http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Τα εμπορικά σήματα Fytro, Organic και Ανθός στη ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με τα εμπορικά σήματα Fytro, Organics και Ανθός. Η εξαγορά αυτή εναρμονίζεται με τη στρατηγική της ΓΙΩΤΗΣ να δημιουργεί νέες προτάσεις υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις επιταγές της υγιεινής διατροφής με ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό και στην ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ζωμός «Σπιτικός» από την Κnorr.

neos zomos

Για όλους εσάς που αναζητείτε προϊόντα με πλούσια γεύση και υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με ευκολία στη χρήση, η Knorr παρουσιάζει το Ζωμό «Σπιτικό» εμπνευσμένο από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού.

Ο Ζωμός «Σπιτικός» είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες που μαγειρεύουν και ξέρουν να εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις:
  • Aπό προσεκτικά επιλεγμένα και αρμονικά συνδυασμένα συστατικά, που έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα και συμπυκνώνονται πρωτοποριακά σε μια μικρή συσκευασία
  • Διαλύεται εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών
  • Χωρίς συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και πρόσθετα τεχνητά ενισχυτικά γεύσης

Θα τον βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ!

Σε 3 σπιτικές γεύσεις, Κότα, Βοδινό και Λαχανικά, ο ζωμός διευκολύνει το μαγείρεμα απογειώνοντας τα φαγητά και προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα στις σούπες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαδερά, τα όσπρια, τις πατάτες φούρνου και φυσικά στα πιάτα με κοτόπουλο και κρέας.

Τέλος στα φθηνά τρόφιμα.

Της Κιάρας Αθανασοπούλου

Τέλος εποχής για τις χαμηλές τιμές τροφίμων, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι τροφές ποτέ δεν θα είναι τόσο φθηνές όσο τώρα, καθώς από ’δώ και πέρα ολοένα και θα ανεβαίνουν.
Το Σεπτέμβριο, οι τιμές της ζάχαρης χτύπησαν υψηλό ρεκόρ των τελευταίων 28 χρόνων μετά τις απώλειες καλλιεργειών στην Ινδία εξαιτίας της χαμηλής περιόδου των μουσώνων. Οι τιμές έπεσαν γύρω στα 0,20 ευρώ από τότε και το πιο πιθανό είναι να ανέβουν και πάλι και να παραμείνουν εκεί.
Οι τιμές της καρύδας «χτύπησαν», επίσης, ρεκόρ 30 χρόνων μετά από άσχημα σοδειά στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Η παραγωγή της καρύδας αναμένεται να είναι γύρω στους 100.000 μετρικούς τόνους λιγότερο από πέρσι, όπου ήταν 1,22 μετρικοί τόνοι.
Ο καιρός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το πρόβλημα της παραγωγής της καρύδας, αλλά και η μεγάλη ηλικία των δένδρων.
Σε πρόσφατη έκθεση, υπό τον τίτλο «Το τέλος της φθηνής τροφής», αναλυτές και οικονομολόγοι από τη Standard Chartered υπολόγισαν ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να ανέβει μόνο κατά 0,75 ευρώ μέχρι το 2050 ώστε ο πληθυσμός του πλανήτη να μπορεί ταϊστεί επαρκώς. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και η αύξηση θα είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, η λειψυδρία και η περιορισμένη εύρεση νερού πρόκειται να χαλάσει τις ισορροπίες στην παραγωγή του νερού, ενώ καθώς θα αυξάνονται και τα βιοκαύσιμα θα αυξάνεται και η ζήτηση για κατανάλωση.

<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh=v8/38db/3/0/%2a/p%3B218829621%3B0-0%3B0%3B41964808%3B1-468/60%3B31275704/31293580/4%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.ttbank.gr"><IMG SRC="http://m1.2mdn.net/1886315/TT_468x60.gif" BORDER=0></A>
Έτσι θα παράγονται ολοένα και περισσότερα τρόφιμα και το χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης και της μειωμένης παροχής θα είναι ουσιαστικά η επισφράγιση της ανόδου των τιμών των τροφίμων, η οποία θα συνεχίσει να παραμένει υψηλά.
Το πρόβλημα του 21ου αιώνα είναι ότι ο παγκόσμιο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται έχοντας άμεσο αντίκτυπο και στις βασικές πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη θα αυξηθεί από το σημερινό 6,7 δισ. στο 9,1 δισ. το 2050. Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να συμβεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος, στο 1,3 δισ.
Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη άνοδος του πληθυσμού θα συμβεί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι εκπληκτικό, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ. Όσο οι άνθρωποι πλουταίνουν η διατροφή τους αλλάζει και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο κρέας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις απαιτήσεις για σοδειά για τροφή.
Σε τοπικό επίπεδο επισημαίνεται ότι η επάρκεια τροφίμων θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής και των εμπορικών συναλλαγών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς οι υψηλές τιμές θα έχουν θετικές συνέπειες για τα εισοδήματα των αγροτών και τις επενδύσεις θα επιβραδύνουν να παρέχουν, παράλληλα, και καλή ποιότητα στα τρόφιμα και την ασφάλεια τους.
Αφού οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και θα παραμείνουν υψηλά, οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών θα δουν τις αξίες να εκτοξεύονται και οι εταιρείες που θα έχουν αναμειχθεί στην παγκόσμια παροχή θα επωφεληθούν εν τέλει από την αυξανόμενη και επιτακτική διακίνηση τροφίμων προς τις περιοχές που έχουν ανάγκη.

apogevmatini.gr

Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται η κατάθλιψη

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έχουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Παράλληλα, όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Psychiatry.
Η έρευνα βασίζεται στα στοιχεία για τη διατροφή 3.500 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων και τα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης μετά από πέντε χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η μία ακολούθησε υγιεινή δίαιτα βασισμένη σε μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και ψαριών και η άλλη κατανάλωνε κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τηγανητά, γλυκά, επεξεργασμένο κρέας και γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά.
Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η άσκηση, το κάπνισμα και οι χρόνιες παθήσεις, οι επιστήμονες εντόπισαν σημαντική διαφορά στις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, όσοι ακολουθούσαν υγιεινή δίαιτα, είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσοι κατανάλωναν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους κατανάλωναν λίγα.
Παρόλο που οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ακολουθούν ανθυγιεινή δίαιτα, θεωρούν ότι δεν είναι τόσο πιθανό να εξηγούνται έτσι τα ευρήματα, καθώς δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και παλαιότερης διάγνωσης για κατάθλιψη.
Πηγή: BBC
NAFTEMPORIKI.GR

Οι Οικολόγοι καλούν της ΕΕ να προστατεύσει τα τρόφιμα και τα αγροκτήματα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ενώνει τη φωνή του με την GREENPEACE και τους αγρότες και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσει τα τρόφιμα και τα αγροκτήματά και να απορρίψει την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ρυζιού της Bayer, πατάτας της BASF και αραβόσιτου MON810 της Monsa.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρεται ότι, στις 15 Οκτωβρίου 2009 τέθηκε το ζήτημα της μόλυνσης σοδειών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ Ευρωπαίοι αγρότες παρέδωσαν στην Επίτροπο Υγείας αίτημα τους για να σταματήσει η έγκριση του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού της Bayer.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρεται ακόμα σε έκθεση της GREENPEACE με τίτλο «Μαρτυρίες της Επιμόλυνσης» που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τεκμηριώνει τους κινδύνους της μόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα αποτελέσματα στους οικονομικούς πόρους των τοπικών κοινοτήτων των αγροτών της Ευρώπης.

«Η οικολογική καλλιέργεια προστατεύει το έδαφος, το νερό και τους φυσικούς βιότοπους, παράγει υγιή τρόφιμα και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καλλιεργώντας, αναφέρεται τέλος, «ένα μίγμα από είδη και ποικιλίες σε ένα χωράφι είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί σήμερα γιατί επιτρέπει στη γεωργία να προσαρμοστεί στην αλλαγή του κλίματος, να αυξήσει την αντίσταση στις ασθένειες και να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων».

iKypros.com

Η ΚΑΠ στην πρώτη γραμμή «μειώσεων» της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Νέα σημαντική μείωση του προϋπολογισμού για την γεωργία», μείωση στην παρεμβατικότητα στις αγορές αλλά και στις άμεσες ενισχύσεις, που θα μπορούσαν επιπλέον να συγχρηματοδοτούνται από τα κράτη-μέλη, αύξηση της υποχρεωτικής κλιμάκωσης και των κεφαλαίων της αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπονται για «μη γεωργικές δραστηριότητες» προβλέπει σχέδιο της ανακοίνωσης της Κομισιόν σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πάνω στο οποίο θα πρέπει οι Επίτροποι να αποφανθούν στις 24 Νοεμβρίου.

Σημειωτέον είναι το γεγονός δεν τοποθετεί την ΚΑΠ -το λιγότερο που μπορούμε να πούμε- ανάμεσα στις κοινοτικές πολιτικές «με υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία» στο μέλλον. Αυτό το έγγραφο προλογίζεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, και αντικατοπτρίζει τις πιο ακραίες προτάσεις για την προσεχή αγροτική αναθεώρηση. Πρόκειται για κατευθύνσεις τις οποίες συμμερίζεται σε κάποιο βαθμό και το περιβάλλον της Επιτρόπου για την Γεωργία κας Μπόελ, η οποία, εντούτοις, αντιτίθεται στην μερική επανεθνικοποίηση του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ και υπερασπίζεται την τήρηση ενός επαρκούς» προϋπολογισμού για την γεωργία.
Μετά και από τις 300 περίπου απαντήσεις που συλλέχθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το σχέδιο ανακοίνωσης  της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, προτείνει τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων της ΕΕ σε τρεις τομείς: αειφόρος ανάπτυξη και απασχόληση, κλίμα και ενέργεια -πλαίσιο βάση του οποίου το κείμενο σχεδιάζει την αναθεώρηση της ΚΑΠ- και η Ευρώπη μέσα στον κόσμο (πολιτική περί γειτνιάσεων, μάχη ενάντια στην φτώχια, διαχείριση της μετανάστευσης, ασφάλεια). Επίσης, προσβλέπει σε μία μείωση της διάρκειας των δημοσιονομικών προοπτικών από επτά σε πέντε έτη. Τέλος, συνιστά την σταδιακή κατάργηση όλων των αναθεωρήσεων που ισχύουν για τις συνεισφορές των κρατών-μελών, εκ των οποίων η βρετανική «επιταγή» και η δημιουργία ενός «σωστού» ίδιου πόρου, που θα μπορούσε για παράδειγμα να βασίζεται στο ποσό των προσφορών για τα επιδόματα των εκπομπών αερίου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό θα επέτρεπε να απαλλαχθούμε από την έννοια της δίκαιης «επιστροφής».
Μια πολιτική «συμβατή με το περιβάλλον»
Για την ανάπτυξη και την εργασία, το σχέδιο της Κομισιόν επιμένει στην αναγκαιότητα του να «ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία» και επικαλείται μία «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εργασία». Όμως, εισηγείται, επίσης, και «αύξηση της συγκέντρωσης, της συμμόρφωσης και των επιδόσεων» των διαρθρωτικών δαπανών για την οικονομική και κοινωνική συνοχή για  «την αποτελεσματική βελτίωση της σύγκλησης».
Σχετικά με τον τομέα «κλίμα και ενέργεια», το κείμενο υπογραμμίζει ότι «οι δαπάνες για τη συνοχή και αυτές για την ΚΑΠ θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα «συμβατές με το κλίμα» και συνδεδεμένες με τους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε εθνικό επίπεδο».
Αισθητή μείωση του αγροτικού τμήματος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού
Σε αυτά τα πλαίσια το σχέδιο της Κομισιόν θυμίζει αρχικά ότι ανάμεσα στο 1988 και το 2013, «το συνολικό κομμάτι της άμεσης ενίσχυσης της γεωργίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ έπρεπε να μειωθεί από 61% σε 32%» και εξαιτίας των μέτρων του ελέγχου της ΚΑΠ, «αυτή η τάση θα πρέπει να ακολουθηθεί και μετά το 2013 σε ένα αμετάβλητο σενάριο».
«Για το μέλλον, μία αναθεώρηση και ένας εκσυγχρονισμός των αγροτικών δαπανών είναι απαραίτητες προκειμένου να συμπλέουν με τις αρχές της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας, την συγκέντρωση στις προτεραιότητες και την ισοτιμία», συνεχίζει το κείμενο. «Ακόμα και αν είναι πολύ νωρίς να καθοριστούν οι λεπτομέρειες ή η ακριβής οξύτητα της μελλοντικής αναθεώρησης της ΚΑΠ, είναι ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να κατευθύνεται σε δύο στόχους: Πρώτον, πρέπει να ακολουθήσει αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και επικεντρώνοντας τις  δαπάνες εκεί όπου αυτές θα επιφέρουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Δεύτερον, πρέπει να προκαλέσει μια σημαντική νέα μείωση στο κομμάτι του προϋπολογισμού που αφορά στην γεωργία και να αποδεσμεύσει τις δαπάνες για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ».
Μείωση των μηχανισμών παρέμβασης
Το σχέδιο ανακοίνωσης επιβεβαιώνει στη συνέχεια ότι «οι μηχανισμοί παρέμβασης της αγοράς θα μπορούσαν να μειωθούν κι άλλο ώστε να αποτελούν ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας». Διαβεβαιώνει επίσης ότι «η επάρκεια των τροφίμων για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό» θα μπορούσε να διασφαλιστεί «αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή με την εντατικοποίηση της έρευνας, της τεχνικής βοήθειας και τη διασπορά της γνώσης».
Αλλαγές στις άμεσες ενισχύσεις
Για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος το κείμενο εξηγεί ότι «τα βασικά στοιχεία των καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν αν επικεντρωθούμε περισσότερο στα δημόσια αγαθά (ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, αειφόρος γεωργίας και κλιματική αλλαγή)».
«Οι άμεσες ενισχύσεις δεν θα πληρώνονται με βάση την προηγούμενη παραγωγή» μοντέλο «όλο και πιο δύσκολο να δικαιωθεί δεδομένου ότι οι περίοδοι αναφοράς θα γίνονται όλο και παλαιότερες» υπογραμμίζει το κείμενο. Διευκρινίζει ότι «η στήριξη θα μπορούσε να στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, τις μη υποχρεωτικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τις αειφόρες αγροτικές πρακτικές ή την βελτίωση του φυσικού τοπίου στις περιοχές με υψηλή φυσική αξία».
Όλα αυτά, επιβεβαιώνει το σχέδιο ότι, «θα μπορούσαν να αφορούν μία μείωση των άμεσων ενισχύσεων χωρίς να καταλήγουμε σε επανασύνδεση της ενίσχυσης σε τομεακή βάση».
Εθνική συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων

Σύμφωνα με το κείμενο «οι νέες προκλήσεις και οι προβληματισμοί για το περιβάλλον» θα μπορούσαν επίσης να «αντιμετωπιστούν ως μία στρατηγική πιο ευρεία και από άλλες πολιτικές, δεδομένου ότι οι δαπάνες της ΚΑΠ θα επικεντρωθούν στους κύριους στόχους της ΚΑΠ όπως η αγροτο-διατροφική παραγωγή». «Ένα μέρος των πόρων που θα προέχονται από  τη μεταφορά αυτήν θα μπορούσε να επενδυθεί σε μέτρα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας  του αγροτο-διατροφικού τομέα ή να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που άπτονται του αγροτικού τομέα αλλά καλύπτονται σήμερα από άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα η έρευνα, η απασχόληση και οι μεταφορές».
Όσο να είναι, επιμένει το σχέδιο, «πιο μεγάλες ευθύνες θα μπορούσαν να εναποτεθούν στα κράτη-μέλη σχετικά με τις υπάρχουσες δαπάνες της ΚΑΠ, καθώς οι άμεσες ενισχύσεις θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από τις εθνικές εισφορές». Μια τέτοια αναθεώρηση της ενίσχυσης του εισοδήματος «μπορεί να ισχύσει σταδιακά» καθώς και να συνοδεύεται από μεταβατικές διατάξεις.
Τρίτος πυλώνας και αγροτική ανάπτυξη εκτός της γεωργίας

Τέλος, σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη «οι νέες προκλήσεις εκ των οποίων κάποιες συνδέθηκαν με τον ισολογισμό της υγείας, θα μπορούν πάντα να στηρίζονται» μέσα από αυτήν την πολιτική, διευκρινίζει το κείμενο και στα πλαίσια αυτά «μία απαραίτητη ρύθμιση (των έμμεσων ενισχύσεων) θα μπορούσε να είναι μία επιλογή για να ακολουθηθεί ο δρόμος που άνοιξε από τις πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις της ΚΑΠ».
Μια διαφορετική προσέγγιση θα ήταν, σύμφωνα με το κείμενο, να «πολλαπλασιαστούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες της ΚΑΠ για τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής». «Με τη διαχείριση αυτών των στόχων σε έναν «τρίτο πυλώνα» της ΚΑΠ, ο οποίος να συνδέεται ειδικά με την προβληματική της κλιματικής αλλαγής» οι πόροι της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι πιο «στοχευμένοι» στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Η αγροτική ανάπτυξη μπορεί επίσης να εξελιχθεί «ως ένα εργαλείο για την διαποίκιλση των δραστηριοτήτων και την προσφορά εργασίας στις αγροτικές περιοχές», συνεχίζει το κείμενο, προσθέτοντας ότι «για να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των δαπανών της ΕΕ, θα πρέπει να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους προς δραστηριότητες περιβαλλοντικές και μη αγροτικές». Συμπέρασμα του κεφαλαίου: «αυτό εγείρει το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική της σύγκλισης και την αγροτική ανάπτυξη».  
Οργισμένη έκπληξη του προέδρου της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου
για τον προϋπολογισμό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Λαμασσουρ, δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου «την έκπληξή του για το σχέδιο της ανακοίνωσης Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού», κρίνοντας ότι «είναι πάντα δυσάρεστο για τα μέλη του κοινοβουλίου να ανακαλύπτουν τέτοια κείμενα μέσω του τύπου». «Αλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι αυτό, ακόμα κι αν δεν αναφέρει καθόλου νούμερα, αυτό το νεωτεριστικό κείμενο που σε μερικά σημεία του είναι έως και προκλητικό, μοιάζει μη πρέπον για μία Επιτροπή με ημερομηνία λήξεως και για μια εργασία αναθεώρησης η οποία βρίσκεται στο μέσον της πολυετούς συμφωνίας του 2006. Είναι, λοιπόν, επείγον ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει με ακρίβεια στο ημερολόγιό του τις οικονομικές προτάσεις που προτίθεται να κάνει στα πλαίσια του νέου Σώματος Επιτρόπων.
Η επανεξέταση που είχε ζητηθεί το 2005 από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου τις Βρυξέλλες, που είχε καταλήξει σε συμφωνία  για τις οικονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 είχε ζητήσει από την επιτροπή να αναλάβει μια επανεξέταση ολοκληρωμένη και σφαιρική που να καλύπτει όλες τις πτυχές των εξόδων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΚΑΠ και να δώσει την αναφορά της το 2008-2009. βασιζόμενο σε αυτή την επανεξέταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με όλα τα ζητήματα. Αυτή η επανεξέταση θα ληφθεί επίσης υπόψη στα πλαίσια των ερχόμενων προπαρασκευαστικών εργασιών για τις οικονομικές προοπτικές.
Κρίσιμες ημερομηνίες : Aπό την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013

Νοέμβριος 2009: Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού
1ο εξάμηνο 2010: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ και τις ερχόμενες οικονομικές προοπτικές
2ο εξάμηνο 2010: Δημόσια διαβούλευση
1ο εξάμηνο 2011:  Νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της ΚΑΠ και τις οικονομικές προοπτικές
2ο εξάμηνο 2011: Τεχνικές συζητήσεις
1ο εξάμηνο 2012: Διαπραγματεύσεις
2ο εξάμηνο 2012: Εφαρμογή του νομικού πλαισίου

 
paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr