http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::European food Industry news::Creta Farm: Εισαγωγή 14 κωδικών στην αγορά της Ισπανίας

Στην εισαγωγή 14 κωδικών της σειράς αλλαντικών με ελαιόλαδο στην απαιτητική αγορά της Ισπανίας προχώρησε η Creta Farm, φέρνοντας για πρώτη φορά στους Ισπανούς καταναλωτές το μήνυμα της νόστιμης, υγιεινής κρητικής διατροφής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ελληνική εταιρεία παραγωγής αλλαντικών προέβη στην τοποθέτηση των αλλαντικών με ελαιόλαδο στα ράφια των ισπανικών super market.
Απευθυνόμενη σε μια αγορά με μακρά παράδοση στον κλάδο των αλλαντικών και σε ένα καταναλωτικό κοινό με υψηλές απαιτήσεις, η Creta Farm εισήγαγε προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και μοναδικής γεύσης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μοναδικότητας των προϊόντων που λανσάρονται στην ισπανική αγορά, αποτελεί το Πατέ, στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η μέγιστη δυνατή υποκατάσταση ζωικού λίπους με ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, στο εν λόγω προϊόν, από το 30% του συνολικού λίπους που περιλαμβάνει, το 25% είναι ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό η αξία του προϊόντος αναβαθμίζεται, καθώς αποκτά όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η γεύση της πρωτεΐνης, προσδίδοντας στο τελικό προϊόν μια γεύση, πραγματική έκπληξη.
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, την καινοτομία των αλλαντικών με ελαιόλαδο, έχει ήδη υποδεχτεί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό η ισπανική καρδιολογική κοινότητα. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που λανσάρει η κρητική αλλαντοβιομηχανία, Creta Farm, στην Ισπανία έλαβαν την πιστοποίηση του Ισπανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος και κυκλοφορούν με το σήμα του φορέα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καρδιολόγου Dr. José Mª Lobos Bejarano, μέλους της Ισπανικής Επιστημονικής Κοινότητας, ο οποίος αναφέρει: "Η συμβολή της μεσογειακής διατροφής και της κατανάλωσης του ελαιολάδου, στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο σημαντική, ωστόσο, είναι και η συμβολή των εταιριών τροφίμων, όπως η Creta Farm, στη διαμόρφωση υγιών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών προς την ίδια κατεύθυνση."
Πηγή: capital.gr

::food industry news:: Βιολάντα cookies... επιχείρηση μοντέλο ανάπτυξης!!!

Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ.ευρώ υλοποίησε και προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα η βιομηχανία κουλουριών και cookies Βιολάντα, στοχεύοντας στην πλήρη καθετοποίησή της, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η τρίτη μονάδα, η οποία παράγει μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας. Η επόμενη επένδυση που προγραμματίζει, πιθανότατα εντός του 2010, αφορά στην είσοδο της εταιρίας στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων μακράς διάρκειας, όπως τα κριτσίνια και σε αξία υπολογίζεται να φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρικαλινή εταιρία σήμερα παράγει 100 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, ενώ το 15% του κύκλου εργασιών της αντιπροσωπεύει τις εξαγωγές σε αγορές όπως της Κύπρου, της Γερμανίας και του Βελγίου.
Πάντα τέτοια!!!

Πηγή: e-enimerosi.gr

::Nέο Προϊόν:: Περιζήτητο παγκοσμίως... κέικ με τυρόγαλα!

Περιζήτητο παγκοσμίως το κέικ με τυρόγαλα!

Από την Αμερική μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Κίνα έγινε γνωστό το κέικ από τυρόγαλα που εφηύρε ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας. Μάλιστα ο ίδιος… τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να κλείνει συμφωνίες, μιας και το «πράσινο» κέικ έχει γίνει περιζήτητο.
Το περίφημο κέικ με γεύση βανίλιας ή σοκολάτας, προέκυψε μετά από ειδική επεξεργασία των αποβλήτων του τυρογάλακτος, τα οποία είναι ρυπογόνα. Μετά από πολλά πειράματα και προσπάθειες η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παρασκευάσει από την πρωτεΐνη που απομονώνεται από το τυρόγαλα ένα κέικ με εκπληκτικές ιδιότητες.
Μετά λοιπόν από τον αμερικανικό στρατό που γεύεται το κέικ από τυρόγαλα στο πρωινό του, ο κ. Κουρέτας, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν το κέικ, δέχεται συνεχώς προτάσεις για συνεργασία από ολόκληρο τον κόσμο. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με δύο γραφεία προκειμένου να προμηθεύουμε το κέικ σε εμπορικά πλοία στη Σιγκαπούρη. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πράγμα που το κάνει περισσότερο ελκυστικό», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Επιπλέον, ο κ. Κουρέτας με τους συνεργάτες του βρίσκεται σε συζητήσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να σταλεί το κέικ από τυρόγαλα ως επισιτιστική βοήθεια στην Αφρική, καθώς αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
«Προσπαθούμε να πείσουμε και το Υπουργείο Εξωτερικών να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής του κέικ στην Αφρική, μία κίνηση που εντάσσεται στη βοήθεια προς τις χώρες με επισιτιστικά προβλήματα», σημείωσε ο Καθηγητής. Ωστόσο οι προτάσεις δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την Κίνα για να εισάγουν το κέικ, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με το τελωνιακό τους σύστημα.
Αυτή τη στιγμή όμως, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για το κέικ ακόμη και με την Ινδία! «Διαιτολογικά κέντρα στην Ινδία έμαθαν από το διαδίκτυο για το κέικ και επικοινώνησαν μαζί μας, ζητώντας μας συνεργασία. Ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να πιστέψουμε την ανταπόκριση που έχει η εφεύρεσή μας. Έχει γίνει πλέον ένα περιζήτητο προϊόν. Είναι μια καινοτομία που έχει τρομερό ενδιαφέρον», υποστήριξε ο κ. Κουρέτας.
Βέβαια οι προτάσεις για το κέικ είναι πολλές, μιας και διάσημες ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου από την Ιταλία και την Ισπανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εντάξουν το κέικ στην καθημερινή διατροφή των αθλητών τους. Όμως ο κ. Κουρέτας δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ονόματα των ομάδων, σημείωσε όμως πως εάν κλειστεί η συμφωνία θα γίνει πάταγος, μιας και οι εν λόγω ομάδες είναι γνωστές διεθνώς. Εκτός όμως από τη διεθνή αγορά, το κέικ από τυρόγαλα θα βρίσκεται και στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ από τα τέλη του μήνα.

Πηγή: taxydromos.gr

::food industry news::Η εγχώρια αγορά ελαιολάδου

Σε υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον του ιταλικού εμπορίου του προϊόντος να διατηρείται περιορισμένο και τις προσφερόμενες τιμές παραγωγού (τιμή cif στην Ιταλία) να μην υπερβαίνουν τα 2,40 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία πλέον σπανίζουν.

Στην ισπανική αγορά του προϊόντος οι τιμές ex factory κινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τα επίπεδα των 2,10 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στην περιοχή του 1,95 ευρώ το κιλό τα παρθένα και κάτω από το 1,90 ευρώ το κιλό.

Πηγή: anagi.ana-mpa.gr

::Στο ψυγείο:: ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΑΦΡΥ με 12% λιπαρά!!!

http://www.optima.gr/files/products/light-250.jpg

Το ΗΠΕΙΡΟΣ ελαφρύ είναι ένα λευκό τυροκομικό προϊόν σε άλμη. Παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, μερικώς αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα, με μόλις 12% λιπαρά. Είναι ένα προϊόν που έρχεται να συμπληρώσει την επιτυχημένη γκάμα των προϊόντων ΗΠΕΙΡΟΣ, και παράλληλα να καλύψει την τάση των σύγχρονων καταναλωτών για λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά. Είναι ιδανικό για ελληνικές σαλάτες, λαδερά, όσπρια, πίτες κ.λ.π.


Το Ήπειρος Ελαφρύ, συμμετείχε τον Ιούλιο του 2008 στο Nantwich -“International Cheese Show”, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τυριών του κόσμου με συμμετοχή 25 χωρών & περίπου 33.000 επισκεπτών που πραγματοποιείται στην Μ.Βρετανία. Το Ήπειρος Ελαφρύ διακρίθηκε με το «Βραβείο Κορυφαίας Προτίμησης Γεύσης» στην κατηγορία των special τυριών. Είναι ένα βραβείο υψηλής διάκρισης μεταξύ περίπου 3.000 συμμετοχών.


400g σε άλμη
900g σε άλμη

::food industry news:: Χανιά: Παραγωγός δωρίζει μανταρίνια σε ιδρύματα

Ποσότητες μανταρινιών βάρους είκοσι τόνων, τις οποίες, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής, αποφάσισε να μη διαθέσει στην αγορά, δωρίζει σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας των Χανίων, ο παραγωγός Νίκος Μπουρμπάκης. Όπως τόνισε σήμερα ο κ. Μπουρμπάκης, πήρε την απόφαση να διαθέσει τα προϊόντα του στα ιδρύματα, καθώς οι έμποροι τα αγοράζουν με πολύ χαμηλές τιμές, αλλά όταν φθάνουν στην αγορά, οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τους καταναλωτές. «Αν τα έδινα 15-20 λεπτά (σσ. το κιλό), ο καταναλωτής θα τα προμηθευόταν με 1.5-2 ευρώ. Υπάρχουν οι μεσάζοντες, που κερδίζουν», είπε ο παραγωγός, αιτιολογώντας την απόφασή του και κάλεσε σήμερα τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα, αλλά και μεμονωμένους πολίτες, εφόσον επιθυμούν, να μεταβούν στα χωράφια του, στην περιοχή Αγροκηπίου Χανίων, και να κόψουν μανταρίνια καθώς και γκρέιπ φρούτ.

Πηγή: anagi.ana-mpa.gr

::food industry news::Τα ελληνικά τυριά προτιμούν οι καταναλωτές – με 3,5% «τρέχει» η κατανάλωση τυριών ετησίως


Αύξηση της συνολικής κατανάλωσης στα τυριά, με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% την περίοδο 2003-2008, καθώς και σταθερή προτίμηση των καταναλωτών στα ελληνικά τυριά καταγράφει κλαδική μελέτη της ΙCΑΡ Group για τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσας εξελίξεις, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η συνολική κατανάλωση τυριών (σε ποσότητα) δεν παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι εξελίξεις του κλάδου των τυροκομικών προϊόντων αποτυπώνονται σε κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group. Ο κλάδος των τυροκομικών προϊόντων αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ανάπτυξη του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού παραγωγικού δυναμικού, καθώς και στην επέκταση του εύρους των προσφερομένων προϊόντων. Στον παραγωγικό τομέα των τυροκομικών προϊόντων, η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από ευρεία διασπορά, με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων (οι περισσότερες τοπικής εμβέλειας), καθώς και ορισμένων μεγάλων βιομηχανιών. Οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες καλύπτουν σημαντικό μέρος της εγχώριας αγοράς (κατανάλωσης). Πρόκειται για μονάδες οι οποίες διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό τον οποίο ανανεώνουν διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις ενώ μέσω των μεθόδων προώθησης που εφαρμόζουν και του οργανωμένου και ευρύτατου δικτύου διανομής τους, έχουν κατορθώσει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Εκτός από τον παραγωγικό τομέα, ο κλάδος περιλαμβάνει αξιόλογο πλήθος μεγάλων εισαγωγικών εταιριών, οι οποίες κατέχουν ανάλογη θέση και στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Ορισμένες δε απ' αυτές βρίσκονται σε άμεση ή έμμεση σχέση με πολυεθνικές εταιρίες. Στον εισαγωγικό τομέα εντάσσονται και αρκετές μικρότερου μεγέθους εταιρίες που πραγματοποιούν εισαγωγές στα εξεταζόμενα είδη. Σημαντικό μέρος των εισαγωγών αφορούν προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση (επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, catering) ενώ εισαγωγές πραγματοποιούν και αρκετές παραγωγικές εταιρείες, κυρίως μεγάλου μεγέθους, με σκοπό τον εμπλουτισμό της σειράς των προϊόντων τους. Η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων (σε ποσότητα) παρουσίασε διαχρονική άνοδο την περίοδο 1996-2002, με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2%, ενώ είχε παρουσιάσει αυξομειώσεις μεταξύ των ετών 1993-1996. Την τελευταία εξαετία (2003-2008) η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης καλύπτεται από τα ελληνικά τυριά, των οποίων το μερίδιο στη συνολική αγορά διαμορφώθηκε σε 64,3% το 2008.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση τόσο παραγωγικών όσο και εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2006 και 2007.
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 50 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 7,09% το 2007 σε σχέση με το 2006 ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος παρουσίασαν ποσοστιαία μείωση 62,3% την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του λειτουργικού αποτελέσματος. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 7,65% το 2007 από 8,45% το 2006 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 1,76% από 5,02% αντίστοιχα.
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 12 εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13,2% το 2007/2006, τα μικτά κέρδη κατά 21,69%, με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προ φόρου εισοδήματος να παρουσιάσουν άνοδο κατά 43,8%. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,6% το 2007 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 49,49%.

Πηγή: paseges.gr

::food industry news:: Εν αναμονή προκήρυξης για το πρόγραμμα των βιολογικών.


ImageΤο 60% της παραγωγικής της δύναμης θα απολέσει η ελληνική βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εάν μέχρι τον Αύγουστο του 2010 δεν προχωρήσει η εφαρμογή της επίμαχης δράσης των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ενίσχυσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αναθεώρηση του Π.Α.Α. θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, οπότε και μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός απροόπτου. Εάν, λοιπόν, όλα πάνε καλά, μεσολαβούντος και του Πάσχα, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή και υλοποίηση των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να συνταχθεί και να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Το πράγμα περιπλέκεται σε περίπτωση που θελήσει και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, να έχει λόγο στις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και τον τόπο κατανομής τους. Όλα αυτά θα χρειαστούν πολύτιμο χρόνο και το καλύτερο σενάριο μιλάει για προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά, νιτρορρύπανση κ.λπ.) μέσα στο καλοκαίρι, που δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να μαζεύεις δικαιολογητικά, αλλά θα προλάβει και την απώλεια σημαντικού μέρους βιοκαλλιεργητών. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο μιλάει για προκήρυξη των μέτρων τον Σεπτέμβριο, που συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών (έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου). Ήδη δηλαδή όσοι βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2005 δεν θα προλάβουν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο αντίλογος: Πολλοί θεωρούν ότι έτσι όπως έχουν υλοποιηθεί τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας από το 2005 και μετά, έχουν οδηγήσει στην αθρόα ένταξη μιας μερίδας παραγωγών που έχει βασικό στόχο όχι τόσο την προώθηση της βιοκαλλιέργειας και την προσήλωση στις ιδέες αυτής της μεθόδου παραγωγής, αλλά στην εξασφάλιση ενός πρόσθετου εισοδήματος, το οποίο εάν τους αφαιρεθεί, θα εγκαταλείψουν αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας/εκτροφής. Όμως, σκοπός του προγράμματος ήταν εξαρχής η προσέλκυση νέων παραγωγών στο σύστημα της βιολογικής διαχείρισης των καλλιεργειών και των μονάδων εκτροφής ζώων και όχι η εφ’ όρου ζωής επιδοματική στήριξη. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι τα βιολογικά προϊόντα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές στη λιανική αγορά. Οπότε, από δω και πέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να επιλέξει τι είδους βιοκαλλιεργητές θέλει να ανταμείβει για πέντε χρόνια, για δέκα ή εφ’ όρου ζωής. Και, επίσης, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμοι και μετά από αυτή την προσωρινή οικονομική στήριξη που παρέχει το Πρόγραμμα. Εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς, πάντως, ότι σε περίπτωση που πάμε στο χειρότερο σενάριο, της προκήρυξης των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, θα υπάρξει έλλειμμα πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, αφού προβλέπεται να εγκαταλείψουν περίπου 6.000 βιοπαραγωγοί. Ανεξάρτητα από το αν πρεσβεύουν ή όχι το δόγμα της βιολογικής γεωργίας και από το αν τα προϊόντα τους βρίσκουν διέξοδο στην αγορά ως βιολογικά και με αντίστοιχα υψηλότερη τιμή, σίγουρα θα υπάρξει απώλεια στην παραγωγική βάση της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που η Ιταλία προωθείται διεθνώς ως ο ηγέτης στην ευρωπαϊκή βιολογική γεωργία και που θα «τρέξει» μέχρι το τέλος του χρόνο διεθνής καμπάνια για την προώθηση των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων στη βάση του νέου κοινοτικού λογότυπου για αυτή την κατηγορία τροφίμων. Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ομοσπονδία των Βιοκαλλιεργητών και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, εν είδει σύσκεψης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι, όπως ειπώθηκε σε προεκλογική σύσκεψη με τον πρώην υπουργό Σωτ. Χατζηγάκη, το 70-75% των πόρων που προορίζονται για τη βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία από το Δ΄ ΚΠΣ έχουν ήδη δεσμευθεί για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ΄ ΚΠΣ! Και είναι εύλογη η ανησυχία στους κόλπους των βιοκαλλιεργητών όταν ακούνε από τα χείλη της νυν υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, ότι στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα θα ενταχθούν νέες δράσεις, όπως για εξοικονόμηση νερού με στάγδην άρδευση, που αναμένεται να απορροφήσουν κάποια κονδύλια.

Πηγή: agronews.gr

::food industry news:: Βραβεία... όλο μέλι για τους Έλληνες στη Biolmiel

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη διοργάνωση του διεθνούς βραβείου βιολογικής μελισσοκομίας Biolmiel, στο Πάρκο της Αίτνας, στην Ιταλία, στην οποία την διοργάνωση των ελληνικών συμμετοχών ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

ImageΣτην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς. Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα περισσότερα από 130 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που υπερέβη τα 80/100. Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μέλισσα και την αειφόρο μελισσοκομία.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA και το CIBi/Premiobiol. Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος με δώδεκα προϊόντα στον διεθνή διαγωνισμό, οι τρεις επιστρέφουν νικητές, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:

• Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)

• Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα)

• Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

Στην διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένος γευσιγνώστης εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών, κ. Νικόλαος Κοντόλαιμος. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 12 κριτές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση. Όσον αφορά στις ελληνικές συμμετοχές, τα αμιγή μονοανθικά μέλια κρίθηκαν μεταξύ των καλυτέρων και υπάρχει δυνατότητα για ακόμα υψηλότερες βαθμολογίες». Όπως δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ κα Ελευθερία Γεωργιάδη, «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτελούν θρίαμβο για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας δικαιώνει την βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα, και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των παραγωγών, καθώς προσφέρει ισχυρά εξαγωγικά κίνητρα». Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, ή την πλήρη λίστα των διεθνών νικητών, επισκεφθείτε το www.premiobiol.it, ή επικοινωνήστε με τον Οργανισμό ΔΗΩ (210-8224384).

Λίγα λόγια για τις τρεις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν: Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)

Στην όμορφη Κύθνο, η οικογένεια του Δημήτριου Γονίδη ασχολείται με τη μελισσοκομία από το 1999. Το 2002 η οικογένεια στράφηκε στη βιολογική μελισσοκομία λόγω της ιδιομορφίας της αγροτικής παραγωγής του νησιού: Καθώς στην Κύθνο δεν υπάρχουν άλλες ανθοφορίες που να παρεμβαίνουν στη μελισσοκομία, το νησί προσφέρει άριστο περιβάλλον για την παραγωγή βιολογικού μελιού. Η επιχείρηση στελεχώνεται από μια σεμνή οικογένεια, αφοσιωμένη στο ποιοτικό προϊόν που παράγει. Εκτός από το θυμαρίσιο μέλι, η οικογένεια διαθέτει και κερί, ενώ ετοιμάζεται η παραγωγή βιολογικού φασκόμηλου.

Για πληροφορίες: Δημήτριος Γονίδης, τηλ: 22810 32477, email: driopis@otenet.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα) Κόκκινος Έλατος (abies cephalonica): Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καύσωνες και/ή το κρύο σταματούν την μελιττοφορία του ελάτου. Μέλι παχύρρευστο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο), ιδιαίτερα γευστικό, δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο (άσπρο) ρείκι –τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα- όπως και βατόμουρο, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου. Ελάχιστα φιλτραρισμένο (μόνο για τα κεριά), χωρίς καμία άλλη επεξεργασία.

Για πληροφορίες: ΕΒΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - Νίκος Ουρανός, Άνω Καλεντίνη Αρτας 47044, τηλ: 26810 67140,6937 245880, email: nikosouranos@yahoo.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

Η ενασχόληση της οικογένεια Φασιλή με την μελισσοκομία ξεκίνησε πριν από το 1950 στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και με έδρα το Λεωνίδιο-Πραματευτή Αρκαδίας η οποία και φημίζεται για την πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα καθ' όλην την διάρκεια του έτους .Σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζοντας την παράδοση, συλλέγει και σας προσφέρει σύμφωνα με τις ορθές μελισσοκομικές & βιολογικές μεθόδους το πιο γλυκό δώρο της ελληνικής φύσης. Για πληροφορίες: Κωνσταντίνος Φασιλής, τηλ: 227570 61367,e-mail: melifasilis@gmail.com.

Πηγή: agronews.gr

CANADIAN CLUB WHISKY


CANADIAN CLUB
CANADIAN CLUB WHISKY
Το Canadian Club έρχεται πρώτο με διαφορά στην κατηγορία των καναδέζικων ουίσκι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επιτυχία του οφείλεται στον Hiram Walker, τον ειδήμονα της απόσταξης, που συνδύασε εκλεκτά καναδέζικα malt με την τεχνική του barrel blending, δηλαδή την ανάμειξη των συστατικών του blend πριν την ωρίμανση, δημιουργώντας μια ξεχωριστά απαλή και ντελικάτη γεύση.
Το μοναδικό αυτό ουίσκι εκτιμήθηκε αμέσως από τους αριστοκρατικούς κύκλους της Αμερικής του 19ου αιώνα, απ' όπου και ονομάστηκε ''Club''.
Με τα χρόνια η φήμη του εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για να αποτελεί έως σήμερα ένα πραγματικά ξεχωριστό ουίσκι με εκατομμύρια οπαδούς.

::Nέο Προϊόν:: Καινούργια σοδειά Τσάνταλη KANENAS... από το krasiagr.blogspot.com!!!

Η Οινοποιία Τσάνταλη παρουσιάζει τις καινούργιες σοδειές των κρασιών KANENAS, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου , ώρα 21:00 στο Cafe Balkan. Reserve 2310233992

6 άτομα έχασαν τη ζωή τους απο τυρί που είχαν τα Lidl

http://www.totalrecallinfo.com/admin/images/recalls/Lidl%20Reinhardshof%20Limberger%20CHEESES.jpg
ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ: Δυο τυριά με την ονομασία "Reinhardshof, Harzer Käse, 200g" και "Reinhardshof, Bauernkäse mit Edelschimmel, 200g" έχουν αποσυρθεί ήδη απο τα καταστήματα Lidl της Γερμανίας αλλά και απο την Αυστρία μετά την εύρεση πολύ υψηλών επιπέδων βακτηρίου. Τα τυριά αυτά παράγονταν απο την ...εταιρεία Prolactal και όπως δείχνουν οι έρευνες συνδέονται με το θάνατο 6 ατομων , 2 γερμανων και τουλάχιστον 4 αστριακών, που εχασαν τη ζωή τους κατα τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. 12 άτομα ακόμα έχουν αρρωστήσει απο αυτό το τυρί. Το υπουργείο υγείας της Γερμανίας συνεργάζεται με ινστιτούτα της χώρας για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων.

Πηγή: inews.gr (troktiko)

Χαλβάς ΑΤΤΙΚΗ








ΧΑΛΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ, ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΚΑΟ & ΒΑΝΙΛΙΑ







ΧΑΛΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΚΑΟ & ΒΑΝΙΛΙΑ

Επειδή, όλη η Ελλάδα δεν είναι μόνο "πάνω από το αυλάκι" και είμαστε και εμείς εδώ που κατοικούμε στο λεκανοπέδιο Αττικής... και εκτός από το καλό μέλι απολαμβάνουμε και καλό χαλβά... από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία - Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε,!!!

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr