http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::beer news:: Aυτός που τη σκέφτηκε...πρέπει να είχε πιει πολλές απο αυτές!!!


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

::f&b industry news::Coca-Cola 3E: Βγήκαν... off οι προβλέψεις για τις πρώτες ύλες

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/hellenic_cocacola180-01_54926_196035.jpg
Της Ρόης Χάικου

Διαψεύδει η αγορά των εμπορευμάτων τις προβλέψεις της Coca-Cola 3E, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για τις τιμές στις πρώτες ύλες.

Αλουμίνιο, PET και ζάχαρη είναι τα τρία εμπορεύματα από τα οποία εξαρτάται η Coca-Cola 3E και επηρεάζουν τα κόστη της, με τις τιμές κυρίως του πλαστικού να μην παραμένουν σε σταθερά επίπεδα όπως είχε εκτιμήσει η εταιρεία προ μηνών.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου μιλώντας στους αναλυτές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, ανέφερε ότι «η πρόβλεψή μας πρέπει να αλλάξει, καθώς διαμορφώνονται νέες συνθήκες στις αγορές»: η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αναμενόμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου επηρεάζει τις πλαστικές συσκευασίες, όπως και η ενδεχόμενη επιβολή τελών antidumping από την Ε.Ε.

«Το PET τιμολογείται με βάση το δολάριο στις αναδυόμενες αγορές και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί», ανέφεραν σχετικά ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3Ε και οι συνεργάτες του. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο αλουμίνιο, όπου ο όμιλος έχει «κλειδώσει» ήδη τις τιμές του 2010 και αυτή την περίοδο είναι σε διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του επόμενου έτους. Αναφορικά με τη ζάχαρη, η οποία πέρυσι έκανε «ράλι» στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων, η ελληνική εταιρεία εκτιμά ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρχει μια ελάφρυνση στις τιμές της.

Η εταιρεία ευνοήθηκε στο πρώτο τρίμηνο και από τις συναλλαγματικές διαφορές, καταγράφοντας θετικό αποτέλεσμα 11 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία της και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο τέλος του 2010 θα είναι ακόμη σημαντικότερη αυτή η συμβολή, στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Σκεπτικισμός για την Ελλάδα

Οι αναλυτές υπέβαλλαν σωρεία ερωτημάτων για την Ελλάδα, τις οικονομικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν την εταιρεία. Απαντώντας ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι σαφώς και διαγράφεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και όλα τα δεδομένα αξιολογούνται. Η εταιρεία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, αναμένοντας και εκείνη τις επίσημες ανακοινώσεις. Όταν δε, ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΔΝΤ και τα μέτρα, θα κινηθεί αναλόγως ώστε να διασφαλίσει την αποδοτικότερη λειτουργία της.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως η στρατηγική δεν άλλαξε και αντί να μειώνουν το κόστος στις μεμονωμένες συσκευασίες προσφέρουν περισσότερο προϊόν στις πολυσυσκευασίες, γιατί βοηθούν στην αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Καλύτερα αποτελέσματα «βλέπει» ήδη στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία, ενώ τάσεις βελτίωσης –όχι όμως, τέτοιες που θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα– σημειώνονται και στη ρωσική αγορά.

roi.haikou@capital.gr
capital.gr

::food news:: "Χτυπάνε" το σπαράγγι ο καιρός και η ... κρίση.

http://www.agroschannel.com/images/stories/sparagia/sparagia11.jpg
Mειωμένη κατά 30% αναμένεται να είναι τελικά η εφετινή παραγωγή σπαραγγιού στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που μεταφράζεται σε ζημίες άνω των 2 εκατ. ευρώ για τον..... Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Σπαραγγιού και λοιπών Λαχανικών Nομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο Αχελώος».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού, η εκτιμώμενη παραγωγή για το 2010 ήταν περί τους 2.200-2.300 τόνους και η συγκομισθείσα, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Μαΐου, αναμένεται να είναι τελικά περίπου 1.500 τόνοι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους παραγωγούς σπαραγγιού εξαιτίας και των καλών τιμών, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη παραγωγή.

«Το 2010 θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή χρονιά για το σπαράγγι αν βοηθούσαν οι καιρικές συνθήκες, κάτι το οποίο δεν έγινε», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θωμάς Κουτσουπιάς. Επισημαίνει παράλληλα ότι η Γερμανία, που αποτελεί την κύρια αγορά για το ελληνικό σπαράγγι, το αντιμετώπισε εφέτος σχεδόν "εχθρικά", εξαιτίας των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι πολλά σούπερ-μάρκετ στη Γερμανία, δεν έβαλαν ελληνικά σπαράγγια στα ράφια τους.

agroschannel.com

::bio news::Οι προτάσεις των Βιοκαλλιεργητών Αττικής για το Μητρώο Αγροτών

Οι προτάσεις των Βιοκαλλιεργητών Αττικής για το Μητρώο Αγροτών
Ο ασκών την γεωργική δραστηριότητα πρέπει για το σύνολο των δραστηριοτήτων του που είναι από την καλλιέργεια μέχρι την πώληση των προϊόντων του, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας διάθεσης των προϊόντων του στον καταναλωτή, καθώς επίσης και για την παραγωγή ενέργειας ή υπηρεσιών, όπως ο αγροτουρισμός, να υπόκειται σε ενιαίο φορολογικό καθεστώς για το σύνολο τους καθώς και σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΓΑ. Αυτό αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΙΛΑΑ).

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Θέμα: Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου για το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων – Ορισμός Επαγγελματία Αγρότη»


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Λυπούμαστε που η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο έχει διάρκεια μόνο μίας εβδομάδας και δίχως να δημοσιοποιείται το σύνολο του κειμένου του σχεδίου νόμου, αλλά μόνο οι άξονες του. Το πλήρες κείμενο και ένα εύλογο διάστημα διαβούλευσης θα έδινε στον αγροτικό κόσμο της χώρας τη δυνατότητα να αναπτύξει τον προβληματισμό του, ώστε να συνδράμει στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και αναπτυξιακού νομοσχεδίου.
Παρόλα αυτά θα θέλαμε στο πλαίσιο του εφικτού να καταθέσουμε τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις.
Όσον αφορά στην δομή και το σκεπτικό των αξόνων του νομοσχεδίου θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ αποσκοπεί στο να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη ο οποίος έχει και δικαίωμα εγγραφής στο ΜΑΑΕ. Ορίζει λοιπόν την αγροτική εκμετάλλευση, το καθεστώς ασφάλισης, τον χρόνο απασχόλησης και το εισόδημα που απαιτείται, αλλά δεν ορίζει την γεωργική δραστηριότητα. Στο εισαγωγικό σας σημείωμα θέτετε ως στόχο την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, όμως στα σημεία που δημοσιεύτηκαν προς διαβούλευση έχει παραλειφθεί ο ορισμός της, που είναι κατά την γνώμη μας και ο σπουδαιότερος ορισμός.
Για εμάς ο προσδιορισμός της γεωργικής δραστηριότητας και του γεωργού (ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτόν που ασκεί την γεωργική δραστηριότητα) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιουδήποτε νομοθετήματος επιχειρήσει να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη. Διαφορετικά κινδυνεύει να κατοχυρωθεί εκ νέου η γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα δίχως αποσαφήνιση του περιεχομένου της. Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντικούς τους παρακάτω ορισμούς:
Γεωργός είναι όποιος ασκεί μια γεωργική δραστηριότητα όπως ορίζεται παρακάτω.
Γεωργική δραστηριότητα είναι μια από τις παρακάτω δραστηριότητες: καλλιέργεια γεωργικής γης, δασοκομία, αλιεία, εκτροφή ζώων και δραστηριότητες σχετιζόμενες με τις παραπάνω δράσεις. Ως καλλιέργεια του χωραφιού, δασοκομία, αλιεία και εκτροφή ζώων νοούνται οι δραστηριότητες που προορίζονται για την φροντίδα και την εξέλιξη ενός βιολογικού κύκλου ή σε μία αναγκαία φάση του ίδιου κύκλου, με χαρακτήρα φυτικό ή ζωικό. Οι γεωργοί χρησιμοποιούν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κτήμα, το δάσος, τα γλυκά, υφάλμυρα ή θαλάσσια νερά.
Σχετιζόμενες δραστηριότητες θεωρούνται αυτές που ασκούνται από τον ίδιο τον γεωργό και προορίζονται για την παρασκευή, αποθήκευση, συντήρηση, μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων που προκύπτουν κυρίως από την πρωτογενή του παραγωγή καθώς και οι δραστηριότητες που προορίζονται για την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών μέσω της χρήσης (αξιοποίησης) των υποδομών, του εξοπλισμού, των δομών και των πόρων της εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούνται στην ασκούμενη γεωργική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν (προωθούν, προσθέτουν αξία) στην γη ή στην αγροτική και δασική κληρονομιά, ήτοι δηλαδή στην υποδοχή και φιλοξενία (αγροτουρισμός, για τον οποίο στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία).
Γεωργική εκμετάλλευση είναι η εκμετάλλευση στην οποία ασκείται η γεωργική δραστηριότητα. Οι υποδομές για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητάς όπως ορίζεται παραπάνω μπορούν να βρίσκονται εντός ή/και εκτός της γεωργικής εκμετάλλευσης (πχ οικοτεχνία, αγροτουρισμός, εστίαση).
Αντίστοιχη νομοθεσία για τον ορισμό του γεωργού και της γεωργικής δραστηριότητας υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πιο κοντινό μας παράδειγμα τον ιταλικό αστικό κώδικα (codice civile 2135) που αποτελεί και την τελευταία νομοθετική προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων για τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης νομοθεσίας που και εκείνοι είχαν.
Όσον αφορά τα ποσοστά που έχουν προσδιοριστεί μας δημιουργείται ο παρακάτω προβληματισμός: ανεξαρτήτως του αν το ποσοστό εισοδήματος είναι το 50% ή το 35% παραμένει η ανάγκη αποσαφήνισης και αποτύπωσης των γεωργών επαγγελματιών και των γεωργών μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι αναγκαίο για να υποστηριχθεί όχι μόνο η ελληνική παραγωγή αλλά και ο έλληνας παραγωγός.
Θα πρέπει ακόμα κατά την γνώμη μας να αποσαφηνιστεί ότι η παραγωγή ιδοπαραγώμενων γεωργικών προϊόντων είναι πάντα η βάση και η προϋπόθεση για τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει μια γεωργική εκμετάλλευση στην πορεία της καθετοποίησής της. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιο ποσοστό του γεωργικού εισοδήματος θα πρέπει να κατέχει η παραγωγή ιδιοπαραγωμένων προϊόντων, εκτός ΑΠΕ και αγροτουρισμού, ώστε να χαρακτηρίζεται το εισόδημα ως γεωργικό και ο κάτοχός του γεωργός. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε στρεβλώσεις.
Σχετικά με τις ΑΠΕ, ο γεωργός θα πρέπει να μπορεί να τις αξιοποιήσει αλλά ως συμπληρωματική δραστηριότητα.
Σχετικά με τον αγροτουρισμό, επισημαίνουμε ότι είναι μια δράση που μπορεί να ασκηθεί μόνο από αγρότες φυσικά ή νομικά πρόσωπα επίσης ως συμπληρωματική δραστηριότητα. Κάθε άλλος που ασκεί παραπλήσιες δραστηριότητες ασκεί τουρισμό και όχι αγροτουρισμό. Αυτόν τον διαχωρισμό πρέπει να διασφαλίσει και η παρούσα νομοθεσία περί ορισμού του γεωργικού επαγγέλματος αλλά και η νομοθεσία περί αγροτουρισμού, η οποία ακόμα δεν υφίσταται.
Είναι σημαντικό ακόμα να αποσαφηνιστεί επιτέλους και το νομικό καθεστώς για την οικοτεχνία και την μικρής κλίμακας μεταποίηση ιδιοπαραγωγμένων προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις σχετικές με τα πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα. Η μεταποίηση ιδιοπαραγώμενων προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής στο πλαίσιο της γεωργικής εκμετάλλευσης δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγή στον ασφαλιστικό φορέα, αλλά ως κομμάτι της γεωργικής δραστηριότητας να καλύπτεται από τον ΟΓΑ.
Εν κατακλείδι ο ασκών την γεωργική δραστηριότητα πρέπει για το σύνολο των δραστηριοτήτων του που είναι από την καλλιέργεια μέχρι την πώληση των προϊόντων του, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας διάθεσης των προϊόντων του στον καταναλωτή, καθώς επίσης και για την παραγωγή ενέργειας ή υπηρεσιών, όπως ο αγροτουρισμός, να υπόκειται σε ενιαίο φορολογικό καθεστώς για το σύνολο τους καθώς και σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΓΑ.
Πιστεύοντας ότι τα παραπάνω θα συνδράμουν στον διάλογο που έχει ανοίξει, αναμένουμε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου.

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του ΣΥΒΙΛΑA

agrotypos.gr

::global milk news::Αλλαγές στις συσκευασίες γάλακτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής



Τέλος εποχής για τη γνωστή γυάλινη τετραγωνική φιάλη που ταυτίστηκε με το εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Έπειτα από 71 έτη συνεχούς παρουσίας η γυάλινη συσκευασία, που βρήκε εναλλακτικές χρήσεις ως δοχείο για το δροσερό νερό στα νοικοκυριά ή και ως διάκοσμος σε προθήκες καταστημάτων, αποσύρθηκε για να αντικατασταθεί από ανακυκλώσιμη φιάλη PET, με βιδωτό καπάκι ασφαλείας.

Η γυάλινη φιάλη πρωτοκυκλοφόρησε το 1935, έχοντας σχεδιαστεί στις ΗΠΑ απ' όπου ήρθε και το καλούπι για την παραγωγή της. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1981) σήμανε την προμήθεια νέου καλουπιού από την Ιταλία, καθώς η αρχική ήταν του ενός κουάρτου (0,94645 λίτρα) και έπρεπε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό λίτρο. Η παραγωγή της γινόταν σε υαλουργία της Λάρισσας, ενώ τα τελευταία χρόνια η Σχολή την προμηθευόταν από τη Βουλγαρία.

Η πρόσφατη λειτουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Γάλακτος και Γαλακτομικών Προϊόντων της Σχολής με υποδομή για την εκπαίδευση στην παραγωγή ευρέος φάσματος γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, τυροκομικά, παγωτό), υπήρξε η αφορμή για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της, όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ, κ. Θαν. Γιαμουστάρης. Η αδυναμία του κοινού να επιστρέφει τις φιάλες στα σημεία αγοράς κατέστησε την αλλαγή απαραίτητη.

paseges.gr

::food news::Παπαστάμκος:Αναγκαία η χρηματοδότηση προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

http://www.agroschannel.com/images/stories/proionta/axladia1.JPG
Θα πρέπει να διασφαλισθεί η επαρκής χρηματοδότηση της ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες και η εν γένει αποτελεσματικότητά της, προκειμένου να ...... διευκολυνθεί η πρόσβαση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων σε τρίτες αγορές επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος ο οποίος ζήτησε με ερώτησή του προς την Επιτροπή να διευκρινίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογεί τα προγράμματα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη προς συγχρηματοδότηση. Ιδιαίτερα, τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα τονίζει μπορούν να βρεθούν, με οργανωμένη στρατηγική προβολής τους, στην πρωτοπορία της ζητούμενης ελληνικής οικονομικής εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής, κατά τη διαδικασία έγκρισης, τα καθοριστικά κριτήρια για την επιλογή προγραμμάτων είναι η συμβατότητα του προγράμματος με τον κανονισμό και τις ισχύουσες βασικές κατευθυντήριες γραμμές, η ποιότητα, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, η λεπτομερής παρουσίαση του προϋπολογισμού, η ευρωπαϊκή διάσταση, η παρουσία ορθής ανάλυσης αγοράς, στόχοι SMART (δηλαδή, ειδικοί, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και προσδιορισμένοι χρονικά) και μεθοδολογία αξιολόγησης. Δίνεται προτεραιότητα σε πολυκρατικά προγράμματα και προγράμματα με πολλές χώρες-στόχους. Το κριτήριο της γεωγραφικής κατανομής δεν λαμβάνεται υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις υποβάλλουν τις προτάσεις τους στα κράτη μέλη, τα οποία εν συνεχεία διαβιβάζουν κατάλογο των προγραμμάτων που έχουν επιλέξει και αντίγραφο κάθε προγράμματος στην Επιτροπή, η οποία τα αξιολογεί και αποφασίζει για την επιλεξιμότητά τους. Τα προϊόντα που μπορούν να καλυφθούν από τα εν λόγω μέτρα προώθησης, καθώς επίσης και τις αγορές των τρίτων χωρών στις οποίες μπορούν να υλοποιηθούν τα μέτρα προώθησης, ορίζονται σε Κανονισμό της Επιτροπής.

Ακολουθεί ο πίνακας με τον αριθμό των εγκριθέντων/απορριφθέντων προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες για την περίοδο 2001-2009 ανά κράτος μέλος.


εγκριθέντα

2001-2009

απορριφθέντα

2001-2009

% εγκριθέντων επί συνόλου υποβληθεισών προτάσεων

Κράτος Μέλος

Εσωτερική Αγορά

Τρίτες χώρες

Εσωτερική Αγορά

Τρίτες χώρες

Εσωτερική Αγορά

Τρίτες χώρες

AT

14


3


82%


BE

15

3

12


56%

100%

BG

1


2


33%


CY

1

4

4

3

20%

57%

CZ

2


4

1

33%

0%

DE

25

4

12

2

68%

67%

DK

6

1

6

1

50%

50%

EE

2


1


67%


ES

19

1

19

6

50%

14%

FI

10

1

1


91%

100%

FR

33

5

22

5

60%

50%

GB

15


16


48%


Ελλάς

16

18

23

12

41%

60%

HU

3

1

4


43%

100%

IE

5

1

3


63%

100%

IT

59

42

67

53

47%

44%

LT


2


1


67%

LU

1




100%


LV

6


2


75%


MT

1


1


50%


NL

22

5

22

1

50%

83%

PL

8

4

7

3

53%

57%

PT

13

10

17

8

43%

56%

RO



2

1

0%

0%

SE

9


14


39%


SI

2

1

4

2

33%

33%

SK

1


1


50%


Πλείονα ΚΜ

17

23

24

13

41%

64%

ΣΥΝΟΛΟ

306

126

293

112

51%

53%

::milk news::Αποκλειστική διάθεση προϊόντων της Τρίκκη στη Λάρισα


Την αποκλειστική προώθηση στην περιοχή της Λάρισας των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγει, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της πελατείας της, αποφάσισε να υλοποιήσει η ΤΡΙΚΚΗ.

Τα προϊόντα του Εργοστασίου είναι ήδη στη Λάρισα, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια η γαλακτοβιομηχανία την προώθηση των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΙΚΚΗ παράγει 36 κωδικούς γαλακτοκομικών ειδών.

Η εργοστασιακή μονάδα της εταιρείας ελέγχεται κατά 85% από την Ένωση Τρικάλων και κατά 15% από την ΕΑΣ Καρδίτσας. Σήμερα, η Τρίκκη εμφιαλώνει περί τους 12.000 τόνους γάλα, αγελαδινό και γίδινο.

paseges.gr

f&b_gr: Λέτε να καταφέρει να χτυπήσει τον παντοδύναμο της τοπικής αγοράς... "ΟΛΥΜΠΟΣ";;;;;;

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν προσφορά και τιμές

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα  κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν  προσφορά και τιμές

Μπορεί το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) να κάνει λόγο για επίπεδο ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, που θα φτάσει τους 809 εκατ. τόνους, στην χώρα μας όμως τα πράγματα δεν ακολουθούν τις διεθνής τάσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει αύξηση στην παραγωγή αλλά προβλέπεται και μείωση της τάξης του 20% στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, διευκρινίζει ότι η αγορά και οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζονται από την παραγωγή στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. «Από την στιγμή που μπήκε η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην Ε.Ε. λόγω των μεγάλων εκτάσεων που καλλιεργούν η προσφορά και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την δική τους παραγωγή. Οπότε εμάς δεν μας επηρεάζει τόσο η παγκόσμια παραγωγή, όσο οι δύο αυτές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κοκκινούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέα Λιούτα στον ΑγροΤύπο «Στην περιοχή μας η καλλιέργεια καλαμποκιού την χρονιά που διανύουμε θα είναι μειωμένη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κατά 20% τουλάχιστον. Όσον αφορά στα αποθέματα θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν στις αποθήκες μας, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 16-17 λεπτά. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στην διαδικασία που έχουν σπαρθεί όλα τα καλαμπόκια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δήλωσής τους».

Για μείωση της παραγωγής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου βρίσκονται ακόμα αποθέματα από το 2008. «Έχουν σπαρθεί λιγότερα στρέμματα από ότι ήταν πέρσι αλλά υπάρχουν πολλά αποθέματα. Στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου υπάρχουν αποθέματα ακόμα από το 2008. Αυτή την στιγμή οι τιμές είναι 16-17 λεπτά», σημειώνει, δίνοντας μια διαφοροποιημένη εικόνα από αυτή, που μας έδωσε ο κ. Κοκκινούλης για την Λάρισα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας τόνισε: «Σήμερα φαίνεται να υπάρχει έλλειψη από καλαμπόκι. Μάλιστα είμαστε σε οριακό σημείο για το αν θα μας φτάσουν οι ποσότητες έως τον Σεπτέμβρη που θα ξαναγίνει αλωνισμός».

Προβλέψεις ICG για ρεκόρ παραγωγής

Σε επίπεδο ρεκόρ των 809 εκατ. τόνων εκτιμάται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC).
Πιο αναλυτικά, η παραγωγή αραβόσιτου για την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 6 εκατ. τόνους, ενώ αναμένεται αύξηση σπορών σε ΗΠΑ, χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Νότια Αμερική και Κίνα. Ωστόσο, οι φετινές αποδόσεις ενδεχομένως να μην φτάσουν τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Η παγκόσμια κατανάλωση αραβόσιτου αναμένεται να είναι και αυτή αυξημένη κατά 13 εκατ. τόνους σε νέο υψηλό 818 εκατ. τόνων, περιλαμβανομένων των 481 εκατ. τόνων για ζωοτροφές, 5 εκατ. τόνους πάνω από την εμπορική περίοδο 2009/10.
Η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται αυξημένη, ενώ η βιομηχανική χρήση του προϊόντος αναμένεται και αυτή αυξημένη κατά 8 εκατ. τόνους στους 214 εκατ. τόνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η μικρότερης κλίμακας ανάπτυξη εδώ και μία δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας την χαμηλή διεύρυνση της βιομηχανίας αιθανόλης στις ΗΠΑ.

agrrotypos.gr

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν προσφορά και τιμές

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα  κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν  προσφορά και τιμές

Μπορεί το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) να κάνει λόγο για επίπεδο ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, που θα φτάσει τους 809 εκατ. τόνους, στην χώρα μας όμως τα πράγματα δεν ακολουθούν τις διεθνής τάσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει αύξηση στην παραγωγή αλλά προβλέπεται και μείωση της τάξης του 20% στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, διευκρινίζει ότι η αγορά και οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζονται από την παραγωγή στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. «Από την στιγμή που μπήκε η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην Ε.Ε. λόγω των μεγάλων εκτάσεων που καλλιεργούν η προσφορά και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την δική τους παραγωγή. Οπότε εμάς δεν μας επηρεάζει τόσο η παγκόσμια παραγωγή, όσο οι δύο αυτές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κοκκινούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέα Λιούτα στον ΑγροΤύπο «Στην περιοχή μας η καλλιέργεια καλαμποκιού την χρονιά που διανύουμε θα είναι μειωμένη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κατά 20% τουλάχιστον. Όσον αφορά στα αποθέματα θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν στις αποθήκες μας, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 16-17 λεπτά. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στην διαδικασία που έχουν σπαρθεί όλα τα καλαμπόκια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δήλωσής τους».

Για μείωση της παραγωγής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου βρίσκονται ακόμα αποθέματα από το 2008. «Έχουν σπαρθεί λιγότερα στρέμματα από ότι ήταν πέρσι αλλά υπάρχουν πολλά αποθέματα. Στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου υπάρχουν αποθέματα ακόμα από το 2008. Αυτή την στιγμή οι τιμές είναι 16-17 λεπτά», σημειώνει, δίνοντας μια διαφοροποιημένη εικόνα από αυτή, που μας έδωσε ο κ. Κοκκινούλης για την Λάρισα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας τόνισε: «Σήμερα φαίνεται να υπάρχει έλλειψη από καλαμπόκι. Μάλιστα είμαστε σε οριακό σημείο για το αν θα μας φτάσουν οι ποσότητες έως τον Σεπτέμβρη που θα ξαναγίνει αλωνισμός».

Προβλέψεις ICG για ρεκόρ παραγωγής

Σε επίπεδο ρεκόρ των 809 εκατ. τόνων εκτιμάται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC).
Πιο αναλυτικά, η παραγωγή αραβόσιτου για την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 6 εκατ. τόνους, ενώ αναμένεται αύξηση σπορών σε ΗΠΑ, χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Νότια Αμερική και Κίνα. Ωστόσο, οι φετινές αποδόσεις ενδεχομένως να μην φτάσουν τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Η παγκόσμια κατανάλωση αραβόσιτου αναμένεται να είναι και αυτή αυξημένη κατά 13 εκατ. τόνους σε νέο υψηλό 818 εκατ. τόνων, περιλαμβανομένων των 481 εκατ. τόνων για ζωοτροφές, 5 εκατ. τόνους πάνω από την εμπορική περίοδο 2009/10.
Η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται αυξημένη, ενώ η βιομηχανική χρήση του προϊόντος αναμένεται και αυτή αυξημένη κατά 8 εκατ. τόνους στους 214 εκατ. τόνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η μικρότερης κλίμακας ανάπτυξη εδώ και μία δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας την χαμηλή διεύρυνση της βιομηχανίας αιθανόλης στις ΗΠΑ.

::f&b industry news::3Ε:Όφελος 50 εκ. από ισοτιμιακές διαφορές το 2010

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/hellenic_cocacola180-01_54926_196035.jpg
της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στο ύψος 50 εκατ. ευρώ αναμένει η Coca Cola 3E ότι θα είναι ο θετικός αντίκτυπος στα λειτουργικά της κέρδη για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης από την αναμενόμενη ενίσχυση ορισμένων τοπικών νομισμάτων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιείται έναντι του νομίσματος αναφοράς της, του ευρώ.

Αυτό ανέφερε μεταξύ των άλλων η διοίκησή της κατά τη διάρκεια του conference call όπου επισημάνθηκε ότι ο θετικός αντίκτυπος στην οργανική κερδοφορία του αʼ τριμήνου ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε ότι εξαιτίας της πρόσφατης υποτίμησης του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η εταιρεία αναμένει μικρή αύξηση του κόστους πρώτων υλών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των τιμών, όσο και των συναλλαγματικών ισοτιμιών) έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό. Οι προβλέψεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά το κόστος κάνουν λόγο για αύξηση κατά 10-15%, ενώ προβλέπονται ταμειακές ροές 1,5 δισ. ευρώ και συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ στην περίοδο 2010-2012.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ανησυχεί την εταιρεία η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα και αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα σημείωσε μεσαίας τάξης διψήφια μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη σημείωσαν πτώση κατόπιν της ανακοίνωσης ενός νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Εξαιτίας όλων αυτών η εταιρεία αναμένει ιδιαίτερα δυσμενές εμπορικό περιβάλλον στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2010 με τη μείωση των πραγματικών μισθών και την υψηλή ανεργία να έχουν αρνητική επίδραση στην κατανάλωση στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών.

Αντιθέτως με βάση τις προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, αναμένει ο όγκος πωλήσεων και τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να είναι περισσότερο σταθμισμένα προς το δεύτερο ήμισυ του έτους.

euro2day.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr