http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::olive oil news:: Π.Ο.Π το ελαιόλαδο Σελίνου της Κρήτης.

Ένα ακόμη Ελληνικό προϊόν καταχωρήθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οριστικά στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόκειται για το ..... το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής του Σελίνου της Κρήτης ως Π.Ο.Π., δηλαδή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αίτηση που υπέβαλε η Ελλάδα για την καταχώριση της ονομασίας «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης» (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis) δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή καμία δήλωση ένστασης.Διαβάστε την απόφαση:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:118:0008:0009:EL:PDF

agroschannel.com

::milk news:: Σημαντική μείωση αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής καταγράφει ο ΕΛΟΓΑΚ

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος επανήλθε φέτος στα προ δεκαετίας επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αγελαδοτρόφων μειώνεται διαρκώς και από 12.402 άτομα την γαλακτοκομική περίοδο 2000-1, διαμορφώθηκε στα 4.523 άτομα την γαλακτοκομική περίοδο 2009-1

Όσον αφορά στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, αυτή μετά την άνοδο που είχε παρουσιάσει στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, επέστρεψε κατά τη λήξασα γαλακτοκομική περίοδο στα επίπεδα του 2000.

Συγκεκριμένα την γαλακτοκομική περίοδο 2009-10, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η συνολική εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έπεσε κάτω από τους 700.000 τόνους και ανήλθε στους 695.816 τόνους, ίδια περίπου με εκείνη προ δεκαετίας.

paseges.gr
Για τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

::wine news:: Οινοποιία Αρβανιτίδη

http://arvanitidis-winery.gr/files/metafiles/arvanitidis_logo.png


Η Οινοποιία Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό στην ανατολική πλαγιά του Βερτίσκου, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον Σοχό. Δημιουργήθηκε το 1999, από τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, οι οποίοι φύτεψαν σ’ αυτή την όμορφη ημιορεινή περιοχή, τα πρώτα 10 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα τους. Σήμερα η έκταση έχει φτάσει στα 50 στρέμματα ενώ υπάρχει η προοπτική συστηματικής επέκτασής της, με βασικό κίνητρο την κάλυψη της παραγωγής, αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπέλια, έτσι ώστε η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πάντα ελεγχόμενη.

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από φτωχά αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν τη καλλιέργεια του αμπελιού. Το μικροκλίμα της περιοχής συμπληρώνουν οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τη θερινή περίοδο και η ύπαρξη της λίμνης Βόλβης που βρίσκεται χαμηλότερα και προσφέρει ευεργετική υγρασία στη περιοχή.

Σ’ αυτό το ιδανικό οικοσύστημα, σε υψόμετρο 550 μέτρων, καλλιεργούνται οι γαλλικές ποικιλίες: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται πειραματικά και άλλες ποικιλίες ενώ ακολουθούνται αυστηρά οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

Η παραγωγή των κρασιών της Οινοποιίας Αρβανιτίδη πραγματοποιείται στο μικρό, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, στο οικογενειακό κτήμα με οπωροφόρα, έλατα, λουλούδια κλπ. στην άκρη του Ασκού. Από το 2010 θα ξεκινήσει η κατασκευή του καινούργιου οινοποιείου.

Η αρχή της παραγωγής έγινε με τον τρύγο του 2001 και μέχρι στιγμής η Οινοποιία Αρβανιτίδη παράγει τα κρασιά: Chardonnay, Chardonnay oak, CabernetMerlot, Merlot και Syrah.

Η συνολική παραγωγή τους σήμερα ανέρχεται στις 38.000 - 40.000 φιάλες, ενώ μελλοντικά, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ποικιλιών που παρακολουθούνται πειραματικά, ενδεχομένως να προσθέσει και άλλα κρασιά στη γκάμα της.

Η Οινοποιία Αρβανιτίδη ως μέλος των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, υποδέχεται τους οινόφιλους για ξενάγηση και γευστική δοκιμή των κρασιών της.

Επισκέψεις καθημερινά και σαββατοκύριακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Chardonnay

Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα ο οποίος εκδηλώνεται στη μύτη με αρώματα φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών. Η σύντομη παραμονή στο δρύινο βαρέλι του χάρισε λιπαρότητα, ενώ η οξύτητα κρατά τις ισορροπίες.

Chardonnay oak

Η δεύτερη ετικέτα Chardonnay της Οινοποιίας Αρβανιτίδη. Πλούσιο, λιπαρό και βουτυράτο. Η μύτη ξεκινά με εξωτικές νότες και εμπλουτίζεται με μέλι, κάστανο και καπνό που φανερώνουν το πέρασμα από βαρέλι.

Caberneterlot

Μια μοντέρνα έκφραση του κλασικού χαρμανιού. Η μύτη συνδυάζει τις διαφορετικές αποχρώσεις των ποικιλιών, αλλά και του βαρελιού. Η γευστική εντύπωση είναι μαλακή στην αρχή, δομημένη και πλούσια στη συνέχεια, αρωματική και μεγάλης διάρκειας στο τέλος.

Μerlot

Ένα σαρκώδες και μοντέρνο Merlot με μεταξένια υφή. Με ζωηρό κόκκινο χρώμα και πυκνό άρωμα αποτελεί μια καθαρή αποτύπωση του πλήρους εγκλιματισμού του Merlot στο ελληνικό έδαφος.


Syrah

Το Syrah στους ιδιόκτητους αμπελώνες της Οινοποιίας Αρβανιτίδη δίνει ένα ρωμαλέο πορφυρό κρασί με πιπεράτο μπουκέτο και γευστική πυκνότητα. Ο καθαρός ποικιλιακός χαρακτήρας αποκτά πολυπλοκότητα μετά την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.

Ανοιχτές Πόρτες… στην Οινοποιία Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης.


Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, η Οινοποιία Αρβανιτίδη σας υποδέχεται στο κτήμα της στον Ασκό Θεσσαλονίκης, σας ξεναγεί στους χώρους της και σας καλεί να δοκιμάσετε τα κρασιά της.

Ειδικά για αυτό το Σαββατοκύριακο, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε στην καταπράσινη βεράντα του κτήματος κάτω από την πέργκολα, το κρασί της αρεσκείας σας με τη συνοδεία τοπικών τυριών. Φρέσκα κρασιά του τρύγου 2009, αλλά και παλαιές σοδειές, που μπορείτε να προμηθευτείτε σε ειδικά διαμορφωμένες τιμές.

……………………………………………………………………………………….......

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Η Οινοποιία Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Στο υψόμετρο των 500 μέτρων, τα 30 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων μας απολαμβάνουν το οικοσύστημα που ευνοεί την παραγωγή κρασιών φίνων, πολύπλοκων και ισορροπημένων. Στο σύνολο του αμπελώνα εφαρμόζουμε τη βιολογική καλλιέργεια.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την:

http://1.bp.blogspot.com/_Dd6B_JvMVkk/S1nCp5B22KI/AAAAAAAAA3Y/dpy3o_FxrLc/S240/wineClub.jpg

τηλ.2310888311, e-mail: info@wineplus.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr