http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news::Ευνοϊκές οι συνθήκες για την καλλιέργεια καρπουζιού


Ιδιαίτερα ευνοϊκές θεωρούνται οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες για την ομαλή καρποφορία του πρώιμου καρπουζιού. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι με «σύμμαχο» τον καιρό, χωρίς έντονες βροχοπτώσεις, παγετούς ή ακόμα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η συγκομιδή θα αρχίσει να γίνεται από το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Στα πάγια έξοδα που έχουν οι καλλιεργητές, εκτός από την αγορά του νάιλον που χρειάζεται για το σκέπασμα των φυτών, περιλαμβάνεται και το κόστος για τα εργατικά χέρια που απασχολούν, ο αριθμός των οποίων φθάνει ακόμα και τα 10 άτομα, σύμφωνα πάντα με τον αριθμό των στρεμμάτων.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου οι παραγωγοί τοποθέτησαν τα φυτά στα χωράφια τα οποία σκεπάστηκαν με νάιλον όπου και θα παραμείνουν μέχρι την τελική ωρίμασή τους. Αρκετοί ωστόσο είναι αυτοί που έχουν προμηθευτεί το ειδικό μηχάνημα φύτευσης, το οποίο παρά το υψηλό κόστος αγοράς του, που υπολογίζεται στα 10.000 ευρώ, έχει απλουστεύσει τη διαδικασία.

Eφέτος οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα στην παραγωγή καρπουζιού θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με πέρυσι όπου οι βροχοπτώσεις που διήρκεσαν ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαΐου, λειτούργησαν ανασταλτικά, καθώς δεν ευνόησαν την ομαλή καρποφορία του προϊόντος που ήδη βρισκόταν στα χωράφια.

Ο καρπός δεν κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να ωριμάσει, καθώς για να μπορέσει το καρπούζι να αναπτύξει τα επιθυμητά επίπεδα ζαχάρου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλοκαιρία που πρέπει να επικρατεί και προπαντός οι υψηλές θερμοκρασίες.

Καλύτερη η όψιμη παραγωγή

Ωστόσο καλύτερη θα είναι η κατάσταση για την όψιμη παραγωγή η συγκομιδή της οποίας θα ξεκινήσει να γίνεται από τα μέσα Ιουλίου. Το προϊόν θα ωριμάσει πλήρως, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει σημαντικά η ζέστη των τελευταίων ημερών. Η ποιότητα των καρπουζιών θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξαγωγική δράση της παραγωγής.«Παρόλο που κάθε φορά φροντίζουμε για τις καλλιέργειές μας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για τη σωστή καρποφορία του προϊόντος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά και που όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές καταστρέφουν ολόκληρη σοδειά», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Κανελλόπουλος παραγωγός από την Κορυφή. Η τιμή μάλιστα πέρυσι κυμάνθηκε στα 40 λεπτά, ιδιαίτερα χαμηλή, προκαλώντας έντονη δυσφορία από τη μεριά των παραγωγών, αφού τα έξοδα που είχαν αυξήθηκαν σημαντικά, τα έσοδα τους όμως από την παραγόμενη ποσότητα μειώθηκαν αισθητά λόγω και της πτώσης στην παραγωγή.

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr