http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Προώθηση τροφίμων και ποτών στο Μόναχο από το ΒΕΑ.





Eπιχειρηματική αποστολή αποτελούμενη από 15 ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων ποτών (κρασί, ούζο, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά) με στόχο την προώθησή τους στη Γερμανία οργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ακολουθώντας την παραίνεση του Συμβούλου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας ότι «τα Ελληνικά τρόφιμα και τα επώνυμα καλά κρασιά μας έχουν καλές προοπτικές στην Γερμανική αγορά» και η αποστολή κρίνεται επιτυχής.
Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Γερμανική αγορά και μέσα από ένα αντιστοιχισμένο πρόγραμμα συναντήσεων που επιμελήθηκε το Γραφείο ΟΕΥ του Μονάχου και πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 15 συναντήσεις ανά επιχείρηση με γερμανικά καταστήματα και αλυσίδες τροφίμων.

Την αποστολή συνόδευσαν από πλευράς ΒΕΑ ο Πρόεδρος κ. Παύλος Ραβάνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Λιαμέτης. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Γραφείο Ο.Ε.Υ Γενικού Προξενείου Μονάχου η Βαυαρία ως κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συγκεντρώνει 100.000 Έλληνες από το σύνολο των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία Η οικονομία της στηρίζεται στην Βιομηχανία της η οποία έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από την κρίση.

Η Βαυαρία αποτελεί κέντρο ανάπτυξης Έρευνας και Τεχνολογίας (αεροδιαστημική, πληροφορική βιοτεχνολογία). Το μεγαλύτερο ποσοστό των Βαυαρικών επιχειρήσεων 95% διατηρεί προσωπικό κάτω από 500 εργαζόμενους που αποτελούν και το 70% του συνόλου των εργαζομένων του κρατιδίου. Ταυτόχρονα δίδονται αξιόλογα κίνητρα για την ίδρυση νέων εταιρειών μέσω επιδοτήσεων και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ειδικά κέντρα για start ups, με αποτέλεσμα η Βαυαρία να είναι το κρατίδιο με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδρύσεων νέων επιχειρήσεων.

Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν την έδρα τους στη Βαυαρία και οι παγκόσμιοι ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς τους, όπως η Siemens η BMW, η Audi, η MAN, η Allianz κ.λ.π. Άνω του 45% της παραγωγής του κρατιδίου εξάγεται. Κυριότεροι πελάτες είναι ΗΠΑ, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία. Η μείωση και οι ακυρώσεις των παραγγελιών από το εξωτερικό έχουν πλήξει την τοπική, βιομηχανική κυρίως, παραγωγή και ως συνέπεια παρατηρήθηκε κάμψη των οικονομικών μεγεθών του κρατιδίου, η οποία έγινε αισθητή κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από 2,9% κατά το 2007 σε 1,6% το 2008. Κατά το τρέχον έτος η γενικότερη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών συνεχίστηκε, ωστόσο με λιγότερο έντονους ρυθμούς, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Στο Μόναχο πραγματοποιούνται 40 εκθέσεις ετησίως. Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αποτελούν το 30% των ελληνικών εξαγωγών προς την Γερμανία (στοιχείο 2008).

Η Ελλάδα ενώ το 1970 κατείχε τη 16η θέση στον κατάλογο των χωρών, σημαντικότερων εμπορικών εταίρων για τις εισαγωγές της Βαυαρίας, βρίσκεται το 2008 στην 38η θέση. Εντούτοις, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Ιανουάριος-Μάρτιος 2009) ειδικά για τα προϊόντα διατροφής, η χώρα μας καταλαμβάνει την 12η θέση. Ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τις ελληνικές εξαγωγές, είναι το ελαιόλαδο. Την τελευταία δεκαετία η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στη Γερμανία σημείωσε σημαντική άνοδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από 0,27 κιλά το 1997 ανήλθε στα 0,50 το 2008. Το μερίδιο αγοράς δε του ελαιολάδου στις πωλήσεις φυτικών ελαίων αυξήθηκε από 9% σε 17,5% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι Έλληνες χονδρέμποροι έφεραν ελληνικά προϊόντα σε μικρά γερμανικά καταστήματα. Στόχος σήμερα είναι η εισαγωγή των ελληνικών τροφίμων σε αλυσίδες τροφίμων και σε Delicatessen. Αυτή την προσπάθεια εξυπηρέτησε η συγκεκριμένη αποστολή του ΒΕΑ. Άλλα προϊόντα που παρουσιάζουν καλές προοπτικές σήμερα είναι τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα δεδομένης της ευαισθητοποίησης των Γερμανών καταναλωτών για προϊόντα υγιεινιστικού προσανατολισμού. 

paseges

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr