύριο Ευρώ για την προώθηση του Ελληνικού Κρασιού.

6 συμβάσεις με κορυφαίες οινοποιητικές ελληνικές επιχειρήσεις για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ, οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και τοπικών οίνων στην αγορά του Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Κίνας και Ρωσίας για την τριετία 2010-2012 υπέγραψε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούν:

  • Πρόγραμμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, συνολικής δαπάνης 180.000€, για την προώθηση Οίνων Λευκών Ξηρών Ονομασίας Προέλευσης Λήμνος Ανώτερης Ποιότητας και Οίνων Λευκών Ονομασίας Προέλευσης Μοσχάτος Λήμνου Ελεγχόμενη στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά.

  • Πρόγραμμα του «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ-ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ», συνολικής δαπάνης 190.000€, για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ και τοπικών από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Σαντορίνη, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα και τοπικών Πελοποννησιακών και την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Αμύνταιο και τοπικών οίνων Φλώρινας και Μακεδονίας στην αγορά της Αυστραλίας.

  • Πρόγραμμα της «ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΒΕΕ-ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΑΡΚΑΣ Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 290.000€, για την προώθηση οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΝΕΜΕΑ και ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πελοποννήσου, Ποικιλιακών και Ονομασίας Κατά παράδοση στην αγορά των ΗΠΑ και Καναδά.

  • Πρόγραμμα του «Ε.Θ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ-ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΣΕΜΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 490.000€, για την προώθηση οίνων ΟΠΑΠ από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Μαντινείας, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νάουσα, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Πάρου αλλά και τοπικών οίνων στην αγορά των ΗΠΑ.

  • Πρόγραμμα του «ΣΕΜΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ», συνολικής δαπάνης 200.000€, για την προώθηση οίνων από την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Σαντορίνη, την οινολογική ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέα και τοπικών οίνων στην αγορά της Ρωσίας.

  • Πρόγραμμα του «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ», συνολικής δαπάνης 180.000€, για την προώθηση οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στην αγορά της Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ και Καναδά.

  • Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προβολή και προώθηση ποιοτικών κρασιών της χώρας σε αγορές-στόχους, ώστε να διεκδικήσουν αλλά και να διατηρήσουν υψηλή θέση στην προτίμηση των καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών αγροτικών προϊόντων.

www.agroschannel.com

::quality news::Μεγαλύτερα κονδύλια για τα συστήματα ποιότητας.

http://www.agronews.gr/modules/mod_dgm-news_ultra/img/img.php?src=../../../images/stories/proionta/trofima-polla.jpg&w=190&h=190&zc=1&q=100

Τροποποίηση στον προϋπολογισμό του μέτρου 132 Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων, προβλέπει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ που εκδόθηκε στο ΦΕΚ 561/2010. Σύμφωνα με την απόφαση, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση και η δέσμευση του δικαιούχου στο Μέτρο είναι πενταετής. Η ενίσχυση θα παρέχεται μια φορά το χρόνο μετά τη σχετική αίτηση πληρωμής του δικαιούχου, ενώ ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Μέτρου είναι 29.816.372,3 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). Σκοπός του Μέτρου 132 είναι να στηριχθούν μέθοδοι παραγωγής που αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας γεωργικών προϊόντων που προορίζονται μόνο για ανθρώπινη κατανάλωση, με στόχους:

α) την παροχή εγγυήσεων στους καταναλωτές ως προς την ποιότητα ή τη διαδικασία παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων,

β) την επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα και τη βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσής τους στην αγορά.

Για την επίτευξη των στόχων του Μέτρου πρόκειται να ενισχυθούν γεωργοί (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που θα συμμετέχουν στα εξής συστήματα ποιότητας για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων που προορίζονται μόνο για ανθρώπινη κατανάλωση:

− Βιολογική παραγωγή

− Σύστημα Ολοκληρωμένης ∆ιαχείρισης στη Φυτική παραγωγή (AGRO 2)

− Σύστημα Ολοκληρωμένης ∆ιαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας του χοίρειου κρέατος (AGRO 3)

Οι γεωργοί μπορούν να εντάξουν μέρος ή το σύνολο των καλλιεργειών ή της εκμετάλλευσής τους στα παραπάνω συστήματα ποιότητας και να ενισχυθούν μετά από την ένταξή τους στο Μέτρο 132 για δαπάνες που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτά (π.χ. κόστος πιστοποίησης, αναλύσεις κ.ά.)

Χρηματοοικονομικά στοιχεία

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 3.000 € ετησίως ανά εκμετάλλευση. Η δέσμευση του δικαιούχου στο Μέτρο είναι πενταετής. Η ενίσχυση θα παρέχεται μια φορά το χρόνο μετά τη σχετική αίτηση πληρωμής του δικαιούχου.

Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Μέτρου είναι 19.999.301 € (∆ημόσια ∆απάνη).

Το Μέτρο 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό ∆ημόσιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχετικό έγγραφο με το Τροποποιητικό ΦΕΚ για τα συστήματα ποιότητας τροφίμων


agronews.gr

YOUNG BARTENDERS vol.3

http://profile.ak.fbcdn.net/object2/69/35/n123910900955278_3962.jpg
Η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος (ΕΜΕ) ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Young Bartenders την 27η Μαΐου 2010, από τις 20:00 ως τις 23:00. στο Club Celebrity στα Γιαννιτσά με μέγα Χορηγό την BACARDI Hellas και προσκαλεί όλους τους νέους και νέες μπάρτεντερς της χώρας να συμμετάσχουν.

Η εκδήλωση θα συνδιαστεί με σεμινάριο Rum cocktails από τους mixologist Σ.Παρασκευούδη, Ι.Κόλτσιο και Π.Καναβέτα ενώ η βραδιά κρύβει πολλές εκπλήξεις...

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό Young Bartenders επικοινωνήστε με τον κ.Κόλτσιο Ιωάννη 6976491210 begin_of_the_skype_highlighting 6976491210 end_of_the_skype_highlighting koltsios@hotmail.com ή τον κ.Kαραουλάνη Αχιλλέα στο τηλ. 6977 276 011 begin_of_the_skype_highlighting 6977 276 011 end_of_the_skype_highlighting,6936748458 begin_of_the_skype_highlighting 6936748458 end_of_the_skype_highlighting email: ak@bartenders.gr

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να στείλουν την συνταγή τους μαζί με φωτοτυπία της αστυνομική τους ταυτότητας, το αργότερο μέχρι την 16/05/2010 στο fax: 210 6148357, ή στο email: info@hba-net.gr Σχετικές φόρμες συμμετοχής είναι αναρτημένες και στον ιστοχώρο της ΕΜΕ
http://www.hba-net.gr/content/view/93/27/lang,el/

::food industry news:: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη της Kraft

ImageEνίσχυση κερδών και πωλήσεων κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2010 η Kraft Foods σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων, χάρη και στην πώληση του κλάδου της πίτσας και την εξαγορά της βρετανικής Cadbury, αυξήθηκαν στα 1,88 δισ. δολ., ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, από 660 εκατ. δολ., ή 45 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 26% στα 11,3 δισ. δολ.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση της a FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της Kraft στα 43 σεντς ανά μετοχή και τις πωλήσεις στα 10,98 δισ. δολ.

Για το 2010 η εταιρεία αναμένει κέρδη τουλάχιστον 2,35 δολ. ανά μετοχή.

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr