http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

7 Days Deli Greek Biscuits



7Days Deli Greek Biscuits σοκολατένιο
7Days Deli Greek Biscuits με γέμιση κακάο
7Days Deli Greek Biscuits βανίλιας με γέμιση κακάο
7Days Deli Greek Biscuits με γέμιση καραμέλας
7Days Deli Greek Biscuits με κροκάν φουντουκιού

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι πρόκειται για το νέο δυνατό ελληνικό όνομα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Γεύσεις μοναδικές... έτοιμες να τις απολαύσουμε!

Παιδιά μιλάμε για κορυφαίες γεύσεις... δεν αντέξαμε και τις δοκιμάσαμε όλες... τα τσακίσαμε τα μπισκοτάκια!!!

Μπράβο vivartia...

7 Days Deli Greek Biscuits... το νέο νόστιμο ελληνικό μπισκότο!!!






Άνοιξαν τα σύνορα για τα μαροκινά τρόφιμα

ImageΑρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών πολλών περιοχών της Κοινοτικής παραγωγής και της χώρας μας και επιπτώσεις ιδιαίτερα στα εντατικής καλλιέργειας με κίνδυνο την εγκατάλειψη καλλιεργειών, ενδέχεται να προκαλέσει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο, που προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στην Κοινοτική αγορά σχεδόν του συνόλου των φρούτων και λαχανικών από την εν λόγω χώρα.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού και αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μαρόκου και της ΕΕ για την απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων.
Οι διαπραγματευτές ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια και το συμπέρασμά τους θα υποβληθεί για έγκριση στις αντίστοιχες αρχές.
 
Οι συνέπειες της συμφωνίας
Όπως έχει ήδη γράψει για το θέμα το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, με τη συμφωνία καθιερώνονται ποσοστώσεις μόνο για τα ακόλουθα έξι προϊόντα που κρίνονται ευαίσθητα: ντομάτες, κολοκύθια, αγγούρια, σκόρδα, κλημεντίνες και φράουλες. Ακόμη και για αυτά τα προϊόντα οι ποσοστώσεις είναι υψηλότερες από τις ισχύουσες που είχαν καθιερωθεί στην προηγούμενη συμφωνία.
Στην περίπτωση της ντομάτας οι παραχωρήσεις θα ξεπεράσουν την βάση των 185.000 τόνων, της τρέχουσας συμφωνίας και θα ανέλθει σταδιακά σε 257.000 τόνους το έτος 2013, διαμορφώνοντας  μια αύξηση 39%.
Στην περίπτωση των κολοκυθιών, η ποσόστωση θα αυξηθεί σταδιακά από 25.000 έως 50.000 τόνους και  στο αγγούρι από 5.600 τόνους   στους 15.000. Η ποσόστωση στις κλημεντίνες θα αυξηθεί από 130.000 σε 175.000 τόνους , των σκόρδων από 1.000 σε 1.500 τόνους και στην περίπτωση της φράουλας ανοίγει νέα ενδεχομένως 3 600 τόνων και 1.000 τόνων τους μήνες Απριλίου και Μαΐου αντίστοιχα, περίοδοι που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες για την κοινοτική παραγωγή .
Άλλα προϊόντα που φιλελευθεροποιείται σχεδόν ολικά η εξαγωγή τους στην ΕΕ, και καθιερώνεται  η τιμή εισόδου τους, μειωμένη κατά  30% είναι σχεδόν όλα τα πυρηνόκαρπα φρούτα  και τα επιτραπέζια σταφύλια, καθώς επίσης και  τα εσπεριδοειδή.
Ο Σύνδεσμος INCOFRUIT – HELLAS απορρίπτει τους γνωστούς όρους της συμφωνίας επειδή η εφαρμογή τους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την παραγωγή της Κοινότητος και κυρίως των μεσογειακών χωρών της, επειδή προβλέπονται εκτενείς παραχωρήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά τα εισαγόμενα στην Ε.Ε. από το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γ. Πολυχρονάκη, «Οι γνωστοί όροι της συμφωνίας, κατά την γνώμη μας, θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή πολλών περιοχών της Κοινοτικής παραγωγής και της χώρας μας και επιπτώσεις ιδιαίτερα στα εντατικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά με επακόλουθο την εγκατάλειψη καλλιεργειών. Επομένως, ορισμένες παραχωρήσεις δεν μπορεί να γίνουν  αποδεκτές από τον τομέα οπωροκηπευτικών της χώρας μας και είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της προς επικύρωση από το Συμβούλιο συμφωνίας.
 
Η ανακοίνωση της Κομισιόν
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η ελευθέρωσή του εμπορίου ευρωπαϊκών μεταποιημένων αγροτών προϊόντων στο Μαρόκο προβλέπεται ότι θα γίνει σταδιακά εντός των δέκα προσεχών ετών, εκτός από τα ζυμαρικά, για τα οποία προβλέπεται ποσοτικός περιορισμός.  Στον τομέα των αγροτικών προϊόντων η συμφωνία θα επιτρέψει την άμεση ελευθέρωση του 45% της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ, και του 70 % σε 10 χρόνια.
Θα υπάρξει πλήρης ελευθέρωση στους τομείς των οπωροκηπευτικών, των κονσερβοποιημένων τροφίμων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ελαιούχων σπόρων. Θα ελευθερωθεί επίσης ο τομέας της αλιείας όσον αφορά τα προϊόντα της ΕΕ (91% μετά από 5 χρόνια και 100% μετά από 10 χρόνια).
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, οι κοινοτικές εξαγωγές για τους 3 τομείς έφθασαν τα 944 εκατομμύρια περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου 2006-2008. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ευνοϊκό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εξαγωγές ανέρχονται στα 14 εκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και διατάξεις για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων όσον αφορά τις υγειονομικές και τις φυτοϋγειονομικές πτυχές.
Η αξία των πλήρως ελευθερωμένων εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί στο 61% σε 5 έτη και στο 70 % σε 10 έτη.
Οι τομείς των οπωροκηπευτικών και των κονσερβοποιημένων προϊόντων της ΕΕ, εκτός από τα κουκιά, τα γλυκά αμύγδαλα, τα μήλα και τον συμπυκνωμένο πολτό ντομάτας (για τα οποία έχουν συμφωνηθεί τελωνειακές ποσοστώσεις) θα ελευθερωθούν πλήρως εντός δέκα ετών. Η πρόσβαση των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ θα είναι ελεύθερη στην αγορά του Μαρόκου, με εξαίρεση το ρευστό γάλα και το πλήρες γάλα σε σκόνη. Οι ελαιούχοι σπόροι και τα σιτηρά (εκτός από το μαλακό και σκληρό σιτάρι και τα παράγωγά τους) θα έχουν επίσης ελεύθερη πρόσβαση.
Όσον αφορά στα πιο ευαίσθητα προϊόντα τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο πλήρους ελευθέρωσης, όπως είναι το κρέας, τα αλλαντικά, το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα μήλα και ο συμπυκνωμένος πολτός ντομάτας, το Μαρόκο βελτίωσε τους όρους πρόσβασης στην αγορά του υπό τη μορφή δασμολογικών ποσοστώσεων.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμφωνία προβλέπει, ως απάντηση στο άνοιγμα του Μαρόκου, την άμεση ελευθέρωση του 55% των εισαγωγών από το Μαρόκο.
Όσον αφορά στις βελτιώσεις των παραχωρήσεων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% των εισαγωγών της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ελήφθησαν υπόψη ειδικές ευαισθησίες με στόχο την ένταξη των μαροκινών εξαγωγών στην αγορά της Ένωσης ευνοώντας τις συμπληρωματικότητες μεταξύ των παραγωγικών συστημάτων . Προς το σκοπό αυτό διατηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής για τα προϊόντα που θεωρούνται ως τα πλέον ευαίσθητα, δηλαδή τις ντομάτες, τις φράουλες, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια, τα σκόρδα και τις κλημεντίνες. Οι παραχωρήσεις όσον αφορά τα προϊόντα αυτά έγιναν υπό τη μορφή δασμολογικών ποσοστώσεων.
 
Να μην επικυρωθεί ο συμφωνία
Καλείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Κοινοβούλιο  να μην επικυρώσουν τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου πριν την τροποποίηση της, αναφέρει ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γ. Πολυχρονάκης.
«Μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης για το γεωργικό πρωτόκολλο μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίκειται η επικύρωση της από  το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι με την έναρξη (1η Ιανουαρίου) ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώνει τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτονται από την Επιτροπή. Η επικύρωση στα δύο όργανα θα μπορούσε να τελειώσει προς τα μέσα του 2010.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι δεν πρέπει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αλλά και το Κοινοβούλιο να επικυρώσουν τη συμφωνία επειδή  η εφαρμογή της θα βλάψει σοβαρά τα ευρωπαϊκά προϊόντα αφού παρέχει πρακτικά φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών των φρούτων και των λαχανικών  από το Μαρόκο. Στην περίπτωση της ντομάτας οι παραχωρήσεις θα ξεπεράσουν πιθανώς το ύψος των 213.000 τόνων, της τρέχουσας συμφωνίας και θα ανέλθει σε 285.000 τόνους το έτος 2013, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 34%
Θεωρούμε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ ούτε και προσωρινά. Αν και η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαρκέσει ακόμα μερικούς μήνες, υπάρχει η δυνατότητα  να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ ,ως προσωρινή . Η δυνατότητα αυτή απορρίπτεται από Φορείς της Ε.Ε. επειδή θα σήμαινε ότι το Μαρόκο θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του στην ΕΕ ήδη σε αυτήν την εμπορική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από μια πολύ ισχυρή κρίση, και θα επιβαρύνει περαιτέρω το «χάλι» που ζει ο τομέας.
Οι γνωστοί όροι της συμφωνίας, κατά την γνώμη μας, θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή ιδιαίτερα  των εντατικής καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών πολλών περιοχών της ΕΕ και βεβαίως της χώρας μας με επακόλουθο την εγκατάλειψη καλλιεργειών, απώλεια θέσεων εργασίας και  συρρίκνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας  δεν έχουν επαρκώς αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές που  διαπραγματεύθηκαν, παρά τη μεγάλη περίοδο της διαπραγμάτευσης.
Οι εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών του Μαρόκου στην ΕΕ το έτος 2008 ανήλθαν σε 958.141 τόνους, μετά από μια αυξητική σταθερά τάση. Το 2007 η εξαγωγή του Μαρόκου  αυξήθηκε κατά 11,5% τα δε τελευταία πέντε χρόνια, από το 2004, έχει αυξηθεί κατά  32%. Τα κύρια λαχανικά που εξάγονται από το Μαρόκο είναι ντομάτες, πράσινα φασόλια, πατάτες, πιπεριές και τα κολοκύθια και τα κύρια φρούτα είναι σταφύλια εσπεριδοειδή, πεπόνια, φράουλες και επιτραπέζια σταφύλια. Στην περίπτωση της ντομάτας, οι εξαγωγές Μαροκινοί το 2008, ανήλθαν σε 360.000 τόνους, βάσει στοιχείων της EUROSTAT, που υπερβαίνουν κατά 70% την ποσόστωση που προβλέπεται στη ισχύουσα συμφωνία.
Κλείνοντας ο κ. Πολυχρονάκης τονίζει ότι «Χρειάζεται προ της επικύρωσης της συμφωνίας να αναθεωρηθούν ορισμένοι όροι της και βεβαίως να εξασφαλισθεί
α) Η αυστηρή τήρηση της υπό αναθεώρηση Κοινοτικής νοµοθεσίας
β) Η μη υπέρβαση των ποσοτήτων των προτιμησιακών συμφωνιών
γ) Η τήρηση του ύψους των προβλεπομένων εισαγωγικών δασµών
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην Επιτροπή για την υπογραφή προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες Χώρες , κυρίως στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, ενώ για τα ζωικής παραγωγής δεν σημειώνεται ανάλογη δραστηριότητα».
agronews.gr

Μολυσμένα και νοθευμένα τρόφιμα εντόπισε ο ΕΦΕΤ



Λουκάνικα Βραστά Ατομικές Συσκευασίες...νέο!


 

Λουκάνικα κοκτέιλ
Λουκάνικα ΦρανκφούρτηςΛουκάνικα Μπαρόφσκι ΠολωνίαςΛουκάνικα ΚοζάκικαΛουκάνικα γαλοπούλας


Η εταιρεία αλλαντικών Παντέρη μας προσφέρει τα νέα βραστά Λουκανικάκια της σε απίστευτες γεύσεις. Δοκιμάσαμε τα κοζάκικα και τα γαλοπούλας...και έχουμε να πούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικές γεύσεις.

Σας τα συνιστούμε ανεπιφύλαχτα...

Πιάτα με χοιρινό από όλο τον κόσμο

xoirino14Το χοιρινό είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κρέας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες κουζίνες του κόσμου.  Στην Ελλάδα, τα χοιροσφάγια ήταν, και είναι ακόμη και στις μέρες μας σε κάποια μέρη, η αφορμή για να μαγειρέψουν χοιρινό στην περίοδο των Χριστουγέννων με κάθε τρόπο.  Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς το μαγειρεύουν στη Λατινική Αμερική για παράδειγμα, με την πικάντικη σάλτσα που έχει κακάο και είναι μία παραλλαγή στην περίφημη μεξικάνικη σάλτσα μόλε.
Το ψητό χοιρινό από την Ιταλία έχει μία ιδιαιτερότητα στο μαρινάρισμα. Μαρινάρεται σε μία απλή αλλά ουσιαστική μαρινάδα που το ποτίζει με νοστιμιά και δεν το αφήνει να στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αλλά και το χοιρινό με λάχανο τουρσί από τη Θράκη είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, και προσωπικά το έχω συνδυάσει με πολλές πρωτοχρονιές από τα παιδικά μου χρόνια και πολλές φορές με πολύ χιόνι, πολύ κρύο, αλλά κυρίως με μία μεγάλη οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι.
Ολες οι συνταγές απαιτούν λίγο κόπο από εσάς. Το σπουδαιότερο που έχετε να κάνετε ως προετοιμασία είναι το μαρινάρισμα, που, όπως θα διαπιστώσετε, είναι απαραίτητο σε κάθε είδος κρέατος.

Χοιρινή πανσέτα με μανιτάρια και σάλτσα πορτοκαλιού από τη Σικελία
Υλικά για 6 μερίδες
* 1 κιλό χοιρινή πανσέτα σε ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κόκαλα
* 500 γρ. φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
* 3 σκελίδες σκόρδο
* χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
* 1 φλιτζάνι ξίδι μπαλσάμικο
* 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
* 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
* 5 γαρίφαλα
* 150 γρ. μέλι
* 3 κουταλιές της σούπας σόγια σος
* 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 1 ξύλο κανέλας
* αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γι' αυτή τη συνταγή θα ζητήσετε από τον χασάπη σας ένα ενιαίο κομμάτι χοιρινής πανσέτας χωρίς κόκαλο.
Ετοιμάστε τη μαρινάδα: Ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τους αστεροειδείς, τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μέλι. Βάλτε την πανσέτα σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και περιχύστε την με τη μαρινάδα. Σκεπάστε με μεβράνη τροφίμων και αφήστε το κρέας στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το μαγειρέψετε.
Πριν μαγειρέψετε το κρέας, βγάλτε το από τη μαρινάδα, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και τυλίξτε το ρολό. Βάλτε το ρολό στο ταψί και ρίξτε τα υγρά της μαρινάδας. Προσθέστε το ξίδι μπαλσάμικο, τη σόγια σος και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 ώρα. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο, ρίξτε στο ταψί τα μανιτάρια κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα και συνεχίστε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη. Οταν ψηθεί το κρέας, κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε με τα μανιτάρια και τη σάλτσα του.

Ψητή χοιρινή κόντρα από την Ιταλία
 Υλικά για 6-8 μερίδες
* 1 ½ κιλό χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλο
* 1 κεφάλι σκόρδο
* 3 κουταλιές του γλυκού μαραθόσπορος
* ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
* 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ:
* 4 λίτρα νερό
* ½ φλιτζάνι αλάτι
* 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
* 3 κλωναράκια δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, βάλτε το χοιρινό στη μαρινάδα και αφήστε το στο ψυγείο για μία ημέρα. Στραγγίστε το και χαράξτε το σε διάφορα σημεία. Αλείψτε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με το μαραθόσπορο. Κόψτε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάλτε το στο ταψί μαζί με το κρέας και το δεντρολίβανο. Ρίξτε στο ταψί το κρασί και ½ φλιτζάνι νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250C, βάλτε το ταψί με το κρέας και αφήστε το για 15 λεπτά. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 120C και ψήστε το για 1-1 ½ ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70C. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε. Στραγγίστε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και βάλτε την σε μία μικρή κατσαρόλα. Πιέστε με το χέρι σας για να βγάλετε τον πολτό του ψημένου σκόρδου από τις κομμένες σκελίδες και ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα. Βράστε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να μείνει λιγότερη από μισό φλιτζάνι. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε 1-2 λεπτά στη φωτιά μέχρι να δέσει και κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα.

Χοιρινό στη γάστρα από το Μεξικό
Υλικά για 6 μερίδες
* 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
* 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 2 δαφνόφυλλα
* 2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη
* 2 κουταλιές του γλυκού κύμινο
* χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
* χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
* 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* 1 σελινόριζα
* 4 καρότα
* 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε τη σελινόριζα και τα καρότα και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Κόψτε το κρέας σε μερίδες και βάλτε το στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 3 ώρες χωρίς να ανοίξετε τη γάστρα. Υστερα από 3 ώρες, βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο, στραγγίστε τη σάλτσα και βάλτε την σε μία κατσαρόλα. Βράστε την μέχρι να μείνει σχεδόν 1 φλιτζάνι. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με 1-2 κουταλιές νερό και ρίξτε το στην σάλτσα. Αφήστε λίγα λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.

Χοιρινό με πικάντικη σάλτσα από τη Λατινική Αμερική
Υλικά για 6 μερίδες
* 1 κιλό χοιρινή κόντρα
* ελαιόλαδο
* αλάτι
* πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
* ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
* ½ φλιτζάνι σόγια σος
* 4 κουταλιές της σούπας κακάο
* 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
* 2 κουταλιές του γλυκού θυμάρι
* χυμός από 1 λάιμ
* 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
* ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
* λίγο τριμμένο γαρίφαλο
* λίγο πιπέρι Καγιέν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρετε τη χοιρινή κόντρα όπως σας περιγράφω στη συνταγή «Ψητή χοιρινή κόντρα από την Ιταλία». Βάλτε το κρέας αφού το μαρινάρετε σε ένα ταψί, αλείψτε το με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε το. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250C, βάλτε το ταψί με το κρέας και αφήστε το για 15 λεπτά. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 120C και ψήστε το για 1-1½ ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70C. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
Για τη σάλτσα: Ανακατέψτε όλα τα υλικά και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα και βράστε τα για 10 λεπτά. Κόψτε το χοιρινό σε μερίδες και σερβίρετέ το με τη σάλτσα.

Χοιρινό μπούτι με λάχανο τουρσί από τη Θράκη
Υλικά για 6 μερίδες
* 1 ½ κιλό κρέας από χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
* 3 ξερά κρεμμύδια
* 1 κιλό λάχανο τουρσί
* 3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
* ελαιόλαδο
* 3-4 καυτερές πιπεριές
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε το κρέας σε μερίδες, καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Βάλτε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, σοτάρετε το κρέας με τα κρεμμύδια για αρκετά λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια του κρέατος για να σοταριστούν από όλες τις πλευρές. Ρίξτε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό και βράστε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Ψιλοκόψτε το λάχανο τουρσί, στραγγίστε το και βάλτε το σε μία άλλη κατσαρόλα με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Σοτάρετέ το σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά και προσθέστε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό και τις καυτερές πιπεριές. Ενώστε το μισομαγειρεμένο χοιρινό με το σοταρισμένο λάχανο, αλατίστε και βάλτε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψί. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε το στους 200C για 1 ώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ                 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ

Ιχθυοτροφείο οξύρυγχου και σολομού στον Ταΰγετο της Λακωνίας


Ρεπορτάζ: Γ. Κουρδής

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο στο Καστόρειο Λακωνίας στον Ταΰγετο λειτουργεί ένα ιχθυοτροφείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου εκτρέφει και παράγει οξύρυγχους, η γεύση των οποίων είναι εκλεκτή και η τιμή τους φθάνει τα 80 ευρώ το κιλό. Ο Γιάννης Γεροντίδης πίστεψε στην δύναμη του τόπου του, επένδυσε στην οικογενειακή του επιχείρηση και έγινε ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκτρέφει και παράγει καπνιστούς οξύρυγχους. Είναι ένα προϊστορικό ψάρι, που παράγει το καλύτερο χαβιάρι, αλλά για να το παράγει, χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια και να ξεπεράσει σε βάρος τα 25 κιλά.

Το καθαρό νερό σε υψόμετρο 600 μέτρων τον βοήθησε, όπως επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης. Οι οξύρυγχοι έρχονται απ’ την Πολωνία και ο ίδιος ευελπιστεί, ότι σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να βγάλει και χαβιάρι. Στο ιχθυοτροφείο γίνονται τα πάντα. Αναπαραγωγή, εκτροφή, παραγωγή και συσκευασία καπνιστού οξύρυγχου. Εκτός όμως από τον οξύρυγχο, στο ιχθυοτροφείο παράγεται και σολομός, ο οποίος επίσης γίνεται καπνιστός. Σε ένα άλλο χωριό του Ταΰγετου, την Αγόριανη, ο Δημήτρης Ψαθάς διατηρεί εκτροφείο στρουθοκαμήλων. Το ιδιαίτερο αυτό πτηνό μπορεί να φθάσει σε βάρος και τα 160 κιλά και αναπτύσσει ταχύτητα 70 χλμ. την ώρα. Ο κ. Ψαθάς επένδυσε και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ελλάδα δίνοντας ζωή στον τόπο του.

Αν και τα αυγά στρουθοκαμήλων είναι για πολλές ομελέτες, η μονάδα παράγει κυρίως κρέας. Όπως είπε ο κ. Ψαθάς στον
ALPHA, κάθε χρόνο πουλάει 500 με 600 κιλά κρέας στρουθοκαμήλου σε κρεοπωλεία μεγάλων πόλεων. Όσο για το κρέας τους, όπως λέει ο ίδιος, είναι εύγευστο και υγιεινό και συνίσταται σε εγκύους και καρδιοπαθείς. Το μυστικό της επιτυχίας πάντως και για τους δύο επιχειρηματίες όπως αποκάλυψαν στον ALPHA, είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.


Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Ξεχασμένες συνταγές από το... σεντούκι της γιαγιάς


▅«Τα αυγοκαλάμαρα Κρήτης   είναι γλυκό και το όνομα αναφέρεται στο σχήμα που έχει το γλυκό καθώς μοιάζει με το καλαμάρι, το εργαλείο γραφής», λέει η κ  Γεωργία Στόκα (αριστερά)
Χριστούγεννα με αυγοκαλάμαρα από την Κρήτη, πεϊνίρ μπουρέκ από τον Πόντο και ξεροτήγανα από την Κίμωλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

Χριστούγεννα με παραδοσιακές γεύσεις, από αγνά υλικά: αυτό προτείνει ομάδα σεφ, η οποία ξαναφέρνει στο γιορτινό τραπέζι συνταγές για φαγητά και επιδόρπια, που είχαν ξεχαστεί στο... σεντούκι της γιαγιάς.

Αυγοκαλάμαρα από την Κρήτη, πεϊνίρ μπουρέκ από τον Πόντο και ξεροτήγανα από την Κίμωλο είναι μερικές μόνο από τις συνταγές, τις οποίες βγάζει από την αφάνεια ο σεφ Δημήτρης Νικολακόπουλος, με τη βοήθεια της ομάδας του. Κάθε χρόνο λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων παρουσιάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο γεύσεις που σιγά σιγά ξεχνιούνται ή που έχουν ήδη ξεχαστεί.

«Κι αυτό γίνεται γιατί τόσο οι σεφ στα εστιατόρια όσο και οι νοικοκυρές στο σπίτι σερβίρουν πια “πολύπλοκα” πιάτα, γεύσεις που δεν ταιριάζουν με την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα. Δεν είναι κακό να παρουσιάζει κανείς σε ένα τραπέζι συνταγές από ξένες κουζίνες, αρκεί να τις προσαρμόζει στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικολακόπουλος. Αυτό, όπως προσθέτει, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι παραδοσιακές συνταγές, αυτές δηλαδή που γίνονται με απλά υλικά.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια γυρίζουν την πλάτη στα βασικά υλικά της μεσογειακής διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο ή τα τοπικά γαλακτοκομικά, αντικαθιστώντας τα με πιο λιπαρά προϊόντα που συνήθως είναι ξενόφερτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδη Δασκαλόπουλου (ΙΑΔ), μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες γνώριζαν ότι το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Γευστικοί θησαυροί
Η επιλογή για το ποιες ξεχασμένες γεύσεις θα παρουσιάσει η εννεαμελής ομάδα γίνεται ανάμεσα σε 250 τέτοιες συνταγές, οι οποίες προέρχονται από την Κρήτη, τα ελληνικά νησιά, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά και τον Πόντο. Οι πιο «πλούσιες» γαστρονομικά ελληνικές περιοχές πάντως είναι η Μυτιλήνη, οι νομοί της Κρήτης ακόμη και πόλεις που δεν φαντάζεται εύκολα κανείς ότι μπορεί να κρύβουν γευστικούς θησαυρούς, όπως είναι το Αγρίνιο.

Ο τρόπος δε, με τον οποίο η ομάδα και ο επικεφαλής σεφ τις συνέλεξε, δεν ήταν εύκολος και κράτησε περισσότερο από 10 χρόνια. «Τις περισσότερες τις ζητούσα από τις γιαγιάδες ή τους μάγειρες των περιοχών τις οποίες επισκεπτόμουν. Για να είμαι σίγουρος ότι έχω στα χέρια μου την αυθεντική συνταγή, έπρεπε να διασταυρώσω τα υλικά που μου είχαν δοθεί δύο και τρεις φορές. Παράλληλα, οι συνεργάτες μου και τα μέλη της ομάδας έδιναν τις δικές τους ιδέες για το ποιες συνταγές θυμούνταν από τα παιδικά τους χρόνια. Πολλές δε από τις συνταγές του Πόντου, τις γνώρισα μέσα από μαθητές μου που έχουν καταγωγή από την περιοχή».

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
Πάνω από δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να συλλέξουν τις παλιές συνταγές από μάγειρες σε όλη την Ελλάδα

Παράδοση με απλά και προσιτά υλικά

Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ δεν ήταν η μόνη δυσκολία που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα του σεφ Δημήτρη Νικολακόπουλου.

Προκειμένου να τις ξανασερβίρει, έπρεπε να κάνει τις απαιτούμενες μετατροπές στις μονάδες μέτρησης των υλικών. «Έχουμε στα χέρια μας παλιές συνταγές, στις οποίες οι ποσότητες των υλικών μετρώνται σε οκάδες ακόμη και σε δράμια. Οι πιο... σύγχρονες έχουν ως μονάδα μέτρησης τα ποτήρια και τα φλιτζάνια. Δική μας υποχρέωση ήταν να τα μετατρέψουμε όλα σε γραμμάρια, χωρίς βέβαια να χάσει η συνταγή ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση», λέει ο σεφ.

Παράλληλα, όπως προσθέτουν τα μέλη της ομάδας, προσπάθησαν να προσαρμόσουν τις συνταγές στην καθημερινότητα των νοικοκυρών. «Υπήρχαν για παράδειγμα συνταγές που είχαν ως βασικό υλικό το λαρδί ή το τσιμένι. Σήμερα, αυτά τα υλικά είναι δυσεύρετα στην αγορά, οπότε τα αντικαταστήσαμε με μπέικον και μουστάρδα αντίστοιχα. Σημασία άλλωστε σε μια παραδοσιακή συνταγή δεν έχει μόνο το να είναι απλά τα υλικά αλλά και να είναι προσιτά στον εκάστοτε μάγειρα, να μπορεί δηλαδή να τα βρίσκει εύκολα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του», λέει ο κ. Νικολακόπουλος Να δοκιμάσουν τη συνταγή
Τα περισσότερα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν ως βάση τους το ελαιόλαδο, το μέλι και το καρύδι. Συμβουλεύει δε τις νοικοκυρές ότι καλό είναι να έχουν δοκιμάσει μια συνταγή προτού προσπαθήσουν να την ετοιμάσουν στην κουζίνα τους. «Έτσι θα είναι πιο σίγουρες για το αποτέλεσμα», επισημαίνει ο σεφ.

Για να φτιάξει κανείς αυγοκαλάμαρα Κρήτης, χρειάζεται αλεύρι, λάδι, λεμόνι, αυγά, ρακή, ζάχαρη και νερό. Κι όμως, όταν η ομάδα του κ. Νικολακόπουλου άκουσε για το συγκεκριμένο πιάτο είχε άλλη γνώμη. «Από το όνομα και μόνο νόμιζα ότι ήταν κάποιο φαγητό που σίγουρα περιείχε αυγά και καλαμαράκια. Τελικά, η εικασία μου ήταν λανθασμένη, αφού αφ΄ ενός πρόκειται για γλυκό αφ΄ ετέρου το όνομα αναφέρεται στο σχήμα που έχει το γλυκό καθώς μοιάζει με το καλαμάρι, το εργαλείο γραφής», λέει η κ. Γεωργία Στόκα, μέλος της ομάδας των σεφ. Όπως προσθέτει, δεν είναι λίγες οι ξεχασμένες συνταγές που έχει και η ίδια φτιάξει για την οικογένειά της στο σπίτι.


ΟΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΙΑ
Οι ποσότητες των υλικών ήταν μετρημένες σε οκάδες και δράμια και τα μετέτρεψαν σε γραμμάρια χωρίς να χάσει η συνταγή τη γεύση
tanea.gr

Knorr Vie

Ξεχειλίζει από φρούτα και λαχανικά!

Η αξία των φρούτων και λαχανικών για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας μας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που το γνωρίζουμε όλοι! Τα φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικές πηγές φολικού οξέος, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη C. Eσείς πόσα φρούτα και λαχανικά φάγατε σήμερα? Διεθνώς συνιστάται η κατανάλωση 400g φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Το ΚΝΟRR Vie είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν, που απαντά στην καθημερινή μας ανάγκη για φρούτα και λαχανικά! Γιατί 1 μπουκαλάκι ΚΝΟRR Vie αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 200g φρούτων και λαχανικών, δηλαδή το 50% των φρούτων και λαχανικών σας.

  • Knorr Vie Kidz - Πορτοκάλι

    Knorr Vie Kidz - Πορτοκάλι
  • Knorr Vie Kidz - Ροδάκινο, Μπανάνα

    Knorr Vie Kidz - Ροδάκινο, Μπανάνα
  • Ανανάς - Φρούτα του Δάσους - Καλαμπόκι

    Ανανάς - Φρούτα του Δάσους - Καλαμπόκι Γιατί KNORR Vie?
    To KNORR Vie είναι ένα απολαυστικό ρόφημα που περιέχει τη μισή ποσότητα (50%) των φρούτων και λαχανικών μας.
    Το Vie φτιάχνεται από 100% φρούτα και λαχανικά απαραίτητα σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Προτείνεται τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
    Απολαυστικό σε πρακτική συσκευασία.
    Είναι παστεριωμένο προϊόν που διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
    Δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή συντηρητικά.
    Το ΚΝΟRR Vie δεν υποκαθιστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, απλά βοηθά την καθημερινή κατανάλωσή τους ώστε να καλύψουμε τα 400g ημερησίως.

    Θα το βρείτε σε συσκευασία των 3 τεμαχίων των 100ml, στα ψυγεία των super market.
  • Αχλάδι, καρότο, σαμπούκο

    Αχλάδι, καρότο, σαμπούκο
  • Μήλο, καρότο, φράουλες

    Μήλο, καρότο, φράουλες
  • Πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινο

    Πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινο 

Χωριό Bούτυρο


Το Χωριό φέρνει μια πλήρη γκάμα προϊόντων αγνού βουτύρου υψηλής θρεπτικής αξίας, από 100% αγελαδινό γάλα, με πλούσια γεύση, έντονο άρωμα, που εμπνέει τις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής υπαίθρου.

Έτσι είναι το βούτυρο. Χωριό.

«Λύση ανάγκης η αγορά ψωμιού από τα σούπερ -μάρκετ»

«Λύση ανάγκης αποτελεί η αγορά ψωμιού από τα σουπερ-μάρκετ» τονίζει με δηλώσεις του στον «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, κ. Μιχάλης Μούσιος. Όπως επισημαίνει ο κ. Μούσιος, τα αποτελέσματα δύο ερευνών που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια

«Λύση ανάγκης η αγορά ψωμιού από τα σούπερ -μάρκετ»
 καταδεικνύουν ότι η αγορά του καθημερινού άρτου από τα σούπερ-μάρκετ αποτελεί ιδιαίτερο συμβιβασμό του καταναλωτή, είτε όταν δεν υπάρχει ψωμί στο φούρνο της γειτονίας είτε όταν έχει κλείσει ο φούρνος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα τελευταία 10 χρόνια οι συνήθειες των καταναλωτών δεν έχουν επηρεαστεί στο παραμικρό από τη διάθεση αρτοπαρασκευασμάτων από τα σούπερ-μάρκετ, ενώ υποστηρίζει ότι ο νόμος 3526/07 που ισχύει από 01/01/2008 και αφορά στην αρτοποιία και στη διακίνηση του άρτου και των αρτοπαρασκευασμάτων καθώς και στο ζήτημα του bake off από σούπερ-μάρκετ και μεγάλες αρτοποιητικές μονάδες έθεσε κανόνες στην αγορά του άρτου και ευνόησε τον υγιή ανταγωνισμό, κανόνες που, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των προϊόντων αρτοποιίας bake off θα τεθεί υπό εξέταση από την κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον, μετά την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο τέλος του προηγούμενου μήνα, που αφορούσε στην άρση των περιορισμών που θέτει ο νόμος 3526/07.

kosmoslarissa.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr