http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Νισίνη E234, νανοτεχνολογία, HACCP και Listeria monocytogenes

Παρασκευάστηκε πειραματικά νανοσωματίδιο που δεσμεύει στην επιφάνειά του μόρια νισίνης E234 και μπορεί να τα απελευθερώνει σταδιακά σε τρόφιμο που έχει δεχθεί σχετικό ψεκασμό στην επιφάνειά του ή στο υλικό συσκευασίας, δίνοντας σημαντική αντιμικροβιακή προστασία. Η νισίνη χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακή ουσία κυρίως στην γαλακτοκομεία, με θεαματική επίδραση στην cheese2.jpgListeria monocytogenes. H νισίνη είναι η πιο σημαντική βακτηριοσίνη.Οι βακτηριοσίνες είναι πολυπεπτίδια με αντιμικροβιακή δράση, που παράγονται από τα οξυγαλακτικά βακτήρια. Η νισίνη παράγεται από το οξυγαλακτικό βακτήριο Lactococcus lactis. Η νισίνη είναι δραστική κυρίως κατά των Gram θετικών βακτηρίων με την προσβολή της κυτταροπλασματικής τους μεμβράνης. Τα Gram αρνητικά βακτήρια δεν προσβάλλονται εύκολα από υδρόφοβα μόρια, όπως η νισίνη, επειδή προστατεύονται από την εξωτερική τους μεμβράνη. Η νισίνη είναι η μόνη βακτηριοσίνη

Η κουλτούρα της μεσογειακής διατροφής

Η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου συνέβαλε να ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO

Της Γιουλης Eπτακοιλη

Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60, ο διάσημος Αμερικανός διατροφολόγος Ancel Keys πρότεινε τη μεσογειακή διατροφή ως μια διατροφή φτωχή σε ζωικά λίπη, που θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι της στεφανιαίας νόσου, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Ελάχιστοι έδωσαν τότε σημασία στη «χρυσή» αυτή ευκαιρία, μέχρι που φτάσαμε στη δεκαετία του ’80, όταν η καθηγήτρια διατροφής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, οργάνωσε διεθνή συνάντηση στους Δελφούς, θεωρώντας ότι η μεσογειακή διατροφή

Περιζήτητα τα ελληνικά τρόφιμα στη Ρωσία

Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά είναι ισχυρή, ωστόσο είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων, ιδίως στην περιφέρεια. Αυτό ανέφερε απόψε ο κ. V. Nikolaev, εμπορικός σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα μιλώντας στην ημερίδα με θέμα της "Ρωσία - Ελλάδα - Κύπρος: πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνέργειες" που διοργάνωσε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος στην Αθήνα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Nikolaev, στα ράφια των ρωσικών σούπερ - μάρκετ μπορεί να βρει κανείς φέτα, αλλά γερμανικής παραγωγής, καθώς και φυστίκια από την Τουρκία και το Ιράν, ενώ τα ελληνικά που όπως είπε δεν συγκρίνονται με τα προηγούμενα, σπανίζουν. Ακόμη και το ελαιόλαδο, κυρίως υψηλής ποιότητας, είναι δυσεύρετο, όπως και ο χαλβάς τον οποίο προτιμούν οι ρώσοι καταναλωτές. Ο κ. Nikolaev πρότεινε μεταξύ άλλων να ανοίξουν ελληνικά καταστήματα στη Μόσχα

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr