http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::wine news:: Ξεκίνησε η 18η εκθεσιακή διοργάνωση παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού «VINARIA 2010» στην Βουλγαρία


Η 18η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Παραγωγής και Εμφιάλωσης Κρασιού «VINARIA 2010» βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14 Μαρτίου, στο εκθεσιακό κέντρο του Πλόβντιβ, της Βουλγαρίας, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη 17η Μαρτίου 2010.

Στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπούνται 14 χώρες, ενώ καθεστώς ειδικού διοργανωτή και συνεργάτη έχει η Νότια Αφρική. Στη βουλγαρική αγορά οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και την εμφιάλωση κρασιού, ξεπερνούν τις 200, με την περσινή παραγωγή τους να ξεπερνά τους 1,7 εκατ. τόνους. Ο αριθμός των ξένων εκθετών στη φετινή "VINARIA", είναι αυξημένος κατά 45%, σε σύγκριση με τον αριθμό των εκθετών του 2009.

Πηγή: paseges.gr

::krasiagr.blogspot.com news::ΜΑΙΜΟΥ BOLLINGER ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Εκατοντάδες πλαστών φιαλών Bollinger βρέθηκαν σε εμπόρους και μπαρ στο Δυτικό Λονδίνο.
Η εταιρεία που αντιπροσωπεύει την σαμπάνια Bollinger στη Βρετανία, Mentzendorff, επιβεβαίωσε ότι εργάζονται προσεκτικά με τις Αρχές για τη διακίνηση του προϊόντος, όταν πριν από τα Χριστούγεννα κάνανε την εμφάνιση τους οι πρώτες μαϊμού φιάλες.
Ο Andrew Hawes, managing director της

Mentzendorff, είπε σε μία αναφορά του: "οι ποσότητες του προϊόντος που εμπλέκονται είναι πολύ μικρές και δεν έχουν προσεγγίσει κανέναν από τους δικούς μας συνεργάτες.
Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους καταναλωτές της Bollinger ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξαπάτησης, διότι οι ετικέτες στις ψεύτικες φιάλες είναι φωτοαντίγραφα κακής ποιότητας και οι φιάλες περιέχουν φθηνό αφρώδες κρασί που πουλήθηκε κατά μήκος του καναλιού".
Σύμφωνα με τις αρχές οι φιάλες πουλήθηκαν με κιβώτια γύρω από το Holland Park, σε μικρούς ανεξάρτητους εμπόρους και δεν εμφανίστηκαν σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπως σουπερμάρκετ.
Οι φιάλες εμφανίστηκαν με τη τιμή £30, πολύ κοντά στη τιμή αγοράς της αυθεντικής Bollinger NV ( £36 ).

Πηγή: krasiagr.blogspot.com

::Mediterranean Diet news::Η Κορώνη επικεφαλής της αναγνώρισης της Μεσογειακή Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς!!!


Η Κορώνη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τέσσερις μεσογειακές χώρες για την αναγνώριση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής και επίσημα ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο έχουν υποβάλει το φάκελο υποψηφιότητας και έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου, που πάνω απ΄όλα θα δώσει διεθνή ταυτότητα στη Μεσογειακή Διατροφή. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων χωρών και των αντίστοιχων πόλεων, που έχουν επιλεγεί, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μαρόκο, το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαρτίου, για να κλιμακώσουν την προβολή και να χαράξουν τη στρατηγική που θα τις κάνει πρωταγωνίστριες σε διεθνές επίπεδο.

"Είναι η μέγιστη διάκριση που μπορούσε να έχει μια ελληνική πόλη", λέει ο δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής και προσθέτει: "Η Κορώνη επιλέχθηκε ως η πόλη που αποτελεί τη χαρακτηριστική εμβληματική-αντιπροσωπευτική περιοχή της χώρας μας. Η όλη διαδικασία είναι σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών που στηρίζουν την προσπάθεια και συνεργάζονται με τα αντίστοιχα υπουργεία των τριών άλλων χωρών που ξεκίνησαν την προσπάθεια".

Εκπρόσωπος-πρεσβευτής της Μεσογειακής Διατροφής για την Ιταλία είναι το Σιλέντο, για την Ισπανία η Σορία και για το Μαρόκο το Σεφχάουεν.

"Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί, ουσιαστικά, το παράδειγμα τρόπου ζωής στον κόσμο. Δεν την αποτελεί μόνο το κομμάτι των τροφίμων, αλλά συνδέεται με τα ήθη και εθιμα των χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Οι τέσσερις πόλεις και οι αντίστοιχες χώρες προέβλεψαν αυτή τη δυναμική που δίνει η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής και ζητούν από την UNESCO να την αναγνωρίσει ως πολιτιστική τους κληρονομιά", τονίζει ο δήμαρχος Κορώνης και προσθέτει:

"Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, ζητάμε διάκριση του τρόπου ζωή μας. Διάκριση πολιτιστική. Έχουμε πολιτισμό στην καθημερινότητά μας. Λέμε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο κόσμο, η υφήλιος το αναγνωρίζει και η Ελλάδα διεκδικεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες την πατρότητα και τον ρόλο που της αναλογεί", λέει ο Θοδωρής Σαλαντής.

Η UNESCO θα εξετάσει τον Ιούνιο το φάκελο υποψηφιότητας που έχουν υποβάλει οι τέσσερις πόλεις-χώρες. Στη διαδικασία θέλουν να εμπλακούν και άλλες χώρες της Μεσογείου, κάτι που θα γίνει μετά το καλοκαίρι και αφού πρώτα αυτό συζητηθεί στη συνάντηση του Μαρόκου. Η βαρύτητα που δίδεται είναι μεγάλη και πολλά υπουργεία υποστηρίζουν την προσπάθεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Κορώνης. Στην αποστολή στο Μαρόκο θα μετάσχουν εκτός από την πόλη της Κορώνης και εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ιστορικό

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο έχουν αναλάβει από το 2008 μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής. Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι πολύτιμη μόνο από ιατρικής και οικονομικής άποψης. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, όπως είναι οι παραδοσιακές καλλιέργειες (λάδι, στάρι, κρασί κ.λπ.) και τα βότανα της μεσογειακής λεκάνης, τα έθιμα, καθώς και τα πανηγύρια, στα οποία η τροφή και η διαδικασία εστίασης κατέχουν ιδιαίτερη θέση.

Έτσι, κατατέθηκε στην UNESCΟ από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες φάκελος υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής, προκειμένου να εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Συντονιστής της προσπάθειας από την πλευρά της χώρας μας είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με τη σημαντική συμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας θα γνωστοποιηθούν από την αρμόδια Υπο-επιτροπή της UNESCO περί τα τέλη Ιουνίου 2010.

Η UNESCO δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του πληθυσμού της εκάστοτε κοινότητας, με την οποία συνδέονται τα αντιπροσωπευτικά άυλα πολιτιστικά αγαθά που εντάσσει στους Καταλόγους της. Στην περίπτωση της Μεσογειακής Διατροφής, οι λαοί της Μεσογείου υποστηρίζουν την υποψηφιότητα, ως φορείς της συγκεκριμένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε μία από τις χώρες της υποψηφιότητας επέλεξε μία αντιπροσωπευτική-εμβληματική περιοχή: η κοινότητα της Soria για την Ισπανία, η κοινότητα του Cilento για την Ιταλία, η κοινότητα του Chefchaouen για το Μαρόκο και η κοινότητα της Κορώνης για την Ελλάδα.

Οι τέσσερις αυτές πόλεις θα λειτουργήσουν ως το βασικό παράδειγμα για την πολιτισμική αξία της μεσογειακής διατροφής. Οι συντονιστές της υποψηφιότητας προτείνουν την οργάνωση συναντήσεων των εμπλεκόμενων μερών στις αντιπροσωπευτικές πόλεις. Η πρώτη τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου στο Σεφχάουεν του Μαρόκου, όπου αναμένεται, μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν, να προγραμματιστούν και οι συναντήσεις στις άλλες τρεις πόλεις. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, που θα αναπτύσσουν κοινές δράσεις για την προστασία της μεσογειακής διατροφής ως πολιτισμικού κεφαλαίου, αλλά και ως εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Πηγή: paseges.gr


::food news:: ΣΤΟΠ σε ακατάλληλα ντολμαδάκια Κίνας

ImageΣτην απαγόρευση εισόδου στην χώρα από το Ε’ Τελωνείο Πειραιά σε 37,2 τόνους ντολμαδάκια -κονσέρβα προέλευσης Κίνας, προχώρησαν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά, καθώς όπως διαπιστώθηκε κατά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν, παρουσίαζαν ελλιπή σήμανση (δεν αναγράφεται το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της κοινότητας). Το προϊόν που έφτασε στη χώρα μας συσκευασμένο σε 3.100 χαρτοκιβώτια και αποθηκευμένο σε δύο κοντέινερ, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, απαγορεύθηκε η εισαγωγή του και παραμένει δεσμευμένο στους χώρους του Τελωνείου. Για την υπόθεση ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 μέχρι σήμερα, περίοδο κατά την οποία έχει την ευθύνη διοίκησης η σημερινή νομαρχιακή αρχή οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά με τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούν έχουν κατασχέσει ή αποτρέψει να καταλήξουν στην εγχώρια αγορά και από κει στο τραπέζι των καταναλωτών σε συνολικά 4,5 εκατ. κιλά προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Πηγή: agronews.gr

::Προσεγγίσεις:: Καταναλώνω άρα...υπάρχω !


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


(Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Καταναλωτή...)

Αφορμή μου δίνουν πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών που βρέθηκαν να «χρωστούν» εκεί που δεν ήθελαν, να «χρεώνονται» για αγαθά και υπηρεσίες που δεν επιθυμούσαν επειδή υπέκυψαν σε δελεαστικά και παραπλανητικά μηνύματα. Πληρώνουμε ακριβά σε εποχές, μάλιστα, που η μέση ελληνική οικογένεια υποχρεώνεται με τα ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ μέτρα να «σφίξει το ζωνάρι» ακόμη περισσότερο.

Η ημέρα του καταναλωτή καθιερώθηκε να είναι η 15η Μαρτίου και θα μου επιτρέψετε παραφράζοντας το σλόγκαν-τίτλο εκπομπής που έκανα στην ΕΤ - 3 «Επικοινωνώ άρα...υπάρχω » να τοποθετηθώ σήμερα με έναν επίσης σημειολογικό τίτλο « καταναλώνω άρα...υπάρχω!...»

Αποτελεί πικρή διαπίστωση απλών πολιτών αλλά και επιστημόνων της συμπεριφοράς και της κοινωνίας που χρειάζεται να αναδειχθεί ακριβώς επειδή τείνει να περνά απαρατήρητη, ότι η σύγχρονη Μαζική Κοινωνία ενώ μας αναλώνει την ίδια ακριβώς στιγμή μετουσιώνει σε υποκειμενική δικαίωση που γεμίζει τον μέσο άνθρωπο με ανείπωτη χαρά την ψευδαίσθηση – πόσο αφελείς μπορεί να είμαστε, αλήθεια – ότι υπάρχουμε επειδή… καταναλώνουμε!

Ωθούμεθα συστηματικά και μεθοδικά σε καθημερινή πλέον βάση προς στόχους καταναλωτικούς επειδή η Μαζική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υπαγορεύει αυτήν ακριβώς την συμπεριφορά ίσως μεταξύ άλλων και για να ισορροπήσει ικανοποιητικά την εξίσωση των συναδέλφων της Οικονομικής Επιστήμης που συνίσταται από τις καμπύλες της προσφοράς και της ζήτησης.

Κλασικές ψυχοκοινωνικές θεωρίες αλλά και πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες πιστοποιούν ότι ο σύγχρονος καταναλωτής συχνά, θα έλεγα εξοργιστικά πιο συχνά από ότι θα υπαγόρευαν οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ όχι για να επιβιώσει ικανοποιώντας θεμελιακές ανθρώπινες ανάγκες αλλά για ψυχολογικούς λόγους αντιστάθμισης συναισθημάτων θλίψης, απογοήτευσης, χαμηλής αυτό-εκτίμησης ακόμη και σεξουαλικής αποτυχίας...

Όταν η καταναλωτική συμπεριφορά φτάνει στα ακραία όρια τότε μας προκύπτουν και καταναγκαστικά σύνδρομα που απολήγουν σε καταναλωτική μανία με στόχο να αντισταθμισθούν αρνητικές ψυχικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα, ο ανασφαλής νεαρός χρειάζεται να αποκτήσει οπωσδήποτε το μαύρο πέτσινο με τα μεταλλικά κουμπιά, ο άνδρας που αγνοεί τα εσώτερα της υψηλής τεχνολογίας αλλά παρά ταύτα – με δανεικά χρήματα και αμέτρητες δόσεις - αποκτά τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματά της που ΔΕΝ του χρειάζονται και η γυναίκα που επιτέλους κάνει προσωπικό της κτήμα μια σειρά από τσάντες και ασορτί γόβες έστω και αν δεν πρόκειται ποτέ να τα χρησιμοποιήσει.

Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, ούτε να ακουστεί ως παράξενο ούτε και να μας ξαφνιάσει το γεγονός το ότι ήδη λειτουργούν 400 ειδικά Κέντρα στις ΗΠΑ με προεκτάσεις και στην Ευρώπη για την θεραπεία της καταναλωτικής μανίας που ναι μεν δεν σκοτώνει σώμα και ψυχή όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ αλλά σίγουρα «τραυματίζει και μπορεί και να θανατώσει» την οικονομική υπόσταση του ατόμου βυθίζοντάς το στην ανεπιθύμητη χρεοκοπία!
Καθώς η παγκόσμια οικονομική ύφεση μαστίζει πλέον οδυνηρά και τον ελληνικό λαό μήπως τελικά το θέμα, ως ουσία προβληματισμού, πρέπει να είναι : «Καταναλώνω άρα.. υπάρχω» ή παρασύρομαι, «υπέρ- καταναλώνω και... παύω να υπάρχω ενώ πιστεύω το ακριβώς αντίθετο;»

Λέτε φίλες και φίλοι η «λύση» να αποδειχθεί ταυτόσημη με την ανέχεια στην οποία θα μας οδηγήσουν τα απίστευτα φορομπηχτικά μέτρα που συζητιούνταν στα ΜΜΕ αλλά από την «αποφράδα» πλέον Παρασκευή 5 Μαρτίου μας τα επέβαλε η Κυβέρνηση;


Πώς θα…καταναλώνουμε χωρίς να…έχουμε;

::f&b industry news::PepsiCo: Απόφαση για αύξηση μερίσματος 7% και αγορές ιδίων μετοχών έως $15 δισ.

http://www.pepsico.com/images/logo_pepsico.jpg
Στην αύξηση του ετήσιου μερίσματος κατά 7% και σε αγορές ιδίων μετοχών αξίας έως 15 δισ. δολ. θα προχωρήσει η PepsiCo Inc. όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα αυξήσει το μέρισμά της στα 1,92 δολ. από 1,78 δολ. το 2009. «Από το 2005 έως το 2009 διανείμαμε πάνω από 26 δισ. δολ. μέσω μερισμάτων και επαναγορές μετοχών,» ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Indra Nooyi. «Η κίνηση του Δ.Σ. αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην επέκταση της εταιρείας και τη δέσμευσή μας για μεγάλα κέρδη για τους μετόχους μας.»

Πηγή: capital.gr

::food news:: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για την Ημέρα του Καταναλωτή


Με αφορμή την 15η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Καταναλωτή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που διατίθονται στην ελληνική αγορά αλλά και στον σχεδιασμό των δράσεων του Συνδέσμου.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από μη ισορροπημένες διατροφικές επιλογές και από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατροφή στην καθημερινότητα. Απαιτείται έμφαση στην προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών και στην ποιότητα των προϊόντων. Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια συστηματικά και συντονισμένα, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Ταυτόχρονα η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων προωθεί τρόπους έγκυρης πληροφόρησης και προστασίας του καταναλωτή που τον καθιστούν πιο ενημερωμένο. Στόχος της Βιομηχανίας Τροφίμων είναι να στρέψει τους καταναλωτές προς την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών οι οποίες μπορούν να προασπίσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Στο πλαίσιο των Αρχών του Κώδικα για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, ο ΣΕΒΤ έχει αναπτύξει 2 πολύ σημαντικές δράσεις: την εφαρμογή του συστήματος αναγραφής των διατρoφικών πληροφοριών για την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) και τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας που αφορά στα Μέλη του.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το σύστημα αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών GDAs εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2008 και παρέχει στον καταναλωτή απλή, γρήγορη και αντικειμενική ενημέρωση για να μπορεί να αξιολογεί το κάθε τρόφιμο ξεχωριστά και να επιλέγει τη θέση που θα έχει στο καθημερινό του διαιτολόγιο.
H Eπιτροπή Δεοντολογίας αποτελεί μια πρωτοβουλία που αντανακλά τη διάθεση αυτοδέσμευσης των Μελών του ΣΕΒΤ για τη διαμόρφωση ενός συστήματος αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας από πρακτικές που αντιβάινουν την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και σχετίζονται με την επισήμανση των προϊόντων τους με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών.
Η πληθώρα επώνυμων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέγει με σιγουριά και χωρίς ανασφάλεια το προϊόν που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες και τις οικονομικές του δυνατότητες.
Η συνεχής βελτίωση της διατροφής αποτελεί βήμα ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας: της επιστημονικής κοινότητας, των καταναλωτικών οργανώσεων, της Βιομηχανίας Τροφίμων και της πολιτείας.
Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς απαιτούν ενιαία βούληση και κοινή προσπάθεια για την προστασία των καταναλωτών. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, συγρατώντας, στο μέτρο του δυνατού, τις τιμές.

Πηγή:express.gr

Frigoglass: Νέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010


Της Ρόης Χάικου

Αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των μονάδων, νέα προϊόντα και ενίσχυση συγκεκριμένων θυγατρικών περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της Frigoglass για το 2010.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου, οι επενδύσεις για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 25 εκατ. ευρώ, με έμφαση στις ΗΠΑ και τη Νιγηρία. Στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει τις πωλήσεις της, προσφέροντας νέα καινοτόμα προϊόντα στο κομμάτι της επαγγελματικής ψύξης. «Οι μεγαλύτεροι πελάτες μας μείωσαν σημαντικά τις επενδύσεις τους το 2009, οπότε για την τρέχουσα χρονιά αναμένουμε αυτοί οι αριθμοί να αυξηθούν», ανέφερε ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass κατά η διάρκεια του conference call με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση 2009.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση «σκιαγράφησε» τους στόχους του νέου έτους: έμφαση στην νεοαποκτηθείσα Universal Nolin στις ΗΠΑ, ενίσχυση της δραστηριότητας στη Νιγηρία και την ασιατική αγορά. «Αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη από την Ασία και ήδη έχουμε κάποια θετικά σημάδια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Διαμαντίδης, εξηγώντας ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν τα έσοδα από τις ασιατικές αγορές πέρυσι.

Για την αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις με στόχο να εμπλουτίσει τα προϊόντα που προσφέρει η Universal Nolin ώστε να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων εμφιαλωτών στην αγορά των αναψυκτικών και της μπύρας, αφού σχεδόν 3 στους 10 μεγάλους παίκτες παγκοσμίως δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Αμερική.

Στόχος της Frigoglass στην Αμερική είναι να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της, από περίπου 6% σήμερα στο 20% μέσα στα επόμενα χρόνια και για να το επιτύχει αυτό καλείται να επενδύσει στην παραγωγικότητα. Ο κ. Διαμαντίδης χαρακτήρισε ως εξαιρετική επιλογή την εξαγορά της Universal Nolin που αποτέλεσε το «όχημα» για την είσοδο του ομίλου στην αμερικανική αγορά.

Ενίσχυση της Νιγηρίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη διοίκηση της Frigoglass στη Νιγηρία στο πλαίσιο της στρατηγικής της για συνολική ενίσχυση της δραστηριότητάς της στη «Μαύρη ήπειρο». Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται ένα μέρος των επενδύσεων του 2010 να προωθηθεί για την ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων της χώρας. Συνολικά οι πωλήσεις σε Αφρική/Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 16,5% το 2009, ωστόσο η Νιγηρία επέδειξε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Νέα προϊόντα

Στρατηγική σκόπευση της εταιρείας είναι η δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία πλέον αποτελούν το 20% των πωλήσεων ετησίως. «Η καινοτομία είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας», όπως υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην περίπτωση των φιλικών στο περιβάλλον ψυγείων Ecocool, η Frigoglass είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου που προσφέρει τόσο ευρεία γκάμα επιλογών, ακόμη και στις «πράσινες» επιλογές, με αποτέλεσμα το 8%-10% των επαγγελματικών ψυγείων που διέθεσε το 2009 να ανήκουν στην οικογένεια των Ecocool.

Η διοίκηση ανέφερε ότι η ανταπόκριση των πελατών είναι θετική και ήδη για το 2010 έρχονται νέες παραγγελίες από πελάτες του εξωτερικού για τα οικολογικά ψυγεία, τόσο από εμφιαλωτές αναψυκτικών όσο και από ζυθοποιίες.

roi.haikou@capital.gr

Πηγή: capital.gr

::wine news:: Σήμα κινδύνου από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι άνθρωποι του ΔΣ της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου λόγω της αύξησης και μάλιστα για τρίτη φορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τώρα του ΦΠΑ και τέλος των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται τα μέλη της Ενωσης από την Αγροτική Τράπεζα.
«Καλούμαστε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και εν μέσω κρίσης να αντέξουμε σε αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ και έρχεται τώρα σαν χαριστική βολή η αύξηση των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία γιατί ίσως η αμπελοκαλλιέργεια να συρρικνωθεί και ίσως να εγκαταλειφθεί, κάνοντας αβέβαιο το μέλλον του μεγαλύτερου συνεταιρισμού της Σάμου», λένε οι άνθρωποι της ΕΟΣΣ που εκπροσωπούν 3.000 οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.

Πηγή: Express.gr

::food news:: Σημαντικά βραβεία στα ελαιόλαδα της Κρήτης

http://www.agronews.gr/images/stories/proionta/elaiolada-mpoukalia2.jpg

Ο νομός Ηρακλείου ήταν η τιμώμενη ελαιοκομική περιοχή στο 4ο φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 12 έως και 14 Μαρτίου, στον ΟΛΠ Πειραιά.

Στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Νομαρχία Πειραιά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου συμμετείχε με δικό της περίπτερο, ενώ την κεντρική εισήγηση για την παραγωγή του ελαιόλαδου στον τόπο μας παρουσίασε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Την Παρασκευή έγινε τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Το προεδρείο της τελετής εγκαινίων αποτελούσαν οι κκ. Μανούσος Μανουσάκης πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελαιολάδου, Απόστολος Κυριτσάκης Καθηγητής πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Γεώργιος Αναστόπουλος Γενικός Γραμματέας Ε.Ο..Σ.Σ., Μιχάλης Διαμαντής Μέλος Ε.Ο.Σ.Σ., Σταύρος Μαρκάτος Αντινομάρχης Πρωτογενούς παραγωγής Νομαρχίας Πειραιά, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος Αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης Νομαρχίας Μεσσηνίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο Βουλευτής της Ν.Δ., υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Κασαπίδης, ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε. κ Δημήτριος Δράκος, ο Νομάρχης Πειραιά και συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, Μέλος της Ε.Ν.Α.Ε. Γιάννης Μίχας, ο Μανούσος Μανουσάκης και ο Αντινομάρχης Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή ο Υφυπουργός .κ Σταύρος Αρναουτάκης και ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκε συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.

Την Παρασκευή 12/3/2010 και από τις 12,30-17.00 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα ’’Το παρόν και η προοπτική του Ελαιολάδου και της επιτραπέζιας Ελιάς’’ με διοργανωτή το περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο» και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Στην Έκθεση συμμετείχαν με πανέμορφα περίπτερα οι Νομαρχίες Ηρακλείου, Πειραιά, Χανίων, Ρεθύμνου, Μεσσηνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Χαλκιδικής, Αρκαδίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Τ.Ε.Δ.Κ. Χανίων, ο Δήμος Θάσου, το Επιμελητήριο Λέσβου,

Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λακωνίας, Χαλκιδικής, ο Δήμος Γαργαλιάνων, Παραγωγοί, Τυποποιητές και άλλοι Φορείς.

Η σχολή Chef LE MONDE, είχε την ευθύνη της οργάνωσης γευσιγνωσίας με προϊόντα λαδιού και ελιάς με υπεύθυνο τον chef .κ. Κοκκάλα Παναγιώτη. Επίσης υπήρξε και διαγωνισμός Ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στους νικητές απονεμήθηκαν το Σάββατο 13 – 3 – 2010, τα σχετικά βραβεία σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων του εκθεσιακού χώρου

Σημαντικά βραβεία στα λάδια της Κρήτης

Σημαντικά βραβεία απέσπασαν οι μονάδες τυποποίησης της Κρήτης στο 2Ο διαγωνισμό ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων.

Στην κατηγορία ισχυρής έντασης φρουτώδους με χρυσό βραβείο τιμήθηκε η εταιρεία ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΟΕ για το ελαιόλαδο «LIOKARPI ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ BIO». Στην ίδια κατηγορία αργυρό βραβείο πήρε ο συνεταιρισμός Κριτσάς, για το λάδι «Κριτσά Γαία». Χάλκινο βραβείο έλαβε η Ένωση Ηρακλείου για το λάδι της «Κνωσός Gold».

Στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους πήρε και αργυρό βραβείο η εταιρεία ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΟΕ για το ελαιόλαδο ««LIOKARPI ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ BIO».

Στην ίδια κατηγορία χάλκινα βραβεία απέσπασαν η Ένωση Μεσαράς για το λάδι «Messara», η εταιρεία Botzakis S.A. για ελαιόλαδο ΠΟΠ Πεζά, η Λατζιμάς ΑΕΒΕΤΕ για το ελαιόλαδο «Λατζιμάς – Εξ. Παρθένο» και η επιχείρηση «Ευριπίδης Α.Ε.» για το λάδι της «Plora – Prince of Crete».

Πηγή: agronews.gr

Βρείτε εδώ τον σχετικό πίνακα με όλα τα Βραβεία για ελαιόλαδα στο 4ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιολάδου

::f&b industry news:: «Ντόμινο» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγο αύξησης ΦΠΑ

«Ντόμινο» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγο αύξησης ΦΠΑΑνατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ από σήμερα Δευτέρα, 15 Μαρτίου, ενώ στην αγορά έχει ξεσπάσει «πόλεμος» βιομηχανίας - λιανεμπορίου σχετικά με την απορρόφηση του αυξημένου φόρου. Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% καθώς και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό.

Η αύξηση θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια, τα φάρμακα, σε υπηρεσίες, τις νεόδμητες κατοικίες και τα αυτοκίνητα. Μόνο οι ανατιμήσεις στα καύσιμα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη «πρόσθεσαν» στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου 0,42%. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και η νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα που έγιναν εντός του Μαρτίου.
Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται από τις 15 Μαρτίου κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εάν οι παροχές αφορά προγενέτερο διάστημα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από τη Δευτέρα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

Ειδικότερα:
- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 21% από 19% και αφορά στα είδη ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.
Η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% φέρνει ανατιμήσεις στα περισσότερα διόδια στις εθνικές οδούς, αλλά σε ορισμένα, όπως της Αττική Οδού, οι τιμές θα παραμείνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σταθερές.
- Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.
- Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.
- Τέλος, συντελεστές 7% και 15% ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 15%, 7% και 4% αντίστοιχα.

«SOS» εκπέμπει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου
Ανάστατα είναι τα μέλη Δ.Σ. της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου λόγω της αύξησης και μάλιστα για τρίτη φορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τώρα του ΦΠΑ και τέλος των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται τα μέλη της Ένωσης από την Αγροτική Τράπεζα.
«Καλούμαστε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και εν μέσω κρίσης να αντέξουμε σε αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ και έρχεται τώρα σαν χαριστική βολή η αύξηση των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία γιατί ίσως η αμπελοκαλλιέργεια να συρρικνωθεί και ίσως να εγκαταλειφθεί, κάνοντας αβέβαιο το μέλλον του μεγαλύτερου συνεταιρισμού της Σάμου», λένε οι άνθρωποι της ΕΟΣΣ που εκπροσωπούν 3.000 οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.

Πηγή: agrotypos.gr

::wine news:: Βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση !!!

ImageΗμερίδα για τη βιολογική αμπελουργία και την οικολογική οινοποίηση συνδιοργανώνουν η Αναπτυξιακή Καρδίτσας και ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, το Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρα 11:00 – 13:00 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια της συνεχούς διαβούλευσης που πραγματοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την έκδοση ενός προσχεδίου του Καν. για τη βιολογική οινοποίηση και τις προτάσεις των διαφόρων φορέων με τελικό στόχο την έκδοση Κανονισμού για τη βιολογική οινοποίηση.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα του τριετούς ερευνητικού – επιδεικτικού προγράμματος που πραγματοποίησε η ΔΗΩ σε συνεργασία με αμπελουργούς και οινοποιούς από πολλές περιοχές της χώρας για τις δυνατότητες παραγωγής βιολογικών οίνων.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αμπελουργών – οινοποιών για τις διαδικασίες εφαρμογής βιολογικής καλλιέργειας στους αμπελώνες καθώς και για τις προϋποθέσεις βιολογικής οινοποίησης.

Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι :

- ο κος Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗΩ

Θέμα : Προϋποθέσεις εφαρμογής βιολογικής αμπελουργίας & οικολογικής οινοποίησης / Αποτελέσματα Ερευνητικού Προγράμματος ΔΗΩ

- ο κος Θανάσης Καραθάνος, Χημικός – Οινολόγος, Ειδικός Γευσιγνωσίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων

Θέμα : Θεσμικό πλαίσιο, περιβαλλοντική νοοτροπία και πρακτικές συμβουλές με στόχο την ποιότητα

Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν :

- ο κος Ηλίας Σφέτσιος, Χημικός – Οινολόγος, Πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας

- ο κος Θοδωρής Ζορμπάς, Διευθυντής ΔΗΩ Θεσσαλίας.

Πηγή: agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr