Η πρώτη ανατροπή των δεδομένων του προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά έρχεται από το μέτωπο των εσόδων, και – συγκεκριμένα – των έμμεσεων φόρων. Υπό την πίεση των Βρυξελλών για άμεση μείωση του ελλείμματος και υπό τη σημαντική υστέρηση των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις φόρων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε την αύξηση – στο διπλάσιο – του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, και μάλιστα άμεσα, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό. Συγκεκριμένα, το 10% που προβλέπει ο προϋπολογισμός ως αύξηση του Ειδικού Φόρου, θα γίνει 20%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τελικές τιμές των καπνικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών.

Με το πακέτο των τσιγάρων να αυξάνεται πάνω από 1 ΕΥΡΩ και τις τιμές των ποτών να «τσιμπάνε» και άλλο, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να βάλει στα δημόσια ταμεία περί τα 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ... δηλαδή, τα διπλάσια από τα αρχικώς προβλεπόμενα στο φετινό προϋπολογισμό. Θα τα εισπράξει όμως;

Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς οι αυξήσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα:

Μείωση της κατανάλωσης, αύξηση του λαθρεμπορίου και τελικά μη επίτευξη του στόχου για αυτά τα έσοδα. Αν, μάλιστα, οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρίες αλκοολούχων ανεβάσουν και άλλο τις τιμές, τότε η απόφαση αυτή μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για το οικονομικό επιτελείο. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει όχι μόνο τα έσοδα του αναθεωρημένου στόχου, αλλά ούτε και αυτά του αρχικού στόχου του προϋπολογισμού, δηλαδή ούτε τα μισά!

nectarios.notis@capital.gr

capital.gr