
Ας παίξουμε...
http://joinandparty.gr/
ΤΟ ΝΟ 1 BLOG ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ.
Αναλυτικότερα, στο σκεπτικό της Επιτροπής αναφέρεται πως σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 σημείο 8) της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, η ένδειξη του τόπου καταγωγής ή προέλευσης του τροφίμου είναι υποχρεωτική μόνο «στις περιπτώσεις που η παράλειψη της ενδείξεως αυτής θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει στον καταναλωτή εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον πραγματικό τόπο καταγωγής ή προελεύσεως του τροφίμου». Η διάταξη αυτή καθιερώνει έναν κατάλληλο μηχανισμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου παραπλάνησης των καταναλωτών σε περιπτώσεις που ορισμένα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ένα δεδομένο τρόφιμο είναι καταγωγής ή προέλευσης διαφορετικής από την πραγματική.
Όμως «Oι ελληνικές αρχές δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία η οποία να συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι η καθιέρωση, γενικά, της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος) ή της συγκεκριμένης χώρας παραγωγής ή η ένδειξη «παραγωγής ΕΕ» είναι αναγκαία για την επίτευξη ενός από τους στόχους του άρθρου 18 παράγραφος 2 της οδηγίας 2000/13/ΕΚ». Η απόφαση υπογράφεται από τον Επίτροπο John Dalli και δημοσιεύθηκε στο τεύχος L 58/20 της Επίσημης Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 9 Μαρτίου. "Παρά την απόφαση της Κομισιόν, ο ΣΕΚ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, και ας λυθεί το νομικό μέρος της υπόθεσης ανάλογα με τις εξελίξεις", δήλωσε στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος.
Πηγή: paseges.gr
Για το πλήρες κείμενο της απόφασης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:
Ειδικό φόρο «παχυσαρκίας» προτείνουν ειδικοί επιστήμονες, εκτιμώντας πως η «εκτόξευση» της τιμής τροφίμων και ποτών που αυξάνουν το βάρος, θα συντελέσει στη μείωσή του κατά δύο κιλά σε κάθε ενήλικα. Τα αναψυκτικά και η πίτσα είναι τα πρώτα καταναλωτικά αγαθά που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για αύξηση κατά 18% του φόρου κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγούν οι ειδικοί πως θα περιορίσουν κατά 56 θερμίδες την ημερήσια λαμβανόμενη ενέργεια για κάθε άτομο, έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα την μείωση του βάρους κατά δύο κιλά σε ένα χρόνο. Οι ερευνητές, από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, μετά από μελέτη θεωρούν ότι η φορολογία πρέπει να αποτελέσει «όπλο» για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και ακολούθως του διαβήτη και του καρκίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία πάνω από 5.100 ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών, για 20 χρόνια (από το 1985-2006) και παράλληλα, σύγκριναν την εξέλιξη της πορείας των τιμών στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Διαπίστωσαν στη διάρκεια της 20ετούς περιόδου, μια αύξηση κατά 10% στις τιμές συνδεόταν με μια μείωση κατά 7% στην ποσότητα θερμίδων από αναψυκτικά και σε μια μείωση κατά 12% στην κατανάλωση θερμίδων από πίτσα. Επιπλέον, η εφαρμογή του ειδικού φόρου, θα επιφέρει στις κυβερνήσεις σημαντικά έσοδα που θα διατεθούν στην παιδεία και την υγεία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.
Κύριο γνώρισμα του κλάδου είναι η πληθώρα επιχειρήσεων στον παραγωγικό τομέα. Στην αγορά του κρέατος, λειτουργούν λίγες μεγάλες βιομηχανίες, που λειτουργούν και ως σύνθετες καθετοποιημένες μονάδες, πλήθος χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων-μονάδων παραγωγής χοιρινού κρέατος και πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων-μονάδων παραγωγής κρέατος πουλερικών, βοοτροφικές μονάδες κα. Επίσης, η επεξεργασία και τυποποίηση κρέατος αποτελεί το αντικείμενο πολλών εταιριών, οι οποίες διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά. Οι μονάδες αυτές προμηθεύονται κρέας είτε από την εγχώρια αγορά είτε από το εξωτερικό και αναλαμβάνουν τον τεμαχισμό, την αποστέωση, την τυποποίηση, σε συσκευασίες που προορίζονται είτε για "επαγγελματική" χρήση είτε για λιανική πώληση ή ακόμη την παραγωγή κρεατοσκευασμάτων.
Κατά το διάστημα 1986-2008, η εγχώρια ανθρώπινη κατανάλωση αυξήθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,67%, αν και παρουσίασε διακυμάνσεις. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η εξέλιξη ήταν φθίνουσα, όπως προαναφέρθηκε. Σε γενικές γραμμές, το μερίδιο της εγχώριας παραγωγής στην κατανάλωση μειώνεται διαχρονικά, ενώ η εισαγωγική διείσδυση αυξάνεται - κυμάνθηκε μεταξύ 43%-48,5% - την τελευταία εξαετία. Η άνοδος αυτή των εισαγωγών αποδίδεται στις εγγενείς αδυναμίες της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγικές επιδόσεις της εγχώριας παραγωγής παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς απέσπασε το χοιρινό κρέας - ποσοστό 32,8%, το 2008, ενώ ακολουθεί το κρέας πουλερικών, με ποσοστό 26,8%, το 2008, και το βόειο κρέας, 18,3%.
Ο τομέας της εκτροφής και παραγωγής κρέατος αντιμετωπίζει προβλήματα, όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, αλλά και τον ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα. Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι ο κατακερματισμός της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής εν γένει και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, συνήθως μικρής παραγωγικής δυναμικότητας και χαμηλού ή μέτριου επιπέδου οργάνωσης. Η ελλιπής οργάνωση των περισσότερων εκτροφικών μονάδων δημιουργεί το επιπλέον πρόβλημα της χαμηλής απόδοσης του ζωικού κεφαλαίου σε κρέας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καλή οργάνωση των εκτροφικών μονάδων και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εγχωρίως παραγομένων και εισαγομένων προϊόντων, ο οποίος είναι εμφανής κυρίως στο επίπεδο των τιμών. Η εισαγωγική διείσδυση είναι μεγάλη στις κατηγορίες βοείου και χοιρινού κρέατος, ενώ στον τομέα της πτηνοτροφίας οι συνθήκες διαφέρουν και οι εισαγωγές παραμένουν σε περιορισμένα επίπεδα, λόγω του υψηλότερου επιπέδου οργάνωσης και του μεγάλου μεγέθους των κορυφαίων μονάδων.
Στο πλαίσιο της μελέτης συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός των παραγωγικών επιχειρήσεων κρέατος, βάσει δείγματος 37 εταιριών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία τόσο για το 2006 όσο και για το 2007. Το σύνολο ενεργητικού των εταιριών αυτών αυξήθηκε κατά 4,52%, το 2007, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των απαιτήσεων και των διαθεσίμων. Οι συνολικές πωλήσεις των 37 εταιριών του δείγματος αυξήθηκαν το 2007 κατά 25,14%. Τα EBITDA παρουσίασαν αύξηση 85,87%, το 2007, ωστόσο σε απόλυτο μέγεθος κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις. Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο και τα δύο έτη, με τις ζημίες να μειώνονται, το 2007. Ουσιαστικά, η ζημιογόνα κατάληξη είναι συνέπεια των υψηλών λειτουργικών εξόδων, που επιβαρύνουν δραστικά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του δείγματος. Περαιτέρω, από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό των εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου του κρέατος, βάσει δείγματος 61 εταιριών, προέκυψαν τα εξής: Το σύνολο ενεργητικού αυξήθηκε κατά 13,3%, το 2007, σε σχέση με το 2006. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιριών του δείγματος μειώθηκαν, το 2007, κατά 2,5%. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 1,8%, το 2007, και τελικά το κέρδος προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκε στα 19,6 εκατ. ευρώ, το 2007, σημειώνοντας μείωση 11,7%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: paseges.gr
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, για τη συγκεκριμένη απόφαση τα εξής: «Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές κάλυψαν σήμερα τον κ. Μπαρόζο και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο μεθόδευσε την αδειοδότηση της μεταλλαγμένης πατάτας. Αρνήθηκαν τη διαφάνεια έναντι των πολιτών της Ευρώπης και μια ανοιχτή συζήτηση στο θέμα των μεταλλαγμένων, δίνοντας έτσι ένα σαφές δείγμα για το πώς πρόκειται να ασκήσουν πολιτική σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει».
Πηγή: agrotypos.gr