
Πηγή: capital.gr
ΤΟ ΝΟ 1 BLOG ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ.
![]() |
Από την Αμερική μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Κίνα έγινε γνωστό το κέικ από τυρόγαλα που εφηύρε ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας. Μάλιστα ο ίδιος… τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να κλείνει συμφωνίες, μιας και το «πράσινο» κέικ έχει γίνει περιζήτητο. Το περίφημο κέικ με γεύση βανίλιας ή σοκολάτας, προέκυψε μετά από ειδική επεξεργασία των αποβλήτων του τυρογάλακτος, τα οποία είναι ρυπογόνα. Μετά από πολλά πειράματα και προσπάθειες η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παρασκευάσει από την πρωτεΐνη που απομονώνεται από το τυρόγαλα ένα κέικ με εκπληκτικές ιδιότητες. Μετά λοιπόν από τον αμερικανικό στρατό που γεύεται το κέικ από τυρόγαλα στο πρωινό του, ο κ. Κουρέτας, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν το κέικ, δέχεται συνεχώς προτάσεις για συνεργασία από ολόκληρο τον κόσμο. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με δύο γραφεία προκειμένου να προμηθεύουμε το κέικ σε εμπορικά πλοία στη Σιγκαπούρη. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πράγμα που το κάνει περισσότερο ελκυστικό», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας. Επιπλέον, ο κ. Κουρέτας με τους συνεργάτες του βρίσκεται σε συζητήσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να σταλεί το κέικ από τυρόγαλα ως επισιτιστική βοήθεια στην Αφρική, καθώς αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. «Προσπαθούμε να πείσουμε και το Υπουργείο Εξωτερικών να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής του κέικ στην Αφρική, μία κίνηση που εντάσσεται στη βοήθεια προς τις χώρες με επισιτιστικά προβλήματα», σημείωσε ο Καθηγητής. Ωστόσο οι προτάσεις δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την Κίνα για να εισάγουν το κέικ, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με το τελωνιακό τους σύστημα. Αυτή τη στιγμή όμως, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για το κέικ ακόμη και με την Ινδία! «Διαιτολογικά κέντρα στην Ινδία έμαθαν από το διαδίκτυο για το κέικ και επικοινώνησαν μαζί μας, ζητώντας μας συνεργασία. Ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να πιστέψουμε την ανταπόκριση που έχει η εφεύρεσή μας. Έχει γίνει πλέον ένα περιζήτητο προϊόν. Είναι μια καινοτομία που έχει τρομερό ενδιαφέρον», υποστήριξε ο κ. Κουρέτας. Βέβαια οι προτάσεις για το κέικ είναι πολλές, μιας και διάσημες ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου από την Ιταλία και την Ισπανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εντάξουν το κέικ στην καθημερινή διατροφή των αθλητών τους. Όμως ο κ. Κουρέτας δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ονόματα των ομάδων, σημείωσε όμως πως εάν κλειστεί η συμφωνία θα γίνει πάταγος, μιας και οι εν λόγω ομάδες είναι γνωστές διεθνώς. Εκτός όμως από τη διεθνή αγορά, το κέικ από τυρόγαλα θα βρίσκεται και στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ από τα τέλη του μήνα. |
Σε υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον του ιταλικού εμπορίου του προϊόντος να διατηρείται περιορισμένο και τις προσφερόμενες τιμές παραγωγού (τιμή cif στην Ιταλία) να μην υπερβαίνουν τα 2,40 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία πλέον σπανίζουν.
Στην ισπανική αγορά του προϊόντος οι τιμές ex factory κινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τα επίπεδα των 2,10 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, στην περιοχή του 1,95 ευρώ το κιλό τα παρθένα και κάτω από το 1,90 ευρώ το κιλό.
Πηγή: anagi.ana-mpa.grΤο ΗΠΕΙΡΟΣ ελαφρύ είναι ένα λευκό τυροκομικό προϊόν σε άλμη. Παρασκευάζεται από 100% ελληνικό, μερικώς αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα, με μόλις 12% λιπαρά. Είναι ένα προϊόν που έρχεται να συμπληρώσει την επιτυχημένη γκάμα των προϊόντων ΗΠΕΙΡΟΣ, και παράλληλα να καλύψει την τάση των σύγχρονων καταναλωτών για λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά. Είναι ιδανικό για ελληνικές σαλάτες, λαδερά, όσπρια, πίτες κ.λ.π.
![]() | ![]() | ![]() | |
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ | |||
|
Πηγή: anagi.ana-mpa.gr
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση τόσο παραγωγικών όσο και εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2006 και 2007.
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 50 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 7,09% το 2007 σε σχέση με το 2006 ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος παρουσίασαν ποσοστιαία μείωση 62,3% την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του λειτουργικού αποτελέσματος. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 7,65% το 2007 από 8,45% το 2006 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 1,76% από 5,02% αντίστοιχα.
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 12 εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 13,2% το 2007/2006, τα μικτά κέρδη κατά 21,69%, με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προ φόρου εισοδήματος να παρουσιάσουν άνοδο κατά 43,8%. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,6% το 2007 και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 49,49%.
Πηγή: paseges.gr
Το 60% της παραγωγικής της δύναμης θα απολέσει η ελληνική βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εάν μέχρι τον Αύγουστο του 2010 δεν προχωρήσει η εφαρμογή της επίμαχης δράσης των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ενίσχυσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αναθεώρηση του Π.Α.Α. θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, οπότε και μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός απροόπτου. Εάν, λοιπόν, όλα πάνε καλά, μεσολαβούντος και του Πάσχα, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή και υλοποίηση των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να συνταχθεί και να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Το πράγμα περιπλέκεται σε περίπτωση που θελήσει και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, να έχει λόγο στις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και τον τόπο κατανομής τους. Όλα αυτά θα χρειαστούν πολύτιμο χρόνο και το καλύτερο σενάριο μιλάει για προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά, νιτρορρύπανση κ.λπ.) μέσα στο καλοκαίρι, που δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να μαζεύεις δικαιολογητικά, αλλά θα προλάβει και την απώλεια σημαντικού μέρους βιοκαλλιεργητών. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο μιλάει για προκήρυξη των μέτρων τον Σεπτέμβριο, που συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών (έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου). Ήδη δηλαδή όσοι βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2005 δεν θα προλάβουν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο αντίλογος: Πολλοί θεωρούν ότι έτσι όπως έχουν υλοποιηθεί τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας από το 2005 και μετά, έχουν οδηγήσει στην αθρόα ένταξη μιας μερίδας παραγωγών που έχει βασικό στόχο όχι τόσο την προώθηση της βιοκαλλιέργειας και την προσήλωση στις ιδέες αυτής της μεθόδου παραγωγής, αλλά στην εξασφάλιση ενός πρόσθετου εισοδήματος, το οποίο εάν τους αφαιρεθεί, θα εγκαταλείψουν αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας/εκτροφής. Όμως, σκοπός του προγράμματος ήταν εξαρχής η προσέλκυση νέων παραγωγών στο σύστημα της βιολογικής διαχείρισης των καλλιεργειών και των μονάδων εκτροφής ζώων και όχι η εφ’ όρου ζωής επιδοματική στήριξη. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι τα βιολογικά προϊόντα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές στη λιανική αγορά. Οπότε, από δω και πέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να επιλέξει τι είδους βιοκαλλιεργητές θέλει να ανταμείβει για πέντε χρόνια, για δέκα ή εφ’ όρου ζωής. Και, επίσης, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμοι και μετά από αυτή την προσωρινή οικονομική στήριξη που παρέχει το Πρόγραμμα. Εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς, πάντως, ότι σε περίπτωση που πάμε στο χειρότερο σενάριο, της προκήρυξης των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, θα υπάρξει έλλειμμα πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, αφού προβλέπεται να εγκαταλείψουν περίπου 6.000 βιοπαραγωγοί. Ανεξάρτητα από το αν πρεσβεύουν ή όχι το δόγμα της βιολογικής γεωργίας και από το αν τα προϊόντα τους βρίσκουν διέξοδο στην αγορά ως βιολογικά και με αντίστοιχα υψηλότερη τιμή, σίγουρα θα υπάρξει απώλεια στην παραγωγική βάση της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που η Ιταλία προωθείται διεθνώς ως ο ηγέτης στην ευρωπαϊκή βιολογική γεωργία και που θα «τρέξει» μέχρι το τέλος του χρόνο διεθνής καμπάνια για την προώθηση των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων στη βάση του νέου κοινοτικού λογότυπου για αυτή την κατηγορία τροφίμων. Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχει υπάρξει κάποια επαφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ομοσπονδία των Βιοκαλλιεργητών και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, εν είδει σύσκεψης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι, όπως ειπώθηκε σε προεκλογική σύσκεψη με τον πρώην υπουργό Σωτ. Χατζηγάκη, το 70-75% των πόρων που προορίζονται για τη βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία από το Δ΄ ΚΠΣ έχουν ήδη δεσμευθεί για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ΄ ΚΠΣ! Και είναι εύλογη η ανησυχία στους κόλπους των βιοκαλλιεργητών όταν ακούνε από τα χείλη της νυν υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, ότι στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα θα ενταχθούν νέες δράσεις, όπως για εξοικονόμηση νερού με στάγδην άρδευση, που αναμένεται να απορροφήσουν κάποια κονδύλια.
Πηγή: agronews.gr
Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς. Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα περισσότερα από 130 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που υπερέβη τα 80/100. Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μέλισσα και την αειφόρο μελισσοκομία.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA και το CIBi/Premiobiol. Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος με δώδεκα προϊόντα στον διεθνή διαγωνισμό, οι τρεις επιστρέφουν νικητές, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:
• Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)
• Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα)
• Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)
Στην διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένος γευσιγνώστης εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών, κ. Νικόλαος Κοντόλαιμος. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 12 κριτές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση. Όσον αφορά στις ελληνικές συμμετοχές, τα αμιγή μονοανθικά μέλια κρίθηκαν μεταξύ των καλυτέρων και υπάρχει δυνατότητα για ακόμα υψηλότερες βαθμολογίες». Όπως δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ κα Ελευθερία Γεωργιάδη, «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτελούν θρίαμβο για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας δικαιώνει την βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα, και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των παραγωγών, καθώς προσφέρει ισχυρά εξαγωγικά κίνητρα». Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, ή την πλήρη λίστα των διεθνών νικητών, επισκεφθείτε το www.premiobiol.it, ή επικοινωνήστε με τον Οργανισμό ΔΗΩ (210-8224384).
Λίγα λόγια για τις τρεις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν: Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)
Στην όμορφη Κύθνο, η οικογένεια του Δημήτριου Γονίδη ασχολείται με τη μελισσοκομία από το 1999. Το 2002 η οικογένεια στράφηκε στη βιολογική μελισσοκομία λόγω της ιδιομορφίας της αγροτικής παραγωγής του νησιού: Καθώς στην Κύθνο δεν υπάρχουν άλλες ανθοφορίες που να παρεμβαίνουν στη μελισσοκομία, το νησί προσφέρει άριστο περιβάλλον για την παραγωγή βιολογικού μελιού. Η επιχείρηση στελεχώνεται από μια σεμνή οικογένεια, αφοσιωμένη στο ποιοτικό προϊόν που παράγει. Εκτός από το θυμαρίσιο μέλι, η οικογένεια διαθέτει και κερί, ενώ ετοιμάζεται η παραγωγή βιολογικού φασκόμηλου.
Για πληροφορίες: Δημήτριος Γονίδης, τηλ: 22810 32477, email: driopis@otenet.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα) Κόκκινος Έλατος (abies cephalonica): Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καύσωνες και/ή το κρύο σταματούν την μελιττοφορία του ελάτου. Μέλι παχύρρευστο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο), ιδιαίτερα γευστικό, δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο (άσπρο) ρείκι –τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα- όπως και βατόμουρο, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου. Ελάχιστα φιλτραρισμένο (μόνο για τα κεριά), χωρίς καμία άλλη επεξεργασία.
Για πληροφορίες: ΕΒΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - Νίκος Ουρανός, Άνω Καλεντίνη Αρτας 47044, τηλ: 26810 67140,6937 245880, email: nikosouranos@yahoo.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)
Η ενασχόληση της οικογένεια Φασιλή με την μελισσοκομία ξεκίνησε πριν από το 1950 στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και με έδρα το Λεωνίδιο-Πραματευτή Αρκαδίας η οποία και φημίζεται για την πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα καθ' όλην την διάρκεια του έτους .Σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζοντας την παράδοση, συλλέγει και σας προσφέρει σύμφωνα με τις ορθές μελισσοκομικές & βιολογικές μεθόδους το πιο γλυκό δώρο της ελληνικής φύσης. Για πληροφορίες: Κωνσταντίνος Φασιλής, τηλ: 227570 61367,e-mail: melifasilis@gmail.com.