http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

:: food news:: 4η Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς


4η Έκθεση Ελαιολάδου και Ελιάς

12, 13 & 14 Μαρτίου 2010

Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

Ο σημαντικότερος θεσμός για τα εθνικά μας προϊόντα Ελαιόλαδο και Ελιά ανοίγει το 2010 τις πύλες του στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ, στον Πειραιά, στις 12, 13 και 14 Μαρτίου. Η διοργάνωση έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του κλάδου, που ανταποκρίνονται με τη δυναμική τους παρουσία στο κάλεσμα. Ο θεσμός αναπτύσσεται με μεγάλη αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων επαγγελματιών και εταιριών, που καλύπτουν όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του ελαιολάδου και της ελιάς σε συνάρτηση με την υψηλότατη επισκεψιμότητα που έφτασε τις 15.000 επισκεπτών. Οι εκθέτες μας, που πολλαπλασιάστηκαν από τις προηγούμενες χρονιές, δίνουν και φέτος το δυναμικό παρόν στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.

Η έκθεση που εμπιστεύονται οι επαγγελματίες του χώρου

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των εκθετών, η έκθεση του 2010 παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε δύο επίπεδα.

Α επίπεδο: Ισόγειο Εκθεσιακού Κέντρου ΟΛΠ με θεματολογία την τεχνολογία.

Περιλαμβάνει τα ελαιουργικά μηχανήματα, τους εξοπλισμούς τυποποίησης και επεξεργασίας και τις νέες τεχνολογίες παραγωγής.

Β Επίπεδο: 1ος Όροφος Εκθεσιακού Κέντρου ΟΛΠ με θεματολογία τα ελαιοκομικά προϊόντα

Περιλαμβάνει τις εταιρίες τυποποίησης και διάθεσης ελαιολάδου, ελιάς και λοιπών προϊόντων καθώς και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στην προβολή και προστασία του προϊόντος και του καταναλωτή.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η διοργάνωση της 4ης Έκθεσης Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:

o Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών μας προϊόντων. Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων) και των πυρηνελαιουργείων με τις προτεινόμενες λύσεις. Tην αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Tην εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων. Tην επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου. Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου. Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ. Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο. Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά). Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Περιλαμβάνει εκθέτες στις κατηγορίες:

o Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων

o Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

o Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς

o Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

o Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων

o Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων

o Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου

o Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

o Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές

o Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

o Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς

o Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

o Φυτωριακές επιχειρήσεις

o Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

o Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες

o Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

o Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

o Ελαιοπαραγωγοί

o Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

o Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

::Στο ψυγείο:: Νέο Τριμμένο Κεφαλοτύρι ΦΑΓΕ

Μήπως νιώθατε ότι κάτι λείπει από την μακαρονάδα σας;

Το νέο Τριμμένο Κεφαλοτύρι ΦΑΓΕ δίνει στην μακαρονάδα σας, άλλη… γεύση!!!

Με την πλούσια, πικάντική του γεύση, το Τριμμένο Κεφαλοτύρι ΦΑΓΕ αποτελεί τον ιδανικό συνοδό της μακαρονάδας αλλά και οποιουδήποτε άλλου είδους ζυμαρικού επιλέξετε. Ωστόσο, το τριμμένο Κεφαλοτύρι ΦΑΓΕ προσδίδει ξεχωριστή νοστιμιά και στις ομελέτες, στις σαλάτες ή σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή θέλετε να εμπλουτίσετε με ένα σκληρό, πικάντικο τυρί.

Το Κεφαλοτύρι ΦΑΓΕ είναι ένα σκληρό, κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα και τρίβεται σε λεπτή μορφή, έτσι ώστε να κάνει την μαγειρική σας πιο άνετη και γρήγορη.

Θα το βρείτε στα καταστήματα σε αεροστεγή συσκευασία των 200g, με εύκολο άνοιγμα για μεγαλύτερη ευκολία. Η συσκευασία αυτή σας επιτρέπει να το αποθηκεύσετε άνετα στο ψυγείο σας ενώ διατηρείται και η φρεσκάδα του προϊόντος, ακόμη και μετά το άνοιγμα του.

ΝΕΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ.

Τηρεί τις υποσχέσεις του για τέλεια μακαρονάδα!

::european food industry news:: COGECA: Η ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων.


Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης της αγοράς των ευρωπαϊκών αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ο πρόεδρος της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης Cogeca, κ. Paolo Bruni, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής στην Ε.Ε. να αναλάβουν άμεση δράση ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Η προτροπή του προέδρου έγινε από το βήμα επιχειρηματικού φόρουμ, της Ισπανικής Σαραγόσα, στις 25 Φεβρουαρίου, στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλείς συνεταιριστικών επιχειρήσεων και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Η σημερινή κρίση στην αγορά για τους κυριότερους γεωργικούς τομείς, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αστάθεια των τιμών. Ενώ έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του μεριδίου των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Οι χαμηλές που εισπράττουν οι αγρότες από τις εκμεταλλεύσεις τους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής ,απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ.Η COGECA, κατά συνέπεια, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών διατροφικών προϊόντων της Ε.Ε.. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ισχυρή ΚΑΠ, με επαρκή χρηματοδότηση της Ε.Ε., ώστε ο κλάδος να μπορέσει να διατηρηθεί στην περίοδο μετά το 2013», τονίστηκε.
Πηγή:paseges.gr

::f&b industry news::PEPSICO: Ολοκλήρωσε τις εξαγορές εμφιαλωτών της.

http://img.icbdr.com/MediaManagement/1F/Mwc25W6SY8FJ03HD41F.gif
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς δύο από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της, της "The Pepsi Bottling Group Inc." και της "PepsiAmericas Inc" ανακοίνωσε η PepsiCo (NYSE:PEP). Η εξαγορά αυτή αποτελεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας και ανέρχεται στο ύψος των 7.8 δις δολαρίων. Με την ολοκλήρωση αυτών των συγχωνεύσεων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η PepsiCo αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων και ποτών στη Β. Αμερική και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ετήσια έσοδα σχεδόν 60 δις δολ., απασχολεί περίπου 285.000 εργαζομένους, ενώ ηγείται και της αγοράς των σνακs.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος και CEO της εταιρίας, Indra Nooyi, « σηματοδοτείται η Πρώτη Ημέρα της νέας PepsiCo. Φέρνοντας μαζί τις τρεις μεγάλες αυτές εταιρίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλέον γρήγορο, ευέλικτο και αποδοτικό σύστημα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ θα αυξηθούν οι δυνατότητες ολόκληρης της επιχείρησης - για μας είναι η Δύναμη του Ενός - προκειμένου να εξασφαλίσουμε υγιή ανάπτυξη. Με αυτή την επένδυση δημιουργούνται μια σειρά νέων ευκαιριών ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Β. Αμερική, όπου σημειώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας, ενώ μας δίνει και την προοπτική σημαντικής περαιτέρω προόδου. Μόνο στις ΗΠΑ απασχολούμε περίπου 115.000 εργαζομένους και έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη ζωτικής σημασίας αγορά».
Η PepsiCo επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες αναμένει να επιτύχει 11% - 13% συνεχή αύξηση του κέρδους ανά μετοχή το 2010, ενώ αναμένεται να επιτύχει χαμηλό διψήφιο ποσοστό κέρδους ανά μετοχή το 2011 και το 2012.
Πηγή: axiaplus.gr

Coca-Cola 3Ε: Aγορά 40.500 ιδίων μετοχών

Σε αγορά 40.500 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 18,4203 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 746.023,04 ευρώ, προέβη η Coca-Cola 3E στις 02/03. Η αγορά πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν των αποφάσεων της από 27.4.2009 έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της και της από 30.4.2009 συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, μέσω της Εθνικής Π&Κ Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ.
Πηγή: capital.gr

::food industry news:: Νίκας:Νέα υπεύθυνη στο τμήμα εξυπηρέτησης μετόχων


Τη θέση του Υπεύθυνου Τμήματος Εταιρικών Ανακοινώσεων & Εξυπηρέτησης Μετόχων της "Π.Γ. Νίκας", αναλαμβάνει η κα Ειρήνη Γαβαλετάκη μετά την αποχώρηση της κας Λίας Γκλαβά, ανακοίνωσε η εταιρία.
Πηγή: euro2day.gr

::food industry news:: Μύλοι Λούλη: Στο 8,128% οι ίδιες μετοχές

http://www.loulisgroup.com/site/images/home_photo.jpg
Στο 8,128% ανήλθαν οι μετοχές της Μύλοι Λούλη στις 02/03, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα η εταιρεία προχώρησε σε αγορά 600 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 1,86 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγών 1.116 ευρώ.
Σημειώνεται πως η αγορά πραγματοποιήθηκε σε εκτέλεση της από 18/9/2008 απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, μέσω του μέλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών Διεθνής Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.
Επισημαίνεται ότι ως άνω αγορασθείσες μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,65% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Μετά και την ανωτέρω αγορά, η εταιρεία κατέχει συνολικά 1.351.182 ίδιες μετοχές (8,128% του συνόλου των 16.622.832 κοινών ονομαστικών μετοχών).
Πηγή:capital.gr

::food congress:: ΣΒΕΕ: 5-6/3 συνέδριο "Mind Your Food"

http://www.sbbe.gr/images/sbbe4_top3.jpg
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων και η HELEXPO A.E., συνδιοργανώνουν διήμερο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Mind Your Food" το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 5 (ώρες 10.00 π.μ. έως 20.00 μ.μ.) και το Σάββατο 6 Μαρτίου (ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «RAF REGIONS – Μεταφέροντας τα οφέλη της έρευνας στις επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα» και εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της 3ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιολογικών Προϊόντων – BIOLOGICA 2010.
Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 15 experts σε θέματα καινοτομίας και έρευνας του ευρύτερου αγρο-διατροφικού τομέα, καθώς και σε θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον κλάδο τροφίμων – ποτών και βιολογικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι καινοτομικές εξελίξεις στον αγρο-διατροφικό τομέα, οι τάσεις στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, καθώς και οι ευκαιρίες για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων σε αγορές του εξωτερικού.
Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων, ερευνητικών φορέων καθώς και εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο την παρουσίαση ευκαιριών για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κωνσταντίνο Στυλιαρά, Αναλυτή, Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών Σ.Β.Β.Ε., ως εξής: τηλ. 2310 539817, e-mail: k.styliaras@sbbe.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΣΒΒΕ ( http://www.sbbe.gr ), στην κατηγορία Γραφείου Τύπου – Εκδηλώσεις.
Πηγή: indystrynews.gr

::food news:: Hellastat: Πτώση της ζήτησης φρέσκου γάλακτος

http://www.hellastat.com/images/logo.jpg
Η ζήτηση για αρκετά βασικά προϊόντα του κλάδου των γαλακτοκομικών έχει περιοριστεί αρκετά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, το 2008 οι πωλήσεις φρέσκου γάλακτος υποχώρησαν κατά 2,3% σε όγκο έναντι του 2007, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε περαιτέρω κάμψη 3,1% σε ετήσια βάση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα υψηλής παστερίωσης.
Έτσι, το 2008 οι πωλήσεις γάλακτος υψηλής παστερί-ωσης αυξήθηκαν κατά 16,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθηκε σε 31,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στον τομέα του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο τιμολογείται σε χαμηλότερα επίπεδα, εντοπίζονται σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης: +52,3% το 2008 και +28% την περί-οδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009. H χαμηλή ζήτηση φρέσκου γάλακτος έχει καταστήσει την παραγωγή του ασύμφορη λόγω των υψηλών επι-στροφών σε παραγωγούς και εμφιαλωτές. Επιπλέον, το γάλα υψηλής παστερίωσης παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, ενώ προσφέρει στις βιομηχανίες υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Συνεπώς, οι εταιρείες οδηγούνται στη σταδιακή αντικατάσταση της παραγωγής φρέσκου γάλακτος από γάλα υψηλής παστερίωσης, το οποίο καθίσταται πλέον βασικό πεδίο ανταγωνισμού. Επίσης, οι καταναλωτικές προτιμήσεις διαφοροποιού-νται λόγω της υιοθέτησης προτύπων υγιεινής διατρο-φής. Έτσι, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για προϊό-ντα υψηλότερης θρεπτικής αξίας, όπως το βιολογικό γάλα, οι πωλήσεις του οποίου το 2008 ενισχύθηκαν κατά 36%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2009 κατά 52,2% σε ετήσια βάση. Πάντως, η διείσδυση των βιολογικών προϊόντων διαμορφώνεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Ο χώρος της τιμολόγησης αποτελεί τη σημαντικότερη συνισταμένη ανταγωνισμού. Η μειωμένη ζήτηση γάλακτος το 2009 οδήγησε σε «κύμα» διαδοχικών μειώσεων των τιμών λιανικής στο σύνολο σχεδόν της αγοράς. Απαρχή αποτέλεσε η απόφαση της Vivartia τον περασμένο Ιούνιο να μειώσει την τιμή του γάλακτος «Δέλτα» κατά 25% (στο €1 για τη συσκευασία 1 λίτρου), κίνηση που ακολουθήθηκε από τις υπόλοιπες εταιρείες. Ανά-λογη εικόνα επικράτησε και στο γάλα υψηλής παστερί-ωσης και στο γιαούρτι.

Προβλήματα
Την περίοδο 2008/2009 οι Έλληνες παραγωγοί παρέδωσαν περίπου 699.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος, ποσότητα η οποία συγκριτικά με την περσυνή περίοδο εμφάνισε μείωση 2,4%. Πτωτική τάση εντοπίζεται και το 11μηνο του 2009 (627.000 τόνοι, ποσότητα 3,2% μικρότερη της περσυνής επίδοσης). Η υποχώρηση αυτή προέρχεται από τη μείωση του αριθμού των μονάδων γαλακτοπαραγωγής: το 2000 λειτουργούσαν 12.400 εκμεταλλεύσεις, ενώ πλέον έχουν απομείνει 4.900. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέ-λιξη αποτελούν: το αυξημένο κόστος παραγωγής γάλα-κτος, οι ολοένα και χαμηλότερες τιμές παραγωγού και οι αυξανόμενες εισαγωγές γάλακτος. Η κάμψη των τιμών παραγωγού προκλήθηκε από τον τιμολογιακό πόλεμο λιανικής των βιομηχανιών, καθώς μετατόπισαν τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η μετατόπιση της ζήτησης στο γάλα υψηλής παστερίωσης, για την παρα-γωγή του οποίου χρησιμοποιείται και εισαγόμενο γάλα σε σκόνη. Επίσης, η μείωση των τιμών στην Ε.Ε. έχει οδηγήσει στην εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων φθηνού γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γιαουρτιών και τυροκομικών. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σημαντικό ποσοστό αυτών προωθείται στην αγορά ως εγχώριο προϊόν.

Προοπτικές
Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι η ζήτηση για προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας θα εξακο-λουθήσει να ενισχύεται, επιφυλάσσοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η στροφή της παραγωγής στο γάλα υψηλής παστερίωσης θα ενταθεί σε περίπτωση επέκτασης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε περισσότερες από 5 ημέρες. Επίσης, η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να στρέφει τους καταναλωτές στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το γεγονός αυτό θα ωφελήσει τις βιομηχανίες που έχουν συνάψει συνεργασίες με λιανεμπορικές αλυσίδες για την ανάπτυξη των κωδικών αυτών. Στον τομέα των τυροκομικών, η αναγνώριση της φέτας από την Ε.Ε. σαν Π.Ο.Π. αποτελεί τη βάση για ανάπτυξη εξαγωγών και κατάρτιση συνεργασιών των εγχώριων εταιρειών με διεθνή δίκτυα λιανικής, με απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής προώθησης του προϊόντος διεθνώς. Τέλος, η κατανάλωση των επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων, ιδιαίτερα στην αγορά γιαουρτιού και τυριού, θα αυξηθεί περαιτέρω έναντι των χύμα, λόγω της ασφάλειας και αξιοπιστίας που προσφέρει η συσκευασία.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 141 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:
- Ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών των 141 εταιρειών του δείγματος το 2008 διαμορφώθηκε σε €2,62 δισ. (+9,6% από το προηγούμενο έτος).
- Αντιθέτως, τα συνολικά ΚΠΤΦΑ κατέγραψαν υποχώρηση 25,4%, στα €131,84 εκ., κάμψη που προήλθε από τη σημαντική μείωση της κερδοφο-ρίας του κλάδου γαλακτοκομικών της Vivartia.
- Το μικτό περιθώριο κέρδους το 2008 παρέμεινε στο 13,1%, ενώ μικρή βελτίωση εντοπίστηκε στα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 6,8% και 1,3% αντίστοιχα.
- Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε σε 2 προς 1, έχοντας βελτιωθεί οριακά από το 2007.
- Ο κλάδος λειτούργησε σε ευνοϊκό επίπεδο γενικής ρευστότητας (1,31), ενώ η άμεση ρευστότητα υστέρησε (0,89).
- Ο Εμπορικός Κύκλος μειώθηκε κατά μια εβδομάδα στις 68 ημέρες.
Πηγή: capital.gr

::food industry news:: Σημάδια ανάκαμψης στις τιμές ελαιολάδου


Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ανάκαμψη των τιμών του λαδιού εκφράζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος. Παράλληλα, τονίζει ότι παρατηρείται ανοδική διάθεση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες σε σχέση με τις τελευταίες τιμές που είχαν πουλήσει λάδι.
Η άνοδος κυμαίνεται στα 10- 15 λεπτά από τα 2,10 που ήταν η τελευταία τιμή. Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Βαρούτσος συμβαίνει επειδή φαίνεται να υπάρχει ζήτηση αλλά και γιατί μόνο η περιοχή αυτή έχει τόσο ποιοτικά λάδια σε σχέση με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. «Πλέον είμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής, μπορώ να πω στο 98% της παραγωγής. Εφέτος ήταν μια χρονιά που είχαμε καρπό αλλά δεν είχαμε τόσο καλές αποδόσεις σε όλη την διάρκεια πέρα από τώρα στο τέλος , ενώ οι τιμές ήταν χειρότερες από πέρυσι αν τις συγκρίνουμε στις αντίστοιχες ημερομηνίες. Τώρα φαίνεται να υπάρχει μια τάση για ανάκαμψη στην τιμή. Η τελευταία τιμή ήταν στο 2,10, αυτή την στιγμή δεν έχουμε βγάλει καινούργια καθώς είμαστε σε διαπραγματεύσεις, πιστεύω όμως ότι θα είναι καλύτερες. Είμαστε αισιόδοξοι για καλύτερες τιμές. Τώρα το πόσο θα κρατήσουν και πού θα διαμορφωθούν ακόμη δεν το ξέρουμε, θα φανεί στην πορεία. Βλέπουμε να υπάρχει μια τάση για άνοδο κατά 10- 15 λεπτά , υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ζήτηση σε σχέση με ό,τι είχαμε μέχρι τώρα. Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές δεν έχουν τόσο καλά λάδια φέτος και εκεί ποντάρουμε, ότι θα έχουμε κάποιες καλές εξελίξεις γιατί έχουμε πολύ καλά λάδια εφέτος»
Πηγή: paseges.gr

::food law news:: Νέα πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ!!!

Όλα τα Δελτία Τύπου
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 509.500 € .
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :
1. Πρόστιμο 3.000 € στην αποθήκη τροφίμων και ποτών χονδρικού εμπορίου με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ 8 ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, διότι διαπιστώθηκε μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για τους χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων και ανεπαρκής εφαρμογή και τεκμηρίωση διαδικασιών αυτοελέγχου.
2. Πρόστιμο 6.000 € στο αρτοποιείο - εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΑΝΤΖΙΑΛΗΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στο 15ο ΧΛΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΑΘΗΝΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής προσωπικού, χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
3. Πρόστιμο 4.000 € στο ψητοπωλείο με την επωνυμία Ε. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ - Δ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στη Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 67 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκε μη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και πλήρωση των απαιτήσεων ελέγχου της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα, μη διατήρηση των τροφίμων υπό κατάλληλες συνθήκες και μη εφαρμογή πάγιων διαδικασιών αυτοελέγχου, βάσει των αρχών HACCP.
4. Πρόστιμο 2.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, που βρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 35 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, διότι διαπιστώθηκε μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για τους χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων, μη επαρκής καθαρισμός του εξοπλισμού της επιχείρησης, μη διάθεση σε κατάλληλη συσκευασία του άρτου και μη διατήρηση των τροφίμων υπό κατάλληλες συνθήκες.
5. Πρόστιμο 10.000 € στο αλλαντοποιείο με την επωνυμία ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούνταν παραγωγικές διαδικασίες, αν και είχε προσωρινά ανασταλεί η ισχύς της άδειας λειτουργίας, δεν εφαρμόζονταν συστήματα αυτοελέγχων HACCP, δεν λαμβάνονταν μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιούνταν στην εγκατάσταση και, τέλος, είχαν διακόψει την λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων οργανισμών (εντόμων και τρωκτικών).
6. Πρόστιμο 1.500 € στην επιχείρηση παραγωγής γιαούρτης με την επωνυμία ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΣ, που βρίσκεται στο 39ο ΧΛΜ Π.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
7. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 170 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ως προς τους όρους αδειοδότησης και υγιεινής για τους χώρους τροφίμων.
8. Πρόστιμο 1.500 € στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΣ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕΡΡΩΝ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής.
9. Πρόστιμο 20.000 € στο εργαστήριο παστερίωσης - εμφιάλωσης αγελαδινού γάλακτος και παρασκευής παραδοσιακής γιαούρτης με την επωνυμία ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ, που βρίσκεται στους ΚΑΤΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΚΙΛΚΙΣ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος HACCP.
10. Πρόστιμο 6.000 € στο ζαχαροπλαστείο - αρτοποιείο με την επωνυμία Σ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ ΑΒΕΕ, που βρίσκεται στο 24ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ανεπαρκής εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων και του συστήματος αυτοελέγχου με βάση τις αρχές του HACCP.
11. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση πώλησης ζαχαρωδών - ξηρών καρπών σε λαϊκές αγορές με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΛΙΔΑΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, συντήρηση και πώληση ευαλλοίωτων ειδών ζαχαροπλαστικής εκτός ψυγείου και σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ενώ η μεταφορά τους είχε γίνει με φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο δεν διέθετε ψύξη.
12. Πρόστιμο 3.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΡΟΝΟΣ - Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στην ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 94 ΠΑΤΡΑ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - επιβλαβών για τη δημόσια υγεία τροφίμων.
13. Πρόστιμο 15.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ 69 & ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΑΙΓΙΟ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.
14. Πρόστιμο 15.000 € στο τυροκομείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΝΤΑΝΤΟΥ ΟΕ, που βρίσκεται στον ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων και, σε επανέλεγχο, μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής.
15. Πρόστιμο 10.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην Π. ΣΥΝΔΙΚΑ 16 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών τροφίμων και ανασυσκευασία και τροποποίηση της ημερομηνίας ανάλωσης τυροκομικών προϊόντων.
16. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΣΑΛΙΔΗ 16 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.
17. Πρόστιμο 15.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΛ. ΣΒΩΛΟΥ 33 & ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ 18 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, ότι διατηρούσε και διέθετε τρόφιμα υπό συνθήκες που ευνοούσαν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ή το σχηματισμό τοξινών και ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
18. Πρόστιμο 10.000 € στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής - αρτοποιίας - παραγωγής παγωτού με την επωνυμία ΒΑΣΑΚΗΣ - ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ ΑΕ - ΒΑΣΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΡΟΔΟ ΔΟΓΑΝΗ ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, μη επαρκής τήρηση αρχείων τεκμηρίωσης - παρακολούθησης - καταγραφής του συστήματος HACCP και μη εγκατάσταση επαρκούς συτήματος ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.
19. Πρόστιμο 3.000 € στο αρτοποιείο μετά πωλήσεως ειδών ζαχαροπλαστικής - γαλακτομικών - εμφιαλωμένων ποτών με την επωνυμία ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ, που βρίσκεται στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 54 ΠΟΛΙΧΝΗ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών - επιβλαβών για την υγεία τροφίμων, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP.
20. Πρόστιμο 2.000 € στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ, που βρίσκεται στη ΜΟΣΧΟΥΝΤΗ 26 ΠΟΛΙΧΝΗ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και μη διάθεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου τροφίμων.
21. Πρόστιμο 2.000 € στο καφέ - εστιατόριο - χώρο σίτισης με την επωνυμία ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Γ. ΝΥΧΤΟΠΑΤΗΣ - Γ. ΜΑΝΔΑΛΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΣΕΡΡΩΝ - ΛΑΪΛΙΑ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.
22. Πρόστιμο 5.000 € στο ψητοπωλείο - εστιατόριο με την επωνυμία Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ - Π. ΠΟΥΡΝΟΥΔΗ ΟΕ - ΣΤΑΣΗ ΒΑΛΣΑΜΗ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 98 ΝΕΑΠΟΛΗ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων.
23. Πρόστιμο 5.000 € στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΕΛΕΝΗ ΣΙΒΒΑ, που βρίσκεται στη ΜΥΛΩΝ 12 ΝΕΑ ΕΥΑΚΑΡΠΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των βλαβερών εντόμων και δεν μερίμνησε για τη σωστή διαρρύθμιση των χώρων, για τον κατάλληλο εξοπλισμό του παρασκευαστηρίου και για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού.
24. Πρόστιμο 10.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, διότι διαπιστώθηκε έκθεση προς πώληση μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία τροφίμων.
25. Πρόστιμο 30.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, η οποία, για κάποιες από τις εντοπιζόμενες παραβάσεις, είναι υπότροπη κατ' εξακολούθηση.
26. Πρόστιμο 1.500 € στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ ΟΕΕ - L' AΜΙ, που βρίσκεται στην ΠΙΕΡΙΩΝ 46 ΒΕΡΟΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και μη τήρηση των όρων της άδειας λειτουργίας.
27. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ, που βρίσκεται στην ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΟΣ 29 ΕΥΟΣΜΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, παρεκκλίσεις από τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων βάσει των αρχών του HACCP.
28. Πρόστιμο 5.000 € στο εστιατόριο - ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΣΟΦΙΑΝΟΙ ΟΕ - ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ, που βρίσκεται στη ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ 13 & ΣΤΡ. ΚΑΛΛΑΡΗ 11 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις της υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των κατεψυγμένων τροφίμων.
29. Πρόστιμο 10.000 € στο πρατήριο άρτου - γάλακτος - ειδών ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο με την επωνυμία FIRST CLASS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ 15 ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή προφύλαξη των προϊόντων αρτοποιίας από τους πιθανούς κινδύνους, στερούνταν άδειας για την έψηση άρτου και πιττών από κατεψυγμένη και ημιψημένη ζύμη, δεν ήλεγχε τις θερμοκρασίες των ψυγείων, των καταψυκτών και των θερμοθαλάμων και δεν μερίμνησε για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού.
30. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.
31. Πρόστιμο 10.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ 240 ΑΙΓΑΛΕΩ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, μη ορθή παρασκευαστική πρακτική, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
32. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ 25 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
33. Πρόστιμο 15.000 € στη βιομηχανία αρτοποιίας με την επωνυμία ELBISCO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, που βρίσκεται στο 21ο ΧΛΜ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας και σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, μη ορθή παρασκευαστική πρακτική, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικές με την υποδομή της επιχείρησης.
34. Πρόστιμο 1.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στην ΑΥΓΗΣ 11 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
35. Πρόστιμο 7.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 17ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και μη τήρηση των όρων αδειοδότησης.
36. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΒΕΡΩΦ 38 - ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικών με το σύστημα HACCP και μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
37. Πρόστιμο 1.500 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΩΤ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, που βρίσκεται στη 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 12 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
38. Πρόστιμο 2.000 € στο εργοστάσιο αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ. ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, που βρίσκεται στην ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 30 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων (αρτοσκευάσματα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης).
39. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΕΙΡΗΝΗΣ 42 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΕΥΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν, κατόπιν καταγγελίας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.
40. Πρόστιμο 4.000 € στο εργαστήριο επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ με την επωνυμία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ 22 ΖΕΦΥΡΙ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάσει των αρχών του HACCP και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης.
41. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ 25 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.
42. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, που βρίσκεται στη ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΙΑΤΡΙΔΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε, κατόπιν καταγγελίας, διάθεση μη κανονικών τροφίμων τα οποία έφεραν εσφαλμένη επισήμανση.
43. Πρόστιμο 5.000 € στην βιομηχανία τροφίμων με την επωνυμία ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ 128 - 130 ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην υπεραγορά τροφίμων της εταιρείας Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, κατόπιν καταγγελίας για προϊόν της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, διάθεση μη κανονικών τροφίμων τα οποία έφεραν εσφαλμένη επισήμανση.
44. Πρόστιμο 20.000 € στην επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στο 5ο ΧΛΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΜΑΛΑΔΩΝ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη ακτανάλωση τροφίμων στους καταψύκτες της εταιρείας.
45. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΚΝΩΣΟΥ 86 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη κανονικών τροφίμων ως προς την επισήμανση.
46. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας σαλάτας με την επωνυμία ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη κανονικών τροφίμων ως προς την επισήμανση.
47. Πρόστιμο 2.000 € την επιχείρηση μαζικής εστίασης με την επωνυμία ΑΛΛΑΛΟΥΜ, που βρίσκεται στην ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 215 ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ ΓΑΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
48. Πρόστιμο 6.000 € στο εστιατόριο - πιτσαρία με την επωνυμία CASA DONATO - Γ. ΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ - Ε. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΒΙΝΟΥ & ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλιαρίου υγείας και υπερβολική καθυστέρηση στην διαδικασία καθαρισμού της κουζίνας. Επίσης, στα ψυγεία της επιχείρησης υπήρχαν μαγειρεμένα και νωπά τρόφιμα ακάλυπτα και τοποθετημένα με τρόπο που δημιουργούσε κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης
49. Πρόστιμο 3.000 € στο εργαστήριο - πρατήριο άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ - Μ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - Α. ΚΑΣΑΠΑ, που βρίσκεται στη ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 5 ΡΕΘΥΜΝΟ, διότι διαπιστώθηκαν, σε επανέλεγχο, μη ορθές πρακτικές υγιεινής.
50. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας βιολογικών προϊόντων με την επωνυμία ΒΙΑΝΑΜΕ ΑΕ, που βρίσκεται στο ΤΥΜΠΑΚΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
51. Πρόστιμο 2.000 € στο τυροκομείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΟΕ, που βρίσκεται στο ΦΡΕ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP.
52. Πρόστιμο 4.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΤΖΗΝΙΩΤΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 35 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν προϊόντα (σάντουιτς) με φυσιολογικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.
53. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΙΝΚΑ ΣΥΝ - ΠΕ, που βρίσκεται στην ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 58 - 60 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε διάθεση προς πώληση μη ασφαλούς - ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση προϊόντος.
54. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΙΚΑΡΟΥ 18 ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, διότι διαπιστώθηκε ύπαρξη υπερβολικά μικρής αποθήκης σε σχέση με τον όγκο των προϊόντων, με αποτέλεσμα ορισμένα τρόφιμα, κατά την παραλαβή, να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικό χώρο και ακατάλληλη αποθήκευση προϊόντων.
55. Πρόστιμο 2.000 € στο συσκευαστήριο κυπέλων στιγμιαίου καφέ με την επωνυμία ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, που βρίσκεται στο ΡΟΥΚΑΝΙ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
56. Πρόστιμο 2.000 € στο εμφιαλωτήριο κρασιού με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, που βρίσκεται στους ΜΑΛΑΔΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου της επιχείρησης.
57. Πρόστιμο 6.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. 62 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε θέματα υγιεινής, έλλειψη άδειας πρατηρίου άρτου και ανεπαρκής εφαρμογή HACCP.
58. Πρόστιμο 4.000 € στο τυποποιητήριο ελαιολάδου με την επωνυμία ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΣΟΥΔΑΣ 279 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για το τυποποιητήριο λαδιού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HACCP.
59. Πρόστιμο 2.000 € στο τυποποιητήριο σπορελαίων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
60. Πρόστιμο 3.000 € στο κρεοπωλείο με παρακείμενο χώρο με την επωνυμία Δ. ΒΑΠΟΥΡΤΖΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΥΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, οι χώροι του καταστήματος δεν διατηρούνταν καθαροί, δεν γινόταν επαρκής έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών (έντομα), οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ήταν ικανοποιητικές, δεν εφαρμόζονταν οι διατάξεις της νομοθεσίας στα ζωικά υποπροϊόντα και, τέλος, οι συνθήκες παραγωγής των παρασκευασμάτων κρέατος δεν ήταν ελεγχόμενες.
61. Πρόστιμο 3.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΧΑΡΜΑ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΟΣΜΩΝ & ΘΗΣΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τη διάθεση μη ασφαλούς τροφίμου.
62. Πρόστιμο 5.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΠΑΣΑΛΙΔΗ 16 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης.
63. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση απορρυπαντικών - καλλυντικών - τροφίμων με την επωνυμία ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS AE, που βρίσκεται στη ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ 3 ΜΑΡΟΥΣΙ, διότι στο πλαίσιο επισήμου ελέγχου στο σούπερ μάρκετ ΜΑΡΚΑΤΟ στον ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ελήφθη δείγμα "ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟ", συσκευασίας 1 λίτρου, που διατίθεται στην αγορά από την επιχείρηση ΕΛΑΙΣ - UNILEVER AE, το οποίο έφερε παραπλανητική επισήμανση.
64. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο - εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι διέθετε στην επιχείρηση ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ψωμί "μαργαρίτα" το οποίο δεν ήταν συσκευασμένο και δεν έφερε την απαραίτητη επισήμανση.
65. Πρόστιμο 2.000 € στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ ΓΑΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, διότι τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα του ψωμιού "μαργαρίτα" δεν συμβαδίζουν με τα συστατικά που κατά δήλωσή της χρησιμοποιεί η επιχείρηση Λεμπιδάκης Α.Ε. για την παραγωγή του προϊόντος.
66. Πρόστιμο 10.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΑΣ, που βρίσκεται στη ΒΑΡΩΝΟΥ ΧΙΡΣ 28 & ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ 11 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
67. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 9 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος.
68. Πρόστιμο 15.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΤΟΜΠΑΖΗ 15 ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη επαρκή εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών για τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και διάθεση προϊόντος μη ασφαλούς - ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση.
69. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών και κατάψυξης αυτών με την επωνυμία Π. ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΒΕΕ, που βρίσκεται στο 14ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων.
70. Πρόστιμο 2.500 € στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ - ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, που βρίσκεται στην ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ 42 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.
71. Πρόστιμο 2.000 € στο αρτοποιείο με εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΠΙΣΚΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΦΗ 65 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που να βασίζεται στις αρχές του HACCP και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων της επιχείρησης.
72. Πρόστιμο 2.000 € στο εργαστήριο παραγωγής σφολιάτας και πίτσας βαθειάς κατάψυξης με την επωνυμία ΔΕΣΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΔΕΣΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΕ - ΜΑΡΑΘΩΝ, που βρίσκεται στο ΑΛΩΡΟ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων κατάψυξης τροφίμων και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
73. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΑΙΓΑΙΟΥ 102 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη τήρηση των όρων αδειοδότησης και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων που παρουσίαζαν υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.
74. Πρόστιμο 3.000 € στην πιτσαρία με την επωνυμία ΚΑΠΗΝΙΑΡΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - MILAN PIZZA, που βρίσκεται στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 119 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν κατοχή μη ασφαλών τροφίμων και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων της επιχείρησης.
75. Πρόστιμο 3.000 € στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στο 20ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν τα εξής : η εγκατάσταση δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τους χώρους των τροφίμων, ο υπεύθυνος δεν μερίμνησε για τον έλεγχο της καταλληλότητας του νερού που χρησιμοποιεί στις παραγωγικές διαδικασίες, δεν είχε προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP, δεν καθιέρωσε διαδικασίες ικανές να διασφαλίσουν την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων και των συστατικών που ενσωματώνονται σε αυτά και, τέλος, η επισήμανση των προϊόντων δεν ήταν σύμφωνη με τα προβλεπόμενα.
76. Πρόστιμο 2.000 € στη βιομηχανία τροφίμων - αλλαντικών - εδεσμάτων με την επωνυμία ΚΑΣΑΠΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ, που βρίσκεται στη ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 28 ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού της επιχείρησης, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκή εφαρμογή του συστήματος HACCP και μη τήρηση των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διενέργεια δειγματοληψιών και μικροβιολογικών αναλύσεων των προϊόντων.
77. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 50 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν έκθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.
78. Πρόστιμο 2.000 στο € εργαστήριο παραγωγής προϊόντων σφολιάτας και πίτσας βαθιάς κατάψυξης με την επωνυμία ΤΣΕΧΙΛΙΔΟΥ Σ. ΓΕΩΡΓΙΑ, που βρίσκεται στην ΞΙΦΙΑΝΗ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ουσιώδεις τροποποιήσεις των υγειονομικών όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ακατάλληλες συνθήκες χωροθέτησης και αποψίλωσης των χώρων και χρήση ακατάλληλων σκευών και εξοπλισμού.
79. Πρόστιμο 2.000 € στην επιχείρηση διανομής προϊόντων διατροφής με την επωνυμία ΖΩΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΑΞΟΥ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων.
80. Πρόστιμο 20.000 € στην επιχείρηση εμπορίας καφέ - ξηρών καρπών - ποτών με την επωνυμία ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΝ. ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΗΣ 36 ΖΕΦΥΡΙ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν παραπλάνηση των καταναλωτών με τη διάθεση μη κανονικών τροφίμων.
81. Πρόστιμο 25.000 € στην επιχείρηση γαλακτομικών προϊόντων με την επωνυμία ΠΡΕΜΤΣΗΣ ΜΙΧ. ΙΩΑΝΝΗΣ, που βρίσκεται στη ΛΑΚΚΑ ΚΥΡΡΟΥ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη εφαρμογή ουσιωδών απαιτήσεων για την υποδομή και τον εξοπλισμό της εγκατάστασης, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών σχετικά με την παραλαβή του νωπού γάλακτος, ανεπαρκή υγιεινή των χώρων, ανεπαρκή υγιεινή και εκπαίδευση του προσωπικού, μη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων και, τέλος, ελλιπή τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και το σύστημα HACCP.
82. Πρόστιμο 5.000 € στην επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών με την επωνυμία ΣΩΠΙΔΗΣ Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, που βρίσκεται στο 9ο ΧΛΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη τήρηση των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας για τους χώρους της επιχείρησης και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.
83. Πρόστιμο 2.000 € στο ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο με την επωνυμία ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ Ε. & ΣΙΑ ΟΕ - ΑΘΗΝΑ, που βρίσκεται στη ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 123 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού της επιχείρησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου με βάση τις αρχές του HACCP.
84. Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΓΙΑΝΝΤΣΩΝ ΚΑΙ ΚΩΛΛΕΤΗ ΚΑΙ ΡΟΥΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και μη ενημέρωση της κεντρικής αρμόδιας αρχής και του καταναλωτικού κοινού σχετικά με ανάκληση προϊόντος.
85. Πρόστιμο 3.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία DIA HELLAS AE, που βρίσκεται στην ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ ΣΚΥΔΡΑ ΠΕΛΛΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.
86. Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, που βρίσκεται στην ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 12 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και παραπλάνηση των καταναλωτών.
87. Πρόστιμο 2.000 € στην πιτσαρία με την επωνυμία ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΟΥΖΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ, που βρίσκεται στη Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ 57 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και ελλιπή τεκμηρίωση.
88. Πρόστιμο 15.000 € στην επιχείρηση σησαμοπιίας - χαλβαδοποιίας - ζαχαρωδών προϊόντων με την επωνυμία ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Η. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΕΒΕ, που βρίσκεται στην ΑΣΣΗΡΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν παραγωγή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, αναπερκή εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου, μη εγκατάσταση επαρκούς συστήματος ιχνηλασιμότητας και ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με την υγιεινή των χώρων.
89. Πρόστιμο 2.000 € στο κρεοπωλείο με την επωνυμία Δ. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, που βρίσκεται στην Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 1 ΚΑΙ ΑΜΑΣΕΙΑΣ 71 ΝΕΑΠΟΛΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων και μη σωστή επισήμανση προϊόντων.
90. Πρόστιμο 2.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στην ΚΟΜΠΟΘΕΚΛΑΣ 2 ΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν μη συμμόρφωση σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού της επιχείρησης και κατοχή μη ασφαλούς τροφίμου.
91. Πρόστιμο 3.000 € στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΟΥΡΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, που βρίσκεται στα ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και έλλεψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr