http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::f&b industry news:: 3Ε: Δεν πήρε άδεια διανομής αλκοολούχων στη Ρωσία

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/hellenic_cocacola180-01_54926_196035.jpg
Η Coca Cola δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια διανομής αλκοολούχων ποτών στη Ρωσία, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο ρωσική εφημερίδα, αναφέρει στο πρωινό της report η Eurobank Sec.

Η αίτηση για την άδεια κατατέθηκε μέσω συμφωνίας διανομής με την εταιρεία αλκοολούχων Brown-Forman.

Η Coca Cola άσκησε έφεση, σημειώνει η χρηματιστηριακή, η οποία χαρακτηρίζει «ασήμαντη» την εξέλιξη αυτή.

euro2day.gr

::olive news::Καλές προοπτικές διάθεσης των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στο Ισραήλ


Σημαντικά περιθώρια σταθεροποίησης και ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της διαθέτει η χώρα μας, αν και ήδη αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή του Ισραήλ στις επιτραπέζιες ελιές, σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

Οι επιτραπέζιες ελιές εντάσσονται ικανοποιητικά στις διατροφικές συνήθειες και τις γευστικές προτιμήσεις των Ισραηλινών καταναλωτών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου μεταποίησης ελαιολάδου-βρώσιμων ελιών, καθώς και η άνοδος της τάσης για υγιεινή διατροφή συνιστούν παράγοντες που έχουν συντελέσει στην αύξηση του επιπέδου κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών την τελευταία πενταετία.

Οι ανάγκες της κατανάλωσης δεν καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή ως εκ τούτου και η αυξητική τάση στις εισαγωγές μεταποιημένων ελιών (200570) στην αγορά του Ισραήλ.

Η Ελλάδα αποτελεί πρώτο προμηθευτή του Ισραήλ στις επιτραπέζιες ελιές κατηγ. 200570, εντούτοις διαθέτει σημαντικά περιθώρια σταθεροποίησης και ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της. Μέχρι στιγμής στην αγορά διατίθεται μικρή ποικιλία ελληνικών ελιών ως επί το πλείστον:

α)χύμα σε super-market και delicatessen, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ελιών Καλαμάτας (στη σήμανση των οποίων δεν αναφέρεται η προέλευση).

β)ελιές που τυποποιούνται από τον εισαγωγέα και φέρουν την επωνυμία του εισαγωγέα.

Ο ανταγωνισμός για τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές προέρχεται από τα ισραηλινά προϊόντα.Σημαντικός παράγοντας για την διεύρυνση της παρουσίας των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στην αγορά του Ισραήλ είναι:

  • η διάθεση τυποποιημένων προϊόντων,
  • η διαφοροποίησή τους έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων και
  • η προβολή της ελληνικότητάς τους.

Στόχος είναι η διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων ελιάς σε σχέση με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά με βάση το τρίπτυχο ελληνικότητα-υγεία-ποιότητα.

Απαιτείται επομένως:

  • Η είσοδος νέων προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως οι τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ (ιδίως οι Ελιές Καλαμών που έχουν αναγνωρισιμότητα στην αγορά), οι επιτραπέζιες ελιές υψηλών ποιοτικών και γευστικών προδιαγραφών (λχ ελιές γεμιστές με τυρί φέτα, ελιές παρασκευασμένες με αρωματικά φυτά, πάστα ελιάς κ.α.) καθώς και επιτραπέζιες ελιές βιολογικής καλλιέργειας.
  • Η διάθεση τυποποιημένων ελληνικών προϊόντων με σαφή σήμανση της ελληνικής προέλευσης.

Αναγκαίος όρος για την είσοδο ελληνικών προϊόντων ελιάς στην ισραηλινή αγορά είναι η εγκαθίδρυση μακροπρόθεσμων συνεργασιών με ισραηλινές εταιρείες εισαγωγής και διανομής τροφίμων και αλυσίδες super-market. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από:

  • Γνωριμία φορέων της ισραηλινής αγοράς ελαιολάδου και ελιών (εισαγωγείς, διανομείς, υπεύθυνοι αλυσίδων super-market, δημοσιογράφοι εμπορικών εντύπων) με τα ελληνικά προϊόντα ελιάς, μέσα από πρόσκληση σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων στην Ελλάδα.
  • Διερεύνηση δυνατοτήτων ανεύρεσης εμπορικών εταίρων μέσα από συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές.

Οι Ισραηλινοί καταναλωτές είναι δεκτικοί σε νέα προϊόντα διατροφής τα οποία συνδυάζουν ελκυστική τιμή και ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές ανταποκρίνονται πλήρως στις καταναλωτικές απαιτήσεις των Ισραηλινών, ως εκ τούτου οι Έλληνες παραγωγοί καλούνται να διερευνήσουν τις υπάρχουσες ευκαιρίες διάθεσης στην αγορά του Ισραήλ.

Εξωτερικό εμπόριο

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, οι συνολικές εξαγωγές μεταποιημένων ελιών (κωδ.200570) το 2009 ανήλθαν σε 1.700 τόνους αξίας 3,08 εκ. Δολ.ΗΠΑ παρουσιάζοντας μείωση 18% σε όγκο και 6,5% σε αξία έναντι του 2008. Κυριότερη αγορά προορισμού ήταν η αγορά των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές μεταποιημένων ελιών (200570) ανήλθαν το 2009 σε 3.236 τόνους αξίας 4,7 εκ. Δολ. ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 26,7% σε όγκο και 18,4% σε αξία έναντι του 2008.

4.414 τόνους αξίας 5,8 εκ. δολ. ΗΠΑ σημειώνοντας αύξηση 34% σε αξία έναντι του 2007.

Πίνακας 3: Εισαγωγές μεταποιημένων επιτραπέζιων ελιών στο Ισραήλ 2007-2009

Έτος

Κωδ. Ισρ. Ον.

Προϊόν

Ποσότητα (κιλά)

Αξία σε χιλιάδες δολ. ΗΠΑ

2009

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

100,800

122

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

3,136,083

4,645

ΣΥΝΟΛΟ

3.236.883

4.767

2008

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

581.680

801

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

3.832.557

5.038

ΣΥΝΟΛΟ

4.414.237

5.839

2007

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

-

138

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

2.341.100

3.719

ΣΥΝΟΛΟ

3.857

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ.

Σημαντικότερο εισαγόμενο προϊόν στην κατηγορία 200570 είναι οι παρασκευασμένες ελιές (άλλες, κωδ.20057090) οι οποίες ανήλθαν σε 3.136 τόνους αξίας 4,6 εκ. Δολ.

Πρώτος προμηθευτής της Ισραηλινής αγοράς σ'αυτή την κατηγορία είναι η Ελλάδα με αξία εισαγωγών 2,69 εκ. δολ. ΗΠΑ και όγκο εισαγωγών 1.376 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% σε όγκο και 8,4% σε αξία. Η Ελλάδα κατέχει μερίδιο αγοράς 58% επί της αξίας των συνολικών εισαγωγών.

Δεύτερος προμηθευτής σε αξία εισαγωγών είναι το Μαρόκο (647.000 δολ., 321 τόνοι), ενώ σε όγκο εισαγωγών είναι η Αίγυπτος (1.017 τόνοι αξίας 561.000 δολ.).

Πίνακας 4: Κυριότεροι προμηθευτές της Ισραηλινής αγοράς σε επιτραπέζιες ελιές (200570)

ΕΤΟΣ

Κωδικός Ισρ. Ον.

Προϊόν

Χώρα προέλευσης

Ποσότητα (κιλά)

Αξία σε χιλιάδες δολάρια

2009

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

Μαρόκο

100,800

122

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

Ελλάδα

1,376,007

2,697

Μαρόκο

321,341

647

Αίγυπτος

1,017,047

561

Γαλλία

201,997

369

Τουρκία

158,854

240

Περού

33,902

62

Ισπανία

11,067

37

Ιταλία

15,868

32

2008

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

Μαρόκο

564.480

747

Τουρκία

17.200

54

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

Ελλάδα

1.232.596

2.487

Αίγυπτος

1.468.872

737

Μαρόκο

364.877

685

Γαλλία

230.174

407

Περού

223.293

344

Τουρκία

254.497

282

Ισπανία

17.337

42

Νησιά Φερόε

20.995

30

Χιλή

19.916

24

2007

20057010

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ σε συσκευασίες χωρητικότητας 50 κιλών και πάνω

Αίγυπτος

-

118

ΗΠΑ

-

20

20057090

Ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ -Άλλες

Ελλάδα

1.035.595

1.762

Μαρόκο

402.867

706

Γαλλία

227.964

343

Τουρκία

196.204

282

Περού

124.717

209

Αίγυπτος

193.803

196

Χιλή

86.920

115

Ισπανία

52.100

83

Νησιά Φερόε

19.890

22

Ιταλία

1.040

1

Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ

Όσον αφορά τις παρασκευασμένες ελιές σε ξίδι ή οξικό οξύ (200190) δεν καταγράφονται στοιχεία εισαγωγών για το 2009. Το 2008, οι εισαγωγές των εν λόγω προϊόντων κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα: 13,3 τόνους αξίας 23 χιλιάδων δολ. ΗΠΑ με προέλευση την Τουρκία (8,9 τόνοι αξίας 14.000 δολ.) και την Ελλάδα (4,37 τόνοι αξίας 9.000 δολ.).

paseges.gr

::food industry news:: Η αισχροκέρδεια με αριθμούς . Τα Ελληνικά προϊόντα απλώς ...αδιάθετα .

Η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά απέδειξε ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από το Τελωνείο μέχρι το ράφι εκτοξεύονται σε ποσοστά σοκ από 257,50 % έως 451 %.

Μιλάμε για απίστευτα(δείτε τον πίνακα στην συνέχεια του Ρεπορτάζ) ποσοστά μικτού....... κέρδους όπως αποδεικνύεται από τον επισυναπτόμενο πίνακα.Την ώρα που τα Ελληνικά προϊόντα ψάχνουν αγοραστές και κανείς δεν δείχνει στους αγρότες τον δρόμο .

ΠΡΟΪΟΝ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

(τιμή κιλού με τις νόμιμες επιβαρύνσεις)

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

(με αναγωγή της τιμής του μισού κιλού στο ένα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΦΑΣΟΛΙΑ*

0,80 €

2,86 € (μέτρια)

257, 50 %

4,34 € (χονδρά)

442,50 %

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

1,31 €

4,84 €

269,46 %

ΦΑΚΕΣ

0,62 €

2,46 € (ψιλές)

296,80 %

2,46 € (χονδρές)

296,80 %

ΡΥΖΙ

0,715 €

3,94 € (basmatti)

451,0 %

ΡΕΒΥΘΙΑ

0,827 €

3,12 € (μη αποφλοιωμένο)

277,27 %


*Τα φασόλια εισάγονται όλα με μία τιμή. Ο διαχωρισμός σε μέτρια και χονδρά γίνεται εκ των υστέρων. Αν και εισάγονται με μία τιμή, στο ράφι η τελική τιμή κιλού είναι διαφορετική !!!

agroschannel.com

::sugar news:: Επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης από τη συμφωνία ΕΕ - Περού - Κολομβίας


Κοινοβουλευτικό έλεγχο άσκησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος στην Επιτροπή σχετικά με την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το Περού και την Κολομβία και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης.

Κατά τον κ. Παπαστάμκο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Επιτροπή θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία του τομέα ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς προβλέπει τη χορήγηση στις εν λόγω χώρες αδασμολόγητων ποσοστώσεων για την εισαγωγή ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς και ετήσια αύξηση 3% κατ' έτος επί της αρχικής ποσόστωσης. Σημειώνεται ότι το Περού αποτελεί καθαρό εισαγωγέα ζάχαρης. Προκειμένου, συνεπώς, να ανταποκριθεί στις πρόνοιες της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του τριγωνικού εμπορίου, σύμφωνα με την οποία θα εισάγει ζάχαρη από την παγκόσμια αγορά για εσωτερική κατανάλωση και θα εξάγει την εγχώρια παραγωγή αδασμολόγητα στην ΕΕ.

Συνεπώς, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητεί από την Επιτροπή να αιτιολογήσει τις παραχωρήσεις που ανέλαβε, δεδομένης της κατάστασης του τομέα της ζάχαρης στις εν λόγω χώρες και να διευκρινίσει πώς θα διασφαλισθεί η αποτροπή ανάπτυξης τριγωνικού εμπορίου.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι "έχει πλήρη επίγνωση του ευαίσθητου χαρακτήρα του τομέα της ζάχαρης στο γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της σε διεθνές επίπεδο. Αυτό αποδεκνύεται από το γεγονός ότι οι παραχωρήσεις που προσέφερε η ΕΕ τόσο στην Κολομβία, όσο και στο Περού περιορίζονται μόνον στο άνοιγμα ποσοστώσεων".

Κατά την Επιτροπή "οι παραχωρήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για την επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των μερών της διαπραγμάτευσης και θα είναι περιορισμένου χαρακτήρα όσον αφορά τον όγκο της. Η αυτόματη ετήσια αύξηση ύψους 3% υπολογίζεται με βάση τον αρχικό όγκο των ποσοστώσεων και όχι με βάση τις ποσοστώσεις που θα ανοίγονται κάθε έτος. Συνεπώς θα αυξάνεται ελάχιστα με το πέρασμα του χρόνου".

Τέλος, η Επιτροπή συμφωνεί με τον Έλληνα Eυρωβουλευτή ότι "το τριγωνικό εμπόριο ζάχαρης (swaps) μεταξύ των εισαγωγών και της εθνικής παραγωγής δεν είναι η επιθυμητή εξέλιξη". Σημειώνει σχετικά ότι "εξερεύνησε τρόπους αντιμετώπισης του εν λόγω θέματος. Στην περίπτωση της Κολομβίας και του Περού θεώρησε ότι είναι θεμιτό το αίτημά τους για βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών πρόσβασης στην αγορά ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες. Η Επιτροπή πιστεύει ότι, παράλληλα με την επιβολή αυστηρών κανόνων προέλευσης, δύναται να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός γνήσιου τομέα στις οικείες χώρες, με την εξασφάλιση, μέσω των συμφωνιών μας, ότι θα καλύπτουν με συνέπεια τις ποσοστώσεις που θα τους χορηγούμε. Συνεπώς, η Επιτροπή έχει τη βεβαιότητα ότι η μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν θα αποτελέσει κίνητρο για τριγωνικό εμπόριο".

paseges.gr

::food news:: Τέλος στην αλιεία ερυθρού τόνου στα Χανιά


ImageΛήγει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Μαΐου η αλιευτική περίοδος του ερυθρού τόνου λόγω εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας Χανίων.

Η νομαρχία πληροφορεί τους πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών με ειδική άδεια αλιείας ερυθρού τόνου η Νομαρχία Χανίων, ότι μέχρι αυτήν την ώρα θα πρέπει να έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα σχετική με την αλιεία τόνου, να έχουν εκφορτωθεί στους καθορισμένους λιμένες οι αλιευμένοι τόνοι και να έχουν επιθεωρηθεί, να έχουν θεωρηθεί στις αρμόδιες λιμενικές αρχές οι εβδομαδιαίες αναφορές, τα ημερολόγια αλιείας, οι δηλώσεις εκφόρτωσης και η πρώτη ενότητα των BCD.

Κάθε περαιτέρω διακίνηση τόνου μετά την ανωτέρω ημερομηνία, καθώς και η επικύρωση των ενοτήτων εμπορίας του BCD θα γίνεται μόνο για ποσότητες που έχουν αλιευθεί μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, τηλ.: 2821346654 begin_of_the_skype_highlighting 2821346654 end_of_the_skype_highlighting και τις κατά τόπους αρμόδιες λιμενικές αρχές.

agronews.gr

::food indystry news:: Nutriart: Διευκρινίσεις για Αλευρόμυλοι Αλλατίνη

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/nutriart200_62462_5S243N.jpg

Διευκρινίσεις για την ανάπτυξη του οικοδομικού συγκροτήματος "Αλευρόμυλοι Αλλατίνη" στη Θεσσαλονίκη διατυπώνει η διοίκηση της εταιρίας Nutriart, τονίζοντας ότι θα διερευνήσει κάθε δυνατό τρόπο για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου και τον επαναπροδιορισμό των οικονομικών δεδομένων της επένδυσης που θα επανασχεδιαστεί εκ νέου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρία θα ήθελε να ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις 669 και 670/2010 του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη του οικοδομικού συγκροτήματος "Αλευρόμυλοι Αλλατίνη" στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες ακυρώνεται η απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη χωροθέτηση του οικοδομικού συγκροτήματος και συνακόλουθα η οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί.

Διευκρινίζεται ότι το οικοδομικό αυτό συγκρότημα ανήκει κατά 50% στην "ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ", 100% θυγατρική της Nutriart ενώ κατά το υπόλοιπο 50% σε λοιπούς συνιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνεται, η εταιρεία σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και κάθε άλλης δικαστικής αρχής. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση, βασισμένη στην από 9ετίας σχετική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και την αντίστοιχη οικοδομική άδεια, αποτελούσε μία σημαντική οικονομική επένδυση για την εταιρεία, με στόχο και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

euro2day.gr

Το λάδι του νησιού στηρίζει η Νομαρχία Λέσβου.

Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας αποκλειστικής χρήσης Λεσβιακού εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου σε τέσσερα εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο της Λέσβου απένειμε η Νομαρχία του νησιού.
Η καθιέρωση της χορήγησης του ειδικού Σήματος Ποιότητας αποκλειστικής χρήσης εξαιρετικού....... παρθένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου για τα εστιατόρια, ταβέρνες κ.τ.λ. καταστήματα εστίασης του Νομού Λέσβου, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, ξεκίνησε ως ιδέα από το 2008 ύστερα από αιτήματα διαφόρων φορέων παραγωγών, καταναλωτών κ.τ.λ. για την επιβράβευση των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά Λεσβιακό εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο.
Η ανάγκη στήριξης και προώθησης της κατανάλωσης Λεσβιακού ελαιολάδου που αποτελεί βασικό μοχλό της Λεσβιακής οικονομίας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες χορηγείται το Σήμα Ποιότητας έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν Λεσβιακό εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο για τη Παρασκευή όλων των φαγητών του καταστήματος συμπεριλαμβανομένων και των τηγανητών. Το ειδικό Σήμα χορηγείται για δύο (2) έτη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου (Δ/νση Εμπορίου), ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και έλεγχο ειδικής επιτροπής.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες χορηγείται το ειδικό Σήμα Ποιότητας είναι οι εξής:
1)Εστιατόριο-Μπαρ Ξενοδοχείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ II ΑΞΤΕ, Βίγλα Μυτιλήνης.
2) Εστιατόριο Μουχτούρη Μαρίας, Μελίντας Πλωμαρίου
3) Εστιατόριο “ΑΦΡΟΔΙΤΗ” Χρυσόμαλλος Ελευθέριος, Άγιος Ισίδωρος Πλωμαρίου.
4) Οβελιστήριο Χατζηκυριάκου Πελαγίας, Πλωμάρι.
5) Καφέ-Μπαρ “ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ” Βαμβαδλιώτης Παναγιώτης, Θέρμα Κόλπου Γέρας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου εκτός από τη χορήγηση του ειδικού Σήματος στις
επιχειρήσεις προτίθεται να επιβραβεύσει αυτές στο μέλλον θεσπίζοντας και άλλα κίνητρα για την προβολή των επιχειρήσεων αυτών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Οι επαγγελματίες του Νομού (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π.) που επιθυμούν να τους χορηγηθεί το Ειδικό Σήμα Ποιότητας αποκλειστικής χρήσης Λεσβιακού Ελαιολάδου να απευθύνονται στην Δ/νση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

agroschannel.com

«Πλήγμα» στο ευρωπαϊκό σιτάρι από τις βροχοπτώσεις

Σημαντικό πλήγμα στην εφετινή παραγωγή σιταριού επέφεραν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το περασμένο δεκαήμερο.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα, συνεπάγονται πως μάλλον δεν θα υπάρχει μία καλής ποιότητας φετινή σοδειά από τις χώρες αυτές - γεγονός προφανώς θετικό για τη χώρα μας, αφού μερικά από τα κράτη αυτά, ιδίως η Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την εφετινή της σοδειά.

Την ίδια στιγμή, η Πολωνία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σταριών στην Κεντρική Ευρώπη, ήδη έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την εφετινή σοδειά σταριών, από τα 9,8 στα 9 εκατ. τόνους.

Στην Ουγγαρία πάλι οι καλλιεργητές σταριών και κριθαριού υπολογίζουν μια μείωση της τάξης του 15%, ιδίως στις νότιες και δυτικές περιοχές της χώρας.

Στη Σλοβακία το υπουργείο Γεωργίας της χώρας γνωστοποίησε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν αρκετές ζημιές, ενώ από πλευράς Τσεχίας εκτιμάται ότι επλήγησαν περί τα 100.000 στρέμματα με στάρια.Χαμηλά έχουν θέσει τον πήχη τον προσδοκιών τους και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

paseges.gr


::greek food industry news:: Στα σκαριά ενιαίο εμπορικό σήμα σε ελληνικά προϊόντα

ImageΣτη σύσταση ομάδας εργασίας «εξπρές» προχώρησε η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να έχει στα χέρια της έτοιμη πρόταση υλοποίησης ενός ενιαίου εμπορικού σήματος για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Με πρόεδρο τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Γιαννόπουλο και άλλα 13 μέλη η ομάδα καλείται μέσα στους δύο επόμενους μήνες να συντάξει «μελέτη πάνω στο θέμα της δημιουργίας σήματος ελληνικού προϊόντος, προκειμένου το σήμα αυτό να χρησιμοποιείται από παραγωγούς, παρασκευαστές, κατασκευαστές και συσκευαστές προϊόντων, με συγκεκριμένους όρους εθελοντικά», όπως περιγράφεται στην απόφαση.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ) είναι τα εξής:

1) Γιαννόπουλος Γιώργος του Νικολάου, Νομικός-Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρος.

2) Γεωργοπούλου Παναγιώτα του Δημητρίου, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

3) Βουνάτσου Αθηνά, Νομικός, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου

4) Χριστάκης Δημήτριος του Αλκιβιάδη, Προϊστάμενος της Δ/νσης Τιμών Τροφίμων-Ποτών της ΓΓΕ.

5) Ανδρεοπούλου Δήμητρα του Νικολάου, Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Τιμών Τροφίμων-Ποτών της ΓΓΕ.

6) Κακαζιάνης Μιχάλης του Γεωργίου, Προϊστάμενος της Δ/νσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων - Φαρμάκων της ΓΓΕ.

7) Βαρδακώστας Ευάγγελος του Νικολάου, υπάλληλος της Δ/νσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων - Φαρμάκων της ΓΓΕ.

8) Χατζηδάκης Κων/νος του Νικολάου, Αναπληρωτής Προϊσταμένου της Δ/νσης Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς (ΥΠ.Ε.Α) της ΓΓΕ.

9) Αργυρόπουλος Γεώργιος του Κων/νου, Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Α.) της ΓΓΕ.

10) Δημάκης Αθανάσιος του Γεωργίου, υπάλληλος της Δ/νσης Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς (ΥΠ.Ε.Α) της ΓΓΕ.

11) Κούβαρη Σταυρούλα του Μιχαήλ, Προϊσταμένη της Δ/νσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

12) Σέκκας Φίλιππος του Μηνά, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Μεταποίησης Τυποποίησης-Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13) Ράικος Αθανάσιος του Βασιλείου, υπάλληλος της Δ/νσης Αξιολόγησης και Εγκρίσεων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφιμων (ΕΦΕΤ).

14) Πιπεροπούλου Χαρίκλεια του Κων/νου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

agronews.gr

::honey news:: Οι προθεσμίες για τους μελισσοπαραγωγούς των Χανίων.

Τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των παραστατικών για τις δράσεις «Αντικατάσταση Κυψελών 2010», «Προμήθεια Φαρμάκων για την Καταπολέμηση της Βαρροϊκής Ακαρίασης 2010» και «Τεχνική Στήριξη των Μελισσοκόμων», για όσους υπέβαλαν αίτηση τον Νομέβριο του 2009, ανακοίνωσε η ...... Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων.

Οι ημερομηνίες είναι:

1) Υποβολή των τιμολογίων αγοράς των μελισσοκυψελών για την «Αντικατάσταση Κυψελών» έως 20-07-2010. Πληροφορίες για τον αριθμό των δικαιούμενων κυψελών δίνονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων(τηλ. ) και από το Μελισσοκομικό Κέντρο Ηρακλείου (τηλ. 2810 261563 begin_of_the_skype_highlighting 2810 261563 end_of_the_skype_highlighting).

2) Υποβολή των τιμολογίων και των κουπονιών αγοράς φαρμάκων έως 06-06-2010.

3) Υποβολή δελτίων αποστολής για την «Τεχνική Στήριξη των Μελισσοκόμων, Μεταφορά Μελισσοσμηνών) έως 20-06-2010.

Τα παραστατικά υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Οαση Αγυιάς. Πέρα των παραπάνω ημερομηνιών, κανένα παραστατικό δεν θα γίνεται δεκτό.

agroschannel.com

::food news:: 25% μείωση στις τιμές παραγωγού χοιρινού κρέατος σ’ ένα χρόνο


Κατά 25% μειώθηκε η τιμή που εισέπραξε ο παραγωγός χοιρινού κρέατος από τον Απρίλιο του 2009, ως τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού, του ΕΛΟΓΑΚ.

Αναλυτικά, οι τιμές έχουν ως εξής:

ΤΙΜΕΣ ΧΟΙΡΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ




ΕΤΟΣ

ΜΗΝΑΣ

Ευρώ / κιλό

2009

Απρίλιος

2

2009

Μάιος

2

2009

Ιούνιος

2

2009

Ιούλιος

2

2009

Αύγουστος

1,6

2009

Σεπτέμβριος

1,6

2009

Οκτώβριος

1,6

2009

Νοέμβριος

1,9

2009

Δεκέμβριος

1,9

2010

Ιανουάριος

1,8

2010

Φεβρουάριος

1,8

2010

Μάρτιος

1,6

2010

Απρίλιος

1,5










paseges.gr

::food industry news::Creta Farm: Διακοπή συγχώνευσης θυγατρικών

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/cretafarm001-big.jpg

Η Creta Farm ανακοινώνει ότι τα Δ.Σ. των θυγατρικών της εταιριών "ΤΕΤΟ-ΦΑΡΜΑ" και "ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" αποφάσισαν, τη διακοπή της διαδικασίας συγχωνεύσεως δι' απορροφήσεως της δεύτερης από τη πρώτη.

euro2day.gr

10ο Συμπόσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου

http://profile.ak.fbcdn.net/object2/773/123/n168406669537_6196.jpg

Tο 10ο Συμπόσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου μας, με θέμα "ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ", θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010 στο εστιατόριο "ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ", στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων.

Το κόστος συμμετοχής είναι 35 ευρώ κατ' άτομο για τα Μέλη της Λέσχης και 40 ευρώ κατ' άτομο για τους φίλους και τους προσκεκλημένους.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ πάλι ότι για την άρτια διοργάνωση του Συμποσίου μας, παρακαλούμε για την έγκυρη δήλωση συμμετοχής, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, 4 Ιουνίου. Δηλώσεις πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν θα δεχτούμε, διότι θα πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προμήθειες των πρώτων υλών, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Δηλώσεις μπορείτε να κάνετε στο τηλ. 6977447313 begin_of_the_skype_highlighting 6977447313 end_of_the_skype_highlighting, κος Αλεξίου.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr