http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food marketing news:: Το Twix της Mars στην TBWA/Chiat/Day.

http://ummundomagico.blogs.sapo.pt/arquivo/twix.jpg

Η Mars επέλεξε έπειτα από spec την TBWA/Chiat/Day Νέας Υόρκης για τον παγκόσμιο διαφημιστικό λογαριασμό του Twix.

(Σικάγο) Μέχρι πρότινος, μεγάλο μέρος του λογαριασμού χειριζόταν το ανεξάρτητο δίκτυο SapientNitro, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει στο ρόστερ της Mars μιας και έχει επίσης την ευθύνη του λογαριασμού του Dove παγκοσμίως. Αυτή η απόφαση είναι στο πλαίσιο της δεδηλωμένης πρόθεσής της Mars να ενοποιήσει τους λογαριασμούς της, αναθέτοντας σε συγκεκριμένα agencies το χειρισμό κάθε brand για ακόμα αποτελεσματικότερο brand building. To Twix δαπάνησε πέρυσι 14 εκατ. δολάρια στις Η.Π.Α., ποσό κατά τι μειωμένο σε σχέση με τη δαπάνη του 2008.

MarketingWeek.gr

Frigoglass: Αγορά 7.994 ιδίων μετοχών.

https://crm.frigoglass.com/e-enterprise/images/SplashEEnterprise.gif
Σε αγορά 7.994 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 10,02 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία 80.137,18 ευρώ, προέβη η Frigoglass στις 15/04.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η αγορά πραγματοποιήθηκε, μέσω της Εθνικής Π&Κ Χρηματιστιριακής, κατ΄ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της 5ης Σεπτεμβρίου 2008 και του διοικητικού συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου 2008.

capital.gr

::food news:: Ανυπολόγιστες ζημίες στα αγροτικά προϊόντα από την απεργία των γεωτεχνικών.



Στην ενημέρωση του εισαγγελέα υπηρεσίας για την «τραγική» κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της αποχής των γεωπόνων-ελεγκτών το τελευταίο διάστημα από τους ποιοτικούς ελέγχους, προχωρά σήμερα ο πρόεδρος των εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κώστας Καρούλης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο».

Όπως διευκρίνισε, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης «έχουν φρακάρει» οι τρεις αποθήκες, τουλάχιστον δέκα στρεμμάτων εκαστη, με ευπαθή προϊόντα, όπως 2.800 τόνοι πατάτες Αιγύπτου και κρεμμύδια, ενώ πρόσθεσε, ότι είναι και άλλα τρόφιμα τοποθετημένα σε υπόστεγα, τη στιγμή μάλιστα που τα container με φρούτα (φράουλες, ακτινίδια, βανίλιες, βερίκοκα, κ.α), υπερβαίνουν σε αριθμό τα 70. Επεσήμανε δε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μέσο κόστος κάθε container φθάνει στα 20.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και οι μεταποιητικές μονάδες είναι φουλαρισμένες με προϊόντα που «περιμένουν» να εξαχθούν». Όλα αυτά τα προϊόντα «κινδυνεύουν» να σαπίσουν, τόνισε ο κ.Καρούλης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη παρατηρούνται αλλοιώσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον ζωϊκό τομέα. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρούλης υπογράμμισε ότι το κόστος συντήρησης των προϊόντων και τα επιπλέον μεταφορικά που θα προκύψουν θα μετακυλιστούν ως επιπλέον χρήματα στους καταναλωτές.

Στη σύσκεψη υπό τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Καρούλης ζήτησε να ορίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι η οργανική θέση του κάθε γεωπόνου-ελεγκτή, αλλά και να πραγματοποιούνται έλεγχοι και στη λαχαναγορά της πόλης.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Κλήμης Γούναρης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τις περικοπές που έγιναν, οι μετακινήσεις που εγκρίθηκαν εξαντλούνται στο πρώτο εξάμηνο του έτους και πρόσθεσε, «ναι μεν η εργασία μας αφορά στο να είμαστε έξω, αλλά δεν έχουμε στη διάθεσή μας μεταφορικά μέσα». Οι γεωπόνοι- ελεγκτές, αντιδρούν στις αλλαγές που έρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για οδοιπορικά. Αυτό που ζητούν είναι να μειωθεί ο αριθμός των χιλιομέτρων βάσει των οποίων λαμβάνουν αποζημίωση και να αυξηθεί στα 25 λεπτά/χλμ, η χιλιομετρική αποζημίωση -σήμερα 15 λεπτά- καθώς, όπως υποστηρίζουν, η τιμή της βενζίνης έχει σκαρφαλώσει στα ύψη.

Στο μεταξύ, ιδιώτες επιχειρηματίες από τον πτηνοτροφικό κλάδο, κατέθεσαν στη σύσκεψη ότι έχουν σταματήσει να σφάζουν και βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας προειδοποίησαν ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα άμεσα, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κατέβουν με τα ζώα τους στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων μετέφεραν την αγωνία των επιχειρηματιών που απειλούνται άμεσα με λουκέτα, ενώ ο αντινομάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικής, Πολιτικής Γης και Τοπογραφήσεων, Γιώργος Τσαμασλής, τόνισε ότι η Νομαρχία έχει τα όπλα να αντιδράσει και θα το κάνει εφόσον δεν βρεθεί λύση στη σύσκεψη που γίνεται στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, χαρακτηρίζει ανυπολόγιστες τις ζημίες που προκαλούν στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και στις εξαγωγές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων και καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Νομαρχίες να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης των ελέγχων από δημόσιους ή / και ιδιωτικούς φορείς.

paseges.gr

::f&b marketing news::Προωθητικές ενέργειες στηρίζουν την καμπάνια Pepsi.

http://www.andrew.cmu.edu/user/jwilder/pepsi.jpg

Η Pepsi Max πραγματοποιεί διαγωνισμό με έπαθλο 115 LCD Samsung τηλεοράσεις και άλλα δώρα με κάθε αγορά προϊόντος Pepsi Max ή Pepsi Twist, μέχρι τις αρχές Μαΐου σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Με την αγορά του προϊόντος οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν το ειδικό κουπόνι και να μάθουν αυτόματα εάν κέρδισαν. Στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας η Pepsi Max διοργανώνει online διαγωνισμό με έπαθλο ένα ταξίδι για μία εβδομάδα στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, με διαμονή σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ξενάγηση στο μουσείο Apartheid, Safari tour στο εθνικό πάρκο Pilanesberg, και συνάντηση με τον Fernando Torres.

Οι δύο διαγωνισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της φετινής παγκόσμιας καμπάνιας της Pepsi με κεντρικό θέμα την Αφρική στην οποία συμμετέχουν οι Fernando Torres, Lionel Messi, Ricardo Kaka, Frank Lampard, Andrei Arshavin, Didier Drogba, Thierry Henry και Michael Ballack. Στην καμπάνια συμμετέχει επίσης, ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Akon ο οποίος συνεργάστηκε με την Pepsi, για τη δημιουργία του “Oh Africa” που ντύνει μουσικά την καμπάνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Pepsi υπέρ της ενίσχυσης των νέων της Αφρικής.

MarketingWeek.gr

::wine news:: Vacchius Vinum Κτήμα Χατζημιχάλη 2004!!!

Περιοχή:Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης
Ποικιλία:Cabernet Sauvignon, Merlot

Από το επιλεγμένο Αμπελοτόπι “Ράχες Γαλανού”, στις πλαγιές του Γαλανού, μέρος του ιδιόκτητου αμπελώνα στην Κοιλάδα Αταλάντης, της Οπούντιας Λοκρίδος.
Η κάθε ποικιλία οινοποιήθηκε ξεχωριστά. Παλαίωση για 18 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και

αρκετούς μήνες στην φιάλη.
Το Vacchius Vinum 2004 έχει χρώμα οπάκ ρουμπινί με μέτριο ερυθρό μηνίσκο. Μπουκέτο μαύρων φρούτων, βατόμουρου, σταφίδας, δαμάσκηνου, μελάνης, γλυκόριζας, καπνού και μπαχαρικών. Στόμα ξηρό, μέτρια+ οξύτητα, καλοδομημένες τανίνες, αρκετά καλή συμπύκνωση φρούτου, αλκοόλ 13,5% και μακριά φρουτώδης επίγευση. Καλύτερο μέχρι το 2018.
Τιμή:40€
Βαθμολογία:17,5-20

krasiagr.blogspot.com

::honey marketing news::Ενισχύει την εξωστρέφεια της η Μελισσοκομική "Αττική"

http://www.nline.gr/i036/834_01.jpg

Την εξωστρεφή της δραστηριότητα βελτιώνει περαιτέρω η Μελισσοκομική Εταιρεία “Αττική” Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε., αναπληρώνοντας μέρος των πωλήσεων που χάνονται στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Η εταιρεία προσβλέπει φέτος στη διατήρηση του κύκλου εργασιών στα επίπεδα του 2009 και για την επίτευξη του στόχου της έχει ήδη βελτιώσει τις επιδώσεις της σε τρεις ξένες εθνικές αγορές. Πρόκειται για τον Καναδά, την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ, στην Ελλάδα, επιμένει με υποστηρικτικές ενέργειες για την αύξηση των πωλήσεών της σε κατηγορίες προϊόντων στις οποίες εισήλθε τελευταία, όπως ο χαλβάς και η βανίλια, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει την κύρια δραστηριότητά της που είναι το τυποποιημένη μέλι. Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο του 2009, η Μελισσοκομική Εταιρεία “Αττική” Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε. παρουσίασε μικρή μείωση πωλήσεων στα 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,5 εκατ. ευρώ το 2008 και αυξημένα κέρδη στα 0,9 εκατ. ευρώ από 0,7 εκατ. ευρώ το 12μηνο που προηγήθηκε, τα οποία επέδωσε σε περικοπές του κόστους λειτουργίας της.

marketingweek.gr

::food marketing news:: Online Activation στο Facebook για τη Hellmann's!!!


Online Activation στο Facebook για τη Hellmann's

Για την ενέργεια «Η συνταγή της Αληθινής Παρασκευής» της Hellmann’s, η OgilvyOne και η ομάδα marketing της Unilever προχώρησαν στη συνέχιση της online καμπάνιας ενδυναμώνοντας τη σελίδα Real Fridays στο Facebook.

Οι διαγωνισμοί, στο πνεύμα της «αληθινής Παρασκευής», καλούσαν τις παρέες να μοιραστούν δικές τους αληθινές στιγμές. Παράλληλα, μέσα από το Facebook Fan Page, δίνονταν ιδέες και προτείνονταν συνταγές, παιχνίδια, μουσικές για «αληθινές Παρασκευές». Στο www.hellmanns.gr, τέλος, oι επισκέπτες μπορούσαν να ενημερωθούν για όλη την κίνηση και τους διαγωνισμούς στο Facebook και να δουν αναλυτικά τις προτάσεις της Hellmann’s.

marketingweek.gr

::super market news:: Carrefour: Αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα το Q1.

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/carrefour007-big.jpg
της Αλεξάνδρας Γκίτση

Αύξηση αν και οριακή 0,6% πέτυχε το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης η Carrefour στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να διαμορφωθούν στο ύψος των 676 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο ο οποίος ανακοίνωσε τα οικονομικά του μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης στην ανάπτυξη του δικτύου.

Πέρυσι ο όμιλος Carrefour στην ελληνική αγορά (συμπεριλαμβάνεται και η Dia Hellas) παρουσίασε μείωση στις πωλήσεις του κατά 3,4% και 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Αποτέλεσμα αυτής της κάμψης ήταν και το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Carrefour στην Ελλάδα να διαμορφωθούν πέρυσι στο ύψος των 2,836 δις. ευρώ από 2,934 δις. ευρώ στη χρήση του 2008. Σε ότι αφορά στο τέταρτο τρίμηνο η κάμψη των πωλήσεων του ομίλου στην ελληνική αγορά περιορίσθηκε στο -2,6% με αποτέλεσμα ο τζίρος να διαμορφωθεί στα 742 εκατ. ευρώ από 761 εκατ. ευρώ που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο διάστημα ανακοινώθηκε η ενσωμάτωση της Dia Hellas στην Carrefour Μαρινόπουλος αλλά και η δημιουργία κοινοπραξίας για την ανάπτυξη δικτύου υπερμάρκετ και σουπερμάρκετ Carrefour στα Βαλκάνια υπό τη μορφή franchise μεταξύ της «Carrefour» και της «Μαρινόπουλος».

Η νέα αυτή εταιρία θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των καταστημάτων υπερμάρκετ και σουπερμάρκετ της Carrefour υπό τη μορφή franchise. To 60% της εταιρίας θα ανήκει στην «Μαρινόπουλος» και το 40% στην «Carrefour Μαρινόπουλος» (εταιρία που και αυτή αποτελεί κοινοπραξία της «Carrefour» και της «Μαρινόπουλος»).

Επίσης, η κοινή θυγατρική τους εταιρία στη Βουλγαρία (σήμερα 80% της Carrefour Μαρινόπουλος και 20% της Carrefour SA) θα ανήκει στη νέα αυτή εταιρία. Μέσω αυτής της κίνησης, θα επιδιωχθεί η επέκταση του δικτύου σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή εξακολουθεί να είναι «παρθένα» και έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να φέρει τα επιθυμητά μεγέθη και μερίδια στο άμεσο μέλλον.

euro2day.gr

::food safety news:: Διατροφή, τεχνολογία τροφίμων και marketing.

Δείτε το video και σκεφτείτε. Απευθύνομαι και στους καταναλωτές και στους συναδέλφους επιστήμονες τροφίμων:

Νίκος Γδοντέλης

foodsafety.pblogs.gr

::marketing news:: Online καμπάνια από το Metaxa για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το Metaxa, σε συνεργασία με το ActClick, ξεκινά νέα παγκόσμια διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Bring them back!» και στόχο-όραμα τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του Μνημείου.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε σχετικό

video σε ειδική ιστοσελίδα, υποστηριζόμενη σε 6 γλώσσες. Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν η Έλενα Κατρίτση, ο Σπύρος Φωκάς και ο Νίκος Αλιάγας, International Brand Ambassador του Metaxa.Η καμπάνια ξεκινά επίσημα σήμερα. Στόχος είναι η διάδοση του μηνύματος σε εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

krasiagr.blogspot.com

::food news::Η μεγαλύτερη ντοματοσαλάτα στην Ιεράπετρα.

ImageΔιήμερο πρωτότυπων εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν την κατασκευή της μεγαλύτερης σαλάτας στον κόσμο αλλά και ….ντοματοπόλεμο στην παραλία της Γρα Λυγιάς, διοργανώνει ο δήμος Ιεράπετρας σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Στόχος τους είναι να προβληθούν με κέφι και φαντασία τα υγιεινά, αγροτικά προϊόντα του τόπου τους, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα μέσα του Ιουνίου, Σαββατοκύριακο, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες. Ήδη η αρμόδια επιτροπή της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Ιεράπετρας έχει καταθέσει για υπογραφή στην εταιρεία του Βιβλίου Γκίνες 14ασέλιδο συμβόλαιο, για τη μεγαλύτερη σαλάτα στον κόσμο.

Οι επικεφαλής της διοργάνωσης και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Σπύρος Τσικαλουδάκης και το μέλος της διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αργύρης Πανταζής στοχεύουν στη δημιουργία μιας χωριάτικης σαλάτας βάρους άνω των 11 τόνων! Έτσι, θα «σπάσουν» το παγκόσμιο ρεκόρ που σήμερα έχει το Ισραήλ με μία μαρουλοσαλάτα βάρους 10,265 τόνων….

Η σαλάτα θα παρασκευαστεί στην πλατεία της Ιεράπετρας, από περίπου 250 εθελοντές, σε ελεγμένα αυστηρές υγειονομικές συνθήκες, με τα προϊόντα να πλένονται και να τεμαχίζονται μπροστά στα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού.

Θα χρησιμοποιηθούν 7 τόνοι τομάτες, 3 τόνοι αγγούρια, 1 τόνος φέτα, 500 κιλά πιπεριές, 500 λίτρα ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι «όσο σηκώσει»

Η σαλάτα «γίγας» θα τοποθετηθεί σε ένα τεράστιο μεταλλικό σκεύος διαμέτρου περίπου 10 μέτρων (!!), επικαλυμμένο με ειδικό για τρόφιμα υλικό.

Τα υλικά της σαλάτας θα προέλθουν από ομάδες παραγωγών, δημοπρατήρια και συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής.

Και…ντοματοπόλεμος!

ImageΤη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το πιθανότερο να είναι Κυριακή, θα γίνει άλλη μία πρωτότυπη εκδήλωση, αυτή τη φορά στην παραλία, επειδή οι συμμετέχοντες θα νοιώθουν συχνά την ανάγκη να… βουτήξουν στη θάλασσα. Θα γίνει ντοματοπόλεμος στην παραλία της Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, μεταξύ…. «αντιμαχόμενων» ομάδων που θα παλέψουν σκληρά για τη νίκη!!

Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής και ο πολιτιστικός σύλλογος Γρα Λυγιάς προετοιμάζουν με απίστευτο κέφι τη διοργάνωση η οποία θα δημιουργήσει εμπειρίες και εικόνες που θα θυμούνται όλοι μια ζωή…

Κι όπως γίνεται πάντα στην Κρήτη οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακό γλέντι στη Γρα Λυγιά. Αυτονόητο είναι ότι στο γλέντι θα υπάρχουν άφθονο κρασί και εκπληκτικά, κρητικά, παραδοσιακά εδέσματα παρασκευασμένα από προϊόντα της περιοχής.

agronews.gr

::food safety news::Γενετικά τροποποιημένη πατάτα GMO ελεύθερη να καλλιεργηθεί στην ΕΕ

patates.jpgΤο νέο δεδομένο είναι η έγκριση της ΓΤ πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της (π.χ. παραγωγή κόλλας) και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ (GMO) στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810. Πολλοί αναγνωρίζουν στην υπόθεση τον δούρειο ίππο των μεταλλαγμένων στην ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα: http://news.ert.gr/el/kosmos/eyropi/33928-eyropaiko-o-k-gia-metallagmenes-patates-kai-kalampoki

foodsafety.pblogs.gr

::olive oil news:: Σε άνοδο η παραγωγή ελαιολάδου στην Αυστραλία


Η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι σε ανοδική πορεία στην Αυστραλία και οι παραγωγοί, με ειδικό μάρκετινγκ, προσπαθούν να κερδίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Πρόσφατα, οι ελαιοπαραγωγοί της Αυστραλίας κατήγγειλαν ότι πολλά από τα εισαγόμενα ελαιόλαδα που παρουσιάζονται ως "έξτρα παρθένα", στην πραγματικότητα είναι νοθευμένα.

Επικαλούνται μάλιστα και έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η αρμόδια υπηρεσία, η Australian Competition and Consumer Commission, που προχώρησε στο δειγματοληπτικό έλεγχο κάποιων εισαγόμενων ελαιολάδων. Απ' αυτά, τρία βρέθηκαν να μην είναι "έξτρα παρθένα", όπως διαφημίζονταν. Το ένα απ' αυτό προερχόταν από την Ελλάδα.

paseges.gr

::food news::MIG: πώληση του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia

http://1.bp.blogspot.com/_t7JBF6Jyu9I/SDkGktP7PgI/AAAAAAAAAJ4/ApRojN8_fPQ/s320/m18-114634mig703b.jpg
Tη συμφωνία για την πώληση του 100% του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia, ανακοίνωσε σήμερα η Marfin Investment Group (MIG). Ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποσχιστεί και θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία με την ονομασία Chipita, σε κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia, έναντι συνολικού τιμήματος 730 εκατ. ευρώ από τα οποία 327 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία.

Όπως αναφέρεραι σε σχετική ανακοίνωση, το τίμημα ανταποκρίνεται σε πολλαπλασιαστή 12,6 επί του EBITDA 2009, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς και από ανάλογους πολλαπλασιαστές σε συγκρίσιμες συναλλαγές. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2010 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής απόσχισης του κλάδου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia.

Επιπλέον για διάστημα τεσσάρων ετών η MIG και η Vivartia διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς ποσοστού έως το 30% της Chipita στην σημερινή τιμή πώλησης αυξημένη κατά 10% τον πρώτο χρόνο και 5% για κάθε επόμενο έτος. Επίσης, για διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η MIG και η Vivartia δικαιούνται να πάρουν το 30% της υπεραξίας από ενδεχόμενη πώληση της Nonni's, θυγατρικής της Chipita στις ΗΠΑ.

Η MIG στην ανακοίνωση της τονίζει ότι η συναλλαγή θα έχει πολύ σημαντική θετική επίπτωση στους ισολογισμούς τόσο της Vivartia όσο και της MIG. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης το καθαρό χρέος της Vivartia θα μειωθεί από 891 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, σε 293 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 598 εκατ. ευρώ.

Από αυτά οφειλές ύψους 327 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αναληφθούν από την Chipita ενώ η υπόλοιπη μείωση δανειακών υποχρεώσεων θα πραγματοποιηθεί με την χρήση του τιμήματος μειώνοντας σημαντικά την έκθεση της εταιρίας και του ομίλου σε χρέη και κινδύνους αυτή την δύσκολη περίοδο των έντονων αναταράξεων τόσο για την ελληνική οικονομία αλλά και την αγορά γενικότερα. Επιπλέον, η Vivartia θα διατηρήσει σημαντική ρευστότητα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της.

Τέλος, εκτιμάται ότι από την μεταβίβαση θα προκύψει μείωση δαπανών που σχετίζονται με αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας σημαντικά την προοπτική κερδοφορίας τόσο της Vivartia όσο και της MIG στο μέλλον.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Vivartia που ανασχηματίστηκε άμεσα ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανέλαβε την θέση του Προέδρου και ο Διονύσιος Μαλαματίνας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο Δ. Μαλαματίνας, διευθύνων σύμβουλος της MIG επισήμανε ότι η μεταβίβαση αυτή δίνει την ευκαιρία στη Vivartia να περιορίσει τις υποχρεώσεις από τις δραστηριότητές της σε μια δύσκολη περίοδο της Οικονομίας ενώ επιτρέπει στην MIG να ολοκληρώσει μια σημαντική πώληση σε ελκυστική αποτίμηση παρά την τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές. Η μεταβίβαση αυτή θα ενισχύσει την ρευστότητά της, και παράλληλα θα μειώσει την έκθεση της στους κινδύνους των οικονομικών εξελίξεων ενώ παράλληλα της επιτρέπει να επωφεληθεί από μελλοντική κερδοφορία της Chipita στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, πρόσθεσε. "Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνουμε τις προγραμματισμένες στρατηγικές μας κινήσεις για τις υφιστάμενες επενδύσεις μας και λόγω της μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητάς μας μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε κυρίως στην αξιοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών λαμβάνοντας υπ'οψιν και τους υφιστάμενους κινδύνους για την Ελληνική Οικονομία", ανέφερε επίσης.

emea.gr

::food news:: H Ιπποτούρ θα διανέμει τα όσπρια της Arosis

ImageΤην αποκλειστική διανομή και αντιπροσώπευση των προϊόντων της εταιρείας Arosis σε διακεκριμένες αλυσίδες ανά την Ελλάδα ανέλαβε η Ιπποτούρ. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα διετής συμφωνία έκλεισε στις 21 Ιανουαρίου και εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Ιπποτούρ για ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες στις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η εταιρεία όσον αφορά στην ποιότητα, στη μακρόχρονη συνεργασία και στα χαρακτηριστικά ανάπτυξης.

Η Arosis δημιουργήθηκε το 1956 και έχει την παράδοση τριών γενιών στην παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία ελληνικών οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, φακές) βιολογικής καλλιέργειας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή Καστοριάς και Πρεσπών, μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς στην οποία παράγονται προϊόντα παραδοσιακής και ήπιας καλλιέργειας (Όσπρια Καστοριάς – Πρεσπών). Τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της παράγοντας όσπρια από τις περιοχές της Φλώρινας και των Γρεβενών.

Η Ιπποτούρ δημιουργήθηκε το 1923, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1939 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εκμετάλλευση δρομώνων ίππων καθώς και στη διανομή, αντιπροσώπευση και εμπορία τροφίμων και ποτών. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει τις δραστηριότητες της με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο των τροφίμων τόσο μέσω της επέκτασης της παραγωγής και εμπορίας νωπών προϊόντων με την επωνυμία «Αγρόκτημα Λαζαρίνα», όσο μέσω της διεύρυνσης των συνεργασιών της στα προϊόντα «Buono» καθώς επίσης και στον τομέα διανομής, αντιπροσώπευσης και εμπορίας τροφίμων και ποτών.

Η συμφωνία με την Arosis εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης της Ιπποτούρ μέσω της δημιουργίας συνεργασιών ποιότητας με στόχο τη διεύρυνση της δραστηριότητας και την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν τη διαφοροποιημένη ανάπτυξη σε νέους τομείς δραστηριοποίησης.

agronews.gr

::fruit news::Επανεξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων σε παραγωγούς κερασιού το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


«Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες –για τα κεράσια όπως αναφέρετε και δεν είναι μόνο στο νομό σας, είναι και σε πάρα πολλούς άλλους νομούς- αυτό θα επανεξεταστεί και αν τα στοιχεία υπάρχουν και δικαιολογούνται θα δώσουμε τις ενισχύσεις», απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Γεωργίου Καρασμάνη, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους καλλιεργητές Πέλλας.

Η επίκαιρη ερώτηση
«Όπως καταγράφεται με επίσημα στοιχεία στο Νομό Πέλλας και για την περσινή παραγωγή έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας σε πολλές δεντροκαλλιέργειες, καθώς και μειωμένη παραγωγή στις σπαραγγοκαλλιέργειες του Νομού μας. Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΕΛ.Γ.Α. και είναι αποκαλυπτικά όχι μόνο για την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά καταγράφονται σοβαρότατες και πλέον εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δόθηκαν επισήμως στη Βουλή μετά από αίτησή μου, οι ζημιές που έχουν διαπιστωθεί στις δεντροκαλλιέργειες κυμαίνονται από 45% έως 90%. Ενώ για το σπαράγγι η μειωμένη παραγωγή ξεπερνά το 45%.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι ζημιές αυτές έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση, όχι μόνο τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και ολόκληρες περιοχές των οποίων η τοπική οικονομία στηρίζεται στις παραπάνω αγροτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι πληγείσες καλλιέργειες αποτελούν μονοκαλλιέργεια συνεπώς και αποκλειστικό πόρο επιβίωσης.

Επειδή η ίδια η Υπουργός είχε δηλώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική παροχής κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων. Παρά ταύτα προσφάτως η ίδια έχει υπογράψει απόφαση -την οποία επικροτούμε και στηρίζουμε- για κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ για επιτραπέζιες ελιές και έχει προγραμματίσει επίσης κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για μηλιές οι οποίες έχουν προσβληθεί από το φουζικλάδι σε γειτονικούς μας νομούς και με την επισήμανση ότι η ίδια ευαισθησία θα πρέπει να την διακρίνει για όλους τους πληγέντες παραγωγούς.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Αν προτίθεται να εκδώσει, το ταχύτερο δυνατό, απόφαση για κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για τους δεντροκαλλιεργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές του Νομού Πέλλας».

paseges.gr

Ημερίδα για το μέλι στην Κυπαρισσία.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους διάθεσης του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού και των άλλων προϊόντων κυψέλης, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών των μελισσών κατά τη...... διάρκεια ημερίδας που συνδιοργανώνουν ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Τριφυλίας «Τέλος Άγρας».

Το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 στις 19:00 είναι «η Μελισσοκομία σήμερα και οι προοπτικές της».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας (πρώην ΚΕΓΕ).

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαριζάνης Πασχάλης.

Πριν την έναρξη της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ Χρυσόστομο στο ανακαινισμένο κτίριο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στο τηλ. 27610- 22116 κ. Τσουμάνης Γεώργιος.

agroschannel.com

::fruit news:: Διευκόλυνση των γεωπόνων στους εξαγωγείς φράουλας.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στους Έλληνες αγρότες και προκειμένου να μην υποστούν ζημιές τα εποχικά φθαρτά προϊόντα αποφάσισε να επιτρέψει και μόνο για τις 15 Απριλίου 2010 τη διεξαγωγή ελέγχων για την εξαγωγή φράουλας στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας», αναφέρεται στο χθεσινό δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι: «Η αποχή των γεωτεχνικών από τις εργασίες εκτός έδρας που έχει ξεκινήσει από τις 12 Απριλίου 2010 έχει μαζική και δυναμική συμμετοχή από όλους τους συναδέλφους σε όλους τους κλάδους και έχει ήδη γίνει κατανοητό ότι αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες τόσο στην υλοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων όσο και στους ελέγχους κατά τις εισαγωγές - εξαγωγές αλλά και τους ελέγχους που σχετίζονται με την ασφάλεια των φυτικών και ζωικών προϊόντων».

Τι δήλωσε ο αντινομάρχης Ν. Μιχαλόπουλος

«Θετική εξέλιξη είχαμε χθες όσον αφορά τις εξαγωγές της φράουλας που είχαν μπλοκαριστεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των γεωτεχνικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΔΕΓΥ) αποδεχόμενη την πρόταση της Ν.Α. Ηλείας για ειδική αντιμετώπιση των ευπαθών προϊόντων, αλλά και εκτιμώντας με αίσθημα ευθύνης την σοβαρότητα των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην αγροτική οικονομία του Νομού μας η απεργία των γεωτεχνικών, αποφάσισε να επιτρέψει και μόνο για σήμερα, τη διεξαγωγή ελέγχων για την εξαγωγή φράουλας στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΠΟΔΕΓΥ όσο και το Τοπικό Συμβούλιο της ΠΕΔΓΥ, για αυτή την εξέλιξη και να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση στα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών, με στόχο να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις, όχι μόνο στη φράουλα, αλλά και στα άλλα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και από την απουσία ελέγχων ποιότητας και ασφάλειας των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων».

paseges.gr

::food news::Πώληση από την ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. μέρους του ποσοστού συμμετοχής της στην εταιρία «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. Α.Β.Ε.Τ.».

http://www.elgeka.gr/files/images/Logo_Inside.gif

Στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 1 του Ν. 3340/2005 και του άρθρου 2 της απόφασης 3/347/12-07-2005 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τους μετόχους της ότι σήμερα, 15 Απριλίου 2010, προχώρησε στην πώληση 37.372 ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. Α.Β.Ε.Τ.», από το σύνολο των 62.283 ονομαστικών μετοχών που κατείχε και κατόπιν αυτού το νέο ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω εταιρία διαμορφώνεται πλέον σε 19,99% από 50% συν μία (1) μετοχή που ήταν πριν την ως άνω μεταβίβαση.


Κατά συνέπεια, μετά τη μεταβίβαση αυτή η εταιρία «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. Α.Β.Ε.Τ.», η οποία είχε ενσωματωθεί στις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις της ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. με την πλήρη μέθοδο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2009, θα παύσει πλέον να ενοποιείται.
Σημειώνεται ότι η εταιρία «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. Α.Β.Ε.Τ.» κατά την 31η Δεκεμβρίου 2009 συνεισέφερε στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών ποσό 6.603 χιλ. ευρώ και συμμετείχε στα ενοποιημένα αποτελέσματα της Εταιρίας με ‘‘ζημίες προ φόρων’’ ποσού 289 χιλ. ευρώ, ενώ το ύψος του δανεισμού με το οποίο επιβάρυνε τον Όμιλο κατά την 31.12.2009 ανήρχετο σε 4.186 χιλ. ευρώ.


Τέλος, επισημαίνεται ότι η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. από τη μεταβίβαση των παραπάνω μετοχών της εταιρίας «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. Α.Β.Ε.Τ.», το συνολικό τίμημα της οποίας ανήλθε σε 1.800 χιλ. ευρώ, αφενός ενισχύει τη ρευστότητά της και αφετέρου θα έχει θετική επίπτωση στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr