http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::super market news:: Μετά το Πάσχα ο αυξημένος ΦΠΑ στα Σ/Μ

Με αργούς ρυθμούς περνά το οργανωμένο λιανεμπόριο τον αυξημένο ΦΠΑ στο ράφι. Σύμφωνα με πληροφόρηση την οποία είχε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες επιδιώκουν μέχρι και το Πάσχα να μην υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στις τιμές, ώστε να μην διαταραχθεί η αγορά και χαλάσει το κλίμα σε περίοδο αυξημένης κατανάλωσης.

Ειδικότερα, η Μασούτης ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι οι αυξημένες συντελεστές θα υπολογιστούν στις τιμές μετά το Πάσχα, η Σκλαβενίτης δήλωσε ότι οι μεταβολές θα ισχύσουν με αργούς ρυθμούς, στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος ανέφεραν ότι αυξήσεις περνούν στις τιμές αλλά με μεγάλη αυτοσυγκράτηση, από την Αφοί Βερόπουλοι επισημάνθηκε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ο νέος ΦΠΑ να περάσει στις τιμές όσο πιο αργά γίνεται, ενώ η Carrefour Μαρινόπουλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι κρατά σταθερές τις τιμές της τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. «Παγωμένες» παραμένουν οι τιμές και σε Aldi και Lidl. Κατά συνέπεια, οι τιμές πρόκειται να μεταβληθούν στο σύνολό τους μετά την περίοδο του Πάσχα.

Πηγή: marketingweek.gr

::στο περίπτερο:: V6 Origins... η φυσική τσίχλα!!!

Η φυσική τσίχλα!

Η V6 προσφέρει μιά νέα, φυσική γευστική εμπειριά!

Οι 2 γεύσεις της νέας V6 Origins ξεχειλίζουν από φυσικά αρώματα Μέντας και Μανταρινιού-Πορτοκαλιού αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη λεπτή, χαλαρωτική γεύση που προσφέρουν τα φυσικά εκχυλίσματα Πράσινου Τσαγιού.

Αν θέλετα μια τσίχλα που σας φέρνει πιο κοντά στη φύση και το ευ-ζην, δοκιμάστε τις πρωτότυπες γεύσεις της V6 Origins.

foxlifetv.gr

:: marketing news:: Tο τηλεοπτικό σποτ για τη νέα συσκευασία γιαουρτιών και επιδορπίων ΜΕΒΓΑΛ!!!




Η Top Mage επιμελήθηκε το τηλεοπτικό σποτ για τη νέα συσκευασία γιαουρτιών και επιδορπίων ΜΕΒΓΑΛ. Οι νέες συσκευασίες περιλαμβάνουν 2 κυπελάκια, κυκλοφορούν με έκπτωση 33% και αντικαθιστούν τις τριπλές συσκευασίες 2+1 δώρο. Το τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Στους 2 τρίτος δε χωρεί» εστιάζει στην εικόνα ενός ζευγαριού στον καναπέ του σαλονιού τους, όπου ανάμεσά τους επιλέγει να καθίσει η ενοχλητική πεθερά. Η παραγωγή έγινε από τη Lynx Productions.

Πηγή: marketingweek.gr

:: european food news:: Σπύρος Δανέλλης: Τους ευρωπαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών, ποιος θα τους κατανοήσει;

Πλήγμα θα επιφέρει η πρόσφατη Συμφωνία Μαρόκου-ΕΕ στους ευρωπαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης τονίζει στην........ ερωτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης.

"Αν και κατανοούμε τη σημασία του ρόλου της ΕΕ, ως μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής δύναμης, στην επικουρία της ανάπτυξης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών,τονίζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με αίσθηση του μέτρου, των αναλογιών και κατόπιν συνετής και σε βάθος αξιολόγησης των εκάστοτε συνθηκών και εκτίμησης των συνεπειών".

Ζητάει μάλιστα από την Επιτροπή να διευκρινίσει

1. αν και με ποια μορφή προτίθεται να χρηματοδοτήσει την επέκταση της καλλιέργειας και την αναδιάρθρωση παραγωγής των εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών προϊόντων στο Μαρόκο,

2. αν προβλέπονται ανάλογες χρηματοδοτήσεις και για άλλες τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής, και

3. αν είναι στις προθέσεις της να εξαλείψει τη μέχρι σήμερα αρχή της στήριξης και προστασίας της κοινοτικής παραγωγής οπωροκηπευτικών και τη βασική αρχή της κοινοτικής προτίμησης.

Πηγή:agroschannel.gr

::food news:: Με ΦΠΑ 10% οι πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στις λαϊκές αγορές!!!


Με συντελεστή ΦΠΑ 10% θα επιβαρυνθούν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε λαϊκές αγορές μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, εκτίμησε ότι οι πωλητές στις λαϊκές θα αναγκαστούν να απορροφήσουν την αύξηση.

Την εκτίμησή του αυτή στήριξε το γεγονός ότι, όπως είπε, οι καταναλωτές προμηθεύονται πλέον φρούτα και λαχανικά από τα σούπερ μάρκετ επειδή συλλέγουν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο.

Πηγή: paseges.gr

::food news::Eπινικελιομένα καρότα και κρεμμύδια!!!

Πραγματοποιήθηκε στις 20.3.2010 στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.), η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πράσινης Χημείας

με θέμα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΥΠΑΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ.

Η ομιλία μου βασίσθηκε στο παρακάτω κείμενο.

Eπινικελιομένα καρότα και κρεμμύδια

Του Γιάννη Ζαμπετάκη

izabet@chem.uoa.gr

www.zabetakis.net

Eπίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP, ISO), Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ασωπός και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Οινοφύτων και Θηβών είναι αποδεδειγμένα επιμολυσμένος με ανθρωπογενή βαρέα μέταλλα. Εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)], κοβάλτιο (Co), νικέλιο (Ni), βάριο (Ba) και μαγγάνιο (Mn) ανιχνεύονται στο νερό σε επίπεδα πάνω από κάθε νομικό όριο και αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορούν να επιμολύνουν τα τρόφιμα-βολβούς (καρότο, πατάτα και κρεμμύδι). Ανάλογα φαινόμενα ρυπασμένου υδροφόρου ορίζοντα και πιθανής επιμόλυνσης της εκεί αγροτικής παραγωγής παρατηρούμε εδώ και 12 μήνες στη Μεσσαπία στην Εύβοια.

Οι μετρήσεις το επιβεβαιώνουν δραματικά, π.χ. το Ni είναι 1600 μg/kg (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 17.5.2009) με ανώτατη αναφερόμενη τιμή στην βιβλιογραφία τα 160 μg/kg. Με άλλα λόγια τα καρότα Θηβών έχουν νικέλιο 1000% πάνω από τα καρότα με τα μέγιστα επίπεδα νικελίου σε όλη την υφήλιο.

Στα εργαστήρια Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια ερευνητικό πρόγραμμα για την πλήρη ανάλυση των πιο σημαντικών βαρέων μετάλλων σε όλα τα τρόφιμα-βολβούς που προέρχονται από την Θήβα και την Μεσσαπία. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις (καρότα με συγκέντρωση Ni 595 μg/kg και κρεμμύδια με συγκέντρωση Ni 550 μg/kg, Athens News, 20.3.2009) δείχνουν ένα μεγάλο διατροφικό πρόβλημα. Για το νικέλιο η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 200 μg για παιδιά μέχρι 3 ετών, 300μg για παιδιά 4-8 ετών, 600μg για παιδιά 9-13 ετών και 1000μg για άτομα μεγαλύτερα των 13 ετών. Με δεδομένη την πρόσληψη νικελίου μέσω της συνολικής διατροφής (και όχι μόνο μέσα από τα τρόφιμα-βολβούς), τα τρόφιμα-βολβοί από την Θήβα είναι μια «πλούσια» πηγή νικελίου, ίσως πέρα του δέοντος! Πρέπει να σημειώσουμε ότι υψηλά επίπεδα νικελίου προκαλούν αλλεργίες και δερματίτιδες και τέτοια περιστατικά παρατηρούνται ήδη στην Μεσσαπία!

Δεν είναι πλέον υπερβολή να μιλάμε για επινικελιομένα καρότα! Είναι πλέον φανερό ότι τα βαρέα μέταλλα περνούν από το νερό στα τρόφιμα! Αν και η μέχρι σήμερα νομοθεσία δεν θεσπίζει ανώτατα όρια για το Cr και το Ni στα τρόφιμα, πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα της περιοχής με τόσο αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων; Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα επιστημονικών δεδομένων και υπεύθυνης πληροφόρησης των αγροτών και των καταναλωτών. Μόνο αν αναλύσουμε και συσχετίσουμε τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στο νερό των γεωτρήσεων, στο έδαφος των χωραφιών όπου παράγονται τα τρόφιμα-βολβοί καθώς και στα τελικά τρόφιμα μπορούμε να πληροφορήσουμε αξιόπιστα και υπεύθυνα τους αγρότες και τους τελικούς καταναλωτές. Κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει η συντεταγμένη πολιτεία εδώ και τρία χρόνια που γνωρίζει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Είναι άμεση ανάγκη να συνεργαστούμε οι επιστήμονες και οι αγρότες ώστε να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Εδώ, διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία και το μέλλον των παιδιών μας.

Πηγή:environmentfood.blogspot.com

::food news:: Κατασχέθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση βερίκοκα και φιστίκια!!!

http://www.trikalinos.gr/trikalinos/common/imgs/syntages_fotos/01_canape.jpg

Φορτία με αποξηραμένα βερίκοκα και φιστίκια, ακατάλληλα για κατανάλωση, κατασχέθηκαν από τα αρμόδια συνεργεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, τα αποξηραμένα βερίκοκα, προέλευσης Τουρκίας και βάρους 1.050 κιλών, περιείχαν υψηλά θειώδη. Επίσης, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες στα φιστίκια αραχίδες, βάρους 18 τόνων, ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Τα προϊόντα κρίθηκαν ακατάλληλα και δεν επετράπη η εισαγωγή και η διάθεση τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: www.protothema.gr

::food news:: Οι πρωταθλητές της φασολάδας!!!

Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού, πλαστικός χειρουργός, αποκαλύπτει τα μυστικά της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr

▅Ούτε μία ούτε δύο. Τριάντα τρεις κουταλιές από 12 διαφορετικές  κατσαρόλες με ισάριθμες φασολάδες δοκίμασαν χθες ο  Ηλίας Μαμαλάκης και  οι άλλοι δύο κριτές, Ν. Καραγεωργίου  και Γ. Ρουσάκης, ώστε να  αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές του διαγωνισμού
«Δεν έκανα... λίφτινγκ στη φασολάδα για να κερδίσω στον διαγωνισμό για το καλύτερο πιάτο! Απλώς και το μαγείρεμα χρειάζεται την ίδια ή και μεγαλύτερη φαντασία, δεξιοτεχνία και καλό χέρι, όπως στη δουλειά που κάνω ως πλαστικός χειρουργός. Από ΄κει και πέρα, το μυστικό της θεωρώ πως έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο παρασκευής της και λιγότερο με τα συνήθως ίδια υλικά της...».

Έβαλαν τα δυνατά τους και βάλθηκαν να συναγωνιστούν τους κορυφαίους σεφ. Επίδοξοι «Μαμαλάκηδες» χθες το μεσημέρι, στο Μουσείο Νάσιουτζικ στα Σπάτα, προσπάθησαν να πείσουν τον γνωστό μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη για τις ικανότητές τους να φτιάχνουν γευστική, πετυχημένη στα συστατικά και στο βράσιμο πατροπαράδοτη φασολάδα, το εθνικό μας φαγητό. Σε ρόλο αρχικριτή, τον... υποχρέωσαν να δοκιμάσει τριάντα τρεις κουταλιές, τρεις από κάθε κατσαρόλα, οι οποίες στήθηκαν και φέτος στο πλαίσιο του «17ου Διαγωνισμού Φασολάδας», με διοργανώτρια την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που αποτελεί πια θεσμό.

Πρωτοεμφανιζόμενος στη γαστρονομική αυτή πρόκληση, ο γνωστός γιατρός κ. Θόδωρος Βουκίδης έκανε τα φασόλια του να... εξαφανιστούν λόγω νοστιμιάς. Κατέκτησε επάξια- σύμφωνα με τους τρεις κριτές- το «Μέγα Κύπελλον», το έπαθλο του πρώτου νικητή. «Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μαγειρική, γιατί μου αρέσει! Πάντοτε, όποτε έχουμε τραπέζι στο σπίτι μας, οπωσδήποτε ένα από τα πιάτα το φτιάχνω μόνος μου. Μπορώ να πω ότι η κουζίνα με ξεκουράζει στο μέγιστο, ακόμα και έπειτα από μια κοπιαστική ημέρα...», λέει στα «ΝΕΑ». Στην περίπτωση, ωστόσο, του χθεσινού διαγωνισμού χρειάστηκε να αντιστραφούν οι οικογενειακοί κανόνες. «Όταν περιλαμβάνεται στο μενού μας, συνήθως την ετοιμάζει η σύζυγός μου. Αλλά τώρα, με την ευκαιρία του διαγωνισμού, εγώ και μόνον εγώ είχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο άκουσμα, μάλιστα, των συμβουλών που επιχείρησε να μου δώσει, της ξεκαθάρισα πως εγώ διαγωνίζομαι και άρα θα τη φτιάξω μόνος μου, όπως και έγινε! Η πρωτιά, λοιπόν, είναι 100% δική μου... Τίμια πράγματα!» λέει, χωρίς να διστάσει μάλιστα να αποκαλύψει τη συνταγή του.

«Ανέκαθεν τα φασόλια ήταν το κρέας των Ελλήνων. Όταν, λοιπόν, θες να φτιάξεις μια καλή φασολάδα θα πρέπει να την ετοιμάσεις όπως μια κρεατόσουπα: στην αρχή θα βράσεις όλα τα λαχανικά μαζί- σέλινο, καρότο και κρεμμυδάκι. Θα τα κάνεις, δηλαδή, ζωμό. Μπορείς να βάλεις και λίγα στο μπλέντερ για πολτό. Στη συνέχεια, μέσα σε αυτό το ζουμί θα βράσεις και τα φασόλια- πολλοί βράζουν εξ αρχής όλα τα υλικά μαζί. Εξαρτάται βεβαίως και από τα ίδια τα φασόλια, από το πόσο εύκολα βράζουν. Το καλύτερο είναι να τα έχεις στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αυτό έκανα τώρα και εγώ: είχα έτοιμο από το Σάββατο τον ζωμό και βρεγμένα τα φασόλια και απλώς χθες το πρωί τα έβρασα για σαράντα πέντε λεπτά της ώρας...», λέει.

Φοβούνται το αλάτι
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι κριτές του διαγωνισμού διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους δώδεκα συμμετέχοντες- άνδρες, γυναίκες και ένα ανδρόγυνο- πάτησαν... φρένο στο αλάτι και έκαναν ανάλατη τη φασολάδα τους, σύμφωνα με τον Ηλία Μαμαλάκη. «Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος φοβάται πλέον να το χρησιμοποιήσει, καθώς είναι γνωστό ότι κατηγορείται για εμφάνιση υπέρτασης. Υπάρχει και η άποψη - όχι σωστή πάντως- ότι όποιος θέλει το προσθέτει στο τέλος στο πιάτο του. Εμείς δοκιμάσαμε μέχρι και λευκή, χωρίς ντομάτα, φασολάδα διαίτης, μόνο με λεμόνι και ρίγανη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα στη γεύση της. Κριτήριό μας, ωστόσο, ήταν ο παραδοσιακός χαρακτήρας της συνταγής και όχι οι νέες μορφές της με κάρι ή άλλα πρόσθετα ξένα υλικά. Εννοείται πως μέτρησαν και η νοστιμιά της και το χρώμα της. Πράγματι, αυτή που ξεχώρισε τελικά ήταν η πιο ισορροπημένη, είχε στις σωστές δόσεις τα συστατικά της, ήταν και ωραία χυλωμένη- λιγάκι πηχτή και καλοψημένη. Οι άλλες δύο, που επίσης βραβεύτηκαν, έχασαν στα σημεία την πρωτιά: η μία είχε ελάχιστο σέλινο, η άλλη πολλή ντομάτα...», λέει ο ίδιος.

Η καλύτερη στον Στρατό!
Όσο για την πλέον ιδανική φασολάδα, αυτή - όπως λέει- τη γεύονται οι... φαντάροι! «Η πιο νόστιμη είναι αυτή που φτιάχνεται στα στρατιωτικά μαγειρεία, γιατί το ΄΄κλειδί΄΄ είναι η ποσότητα: όσο μεγαλύτερο είναι το καζάνι τόσο καλύτερη βγαίνει. Θα χρειαστούν, βεβαίως, κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, καλά- που να βράζουν εύκολα- φασόλια και καλό ελαιόλαδο. Οι υπερβολές, αντιθέτως, στη δοσολογία είναι το συνηθισμένο λάθος των νοικοκυρών. Αυτές χαλάνε την ισορροπία του φαγητού...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΜΑΛΑΚΗ
«Η πιο νόστιμη είναι αυτή που φτιάχνεται στον Στρατό, γιατί το ΄΄κλειδί΄΄ είναι η ποσότητα: όσο μεγαλύτερο το καζάνι τόσο καλύτερη»
Τα... «φασουλοΌσκαρ»

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ «φασουλοδιαγωνιζόμενοι» έπρεπε να φέρουν έτοιμη τη φασολάδα τους, χθες το μεσημέρι, στο Μουσείο Νάσιουτζικ, στα Σπάτα. Ήταν υποχρεωμένοι να την παρασκευάσουν στο σπίτι τους, αποκλειστικά με ελληνικά υλικά. Από τις παραμονές του διαγωνισμού, μάλιστα, είχαν λάβει από τους διοργανωτές, τόσο τα φασόλια όσο και την κατσαρόλα, ώστε να διαγωνιστούν όλοι επί ίσοις όροις. Στο φινάλε, ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτεροι:

τον πρώτο νικητή Θ. Βουκίδη ακολούθησαν κατά σειρά οι κυρίες Πάκι Χλωρογιάννη και Χέλμα Αμούργη...
Πηγή: tanea.gr

::food news:: Κρανιά, μανιτάρι: Δύο νέες αποδοτικές καλλιέργειες

ImageHμερίδα με θέμα Κρανιά – Μανιτάρι: Δύο νέες αποδοτικές καλλιέργειες διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ», η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ένωση Νέων Αγροτών του Νομού Σερρών και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και θα πραγματοποιηθεί στις 10.00π.μ., στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου «Δήμητρα» Σερρών (πρώην ΚΕΓΕ).

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τα εξής:

10.00-10.15 Έναρξη – Χαιρετισμοί

10.15-12.15 1. Καλλιέργεια της κρανιάς σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

2. Καλλιέργεια μανιταριών σαν κύρια ή σαν συμπληρωματική αγροτική δραστηριότητα.

Εισηγητής: Διαμαντής Στέφανος, δασολόγος, τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ

12.15-13.00 Τοποθετήσεις συνέδρων – Συζήτηση

Να σημειωθεί, τέλος, ότι θα απαντηθούν και ερωτήματα σχετικά με την καλλιέργεια της κρανιάς και του μανιταριού και τις προοπτικές του. Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλ. και fax: 2321059913.

agronews.gr

::food news:: Έλεγχος των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

http://www.etwinning.gr/projects/elia/images/melomakingr.gif

Με απόφαση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση, ζητείται η επιστροφή συνολικού ποσού 346 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια του τομέα της γεωργίας, ως αδικαιολογήτως καταβληθέντα στα κράτη μέλη. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την ορθή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Dacian Ciolo, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Η διαδικασία ανάκτησης εξακολουθεί να αποτελεί πολύ σημαντικό τρόπο διασφάλισης του ότι τα κράτη μέλη θα πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους με στόχο τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων.»

Οι κυριότερες δημοσιονομικές διορθώσεις

Με βάση την τελευταία αυτή απόφαση, θα ανακτηθούν χρήματα από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

- 105,5 εκατ. ευρώ θα ανακτηθούν από την Ελλάδα επειδή διαπιστώθηκαν αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου όσον αφορά το βαμβάκι και 18.5 εκατ. ευρώ για μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης, για πολλές και μόνιμες αδυναμίες του συστήματος ΟΣΔΕ•

Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εκκαθάρισης των ετήσιων λογαριασμών, βλ. MEMO/06/178 και το ενημερωτικό φυλλάδιο «Managing the agriculture budget wisely» (Συνετή διαχείριση του γεωργικού προϋπολογισμού), το οποίο υπάρχει στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/agriculture/fin/clearance/factsheet_en.pdf

Αναλυτικά στοιχεία των επιμέρους διορθώσεων, ανά κράτος μέλος και ανά τομέα, περιλαμβάνονται στους συνημμένους πίνακες (παραρτήματα I και II).

Παράρτημα I

Εκκαθάριση των λογαριασμών του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ

Απόφαση 32: Διορθώσεις ανά κράτος μέλος

Τομέας και λόγος της διόρθωσης

Ποσό σε εκατ. ευρώ

Ελλάδα


Επισιτιστική βοήθεια εντός της Κοινότητας – μη επιλέξιμες δαπάνες λόγω καθυστερημένων αποσύρσεων και καθυστερημένης διανομής

8.331

Οπωροκηπευτικά – επιχειρησιακά προγράμματα– λανθασμένος προσδιορισμός της αξίας της παραγωγής, που διετέθη στο εμπόριο

0.315

Βαμβάκι – αδύναμο σύστημα ελέγχου, ελλείψεις στον έλεγχο της έκτασης και των περιβαλλοντικών μέτρων, υπέρβαση των παραγόμενων ποσοτήτων που επιτρέπονται από τον κανονισμό.

105.453

Αγροτική Ανάπτυξη – Μόνιμες αδυναμίες του συστήματος ΟΣΔΕ, ελλείψεις στις εκθέσεις ελέγχου, καθυστερημένη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων.

18.524

Ελαιόλαδο – ενίσχυση στην κατανάλωση – επιστροφή βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση T-243/05.

- 0.200


::green business news: Δέκα ευρωπαϊκές εταιρίες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο υποψηφιοτήτων για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον.

http://www.greenweek2010.eu/sites/all/themes/green_week/images/green_week_2010_logo.png

Οι τελικοί υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν εταιρίες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βραβεία, που απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε δύο χρόνια, βραβεύουν Ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν κάνει εξαιρετική συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε τέσσερις κατηγορίες - διαχείρισης, προϊόντων, διαδικασιών, και η διεθνής συνεργασία.

Οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στις 2 Ιουνίου 2010 κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας, το μεγάλο ετήσιο περιβαλλοντικό συνέδριο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Τα βραβεία πηγαίνουν σε εταιρείες που δίνουν το έναυσμα για οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και στην ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

"Η διατήρηση του περιβάλλοντος έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρησιακό νόημα," είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potočnik. "Αυτά τα βραβεία αναγνωρίζουν τις πιο διορατικές, υπεύθυνες και οικολογικά καινοτόμες εταιρίες στην Ευρώπη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό και την προώθηση καλύτερων πρακτικών. Οι νικητές των ΕΒΕΠ είναι οι καλύτεροι των καλύτερων".

Οι 10 φιναλίστ έχουν επιλεγεί από 141 συμμετοχές από 24 χώρες της ΕΕ και υποψήφιων χωρών. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών που έχει καταγραφεί από τότε που τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για το Περιβάλλον ξεκίνησαν το 1987. Η εγγραφή αυτή αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στην βιωσιμότητα και την κατανόησή τους για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του σήμερα.

Ανάμεσα στους τελικούς υποψήφιους βρίσκεται και η Ελληνική εταιρία Frigoglass Saic, για ένα νέο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ψύξης, στην κατηγορία Προϊόν για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (EBΕΠ) το 1987, για να αναγνωρίσει, να ανταμείψει και να προωθήσει τα επιτεύγματα των εταιριών που καινοτομούν σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και προϊόντα.

Τα EBΕΠ καλύπτουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: πρακτικές διαχείρισης, προϊόντα, διαδικασίες και διεθνής δραστηριότητες συνεργασίας που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Παρά το σημερινό οικονομικό κλίμα, υποβλήθηκε εξαιρετικά υψηλός αριθμός συμμετοχών για τα βραβεία του 2010, με 141 συμμετοχές από εξέχουσες εταιρίες σε όλη την Ευρώπη – αύξηση από τις 125 του 2008. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, από κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες. Όλες οι συμμετοχές είναι φιναλίστ εθνικών διαγωνισμών τους - μια ουσιαστική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε επίπεδο ΕΕ, καθώς μόνο οι καλύτερες εταιρείες από την ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες στις οποίες απονέμεται το Ευρωπαϊκό Βραβείο είναι "οι καλύτερες των καλυτέρων": οι πιο διορατικές, υπεύθυνες και καινοτόμες σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: www.ebae.eu

Πληροφορίες σχετικά με την Πράσινη Εβδομάδα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.greenweek2010.eu

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr