http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food marketing news::Δύσκολο ξεκίνημα το 2010 για τα γαλακτοκομικά.

Τις απώλειες των δύο πρώτων μηνών του 2010 στα γαλακτοκομικά κάλυψε ο Μάρτιος, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, η ζήτηση στην κατηγορία κινήθηκε ανοδικά.

Στο τρίμηνο ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε τελικά στα επίπεδα του 2009. Πάντως, στο πρώτο δίμηνο η αγορά πιέσθηκε αισθητά, με τα ready to drink γάλατα να διατηρούνται σταθερά σε πωλήσεις, το εβαπορέ να χάνει 6 με 7 μονάδες και το γιαούρτι επίσης να χάνει περί τις 2 με 3 μονάδες έναντι του πρώτου διμήνου της περυσινής χρήσης.

Παράγοντες του κλάδου αναφερόμενοι στο δύσκολο ξεκίνημα του 2010, το απέδωσαν και στο γεγονός ότι, από τη χώρα, τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης, έχει αποχωρήσει περίπου το 50% των οικονομικών μεταναστών. Πρόκειται για πληθυσμό που αντιστοιχεί σε 500.000 καταναλωτές, η απουσία των οποίων σαφώς επηρεάζει την εικόνα της κατανάλωσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά.

Marketing Week Online

::food marketing news::Νέο διαφημιστικό burst για τα «Εν Ελλάδι» της Creta Farm.

http://foodsafety.pblogs.gr/files/f/199843-Logo_gourmet.jpg

Με δύο νέα τηλεοπτικά σποτ και ένα νέο θέμα έντυπης επικοινωνίας εξελίσσεται η καμπάνια της Creta Farm που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, με κεντρικό μήνυμα «Δεν είναι μυστικό, είναι το ελαιόλαδο» και αφορά στη σειρά «Εν Ελλάδι».

Τα δύο νέα TVC ξεκίνησαν στις 11 Απριλίου και τονίζουν τη σύσταση φορέων όπως η Πανευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να αντικαθίσταται όπου είναι εφικτό, το ζωϊκό λίπος με ελαιόλαδο. Σύσταση που έχει ακολουθήσει η Creta Farm σε όλη τη σειρά αλλαντικών της «Εν Ελλάδι», αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος, με αγνό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο. Τη νέα επικοινωνία της Creta Farm έχει επιμεληθεί και πάλι η Dot. Στην έντυπη επικοινωνία δε, που «έτρεξε» στον τύπο της Κυριακής, παρουσιάζεται και σχετικός πίνακας με τις θερμίδες σημαντικών γεύσεων στο ελληνικό τραπέζι (φέτα, ψωμί για τοστ, τυρί Edam, δημητριακά), όπου το Παριζάκι Εν Ελλάδι εμφανίζεται να έχει τις λιγότερες ανά 50 gr.

marketingweek.gr

::bio food news:: Σε διαβούλευση η ΚΥΑ για ελέγχους στα βιολογικά !!!

ImageΤάξη στο χάος των εισαγόμενων βιολογικών προϊόντων, σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων ελέγχου των διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών και πρακτικά θέματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια για την πιστοποίηση των βιοκαλλιεργητών επιχειρεί να ρυθμίσει η υπό διαβούλευση Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη βιολογική γεωργία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τις απόψεις τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις καταθέτουν μέχρι τις 26 Απριλίου. Το προσχέδιο της νέας ΚΥΑ για «τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής» έχει ετοιμάσει η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑ&Τ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΓΕΠ.

www.agronews.gr

::food news:: Οφέλη γιά την υγεία από το κεφίρ.

Οφέλη για την υγεία απο το κεφίρ.
-----Το κεφίρ περιέχει ωφέλιμα βακτηρίδια και ζύμες, μικροοργανισμοί, οι οποίοι δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιστημονικά δεδομένα από μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση κεφίρ ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παράλληλα, υποβοηθά τη διαδικασία της πέψης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η δυσκοιλιότητα.
Η κατανάλωσή του συνίσταται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα σε παιδιά, καθώς προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, καθώς και σε ηλικιωμένους, αφού βελτιώνει τυχόν δυσλειτουργίες του εντέρου, όπως είναι η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Στις κυριότερες δράσεις του κεφίρ περιλαμβάνονται οι παρακάτω:
• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών και ενισχύει τη φυσιολογική
μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
• Έχει αντιβιοτική δράση.
• Τα αμινοξέα που περιέχονται στο κεφίρ έχουν χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
• Αποτελεί σύμμαχο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και λίγα λιπαρά.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.


Η κατανάλωση κεφίρ δεν μπορεί απο μόνη της να υποκαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή ούτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας απευθυνόμαστε πάντα στο γιατρό μας.

milk-kefir.blogspot.com

::food news:: Ο.Κ σε 11 επιχειρησιακά προγμάμματα.









Ναι στην Έγκριση τροποποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων στο τομέα των οπωροκηπευτικών είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για 11 Οργανώσεις Παραγωγών. Πρόκειται για:

  1. «ΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ» του Νομού Ημαθίας, 232.098 €

  2. «ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΩ ΑΓΙΑΝΝΗ» του Νομού Πιερίας, 37.090 €

  3. «ΕΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ» του Νομού Ημαθίας, 463.284 €

  4. «ΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ» του Νομού Ημαθίας, 112.608 €

  5. «ΜΑΚΕΝΑ ΑΕ» του Νομού Κορινθίας, 55.600 €

  6. «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» του Νομού Αργολίδας, 365.552 €

  7. «ΕΑΣ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ» του Νομού Βοιωτίας, 105.566

  8. «ΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ» του Νομού Ημαθίας, 619.038 €

  9. «ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ» του Νομού Χανίων, 35.205 €

  10. «ΑΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Η ΔΗΜΗΤΡΑ» του Νομού Κοζάνης, 83.674 €

  11. «ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ» του Νομού Ημαθίας, 335.019 €

agroschannel.com

Το DNA της μαύρης τρούφας αλλάζει τα δεδομένα στην καλλιέργεια!



Το γονιδίωμα της μαύρης τρούφας κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω στην καλλιέργεια της εκλεκτής ποικιλίας μανιταριών.
Σύμφωνα μετα πορίσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», το ιδιαίτερο άρωμα της μαύρης τρούφας perigord (η οποία φυτρώνει στην περιοχή Περιγκό της Νοτιοδυτικής Γαλλίας) οφείλεται στα δικά της ένζυμα και όχι στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Η τρούφα Tuber melanosporum όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, συμβιώνει με τις ρίζες άλλων φυτών, όπως είναι ο κέδρος και η φουντουκιά και κοστίζει σήμερα από 1000 έως και 3500 ευρώ το κιλό. Η «εξερεύνηση» του ιδιαίτερου DNA της αναμένεται να βελτιώσει τις μεθόδους παραγωγής της, αλλά και να θωρακίσει τις γνήσιες ποικιλίες από τις «κινεζικές» τρούφες-μαϊμού που κατακλύζουν πλέον τις ευρωπαϊκές αγορές, τονίζουν οι ειδικοί.

Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες το «μαύρο διαμάντι» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει…φύλο και μάλιστα αναπτύσσεται σε δύο τύπους σπόρων με συγκεκριμένη αναπαραγωγική λειτουργία.

Η νέα πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καλλιεργητές τρούφας, οι οποίοι στο μέλλον θα μπορούσαν να πειραματιστούν με νέους συνδυασμούς γονιδίων και ολόφρεσκες ποικιλίες άγνωστες μέχρι σήμερα.

Η μαύρη τρούφα είναι σπάνια και δυσεύρετη και έρχεται στο φως με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων χοίρων. Και αυτό γιατί το ιδιαίτερο άρωμα που αναδίδει παραπέμπει στην ανδροστενόλη, μία ορμόνη που αναδίδουν τα αρσενικά ζώα την περίοδο του ζευγαρώματος, προκαλώντας έτσι τα θηλυκά να σκάψουν με ζήλο πολλά μέτρα κάτω από τη γη για να την ανακαλύψουν.


Πηγή:www.triaina.com

::food news::Το Τυροκομείο της Ίου στις τελικές υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2010

http://www.asmandamados.com/images/home2.jpg

Συμμετοχή θα έχει η χώρας μας στις τελικές υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2010, τα οποία θα απονεμηθούν στις 31 Μαΐου σε ειδική τελετή στη Μαδρίτη, ανάμεσα στις 12 τελικές υποψηφιότητες που προκρίθηκαν από 338 συμμετοχές στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας.

Πρόκειται για το τυροκομείο του Δήμου Ιητών και συγκεκριμένα για το έργο «Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας». Τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 για να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τις δραστηριότητες δημόσιων φορέων, που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Το τυροκομείο του Δήμου Ιητών κατασκευάστηκε από τις τοπικές αρχές της Ίου το 2007, προκειμένου να αναζωογονηθεί η πλούσια παράδοση τυροκομίας του νησιού και να αυξηθεί το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών του.
Το τυροκομείο, πλήρως ανταποκρινόμενο στις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, παράγει πέντε είδη τυριών και η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 55 τόνους.

agrotypos.gr

::oliveoil news::Αποτελέσματα 2ου Διαγωνισμού Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΦΡΟΥΤΩΔΟΥΣ

ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ

EL018 AEGEAN Gold ΡΑΦΤΕΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ ΛΕΣΒΟΣ

ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL025 ΟΛΒΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΧΑΗΛ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΟΙΚ. ΤΖΩΡΤΖΗ ΛΕΣΒΟΣ
  • EL006 ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΑΕ ΑΡΓΥΡΗ ΚΕΛΙΔΗ ΕΒΡΟΣ
  • EL032 LIOKARPI ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ BIO ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΟΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΑΡΓΥΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL053 ΚΡΙΤΣΑ – ΓΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ – ΓΑΙΑ ΑΕ ΛΑΣΙΘΙ
  • EL052 ΓΟΝΙΜΟΝ ΑΦΟΙ ΣΤ. ΣΚΙΑΔΑ ΟΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • EL008 Π.Γ.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • EL033 ΕΛΑΙΩΝΙΟΝ ΕΞ. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL022 ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΣΒΟΣ
  • EL005 «ΑΘΗΝΑ» – ΑΝΩ ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Δ.Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ «ΑΘΗΝΑ» ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • EL050 ΕΡΑΓΟ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» Α.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • EL007 KNOSSOS Gold ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • EL023 ΦΙΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΠΡΞΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ ΜΕΣΑΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΦΡΟΥΤΩΔΟΥΣ

ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ

EL035 ΜΑΝΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΠΛΑΟΥΕΛ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL009 ΔΩΡΙΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • EL024 «ΠΙΘΑΡΙ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΥΝ. Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • EL004 «ΑΘΗΝΑ» –ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Δ.Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ «ΑΘΗΝΑ» ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

ΑΡΓΥΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL039 ΕΛΑΙΑΣ ΕΛΑΙΟΝ ΚΙΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • EL031 LIOKARPI ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ 0.2 ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΟΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • EL036 ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΑΕ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • EL003 ΜΕΣΗ ΓΑΙΑ ΥΙΟΙ ΝΙΚ ΠΡΙΦΤΗ ΟΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΑΤΤΙΚΗ

ΧΑΛΚΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΥΣΗΣ

  • EL042 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΕΞ. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • EL016 MESSARA ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • EL019 ΠΟΠ ΠΕΖΑ BOTZAKIS S.A. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • EL048 ΛΑΤΖΙΜΑΣ – ΕΞ. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΤΖΙΜΑΣ ΑΕΒΕΤΕ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • EL012 Plora – Prince of Crete ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
basilakakis.wordpress.com

::food news::Έλληνας ζητά αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ από Τουρκικη εταιρεία γαλακτοκομικών!!!

Ένας Έλληνας, μήνυσε την "Lindahls Mejeri", μια μικρή σουηδική οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοκομικών, ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων κορωνών, επειδή η εταιρεία στη συσκευασία και στο διαφημιστικό για τουρκικό δημοσίευσε μια φωτογραφία.
Ο Έλληνας έμαθε για το διαφημιστικό από συγγενή του στη Στοκχόλμη, όπως μετέδωσε το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο.
Εν τω μεταξύ,ο διευθυντής πωλήσεων της σουηδικής εταιρίας «Lindahls Mejeri» χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό της αποζημίωσης και τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με έλληνες δικηγόρους προκειμένου να μειωθεί.
Επίσης υποστήριξε ότι η εταιρεία του έχει συμφωνία με φωτογραφικό οίκο για να χρησιμοποιεί φωτογραφίες του στα διαφημιστικά της, στη συλλογή του οποίου περιλαμβάνεται και η φωτογραφία του μηνυτή. Συμπλήρωσε ότι απορεί πώς ο μηνυτής του προχώρησε στη δίωξή της εταιρείας, επωφελούμενος από το ζήτημα της ιθαγένειάς του.


chanianikos-themis.blogspot.com


Σημείωση:

Ο Έλληνας από τούς Δελφούς, που μήνυσε την σουηδικη εταιρια γαλακτοκομικων "Lindahls Mejeri", ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων κορωνών, το εκανε επειδή η εταιρεία γιά πάνω από δέκα χρόνια έχει τήν φωτογραφία του πάνω στις συσκευασίες εκατομμυρίων γιαουρτιών πού έχει πουλήσει γιά πάνω από δέκα χρόνια καί συνεχίζει ακόμα νά πουλάει αρνούμενη να την αφαιρεσει
Η μεγάλη αυτή Σουηδικη εταιρια χρησιμοποιεί παράνομα στα Σουηδικα γιαούρτια την φωτογραφία αυτή γιατί ο Ελληνας δεν εχει δώσει ποτέ την αδεια του.
Τα γιαούρτια αυτά εχουν επιγραφή "τούρκικο¨γιαούρτι" και ο Ελληνας το θεώρησε προσβολή του να τον χαρακτηριζουν τούρκο,ακομα να χρησιμοποιούν την φωτογραφία του χωρίς τήν συνγκαταθεσή του. Η Σουηδική εταιρια ισχυρίζεται πώς τήν αγόρασε απο Ισπανική διαφημιστική εταιρία , κάτι που δέν ισχύει όμως γιατί δέν εχουν νά δίξουν κάποιο συμβόλαιο αγοράς

ΧΑΝΙΩΤΗΣ -ΣΟΥΗΔΙΑ

::food news::Τροπολογίες για τους παραγωγούς – πωλητές αγροτικών προϊόντων


Τροπολογίες, με τις οποίες προτείνει την εξαίρεση των παραγωγών - πωλητών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές από την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων β’ κατηγορίας κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από την Κυβέρνηση, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, «κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στην ανάγκη να εξαιρεθούν οι αγρότες που πωλούν προϊόντα στις λαϊκές αγορές από τις εξοντωτικές για αυτούς διατάξεις που αφορούν την επιβολή ΦΠΑ 10% στις πωλήσεις τους, καθώς και την υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων β' κατηγορίας.

Κάνουμε μία έσχατη προσπάθεια για τη διάσωση των αγροτών, καταθέτοντας δύο τροπολογίες, στις οποίες προτείνουμε την εξαίρεση από τις εν λόγω διατάξεις για τους κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές του Νομού τους, όμορων Νομών, καθώς και των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε όλους τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξ ορισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να πουλήσουν σε λαϊκές.

Στις αιτιολογικές εκθέσεις εκθέτουμε τους λόγους για τους οποίους οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι άδικες και εξοντωτικές για τους μικρούς, και συχνά εποχιακούς παραγωγούς, με μικρούς κλήρους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη λαϊκή προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους. Τόσο η επιβολή ΦΠΑ, όσο και η τήρηση βιβλίων β' κατηγορίας συνεπάγονται κατ' ουσίαν την εξαίρεσή τους από το ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ 11%, το οποίο ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το λογιστικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τα παραστατικά εξόδων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά αγροτικά έξοδα. Κατ' αρχήν, στο χωράφι απασχολούνται, κατά κύριο λόγο, μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία αντλούν από κοινό εισόδημα και για τα οποία βεβαίως δεν υπάρχουν παραστατικά αμοιβής. Επιπλέον, οι εποχικοί αγρεργάτες δεν διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Για να αιτιολογηθεί η δαπάνη θα πρέπει, είτε ο παραγωγός, είτε ο αγρεργάτης να επιβαρυνθεί με επιπλέον παρακράτηση φόρου 20%. Ακόμη, οι αγροί συχνά ενοικιάζονται χωρίς συμβόλαια, άρα και χωρίς αποδείξεις ενοικίου. Τέλος, οι δαπάνες για απόκτηση μηχανημάτων που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν συμπεριλαμβάνονται στα τρέχοντα έξοδα, ώστε η απόσβεση πάγιου κεφαλαίου δεν εμφανίζεται στα λογιστικά βιβλία.

Θέλω να επισημάνω και να τονίσω ότι οι παραγωγοί - πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές δεν ζητούν να εξαιρεθούν από το μέτρο της ταμειακής μηχανής. Αντιθέτως, επειδή το αγροτικό εισόδημα ήδη προσδιορίζεται τεκμαρτά, προτείνουν να προσδιορίζεται, μέσω των ταμειακών, ο τζίρος της δραστηριότητας στη λαϊκή αγορά και να υπολογίζεται ο φόρος που αντιστοιχεί σε αυτήν βάσει του συντελεστή κέρδους. Αυτό διασφαλίζει και την ορθή, αλλά και τη δίκαιη φορολόγησή τους.

Επαναλαμβάνω ότι η φοροδοτική ικανότητα των αγροτών μας είναι δεδομένη και περιορισμένη. Δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι φοροφυγάδες που κοστίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι άνθρωποι που κερδίζουν με δυσκολία τα προς το ζην, προσφέροντας παράλληλα στους καταναλωτές φρέσκα, φθηνά προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες και κερδοσκόπους να «φουσκώνουν» τις τιμές. Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει να φορολογήσει επιπλέον το αγροτικό εισόδημα, θα πλήξει και τους αγρότες, και τους πολίτες και το θεσμό των λαϊκών αγορών, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδότησης κυρίως χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Και βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει υπόνοιες ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι, ούτε η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, ούτε η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Είναι η ευθεία επίθεση στα χαμηλά εισοδήματα και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πολίτες θα περιορίσουν τα έξοδά τους στα απολύτως βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα».

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr