http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Σύνδεσμο ίδρυσαν οι Εταιρείες Δημητριακών Πρωινού


 
 
Οι εταιρείες δημητριακών Kellogg’s, Nestle Tasty Foods (Quaker) και ΕΛΓΕΚΑ (Weetabix) ίδρυσαν πρόσφατα το «Σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών Δημητριακών Πρωινού» (Σ.Ε.Ε.ΔΗ.Π.) με στόχο την ευαισθητοποίηση του Ελληνικού κοινού αλλά και των θεσμικών φορέων και της Πολιτείας για τη διατροφική αξία και τη σημαντικότητα του πρωινού γεύματος με βάση τα δημητριακά.

Ο Σ.Ε.Ε.ΔΗ.Π., που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον περασμένο Μάιο, θα παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση προς όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλλουν στην αξιόπιστη ενημέρωση των Πολιτών όπως: Πολιτεία, Εκπαιδευτική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα, διατροφολόγοι, θεσμικοί φορείς και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

«Ο Σ.Ε.Ε.ΔΗ.Π. φιλοδοξεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στη δημόσια συζήτηση για τη διατροφή στην Ελλάδα του σήμερα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας όλων μας και σε αυτή την προσπάθειά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρούμε την ανάλογη στήριξη και από άλλους αρμόδιους φορείς», δηλώνει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.ΔΗ.Π. κ. Δημήτρης Κοντογεώργος.

Ψωμί με μεταλλαγμένο λιναρόσπορο ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ


 
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση μίγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά, στον οποίο ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση FP967.

Πρόκειται για μίγμα αρτοποιίας, με την εμπορική επωνυμία «KORNGOLD -Mehrkornbrot - Μείγμα ψησίματος για πολύσπορο ψωμί», σε συσκευασία του 1 κιλού, το οποίο παρασκευάζεται από την Γερμανική επιχείρηση «Frießinger Mühle» και στην Ελλάδα διακινείται μέσω της επιχείρησης «ALDI Hellas».
Η εταιρεία προέβη σε προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας 04.12.2009, 01.01.2010, 26.02.2010, 18.03.2010 και 15.04.2010. Η συνολική διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος είναι 1474 τεμάχια.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.


«KORNGOLD -Mehrkornbrot - Μείγμα ψησίματος για πολύσπορο ψωμί»

Η υπερπαραγωγή έφερε πτώση τιμών στις ιχθυοκαλλιέργειες, διαπιστώνει η Hellastat

 
 
Η άναρχη ανάπτυξη έχει προκαλέσει υπερπαραγωγή και πτώση τιμών, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως διαπιστώνεται σε μελέτη της Hellastat ΑΕ.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, η παραγωγή επικεντρώνεται σε δυο είδη, την τσιπούρα και το λαβράκι. Ο εγχώριος κλάδος κατέχει ηγετική θέση στη Μεσόγειο όπου παράγονται τα εν λόγω είδη και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2008 η Ελλάδα απέσπασε το 41% της συνολικής παραγωγής γόνου και το 50% περίπου της παραγωγής ιχθύων.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 110 περίπου εταιρίες, εκ των οποίων μικρός αριθμός είναι μεγάλου μεγέθους. Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες σε 4 επιχειρηματικά σχήματα (ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ) που καθορίζουν τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι η τελευταία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του Νόμου 3588/2007.

Οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου είναι καθετοποιημένες και διακινούν τα προϊόντα τους κυρίως στο εξωτερικό, καθώς και στην εγχώρια αγορά μέσω των σούπερ μάρκετ. Οι μικρότερες επιχειρήσεις προμηθεύονται γόνο από τις μεγάλες και στοχεύουν περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση. Επίσης, διαθέτουν τα ψάρια τους στις μεγαλύτερες προκειμένου να τα προωθήσουν αυτές στις διεθνείς αγορές.

Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός, με το 75% περίπου να προωθείται σε αγορές του εξωτερικού. Η αξία των εξαγωγών για το 2008 προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιχθυοκαλλιέργειες να αποτελούν τον κορυφαίο εξαγωγικό κλάδο της χώρας στα τρόφιμα και ποτά.

Το 2008 επικράτησαν πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης των ψαριών (3,5 ευρώ/κιλό για την τσιπούρα και 4,6 ευρώ/κιλό για το λαβράκι κατά μέσο όρο), καθώς κορυφώθηκε η κρίση των τιμών που είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2007, ασκώντας πίεση στις πωλήσεις των εταιριών και στα περιθώρια κερδοφορίας.

Προβλήματα
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αφορά στην έλλειψη ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, με συνέπεια να δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής.

Επιπλέον, παρατηρούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού (π.χ. μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που ορίζουν οι άδειες, καλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου σε εγκαταστάσεις αδειοδοτημένες για νέα είδη κ.ά.) και ελλιπείς έλεγχοι που προκαλούν ανισορροπία στον κλάδο λόγω υπερπροσφοράς και κατ' επέκταση πτώση τιμών. Τέλος, λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, καθώς ο παραγωγικός κύκλος είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος (12-20 μήνες), οι επιχειρήσεις του κλάδου στρέφονται σε τραπεζικό δανεισμό, με συνέπεια να έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προοπτικές


Οι χαμηλές τιμές πώλησης των ιχθύων, κυρίως της τσιπούρας, έχουν οδηγήσει τις ηγέτιδες εταιρείες σε μικρότερες τοποθετήσεις γόνου, με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής και την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου, προκύπτει ότι το 2010 η εγχώρια παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% περίπου, συμβάλλοντας στην επίτευξη ικανοποιητικών τιμών διάθεσης των προϊόντων και βελτιωμένων αποτελεσμάτων.

Η συγκέντρωση που χαρακτηρίζει τον κλάδο τα τελευταία έτη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να οδηγηθούν σε έξοδο από αυτόν

Κύρια επιδίωξη των εταιριών του κλάδου είναι ο περιορισμός του κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με στοχευμένες ενέργειες που αφορούν στην παραγωγή (π.χ. ιχθυοτροφές, διαχείριση παραγωγικών εγκαταστάσεων), στα δίκτυα διανομής, στην έρευνα και ανάπτυξη κ.ά.

paseges.gr

Σεμινάριο για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα την Παρασκευή στο ΑΠΘ

 

Ο Εταίρος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονικής Σχολής, του έργου MED με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Χάρτα χωρικής διακυβέρνησης διαμέσου της περιαστικής διατροφικής αλυσίδας για μια τοπική αειφόρο ανάπτυξη» διοργανώνει σεμινάριο, αύριο Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και ώρες 9.00 με 14.30 με θέμα: «Τοπικά Προϊόντα, Περιαστικές περιοχές και Χωρική Διακυβέρνηση».

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

Άκυρη η συμφωνία «Κιλτίδη» για τα ροδάκινα με τους Ρώσους



 

Αποσύρθηκε το ενδιαφέρον των Ρώσων αγοραστών για αγορά 10.000 κοντέινερς με κομπόστες ροδάκινου, που είχε συμφωνηθεί επί θητείας του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό αίτιο της ακύρωσης ήταν το χαμηλό ενδιαφέρον ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων καθώς η τιμή της συμφωνίας ήταν κάτω του κόστους!

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Ημαθία, με μοναδικό θέμα το βιομηχανικό ροδάκινο, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 30 Οκτωβρίου.
Βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν φορτωθεί κοντέινερ προς την Ρωσία και επίσης ότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος όπως υποστήριζε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδης.
Αντιθέτως, η συμφωνία αφορά συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταποίησης της Ημαθίας και ρωσικών συμφερόντων Κυπριακή offshore εταιρία. Σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου, η ρωσική εταιρία, που επρόκειτο να απορροφήσει τα 10.000 κοντέινερ, "έκανε πίσω", καθώς βρήκε υψηλή την τιμή που ζητούσαν οι έλληνες κονσερβοποιοί (τουλάχιστον 13 ευρώ). Έτσι, αντί για 10.000 εμπορευματοκιβώτια, στα ρωσικά νοσοκομεία, σχολεία, σούπερ μάρκετ και στρατεύματα θα σταλούν τελικά 800 κοντέινερ με ελληνικές κονσέρβες, καθώς συμφωνίες έκλεισαν μόνο μια συνεταιριστική βιομηχανία ("Πρόοδος") και μια ιδιωτική ("Κόνεξ").
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου είναι αποφασισμένοι να βγουν και πάλι στους δρόμους μετά τις 25 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις για τα χρήματα που θα λάβουν.

paseges.gr

Ξεκίνησε η 12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων & Υπηρεσιών Ecofestival 2009

 
 
Το ECOFESTIVAL 2009 σας προσκαλεί για 12η χρονιά στη μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς η βιολογική γεωργία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ενός αειφορικού μοντέλου οικονομίας, επειδή προστατεύει το περιβάλλον, συμβάλει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
ECOFESTIVAL 2009
Επίσης, διότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί την σημερινή πρόταση για έξοδο από την κρίση που συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία και επιπλέον:
  • Η βιολογική γεωργία προσφέρει ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και προστατεύει την υγεία των καταναλωτών
  • Η βιολογική γεωργία προσφέρει σχετικά σταθερές τιμές στους επιχειρηματίες των βιολογικών προϊόντων υπερασπίζοντας τις αρχές του δίκαιου εμπορίου.
  • Η βιολογική γεωργία συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών σε δύσκολες περιόδους, μέσω της ανακατανομής των δεδομένων της αγοράς
  • Η αγορά των βιολογικών προϊόντων αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο
  • Η ενδυνάμωση της αγοράς των βιολογικών προϊόντων μέσω του Ecofestival, αποτελεί σημαντικό παράγοντα παρακίνησης επαγγελματιών και καταναλωτών
Το Ecofestival, συμβάλλει στην ενίσχυση της σημασίας και αποδοτικότητας των εκθέσεων, λόγω της μοναδικής δυνατότητας επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο με τις ενδιαφερόμενες ομάδες (επαγγελματίες και καταναλωτές), συγκριτικά με άλλες μορφές προβολής.
Οι στόχοι
Βασικοί στόχοι της φετινής διοργάνωσης του Ecofestival είναι:
  • Η ανάδειξη και προώθηση της χρήσης των βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών ως πρόταση υπέρβασης των σημερινών συνθηκών
  • Η εστίαση στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος
  • Η δημιουργία γόνιμου εδάφους για την επικοινωνία των ανθρώπων του κλάδου και τη συλλογική δράση
  • Η διεύρυνση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στα βιολογικά προϊόντα
  • Η σύνδεση των βιολογικών προϊόντων με άλλους τομείς της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ανακύκλωση, Αγροτουρισμός κ.ά.
  • Η ενίσχυση του καναλιού επικοινωνίας με φορείς και οργανισμούς του κλάδου, για τη δημιουργία και στήριξη της ανάπτυξης του κλάδου
ΕΚΘΕΤΕΣ/ΧΩΡΟΣ
Φέτος η έκθεση έχει ξεπεράσει τα 5.000 τ.μ., με περισσότερους από 200 εκθέτες. Πάνω από το 50% της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα βιολογικά τρόφιμα, το 25% σε καλλυντικά και είδη προσωπικής περιποίησης, ενώ δυναμικό είναι το παρόν και από άλλους τομείς, που καλύπτουν το χώρο των οικολογικών καθαριστικών, των πράσινων ενδυμάτων και υποδημάτων, των εισροών για χρήση στη βιολογική γεωργία, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των εντύπων, των υπηρεσιών κ.ά.
Με περισσότερους από 200 εκθέτες, σε πάνω από 5.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου και επισκέπτες που αναμένεται να αγγίξουν τους 20.000, η έκθεση Ecofestival αποδεικνύει ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, ανεξάρτητα από την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Οι αριθμοί μιλάνε για ένα γεγονός που έχει αναχθεί στον πλέον καθιερωμένο θεσμό της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας. Με σταθερό ρυθμό, το Ecofestival μεγαλώνει και βελτιώνεται, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλο το φάσμα των βιολογικών προϊόντων.
Επισκέπτες: Η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών ήδη από την περσινή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών Ecofestival 2008, αλλά και η ποιότητα του κοινού που επισκέπτεται την έκθεση, αντανακλούν τη σταθερή εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας και αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα των διατροφικών κινδύνων που ελλοχεύουν σήμερα, και έχουν αποφασίσει να στραφούν προς τη διατροφή με προϊόντα οικολογικής γεωργίας.
Εκθέτες και Προϊόντα: Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση συγκεντρώνει την πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, καλύπτοντας όλο το φάσμα των βιολογικών προϊόντων. Πέρα από το χώρο της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μεταποίησης, εντυπωσιακή θα είναι και η παρουσία του κλάδου των βιολογικών καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης, ενώ έντονο είναι και το παρόν των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εξειδικευμένων εντύπων.
Παράλληλες εκδηλώσεις: Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώνονται και ειδικές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με ποικίλλα θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι διοργανώνεται εκδήλωση με καλεσμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συνέντευξη Τύπου της Γερμανικής έκθεσης Biofach, διήμερο σεμινάριο για τα βιολογικά προϊόντα, συζητήσεις για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, την οικολογική αρχιτεκτονική, τα βιολογικά καλλυντικά, το περιβάλλον και τους μετανάστες, τις επιδράσεις των πυρκαγιών, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου και ελαιολάδου για μικρούς και μεγάλους, και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων.
Πλατεία Λαδιού & Κρασιού: Για άλλη μια χρονιά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ωραιότερη φιάλη ελαιολάδου στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Συσκευασίας Βιολογικού Ελαιολάδου, ενώ φέτος στήνεται για δεύτερη φορά η Πλατεία Λαδιού & Κρασιού, μια καινοτομία για τη χώρα μας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τους περσινούς νικητές του Διαγωνισμού Συσκευασίας Βιολογικού Ελαιολάδου, τα ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό PremioBiol 2009 και τα κρασιά που διακρίθηκαν στην 4η Γευσιγνωσία Οίνου από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας.
Παιδότοπος: Ακόμα μια καινοτομία είναι ο παιδότοπος της έκθεσης, που συνεχίζεται και φέτος, μετά την άνευ προηγουμένου επιτυχία του χώρου που στήθηκε για τους νεαρότερους επισκέπτες της έκθεσης, από το εξειδικευμένο προσωπικό του παιδότοπου Roly Poly στην Κηφισιά. Ο χώρος στήνεται με φροντίδα, μεράκι και αγάπη για τους νεαρούς επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να παίξουν με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά παιχνίδια και δραστηριότητες, ενώ οι γονείς τους μπορούν να απολαύσουν μια σύντομη ξεκούραση από την περιήγησή τους στα δύο επίπεδα της έκθεσης.
Μουσικοκαλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα: Ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χορευτικό show από επαγγελματίες χορευτές, που θα δώσουν στην όμορφη αυτή βραδιά τη λάμψη από το χορευτικό τους ρεπερτόριο. Θα προηγηθεί δωρεάν μάθημα αργεντίνικου τάνγκο.
Διατροφή στην Έκθεση: Γι' άλλη μια χρονιά στο εστιατόριο και στα καφέ του ECOFESTIVAL τα προσφερόμενα για κατανάλωση ποτά και τρόφιμα αποτελούνται αποκλειστικά από συστατικά βιολογικής προέλευσης.
Εκτυπώσεις από ανακυκλωμένο χαρτί: Όλα τα έντυπα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της Έκθεσης (φάκελος εκθετών, φυλλάδια ενημέρωσης, προσκλήσεις, κατάλογος εκθετών, εισιτήρια) εκτυπώθηκαν σε ανακυκλωμένο χαρτί, συνεισφέροντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ημέρες Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009 16:00-21:00
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 10:00-21:00
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009 10:00-21:00 και
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 10:00-21:00
Τ Ο Π Ο Σ
Το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ HELEXPO PALACE, στην Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου). Το ΕΣΚΑ βρίσκεται σε κομβικό επιχειρηματικό κι εμπορικό σημείο της Αθήνας, με άρτιες υποδομές, πολύ καλή προσβασιμότητα, δωρεάν χώρους στάθμευσης και πλήθος παροχών.
Δωρεάν Μεταφορά
Παρέχεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών της έκθεσης με πούλμαν από και προς το Σταθμό Νερατζιώτισσα (ΗΣΑΠ & Προαστιακός) κάθε μισή ώρα.

Χώροι Στάθμευσης
Το εκθεσιακό κέντρο διαθέτει άνετους χώρους δωρεάν στάθμευσης για όλους τους εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης.
Δείτε την πρόσβαση στην έκθεση μέσω του web site http://www.helexpo.gr/gr/eska/2005/eska0.asp

PASEGES.GR

Στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο της GlobalGAP

 
 
Για πρώτη φορά στις 11 και 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο της GlobalGAP, στο οποίο θα συζητηθεί όλη η πορεία των προηγούμενων ετών του πρωτόκολλου Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και θα σχεδιασθεί η εξέλιξη του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνέσμου INCOFRUIT - HELLAS, κ. Γεώργιου Φραγκίστα, για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα τα νωπά φρούτα και λαχανικά  είναι μια χρυσή ευκαιρία για να βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων, να παρουσιάσουν τις δυνατότητες τους και να αποδείξουν τη δυναμική τους.
Με περισσότερους από 12.000 πιστοποιημένους παραγωγούς κατά GlobalGAP η Ελλάδα ανήκει στις σημαντικότερες παραγωγούς χώρες πιστοποιημένων φρέσκων φρούτων και κηπευτικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Αθήνα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων από τις προηγούμενες προσυνεδριάσεις του tour2009 (Kuala Lumpur, Nairobi, Montevideo και Whasington DC) θα συζητηθούν ώστε να προωθηθούν στις επιτροπές αναβάθμισης του GlobalGAP. π.χ. εξελίξεις όπως η συνεργασία με την WWF, για την πιστοποίηση στην ιχθυοκαλλιέργεια και η ιχνηλασιμότητα στο πεδίο κτηνοτροφίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων
Οι πελάτες - αγοραστές των οπωροκηπευτικών θα είναι όλοι στο συνέδριο με την διατύπωση της προσέγγιση τους ως προς την ποιότητα, δηλαδή οι μεγαλύτερες αλυσίδες super market της Ευρώπης που θα συμμετέχουν για να παρουσιάσουν τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο συνέδριο της GlobalGAP στην Αθήνα μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα www.tour2009.org για την εγγραφή τους.

paseges.gr

COPA-COGECA: Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών.

 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, στην εφοδιαστική αλυσίδα των αγορών με τρόφιμα, απαιτεί επειγόντως αυστηρότερα μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα. Όπως τονίζουν, όσα ανακοινώθηκαν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή έχει φθάσει σε σημείο που είναι ζωτικής σημασίας για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να λάβουν συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η αγορά των τροφίμων της Ε.Ε. κυριαρχείται από μεγαλεμπόρους της λιανικής και το μερίδιο των αγροτών στις λιανικές τιμές των τροφίμων εξακολουθεί να συρικνώνεται. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν δράση κατά των ενεργειών που προκαλούν ανισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.



Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των COPA και COGECA, στις 28 Οκτωβρίου, από τις Βρυξέλλες επισήμανε τα εξής: «Θέλουμε μέτρα για τη διευκόλυνση και την προώθηση της συγκέντρωσης των προμηθειών ώστε να εξασφαλιστεί πως οι αγρότες θα έχουν μια καλύτερη θέση στην αγορά. Χρειαζόμαστε δράσεις για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των γεωργών να χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητές των συνεταιρισμών. Χρειαζόμαστε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι καταχρήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Αυτές είναι μερικές από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας και ο δικαιότερος ανταγωνισμός. Γεγονότα που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν στους γεωργούς να αποκτήσουν δικαιότερο μερίδιο από την κατανομή της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους».



Οι COPA και COGECA χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Επιτροπής ως ένα βήμα προς τα εμπρός. Χαιρετίζουν επίσης την πρόσφατη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων» προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα και των τιμών που απολαμβάνουν οι γεωργοί.
Η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων είναι αναγκαία ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην τροφική αλυσίδα σύμφωνα με τις COPA και COGECA, οι οποίες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας μηνιαίας βάσης παρακολούθησης των τιμών χονδρικής και λιανικής των τροφίμων, του ύψους των λιανικών τιμών και την αναλογία τους με τις αγροτικές πρώτες ύλες. Οι COPA-COGECA, κατά συνέπεια, χαιρετίζουν την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητούν να συσταθεί το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, τονίζουν πως απαιτείται περισσότερη δράση προκειμένου να τεθεί τέρμα στις μεγάλες ανισορροπίες που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.

paseges.gr

Κρέμα γάλακτος DIROLLO με 10% λιπαρά








Η νέα  κρέμα γάλακτος Dirollo έχει μόνο 10% λιπαρά. Είναι πραγματική κρέμα γάλακτος με τα χαμηλότερα λιπαρά στην κατηγορία. Παράγεται από αγελαδινό γάλα και είναι ιδανική για ελαφριά μαγειρική. Χάρη στη σύνθεσή της, παρά τα χαμηλά λιπαρά, δένει με το φαγητό και δεν «γλυστρά». Δοκιμάστε την στα ζυμαρικά σας, με κρέας, με ο’ γκρατέν λαχανικών, αλλά και σε ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας! Η κρέμα γαλακτος Dirollo έχει μια μεγάλη προσφορά γνωριμίας. Με την αγορά 2τεμ ΔΩΡΟ 1 ακόμα μπουκάλι κρέμας γάλακτος. Θα την βρείτε στα μεγάλα super market σε μπουκάλι 310ml με πρακτικό βιδωτό καπάκι. Γιατί και στην Κρέμα γάλακτος ... Dirollo, η γεύση παίζει ρόλο!   
www.dirollo.gr



Η μάχη για πλούσια γεύση με χαμηλά λιπαρά συνεχίζεται απο τις εταιρείες γαλακτοκομικών και στη κρέμα γάλακτος. Η νέα κρέμα γάλακτος Dirollo έχει μόνο 10% λιπαρά..... Εμείς ειμαστε της άποψης, αφού θα "αμαρτήσετε" κάντε το σώστά ...πάρτε κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά!!! Αμαρτωλοί :)
thegroceryboy.blogspot.com


Ήπειρος Φέτα – Χρυσό βραβείο «Κορυφαίο ελληνικό τυρί 2009»






Η φέτα Ήπειρος, με την αυθεντική - παραδοσιακή γεύση της Ηπειρώτικης φέτας, κέρδισε το χρυσό βραβείο ως το «Κορυφαίο Ελληνικό Τυρί» τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ τυριών του κόσμου στη Μ.Βρετανία. Συμμετείχαν πάνω από 25 χώρες με περίπου 3.000 διαγωνιζόμενα τυροκομικά προϊόντα, στο Nantwich International Cheese ShowU.K.. Αυτή είναι η κορυφαία σημαντική διάκριση για τη φέτα Ήπειρος σε διεθνές επίπεδο και η 3η διεθνής διάκριση μέσα στο 2009. Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίζεται ως το «Κορυφαίο Ελληνικό Τυρί»
Φέτα Ήπειρος… όχι απλά Φέτα


Οι συνέπειες από την αύξηση του φόρου στα ποτά

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες θα έχει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ (φωτογραφία), πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών. Και προσθέτει ότι δεν θα έχει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη.

- Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών.

Για ποιον λόγο δεν συμφωνείτε;

«Πράγματι, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι ένα από τα μέτρα που πρόκειται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών στην προσπάθεια κάλυψης του ελλείμματος είναι η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Κατ΄ αρχάς δεν είναι δεδομένο ότι μια αύξηση του φόρου θα βοηθήσει στις ανάγκες εσόδων της χώρας. Χωρίς να αμφισβητούμε τις κυβερνητικές προθέσεις, έχουμε στα χέρια μας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του φόρου θα έχει ή μηδενικές αποδόσεις ή ακόμη και αρνητικές».

- Ποιες θα είναι οι συνέπειες; «Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς, ως εταιρείες που διακινούμε τα ποτά, δεν επιβαρυνόμαστε από τον ΕΦΚΟΠ. Μας αφορά όμως διότι η αύξησή του μπορεί να προκαλέσει μείωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια μείωση των κρατικών εσόδων. Και έχουμε ζητήσει συνάντηση- από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτώνμε τον υπουργό για να συζητήσουμε το ζήτημα. Διαθέτουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση μας. Υπάρχει αναλυτική επιστημονική μελέτη, από ανεξάρτητο φορέα που προσφέρει αξιόλογα συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες της αύξησης του ΕΦΚΟΠ για τα κρατικά έσοδα, τον τουρισμό αλλά και την ποιότητα των οινοπνευματωδών που πωλούνται στη χώρα».

- Τι αναφέρει η μελέτη; «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει: * Μείωση της κατανάλωσης και κατ΄ επέκταση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τα μέλη της Ενωσης Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών συμβάλλουν ετησίως στα δημόσια έσοδα από καταβολές φόρων με περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

* Επιβάρυνση του πληθωρισμού και αναμφίβολα ενίσχυση των κινήτρων λαθραίας διακίνησης οινοπνευματωδών, προκαλώντας έτσι ανάπτυξη της φοροδιαφυγής.

* Επιβάρυνση της τιμής του “τουριστικού προϊόντος”, αφού είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα ποτά επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερο ειδικό φόρο σε σχέση με τους περισσοτέρους ανταγωνιστικούς μας τουριστικούς προορισμούς.

* Μετατόπιση της κατανάλωσης προς τη “μαύρη” αγορά και άλλες παράνομες πρακτικές.

* Παράλληλη αύξηση όλων των άλλων ειδών επιτόπιας κατανάλωσης, π.χ. καφέ και αναψυκτικών, με την «ευκαιρία» της επανέκδοσης των τιμοκαταλόγων».

tovima.gr

Τρόφιμα στα... μέτρα σας

Ντομάτες ειδικά σχεδιασμένες για νεφροπαθείς και δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι μερικά από τα τρόφιμα που δημιουργεί η είσοδος της τεχνολογίας στη γεωργία.
Όπως τόνισε σε σχετικό συνέδριο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Τσαυτάρης, ''πρόκειται για τρόφιμα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, που μάλιστα -μακροχρόνια- θα μπορούν να εξατομικευτούν και να παραλλάσσονται αναλόγως της ηλικίας του ατόμου''. Στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τροφίμων που θα αντιμετωπίζουν τις ειδικές ανάγκες ασθενών (για παράδειγμα, νεφροπαθείς), εγκύων και ανθρώπων με δυσανεξία σε κάποια συστατικά. Ετσι, θα μπορούν να δημιουργηθούν για παράδειγμα ποικιλίες σιτηρών με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη ή τροφές που όταν θα λαμβάνονται στη διάρκεια της κύησης θα αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιή μωρά.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, μεταξύ των 100 ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, οι δυο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Ωστόσο τελικά, καταλήγουν όλες μαζί στον ίδιο μύλο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ειδικών ποικιλιών.

Με γνώμονα τις ανάγκες μας.

Ήδη το ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση προϊόντων και περιοχών, στο πλαίσιο του έργου ''RAF REGIONS'', ώστε να ξεκινήσουν μικροκαλλιέργειες φυτικής παραγωγής, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα, καθώς το 70% της έρευνας στον τομέα των τροφίμων πραγματοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαδοποίηση καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Το μόνο που απομένει είναι να εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσαυτάρης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr