http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Δύο βιβλία από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

mix alex_1

Δύο βιβλία από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου μας συνοδεύουν στα γευστικά μας ταξίδια .Το πρώτο λέγεται Εύκολες συνταγές για σαλάτες και το δεύτερο Εύκολες συνταγές με τυριά .Θα βρείτε πολλές γευστικές επιλογές από τον chef για να εμπλουτίσετε την μαγειρική σας και να δοκιμάσετε διαφορετικά πιάτα για τους φίλους σας και εσάς.

Μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις Ψυχογιός


http://www.newsit.gr/files/Image/lifestyle/12-18/resized/Alex_It_552_368.JPG

Εύκολες συνταγές για σαλάτες

Εύκολες συνταγές με τυριά

food.gr


::greek trade news::Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης, με σύνθημα "εξαγωγές ή θάνατος"


Νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, στηριγμένο στο σύνθημα «εξαγωγές ή θάνατος», ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι, εν μέσω κρίσης, «όσο πιο πολύ προσπαθούμε να ανακάμψουμε με εσωστρέφεια, τόσο βαθύτερα θα βυθιζόμαστε».

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη τριετία-πενταετία και «αντί να προσπαθούμε να σώσουμε την οικονομία με λεφτά του ΕΣΠΑ, παίρνοντας απλά μια ‘'παράταση ζωής'', πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ξένες αγορές, που σταδιακά ανακάμπτουν».

Κατά τον κ.Θωμαΐδη, η εφαρμογή στρατηγικών στήριξης εξαγωγών αποδίδει συνήθως καρπούς σε βάθος 20ετίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έρχεται πολύ δύσκολο φθινόπωρο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να κορυφωθούν απολύσεις και λουκέτα.

Ο κ.Θωμαΐδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα γνωρίζει, αλλά δεν εφαρμόζει τις εννέα από τις 10 βέλτιστες πρακτικές ενίσχυσης εξαγωγών, που "τρέχουν" σε εννέα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οικονομίες. Πρόκειται για τις χώρες Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία και Πολωνία, που παρουσίασαν πρόσφατα τα μοντέλα εξωστρέφειάς τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου του ΣΕΒΕ. «Ακόμη και η μία από τις 10 δράσεις, που εφαρμόζουμε, δηλαδή η προβολή-προώθηση, δεν υλοποιείται σωστά», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα ουδέποτε είχε στρατηγική προώθησης εξαγωγών, αφού η μόνη σχετική «πολιτική», που εφαρμόστηκε ποτέ, ήταν τα προγράμματα του Οργανισμού Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). «Δεν πιστεύουμε ότι η επιδότηση των εξαγωγών είναι λύση. Ζητάμε στήριξη με μηχανισμούς», σημείωσε.

Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται στη φάση της σύνταξης πλήρους μελέτης-πρότασης για τη στήριξη των εξαγωγών, που ευελπιστεί ότι θα είναι χρήσιμη τον Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα δώσει το "διαγώνισμα" των εξαγωγών, όπως το χαρακτήρισε ο κ.Θωμαΐδης, απέναντι στην "τρόικα" ΕΕ-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική εξαγωγών, με βάση δύο άξονες: το να αποφασίζει τις σωστές ενέργειες ("do the right thing") και να τις υλοποιεί σωστά ("do things right").

-Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν άμεσα στη χάραξη στρατηγικής εξαγωγών.

-Χρειάζεται να δημιουργηθεί οργανισμός/ομάδα εμπειρογνωμόνων, με αποκλειστική αρμοδιότητα τις εξαγωγές. «Δεν πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός αυτός μπορεί να είναι ο ΟΠΕ, με τη σημερινή μορφή του», διευκρίνισε.

-Πρέπει να γίνει «προπαγάνδα» για την ανάπτυξη κουλτούρας εξωστρέφειας στις επιχειρήσεις.

-Επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρών επιχειρήσεων, με τη λογική του γερμανικού μοντέλου "go international" ή του αντίστοιχου αυστριακού.

-Απαιτείται αναδιάρθρωση του συστήματος των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο πρότυπο του συστήματος VTC (σ.σ. εικονικού επιτρόπου εμπορίου).

-Η Ελλάδα δεν έχει (και πρέπει να αποκτήσει) εθνικό λογότυπο (brand).

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει αν η πτώση του ευρώ έχει ωφελήσει τις ελληνικές εξαγωγές, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τις τρίτες χώρες, αλλά δεν συμβαίνει. Κι αυτό γιατί σε τρίτες χώρες κατευθύνεται μόλις το 25% των ελληνικών εξαγωγών (2009), ενώ εισάγονται πολύ περισσότερα προϊόντα και ιδίως πρώτες ύλες.

Τη Δευτέρα πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του ΣΕΒΕ, μετά τις οποίες πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος Δημήτρης Λακασάς. Ο κ.Θωμαΐδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση αντιπροέδρου.

paseges.gr

Ατλάντικ: Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/atlantic200_67098_643546.jpg
Την ανάκληση των μελών του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και την εκλογή νέων μελών αυτού και τον ορισμό νέου μέλους ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού ενέκρινε η επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση της Ατλάντικ, σήμερα 26/6, σε συνέχεια της από 28 Απριλίου 2010 αναβληθήσας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους Μανώλη Αποστόλου, Περικλή Αποστόλου, Ελπίδα Αποστόλου, Παναγιώτη Αποστόλου, Αθανάσιο Παπαδιά, Κωνσταντίνο Ρούκο, Δημήτριο Τζουγανάτο.

Επίσης, εγκρίθηκε η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα αποτελείται από τους Αθανάσιο Παπαδιά, Κωνσταντίνο Ρούκο, Δημήτριο Τζουγανάτο.

Εξάλλου, μεταξύ άλλων θεμάτων, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα με ποσοστό 58,946% των παριστάμενων μετόχων, οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2009 σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης η διοίκηση της εταιρείας πραγματοποίησε σύντομη αναφορά στις εξελίξεις κατά τη χρήση 2009. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Μανώλης Αποστόλου σημείωσε ότι το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία καθώς τα έντονα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα οποία έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε μέτρα που αποτέλεσμα έχουν τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος έπληξαν σημαντικά και τον τομέα του λιανεμπορίου.
euro2day.gr

::food news::«Στα σκαριά» σχέδιο προώθησης της ελληνικής διατροφής


Με αντικείμενο να μελετήσει τους τρόπους ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνικής διατροφής, που έχει ως βάση το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο, έχει συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εν λόγω επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη πρώτη φάση των εργασιών της με ένα ενδιάμεσο πόρισμα, που αυτή τη στιγμή αξιολογείται από τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εργασίας).

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτού του πορίσματος, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας θα έρθει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό έκανε γνωστό στη βουλή, η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Στρατάκη, σχετικά με την απαγόρευση των μερικώς υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών (ή trans λιπαρών).

paseges.gr


::food news:: ΣΤΑΦΙΔΙΝΗ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η μαύρη σταφίδα- κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας- έπαψε να έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές πώλησής της, σε μια περίοδο μάλιστα που υπήρχε υπερπαραγωγή στη χώρα. Η πτώση των τιμών είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Ελληνικής σταφιδικής οικονομίας.

Το κράτος υπό την πίεση των σταφιδοπαραγωγών προσπάθησε ν’ ανακουφίσει την κατάσταση με διάφορα υποστηρικτικά μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η αγορά της σταφίδας και η διοχέτευση της στην παραγωγή φτηνού αλκοόλ, αλκοολούχων ποτών και σιροπιού (σταφιδίνη). Μ’ αυτό τον τρόπο η σταφίδα άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποτοποιία και στη ζαχαροπλαστική.
Το 1936, ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς για να ενισχύσει τους σταφιδοπαραγωγούς απαγόρευσε με νόμο τη χρήση της ζάχαρης στη βιομηχανία γλυκισμάτων. Η σταφιδίνη ήταν το κυρίαρχο γλυκαντικό μέχρι το 1965, οπότε έπαψε να ισχύει ο νόμος.
Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και για την ενίσχυση των βαθμών του κρασιού.

Σταφιδίνη

raisin-syrup-and-goat-cheese

Είναι αρκετά απλό να φτιάξει κανείς σταφιδίνη στο σπίτι.

Η αναλογία σταφίδων νερού είναι 1: 2 (χρησιμοποίησα 2 φλ. μαύρες σταφίδες)
Αφήνουμε στις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.
Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.
Σουρώνουμε το υγρό με ένα τουλουπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. σ. στάχτη.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη.
Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλουπάνι.
Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο.

Η σπιτική σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη… χρειάζεται όμως προσοχή γιατί είναι αρκετά πιο γλυκιά.
Ταιριάζει με φρέσκα, μαλακά κατσικίσια τυριά, με γιούρτι, παγωτό και πολλές γλυκές δημιουργίες. 1 μέρος σταφιδίνης και 5 μέρη παγωμένου νερού αρκούν για να έχουμε ένα πολύ δροσιστικό αναψυκτικό.

Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων ελληνοπαίδων μέχρι και τη δεκαετία του ’60.
Ένα παρόμοιο σιρόπι παράγεται κι από τα ξερά σύκα, αν κι έχει διαφορετική γεύση.

historyofgreekfood.wordpress.com

::food news:: Αυξημένη παραγωγή στο καλαμπόκι, εκτιμά το IGC

Σημαντικά αυξημένες παρουσιάζονται τον Μάιο- λίγες ημέρες πριν τον θερισμό- οι προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού για την περίοδο 2010/2011, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC).

Δεδομένου του ότι οι τιμές του καλαμποκιού στα αμερικανικά χρηματιστήρια σε διάρκεια ενός έτους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 12%, επηρεαζόμενες κατά πολύ από την ισχυροποίηση του δολαρίου, η νέα εμπορική σεζόν φαίνεται να ξεκινά με καλούς οιωνούς για το ελληνικό προϊόν.

Άλλωστε, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων ευνοεί τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι πλέον πιο «ακριβό».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχυμένο υπολογίζεται να βγει το ελληνικό καλαμπόκι, καθώς πολλοί από τους αγοραστές αναμένεται να στραφούν στη χώρα μας για αγορές, παρά το ότι δεν αποτελεί κατά βάση εξαγωγικό προϊόν.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών αναφέρουν εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ύψους 1.777.000.000 τόνων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο του καλαμποκιού, που εκτιμάται να αγγίξει την ποσότητα ρεκόρ των 822 εκατ. τόνων, εν αντιθέσει με την πτώση που αναμένεται να σημειωθεί σε παραγωγή σιταριού και κριθαριού. Ομοίως, η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών προβλέπεται και αυτή στους 1.777.000.000 τόνους. Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης συνεπάγεται πως για τα τελικά αποθέματα της επόμενης περιόδου δεν αναμένεται καμία μεταβολή σε σχέση με φέτος και υπολογίζονται λοιπόν στους 396 εκατ. τόνους.

Σιτάρι

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για την περίοδο 2010/2011 εκτιμάται στους 660 εκατ. τόνους, έναντι της φετινής (εκτιμώμενης πάντα) παραγωγής των 676 εκατ. τόνων. Οι καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο θα παραμένουν σχετικά ευνοϊκές. Η παγκόσμια κατανάλωση σίτου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, στους 654 εκατ. τόνους (έναντι των 647 εκατ. τόνων της τρέχουσας περιόδου.

Η επισιτιστική και βιομηχανική χρήση του σιταριού αναμένεται να αυξηθεί, όχι όμως και η κτηνοτροφική του χρήση. Οι προβλέψεις για τα τελικά αποθέματα κάνουν λόγο για 201 εκατ. τόνους, γεγονός που αν επαληθευτεί αντιστοιχεί σε υψηλά εννέα ετών (φέτος υπολογίζονται στους 195 εκατ. τόνους). Ωστόσο, αναμένεται να μειωθούν στην Ε.Ε. Στο εμπόριο, αναμένεται ανάκαμψη στις εξαγωγές των ΗΠΑ και κάμψη στις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Καλαμπόκι

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται το 2010/2011 να αγγίξει την ποσότητα ρεκόρ των 822 εκατ. τόνων, 15 εκατ. παραπάνω σε σχέση με την τωρινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, η συνολική κατανάλωση αναμένεται να ανέλθει στους 826 εκατ. τόνους (έναντι 812 εκατ. το 2009/2010), άνοδος στην οποία συμβάλλουν η αυξημένη ζήτηση του αραβόσιτου για βιομηχανική και επισιτιστική χρήση.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να μεγαλώσει η ζήτηση του καλαμποκιού για ζωοτροφές, με εξαίρεση την Ασία και τη Νότια Αμερική. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα υπολογίζονται στους 146 εκατ. τόνους (φέτος στους 142 εκατ. τόνους).

Ρύζι

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να σημειώσει ελαφρά (1%) πτώση για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, εκτιμώμενη στους 442 εκατ. τόνους. Ίδια ποσότητα προβλέπεται και για την παγκόσμια κατανάλωση, που αντιστοιχεί σε αύξηση ύψους 1% σε σχέση με την τωρινή περίοδο. Με την εξισορρόπηση αυτή παραγωγής και κατανάλωσης, τα παγκόσμια τελικά αποθέματα δεν θα σημειώσουν λογικά μεταβολές και εκτιμάται να παραμείνουν στους 90 εκατ. τόνους.

paseges.gr

::f&b industry news:: Coca Cola 3Ε: Αγορά 40.655 ιδίων μετοχών

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/hellenic_cocacola180-01_54926_196035.jpg
Η Coca Cola Τρία Έψιλον ανακοινώνει ότι στις 25 Μαΐου 2010 προέβη στην αγορά 40.655 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 17,4832 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 710.778,86 ευρώ.

Η αγορά των μετοχών έγινε μέσω της Εθνικής - Π&Κ Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ.

www.euro2day.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr