«-Το πρωί με την αυγή, ψήναμε παχιές σαρδέλλες, χοιρινό και χταποδάκι, και τα κατεβάζαμε με γλυκό κρασί.
-Άχ! Τι σκληρή ζωή, δύστυχοι φίλοι μου!
-Απλώς τσιμπούσαμε, κατάλαβες;
-Παπαπά, τι συμφορές!»
Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 277f, aπ. 124
Το παράθεμα από τους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου με χιούμορ και ειρωνία συνδυάζει την περιγραφή της απόλαυσης του ουρανίσκου και της καλοφαγίας με αυτήν της ανθρώπινης ευτυχίας. Πόνημα που διαρθρώνεται, με τη μορφή διαλόγου από φανταστικά συμπόσια, σε δεκαπέντε εκτενή βιβλία. Φόντο η Ρώμη των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ. και κεντρικό θέμα η τροφή, το ποτό και η