http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::whisky news:: ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΟΥΙΣΚΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το παλαιότερο single-malt whisky του κόσμου παρουσιάστηκε σε κάστρο του Εδιμβούργου την Πέμπτη με τη συνοδεία ήχου από πίπιζες και φρουρούμενο από παραδοσιακούς φρουρούς.
Το 70 ετών Mortlach θα πωλείται £10,000 η φιάλη. Αποστάχθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1938 και μετά μεταφέρθηκε σε βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή Sherry πριν να εμφιαλωθεί 70 χρόνια αργότερα στις 15 Οκτωβρίου του 2008.
Το ουίσκι

μέρος της γκάμας των Gordon & MacPhail's, παρουσιάστηκε σε κρυστάλλινη καράφα, σε σχήμα δάκρυ, με ασημένιο πώμα.
Είναι τοποθετημένο επίσης σε ασημένια βάση και πακεταρισμένο σε ξύλινο κουτί από Βραζιλιάνικο ξύλο. Μόνο 54 μεγάλες και 162 των 200ml φιάλες είναι διαθέσιμες προς πώληση.
Οι μικρότερες φιάλες, πακεταρισμένες κατά τον ίδιο τρόπο, πωλούνται προς £2,500.
Ο Michael Urquhart,εμπορικός διευθυντής των Gordon & MacPhail's, περιέγραψε το λανσάρισμα σαν μία ιστορική στιγμή στην ιστορία του Σκωτσέζικου ουίσκι: Πιστεύουμε ότι το Mortlach 70 ετών είναι ένα malt χωρίς ανταγωνιστή.

Γευστικές σημειώσεις:
"Εκπληκτική φρεσκάδα για ένα ουίσκι που μπήκε στα βαρέλια πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο" λέει ο Stuart Peskett. Μύτη φρουτώδης καπνιστή με νύξεις καμμένης ζάχαρης, στόμα μπαχαρένιο και έντονο αρωματικά, με νότες φλούδας πορτοκαλιού και κομματιών μήλου.

Πηγή:karasiagr.blogspot.com

::wine news:: Oινόραμα 2010


http://agroschannel.com/templates/jsn_epic_free/images/logo.png

::wine news:: Ημερίδα για την Βιολογική αμπελουργία στην Καρδίτσα.

Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας & ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ σας προσκαλούν στην Ημερίδα για τη βιολογική αμπελουργία & την οικολογική οινοποίηση το ...... Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρα 11:00 – 13:00 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι :


  • κος Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗΩ

Θέμα : Προϋποθέσεις εφαρμογής βιολογικής αμπελουργίας & οικολογικής οινοποίησης / Αποτελέσματα Ερευνητικού Προγράμματος ΔΗΩ

  • ο κος Θανάσης Καραθάνος, Χημικός – Οινολόγος, Ειδικός Γευσιγνωσίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων

Θέμα : Θεσμικό πλαίσιο, περιβαλλοντική νοοτροπία και πρακτικές συμβουλές με στόχο την ποιότητα

Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν :

  • ο κος Ηλίας Σφέτσιος, Χημικός – Οινολόγος, Πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας

  • ο κος Θοδωρής Ζορμπάς, Διευθυντής ΔΗΩ Θεσσαλίας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

www.anka.gr / 24410-42363

ΔΗΩ / Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων

www.dionet.gr / 2410-670922

Πηγή: agroschannel.gr

::wine news:: Oινόραμα 2010


http://2.bp.blogspot.com/_Dd6B_JvMVkk/S3UuLir4WHI/AAAAAAAABIs/c0vnqIodQdo/S240/logo.png

::Live news:: Στις φλόγες τυλίχτηκε εργοστάσιο στη Βέροια.


Στις φλόγες τυλίχτηκε εργοστάσιο τυποποίησης και εμπορίας οπωροκηπευτικών στη Βέροια . Αργά το απόγευμα, ο ουρανός σκοτείνιασε από το μαύρο τοξικό νέφος που...έβγαινε από τα καμμένα μηχανήματα και τα υλικά συσκευασίας, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.
Το εργοστάσιο, βρίσκεται στην διαδρομή από Βέροια προς Νάουσα.

::f&b TV:: Ο Εφιάλτης στην κουζίνα επιστρέφει με νεα επεισόδια!

http://profile.ak.fbcdn.net/object3/1186/105/n90369088828_3256.jpg

Αυτήν την εβδομάδα ο Έκτορας Μποτρίνι επισκέπτεται ένα καφέ εστιατόριο στους Αμπελόκηπους. Ο 33χρονος ιδιοκτήτης του, δούλευε στο παρελθόν ως μπάρμαν όταν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το δικό του καφέ-εστιατόριο. Ο Γιάννης είναι αθλητικός τύπος, λατρεύει τα γρήγορα αυτοκίνητα και προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνισή του. Σε ότι αφορά όμως την επιχείρηση του, είναι εξαιρετικά ελαστικός με το προσωπικό με αποτέλεσμα να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι αρμοδιότητες δεν είναι ξεκάθαρες ενώ το προσωπικό έχει άγνοια ακόμη και για τα πιάτα του καταλόγου. Θα καταφέρει ο Έκτορας Μποτρίνι να τους κάνει να ασχοληθούν πιο σοβαρά με την επιχείρηση και να κάνει τον χώρο να μοιάζει περισσότερο με εστιατόριο παρά με καφέ?

Έκτορα ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕΣ!!!

::f&b industry news:: Επενδύσεις 300 εκατ. δολ. από Coca - Cola στην Ασία

ImageΣτην κατασκευή μιας νέας εμφιαλωτικής μονάδας στη Μαλαισία προχωράει η Coca - Cola, εντείνοντας τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά της ΝΑ Ασίας.Ο κορυφαίος όμιλος αναψυκτικών σκοπεύει να επενδύσει μέσα στην ερχόμενη πενταετία συνολικά 300 εκατ. δολάρια στην περιοχή.

Το νέο εργοστάσιο εμφιάλωσης υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του 2011, ενώ θα δημιουργήσει 600 με 800 νέες θέσεις εργασίας, και άλλες 6.000 με 8.000 θέσεις στους τοπικούς προμηθευτές.

Πηγή: agronews.gr

::cyprus food news:: Κύπρος: Σχεδόν ολική η καταστροφή των καλλιεργειών πατάτας

http://cobornsdelivers.files.wordpress.com/2009/11/potatoes-1.jpg

Το θέμα των αποζημιώσεων των πατατοπαραγωγών, των οποίων η φετινή παραγωγή καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Κοκκινοχώρια καθώς και περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας αλλά και της επαρχίας Πάφου, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντίνος Χατζηνικόλας ανέφερε πως στόχος της σημερινής συζήτησης ήταν να διαφανεί με ποιους τρόπους μπορούν να στηριχθούν οι πατατοκαλλιεργητές, πέρα από τις αποζημιώσεις που θα λάβουν από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης.
Ο Ν. Χατζηνικόλας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη τροχοδρομηθεί διαδικασίες που σύντομα θα φέρουν αποτελέσματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πατατοπαραγωγοί θα δικαιωθούν και θα πάρουν τις ανάλογες αποζημιώσεις.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή έθεσε επιτακτικά στον Υπουργό Γεωργίας την ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά το μητρώο αγροτών.
Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την ετοιμασία του μητρώου αγροτών, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εφαρμογή αγροτικής πολιτικής η οποία να είναι «κατά κόρον στοχευμένη».
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την λύπη του γιατί «η πατατοκαλλιέργεια για τη φετινή χρονιά οδηγείται σε μια καθολική καταστροφή καθώς το μέγεθος της ζημιάς ανέρχεται περίπου στο 90% - 95% της παραγωγής».

Πηγή: agrotypos.gr

PepsiCo news: Νέος CFO ο Hugh Johnston

http://www.pepsico.com/images/logo_pepsico.jpg
http://www.pepsico.com/Annual-Reports/2007/images/leader/leader2.jpg
Στην αντικατάσταση του οικονομικού διευθυντή Richard Goodman θα προχωρήσει στο τέλος Μαρτίου η PepsiCo.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά, αντικαταστάτης του Goodman θα είναι ο Hugh Johnston, ο οποίος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PepsiCo Global Operations. Ο Johnston μπήκε στην εταιρεία το 1987 για να αποχωρήσει το 1999 για τρία χρόνια.
Πηγή: capital.gr

::food news:: Επιασε στα δίχτυα του δυόμισι τόνους κεφαλόπουλα

Των Δημητρη Πετροβιτς – Θαναση Tσιγγανα

http://www.serrescook.gr/foto/kerkini/kefalopoula.jpg

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Δυόμισι τόνους κεφαλόπουλα έπιασε στα δίχτυα του με το αλιευτικό «Γιώργος - Μερόπη», ο επαγγελματίας ψαράς Δημήτρης Γιακής από την Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος, αφού όπως είπε, λόγω της κακοκαιρίας και του φυτοπλαγκτού, τους τελευταίους δύο μήνες τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος ήταν λιγοστά.

«Η τύχη μάς χαμογέλασε»

«Ψαρεύαμε ανοιχτά της Μάκρης και η τύχη μάς χαμογέλασε. Τα δίχτυα ήταν κυριολεκτικά ασήκωτα. Ηταν για όλους μας μια ευχάριστη έκπληξη», ανέφερε ο καπετάν Ζαφείρης και πρόσθεσε: «Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη και είναι ευκαιρία ο κόσμος να φάει φτηνό, καλό και φρέσκο ψάρι, αφού η τιμή πώλησης πέφτει από τα 8 στα 3 ευρώ το κιλό».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιακής πιάνει στα δίχτυα του τόσο μεγάλη ποσότητα ψαριών. Το ίδιο συνέβη και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε πιάσει στα δίχτυα του περίπου δύο τόνους κεφάλια. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει από καθαρή τύχη και δεν σχετίζεται με την υπεραλίευση, ανέφερε ο ιχθυολόγος Νίκος Κωττούλας. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για κοπάδια ψαριών που συμπτωματικά περνούν από συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και στο παρελθόν έχει συμβεί να αλιευθούν στο Θρακικό Πέλαγος με δίχτυα μεγάλες ποσότητες ψαριών (γοφάρια και σάρπες). Η πληροφορία ότι στον χώρο του μικρού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης διατίθενται άφθονα φρέσκα ψάρια σε πολύ ελκυστική τιμή προσέλκυσε από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου, που αγόραζε διπλές και τριπλές ποσότητες κεφαλόπουλα. Αλλωστε, όπως έλεγαν οι περισσότεροι, τα κεφαλόπουλα είναι ένα ωραίο ψάρι για τη σχάρα και το τηγάνι, που δεν το βρίσκεις σε αυτή την τιμή και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, το μεσημέρι οι 2,5 τόνοι κεφαλόπουλα είχαν πωληθεί… Το «κατόρθωμα» του ψαρά της Αλεξανδρούπολης εντυπωσίασε πάντως και τους ειδικούς στα είδη των ψαριών, αφού οι κέφαλοι, όπως ανέφερε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) δρ Μ. Κουτράκης, απαιτούν μια ειδική τεχνική ψαρέματος, «το καλαμωτό». Ουσιαστικά πρόκειται για δύο είδη διχτυών, το ένα εκ των οποίων παγιδεύει τους κέφαλους στην επιφάνεια, όταν πηδούν από το νερό για να ξεφύγουν. Η μέθοδος αυτή που σήμερα χρησιμοποιείται με μικρές παραλλαγές είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και περιγράφεται και από τον Αριστοτέλη.

Συντήρηση και εξαγωγή

Σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, μια τέτοια ψαριά είναι ασυνήθιστη, αλλά η διάθεσή της γεννά άγχος στον ψαρά, αφού συνήθως δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης - συντήρησης και εξαγωγής στην Ιταλία, η οποία «απορροφά» σήμερα τις μεγαλύτερες ποσότητες κεφάλων που αλιεύονται στις ελληνικές λιμνοθάλασσες. Εσφαλμένα στην Ελλάδα και σε αντίθεση με την Ιταλία, οι κέφαλοι των λιμνοθαλασσών μας (ετήσια παραγωγή χίλιοι τόνοι) θεωρούνται ίσης θρεπτικής αξίας με τα είδη που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες.

Πηγή: kathimerini.gr

::european food news:: SOS για τα ελληνικά εσπεριδοειδή εν όψει Ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Μαροκινή παραγωγή



Σε εγρήγορση για την προστασία της ελληνικής παραγωγής εσπεριδοειδών καλεί την κυβέρνηση ο Συνδέσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, εν όψει πληροφοριών για χρηματοδότηση Μαροκινού σχεδίου επέκτασης των αντίστοιχων καλλιεργειών, με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου κ Γ Πολυχρονάκης «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι οι μαροκινές αρχές προτίθενται να ζητήσουν από την ΕΕ, μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας Μαρόκου - Ε.Ε, να χρηματοδοτήσει, προφανώς εξ ολοκλήρου, το μαροκινό Σχέδιο Vert για την επέκταση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, που προβλέπει επιχορηγήσεις για τον τομέα, με στόχο το διπλασιασμό της παραγωγής εσπεριδοειδών μέχρι το 2020, με αύξηση καλλιεργουμένων εκτάσεων σε 109.000 εκτάρια και τον όγκο σε 3,19 εκατομμύρια τόνους»

Πλήθος είναι τα ερωτήματα που γεννούνται, συνεχίζει ο κ Πολυχρονάκης, απ' αυτήν την είδηση ήτοι:

  • είναι σε γνώση της Κυβέρνησης οι όροι της Συμφωνίας και προβλέπεται χρηματοδότηση;
  • προβλέπονται χρηματοδοτήσεις αναδιάρθρωσης παραγωγής και για άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα;
  • προβλέπονται ανάλογες χρηματοδοτήσεις και για άλλες τρίτες χώρες χαμηλού κόστους;
  • είναι στα πλαίσια της χάραξης αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. η εξάλειψη της μέχρι σήμερα αρχής της στήριξης και προστασίας της Κοινοτικής παραγωγής οπωροκηπευτικών, αλλά και της βασικής αρχής της κοινοτικής προτίμησης και η «αντικατάστασή» της με χαλαρή εφαρμογή του συστήματος των τιμών εισόδου και των διαφανών νομοθεσιών περί εμπορικών προτύπων, αλλά και με την χρηματοδότηση-επιχορήγηση για την αύξηση της παραγωγής μεσογειακών και τρίτων χωρών για την τροφοδότηση της κοινοτικής κατανάλωσης;

Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει «Απευθύνουμε έκκληση σ' όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες όπως:

  • βρίσκονται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση παρόμοιων πολιτικών-πρακτικών πολύ περισσότερο που η αντίστοιχη κοινοτική παραγωγή βρίσκεται σε κρίση με συνέπεια ακόμη και την εγκατάλειψη καλλιεργειών και
  • αντικρούσουν με όλα τα μέσα, μαζί με άλλες θιγόμενες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., την υλοποίηση του Σχεδίου (ακόμη και αν δεν χρηματοδοτηθεί) και να μη επικυρωθεί η Συμφωνία ΕΕ - Μαρόκου, που με πρωτοβουλία της Ισπανικής Προεδρίας βρίσκεται υπό αναστολή, γιατί εκτός των άλλων προβλέπει και προνομιακή μεταχείριση των μαροκινών οπωροκηπευτικών αλλά και άλλων τρίτων χωρών με μειωμένους δασμούς και ποιοτικά πρότυπα σε βάρος των Κοινοτικών»

Επιχορηγήσεις του σχεδίου Vert που προβλέπονται για τα εσπεριδοειδή:

  • 1.070 ευρώ ανά εκτάριο (Ντίραμ 12.000) για τις νέες φυτείες (η προηγούμενη ενίσχυση των νέων φυτειών ήταν 695 ευρώ ανά εκτάριο)
  • 10% έως 15% του προϋπολογισμού για την κατασκευή νέων ψυκτικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και των νέων συσκευαστηρίων
  • Μέχρι 60% του προϋπολογισμού για γεωτρήσεις και εξοπλισμό προς άρδευση για τη βελτίωση των καλλιεργηθησομένων περιοχών.»

Υφιστάμενη μέχρι σήμερα κατάσταση

Συνεχής αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων για τα εσπεριδοειδή που για το 2009 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4000 εκτάρια (η προηγούμενη ετήσια αύξηση ήταν 2000 εκτάρια το χρόνο). Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι 10 φορές χαμηλότερες από εκείνες στις παραγωγικές χώρες της ΕΕ

Πηγή: paseges.gr

::european food news:: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης-"ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ".

http://4.bp.blogspot.com/_fDLQY0U8N6A/SmmCSVwn6PI/AAAAAAAAAM0/OZZlOaOcCpk/s400/ntomata.jpg
Το Υπ.Α.Α.Τ. στις 10 Μαρτίου 2010 δέσμευσε στο τελωνείο της Λάρισας φορτίο 630 κιλών αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία "ALONIA".
Στις 12 Μαρτίου 2010 δόθηκε εντολή για δέσμευση, φορτίου 20 τόνων αποξηραμένης τομάτας προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία SARDES LTD. στην Ξάνθη και στις 15 Μαρτίου 2010 για δέσμευση φορτίου 4.5 τόνων επίσης προέλευσης Τουρκίας με προμηθευτή την εταιρεία GENCERLER GIDA SAN στη Δράμα.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις καθώς και η διενέργεια δειγματοληψιών, τόσο στα εισαγόμενα φορτία αποξηραμένης τομάτας όσο και σε όσα έχουν διακινηθεί στη χώρα μας τα έτη 2009-10 από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες-προμηθευτές της Τουρκίας, πραγματοποιούνται επειδή έγινε ενημέρωση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ε.Ε. (RASFF) για μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α από το συγκεκριμένο προϊόν.
Το μήνυμα ανέφερε ότι, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, που είχαν παραχθεί από την τουρκική εταιρεία "ALONIA" και είχαν εισαχθεί και διακινηθεί από την εταιρεία "SOBREVAL" στη Γαλλία.
Με αφορμή τις πληροφορίες από την Ε.Ε. άρχισαν αμέσως έλεγχοι και στη χώρα μας σε φορτία λιαστής(αποξηραμένης) τομάτας προέλευσης Τουρκίας και ιδιαίτερα από την εταιρεία "ALONIA".
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών που διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας είναι αρνητικά στην ύπαρξη ιού ηπατίτιδας Α. Παρά τα αρνητικά ευρήματα έχουν δεσμευτεί προληπτικά και στην εσωτερική αγορά περίπου 52 τόνοι τομάτας μέχρι στιγμής και έχουν σταλεί σημαντικός αριθμός δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε., εξέδωσαν μήνυμα RASFF στις 12/03/2010 περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί της χώρας μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας Α για τον χειμώνα που πέρασε είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές καθώς επίσης και ότι δεν είχε αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α το οποίο να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.

Πηγή: ana.gr

Φτηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια από το κουκούτσι της ελιάς


Ένα παραπροϊόν, που παράγεται κατά την επεξεργασία της ελιάς στην Κρήτη και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου. Πρόκειται για το πυρηνόξυλο, που κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού» και ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στο νησί για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο δόκτωρ χημικός - μηχανικός και γενικός διευθυντής της ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία "Ανατολή"), Ανδρέας Γεωργουσάκης, μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε - στο πλαίσιο της 23ης Agrotica - η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολική ΑΕ, με θέμα "Στερεά καύσιμα από υπολείμματα αγροτικής και δασικής βιομάζας". Στην Κρήτη, το πυρηνόξυλο βρίσκει πολλές εφαρμογές σε ό,τι αφορά στην παραγωγή θερμότητας, δεδομένου ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες (σήμερα, η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στους 100.000 τόνους). Επιπλέον, η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ και η τιμή του είναι αρκετά ελκυστική, σε σχέση με την ενεργειακή του αξία.

Προσοδοφόρο προϊόν
Σήμερα, στην Κρήτη λειτουργούν δέκα πυρηνελαιουργεία, τα οποία παράγουν πυρηνόξυλο και ακατέργαστο πυρηνέλαιο. "Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Κρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43.000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση", ανέφερε ο κ. Γεωργουσάκης.

Συγκεκριμένα, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8.500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ. "Μάλιστα, το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ είναι το πρώτο πυρηνελαιουργείο στην Ελλάδα, αφού λειτουργεί από το 1889 στα Χανιά της Κρήτης", ανέφερε ο κ. Γεωργουσάκης.

Στις βασικές εφαρμογές του πυρηνόξυλου στην Κρήτη συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργουσάκη, η παραγωγή ενέργειας για αγροτικές βιομηχανίες (πυρηνελαιουργεία, ελαιουργεία, ραφιναρία λαδιών, σαπωνοποιείο), για βιοτεχνίες - βιομηχανίες (τυροκομία, φούρνοι, πλυντήρια ρούχων, καζάνια τσικουδιάς, ασβεστοποιείες), καθώς και για θέρμανση κατοικιών, ξενοδοχείων, θερμοκηπίων αλλά και για παραγωγή πρώτης ύλης σε ζωοτροφές.

"Χαρακτηριστικά του πυρηνόξυλου είναι το χαμηλό κόστος - 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλό - σε σχέση με τη θερμική του αξία, το ότι είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος και τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα", είπε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Γεωργουσάκης.

Πηγή: paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr