http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::COMPASS EXPO news::3η ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2010, Έκθεση ελιάς και ελαιολάδου!!!




Η διοργανώτρια εταιρεία COMPASS EXPO και οι εκθέτες, σας προσκαλούν στην έκθεση 3η ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2010, Έκθεση ελιάς και ελαιολάδου.
Η Ελαιοτεχνία διοργανώνεται υπό την αιγίδα φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, με τη συνεργασία Διεθνών Οργανισμών, τη συμμετοχή ξένων οργανώσεων και με χορηγούς επικοινωνίας σημαντικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Την έκθεση αναμένεται να επισκεφτούν ενδιαφερόμενοι, επιχειρηματίες, αγοραστές από όλη την χώρα και από το εξωτερικό.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 16/4/2010 10:00-20:00
Σάββατο17/4/2010 10:00-20:00
Κυριακή 18/4/2010 10:00-20:00

έκθεση θα διοργανωθεί στο Expo Athens Aνθούσα, Αθήνα Στην έξοδο 14 της Αττικής Οδού

Διαγωνισμοί - Πολυθεματικές εκδηλώσεις

Η Ελαιοτεχνία 2010 διοργανώνεται υπό την αιγίδα φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, με τη συνεργασία Διεθνών Οργανισμών, τη συμμετοχή ξένων οργανώσεων και με χορηγούς επικοινωνίας σημαντικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφτούν ενδιαφερόμενοι, επιχειρηματίες, αγοραστές από όλη την χώρα και από το εξωτερικό.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις (Συνέδρια, Ημερίδες, Εταιρικές παρουσιάσεις κλπ). Ιδιαίτερες και εξειδικευμένες υπηρεσίες υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης έχουν προγραμματισθεί για τους υπεύθυνους όλων των σημαντικών επιχειρήσεων, αλυσίδων σούπερ μάρκετ κλπ

Τα πάντα για το ελαιόλαδο την επιτραπέζια ελιά
και το ελαιόδενδρο

3ος Διαγωνισμός ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ

που χωρίζεται σε δύο σκέλη, το πρώτο σκέλος αφορά τον Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, ενώ το δεύτερο αφορά τον Διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου με έγκριτους και πιστοποιημένους κριτές.

Όλες οι πληροφορίες στο http://www.eleotexnia.gr


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε :
Φιλολάου 234 11631, Αθήνα
Τηλ.: 210 7568888 (8 γραμμές)
Fax: 210 7568889 & 210 7568890
info@eleotexnia.gr
www.eleotexnia.gr

::coffee news:: Printing coffee art!!!

::food news:: Bremer Kaffee...στο ράφι των Lidl!!!

http://picnica.ciao.com/de/202644.jpg

Bremer Kaffee... καφές φίλτρου εκλεκτής ποιότητας με πλούσια γεύση σε αεροστεγή συσκευασία των 500 γρ. Θα τον βρείτε στα ράφια των σουπερ μαρκετ Lidl!!!

Ενδεικτική τιμή: 1,49 €

::wine news:: WINE OF THE MONTH WHITE/RED!!!


Bründlmayer Riesling Steinmassel 2006

Περιοχή:Langenlois, Kamptal/ Αυστρία
Ποικιλία:Riesling 100%

Στη κορυφή της premier league των Αυστριακών οινοπαραγωγών, φιγουράρει ένας παραγωγός που το όνομά του είναι συνώνυμο με τα κορυφαία ξηρά Riesling παγκοσμίως. Οι αμπελώνες της οικογένειας Bründlmayer, εκτείνονται γύρω από το Langenlois, στην περιοχή Kamptal στη κάτω Αυστρία, σε απόκρημνες πλαγιές όπου μεγιστοποιείται η έκθεσή τους στον ήλιο και ωριμάζουν ιδανικά συγκεντρώνοντας μοναδικές αρωματικές ουσίες στους φλοιούς τους.
Ο Willi Bründlmayer,

δίνει μεγάλη σημασία στην οικολογική ισορροπία των αμπελώνων του οι οποίοι είναι μοναδικοί λόγω της ποικιλομορφίας τους. Στις οινοποιήσεις του χρησιμοποιεί συχνά βαρέλι ακακίας όπου ανάλογα με την ποικιλία τα κρασιά περνούν από 3 έως 18 μήνες στο βαρέλι.
Το Bründlmayer Riesling Steinmassel 2006 έχει χρώμα μέτριο λεμονοπράσινο και απίθανα πολύπλοκα αρώματα κίτρου, λευκόσαρκου ροδάκινου, λευκών λουλουδιών και τσακμακόπετρας. Μοναδική έκφραση του υπεδάφους που αποτελείται από μίκα και σχιστόλιθο. Σύνθετη παλέτα, ξηρό με τραγανή ψηλή οξύτητα που προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας, γεμάτο σώμα, όπου στα αρώματα προστίθενται νότες αποξηραμένων φρούτων, μανταρινιού, grapefruit και μελιού που οδηγούν σε μακριά φινετσάτη κιτρώδη επίγευση.Αλκοόλ 13%.
Τιμή:28€
Βαθμολογία:18+


Bründlmayer Riesling Steinmassel 2006

Περιοχή:Langenlois, Kamptal/ Αυστρία
Ποικιλία:Riesling 100%

Στη κορυφή της premier league των Αυστριακών οινοπαραγωγών, φιγουράρει ένας παραγωγός που το όνομά του είναι συνώνυμο με τα κορυφαία ξηρά Riesling παγκοσμίως. Οι αμπελώνες της οικογένειας Bründlmayer, εκτείνονται γύρω από το Langenlois, στην περιοχή Kamptal στη κάτω Αυστρία, σε απόκρημνες πλαγιές όπου μεγιστοποιείται η έκθεσή τους στον ήλιο και ωριμάζουν ιδανικά συγκεντρώνοντας μοναδικές αρωματικές ουσίες στους φλοιούς τους.
Ο Willi Bründlmayer,

δίνει μεγάλη σημασία στην οικολογική ισορροπία των αμπελώνων του οι οποίοι είναι μοναδικοί λόγω της ποικιλομορφίας τους. Στις οινοποιήσεις του χρησιμοποιεί συχνά βαρέλι ακακίας όπου ανάλογα με την ποικιλία τα κρασιά περνούν από 3 έως 18 μήνες στο βαρέλι.
Το Bründlmayer Riesling Steinmassel 2006 έχει χρώμα μέτριο λεμονοπράσινο και απίθανα πολύπλοκα αρώματα κίτρου, λευκόσαρκου ροδάκινου, λευκών λουλουδιών και τσακμακόπετρας. Μοναδική έκφραση του υπεδάφους που αποτελείται από μίκα και σχιστόλιθο. Σύνθετη παλέτα, ξηρό με τραγανή ψηλή οξύτητα που προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας, γεμάτο σώμα, όπου στα αρώματα προστίθενται νότες αποξηραμένων φρούτων, μανταρινιού, grapefruit και μελιού που οδηγούν σε μακριά φινετσάτη κιτρώδη επίγευση.Αλκοόλ 13%.
Τιμή:28€
Βαθμολογία:18+


krasiagr.blogspot.com

::food news:: Οι διοξίνες μας απειλούν...

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

http://blog.gaiam.com/wp-content/uploads/2009/07/healthy-campfire-food-photo.jpg

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008 βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξινών. «Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σει ρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», αναφέρει η EFSA. «Η επιμονή τους και το γεγονός ότι αυτές συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια», προσθέτει η αναφορά. Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την «επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης», ανέφερε ακόμη η ευρωπαϊκή αρχή. Σύμφωνα με την EFSA, οι συνεχείς τυχαίες δοκιμές σε έναν επαρκή αριθμό δειγμάτων» είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση των επιπέδων των διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

eleftheria.gr

::wine news::«Εισβολή» της ΕΑΣ Αμυνταίου στην αχανή αγορά της Κίνας


Πολύπλευρο "άνοιγμα" στην αχανή και πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας, με εξαγωγές, δυναμική παρουσία σε εκθέσεις και προβολή ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση της μακρινής αυτής χώρας, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η ΕΑΣ Αμυνταίου, φιλοδοξώντας, με "εργαλείο" το δικής της παραγωγής κόκκινο κρασί, να μυήσει τους Κινέζους στις ελληνικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα.

Ήδη, η ΕΑΣ Αμυνταίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύναψης συμφωνίας με εισαγωγέα του Χόνγκ Κονγκ, που συνεργάζεται, μάλιστα, με την πολυεθνική ναυτιλιακή και μεταφορική εταιρία Cosco, για την εξαγωγή τουλάχιστον 20.000 φιαλών κόκκινου κρασιού στην περιοχή Χουάν Ζού, κοντά στη Σαγκάη, σύμφωνα με το διευθυντή του οινοποιείου, Γιώργο Βεράνη.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως, αφού γίνει γνωστό το ελληνικό κρασί της ΕΑΣ Αμυνταίου σε περιοχές της Κίνας και "κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών της, τότε θα 'ρίξουμε' στην αγορά τη σαμπάνια -ροζέ αφρώδες- που είναι και η σπεσιαλιτέ μας".

Εξάλλου, η ΕΑΣ Αμυνταίου, στις 20 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην έκθεση "Food & Spirit", στη Σαγκάη, γεγονός που σηματοδότησε μια σειρά από δυναμικές παρουσίες του οινοποιείου σε σχετικές διοργανώσεις σε όλη τη χώρα, με στόχο, τα ελληνικά κρασιά να ενταχθούν στο καθημερινό "τραπέζι" των Κινέζων.

Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου στην κινεζική κρατική τηλεόραση
Στην κρατική τηλεόραση της Κίνας προβάλλεται, σε όλη τη διάρκεια του 2010, 20λεπτο ντοκιμαντέρ σχετικά με το ελληνικό κρασί. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, ο "κολοσσός" των κινεζικών ΜΜΕ (λόγω της μεγάλης της εμβέλειας), η κρατική τηλεόραση, επέλεξε το οινοποιείο της Ένωσης ως ένα από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα ελληνικά οινοποιεία, για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ελληνικό κρασί.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το παρακολουθούν περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές.

Στο ντοκιμαντέρ, η οινολόγος του οινοποιείου, Άρτεμις Τουλάκη-Ρούφα, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οινοποιούνται τα κρασιά του Αμυνταίου, την έμφαση που δίνεται στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων και τις ιδιαιτερότητές της ποικιλίας ξινόμαυρου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην κινεζική ομάδα ο τρόπος παραγωγής των αφρωδών οίνων (σαμπάνια), τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και το γεγονός ότι, το Αμύνταιο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία της Ελλάδας, όπου παράγονται αφρώδη κρασιά.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται, επίσης, ο γεωπόνος του οινοποιείου Γιώργος Κώτσιου, ο οποίος έκανε μια περιήγηση στους αμπελώνες του Αμυνταίου στο κινεζικό τηλεοπτικό συνεργείο και εξήγησε τις καλλιεργητικές τεχνικές και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που εφαρμόζει το οινοποιείο, ενώ ο Γιώργος Βεράνης μιλά για τις διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις του οινοποιείου και το ενδιαφέρον από πολλές χώρες του εξωτερικού για το κρασί της ΕΑΣ Αμυνταίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βεράνη, η Ένωση εξάγει το 15% της ετήσιας παραγωγής της στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται, σήμερα, σε 700.000 φιάλες, με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής έως και το 1 εκατ. φιάλες, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΣ Αμυνταίου πέτυχε την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου της. Συνολικά, λαμβάνει 1,936 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 45%, δάνειο 30% και ιδία συμμετοχή 25% και το ποσό θα διατεθεί αποκλειστικά για μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ροζέ σαμπάνιας, που έχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Η ιστορία του παλαιότερου οινοποιείου της Βόρειας Ελλάδας
Το 1945, ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (EΑΣ) Αμυνταίου, αποτελούμενη από 27 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, δηλαδή 2.250 φυσικά μέλη.

Το 1959, ιδρύθηκε το Οινοποιείο της ΕΑΣ, ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ένωσης και τον επόμενο χρόνο (1960) βγήκε το πρώτο κόκκινο κρασί, που, ύστερα από πετυχημένες δοκιμασίες και πειράματα, διατέθηκε στην τοπική αγορά και ... πέρασε στην ιστορία. Την επόμενη κιόλας χρονιά (1961), διευρύνθηκε η αγορά έξω από το Αμύνταιο.

Από το 1965, που ήταν δημοφιλής η ρετσίνα στη χώρα μας, η ΕΑΣ αποφάσισε να μπει στην παραγωγική διαδικασία, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1971, μια καινούρια ιδέα "γεννήθηκε" στους χώρους του οινοποιείου: το μέλλον είναι η σαμπάνια, που με τον καιρό "κερδίζει έδαφος". Το φθινόπωρο του 1990, το πρώτο λευκό κρασί στην Ελλάδα, από την ποικιλία ξινόμαυρου, εμφιαλώθηκε και κυκλοφόρησε, ενώ το 1996 ένα προϊόν μοναδικής ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσης γεννήθηκε: «οι επιλεγμένοι αμπελώνες».

Το οινοποιείο της ΕΑΣ είναι επισκέψιμο. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης μπορεί να δεί τους χώρους οινοποίησης και τους χώρους εμφιάλωσης. Στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει ο χώρος παλαίωσης, όπου οδηγούνται οι καλύτερες σοδειές. Υπάρχει, επίσης, ένας χώρος γευστικών δοκιμών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλα τα κρασιά του οινοποιείου, αλλά και να παρακολουθήσει τις διαδικασίες οινοποίησης σε DVD, ενώ στο πωλητήριο του οινοποιείου διατίθενται φιάλες με κρασί από τις σπανιότερες σοδειές.

paseges.gr

::food industry news::NUTRIART: Περιορίστηκαν οι ζημιές το 2009

http://www.katselis.gr/_gfx/nutriart.gif
Σε 8,5 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους της Nutriart για το 2009, από 10,3 εκατ. ευρώ το 2008.

Όπως επισημαίνει στη σχετική της ανακοίνωση η Νutriart, μέσα στο γενικότερο περιβάλλον ύφεσης του κλάδου, αύξησε το περιθώριο κέρδους της κατά 6,2%, ενώ αύξηση 2,9 εκατομμυρίων παρουσίασε και το EBITDA έναντι του 2008. Μείωση ζημιών από 10,3 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

Αύξηση κατά 6,2 μονάδες έναντι του 2008 κατέγραψε η Nutriart στο περιθώριο μικτού κέρδους για το 2009, ενώ το EBITDA από 219 χιλιάδες ευρώ το 2008 αυξήθηκε σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ το 2009, παρά την μείωση του κύκλου εργασιών, ακολουθώντας μία σταθερή ανοδική τάση που ξεκίνησε το β' τρίμηνο της χρονιάς και συνεχίστηκε μέχρι το κλείσιμο του έτους.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών ανάπτυξης της εταιρείας, 15 μήνες περίπου μετά την ολοκλήρωση συγχώνευσης των εταιρειών ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ και ΕΛΒΙΠΕΤ.

Παρά τη γενικότερη ύφεση της αγοράς, την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές των αλεύρων και την περιορισμένη ζήτηση σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, η εταιρεία κατόρθωσε να μειώσει τις ζημιές μετά από φόρους από 10,3 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 9,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 έναντι ζημιών ύψους 15 εκατομμύρια ευρώ το 2008.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2009 παρουσίασε μείωση από 111,7 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 91,7 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,3 εκατομμύρια ευρώ και η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 20,3 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην ορθή διαχείριση των ταμειακών ροών.

"Το 2009 ήταν αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο μας. Η οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται σήμερα, απαιτεί προσπάθεια και ευελιξία και οι εταιρείες καλούνται να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατόν πιο δυναμικά στα τεκταινόμενα. Ως οργανικό μέρος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, η Νutriart, παραμένει σταθερή στους στόχους της που αφορούν στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Μ. Οικονομάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nutriart.

axiaplus.gr

::olive oil news:: Συνεργασίες στον τομέα του ελαιολάδου αναζητούν οι Κινέζοι


Επαγγελματική… «περιοδεία» έκαναν στη χώρα μας Διευθύνων Σύμβουλος και ο εμπορικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας Kuwan Food Co κ. He Hong και κ. Xi Xiao οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά έξτρα παρθένου Ελληνικού ελαιολάδου.

Η εταιρεία Kuwan Food Co είναι από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα στην εμπορία ελαιολάδου και η οποία τροφοδοτεί με ελαιόλαδο σε 100 πόλεις της Κίνας και σε πάνω από 1.000 σούπερ μάρκετ.

Τα δύο στελέχη της εταιρείας, επισκέφτηκαν αυτήν την εβδομάδα την Καλαμάτα, την Σπάρτη και τα Χανιά ενώ συναντήθηκαν και με τον αρμόδιο αντινομάρχη Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Κώστα Χαρτζουλάκη οι οποίοι τους έκαναν περιήγηση σε τυποποιητήρια ελαιολάδου.

Σε δηλώσεις του ο κ. He Hong υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς πουλάμε περίπου 1000 τόνους έξτρα παρθένο λάδι το οποίο αγοράζαμε μέχρι πρόσφατα από την Ισπανία. Τώρα κάνουμε μια έρευνα αγοράς στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε άλλες χώρες γιατί χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες για αγορά ελαιολάδου μεγαλώνουν, αυξάνεται πολύ η ζήτηση και μας ενδιαφέρει η αγορά του προϊόντος αυτού».

Πρέπει να τονίσουμε ότι η αγορά ελαιολάδου της Κίνας μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας όσον αφορά το «αύριο» των εξαγωγών μας. Από την άλλη οι κινέζοι γνωρίζοντας την επιθυμία κάθε χώρας να εξάγει τα προϊόντα της σε μία χώρα όπως η Κίνα, έχουν «πάρει τους δρόμους» προς αναζήτηση της καλύτερης εμπορικής συμφωνίας όσο ακόμα είναι νωρίς.

Το ενδιαφέρον των Κινέζων επιχειρηματιών που ήρθαν στη χώρα μας εστιάζεται στην διασφάλιση της πιστοποίησης της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπου και ζήτησαν τη βοήθεια του Ινστιτούτου Ελιάς.

«Το ινστιτούτο είναι σημείο επαφής και αναφοράς για το ελαιόλαδο και την ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιολογώντας τις αιτήσεις που έρχονται σε εμάς είδαμε ότι η εταιρεία αυτή δείχνει μια σοβαρότητα, ζήτησαν από εμάς την τεχνική στήριξη προκειμένου να υποστηρίξουν την ποιότητα του ελαιολάδου στη χώρα τους και θα υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας» τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Χαρτζουλάκης.

Τελικά οι Κινέζοι πέτυχαν τον σκοπό τους και σύναψαν συμφωνία συνεργασίας με το Ινστιτούτο σε θέματα ελέγχου της ποιότητας του ελαιολάδου (χημικά και οργανοληπτικά) και σε δράσεις ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά του.

paseges.gr

::food industry news::Elbisco: Στις 22/4 η γενική συνέλευση.

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/elbisco033-big.jpg
Μετά την εξασφαλίση των απαραίτητων εγκρίσεων για την υλοποίηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Τάχυ της Θήβας, το ΔΣ της Elbisco έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία μετ'αναβολής προσδιορίστηκε για την 22/4/10.

Αναμένοντας τις εγκρίσεις και των λοιπών επιχειρηματικών της σχεδίων (Εμπορευματικό Κέντρο στην ιδιοκτησία της στα Οινόφυτα και 2ο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Πύλη Τανάγρας) από τα αρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

euro2day.gr

::food news:: Γιατί δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο φορτίο;;;

http://agroschannel.com/images/stories/eggrafa/piperiesturkias1.jpg
http://agroschannel.com/images/stories/eggrafa/piperiesturkias.jpg
Φορτίο με πιπεριές Τουρκίας με μαλαθείο απο τις 22 Μαρτίου εντόπισαν οι αρχές και έχουν ενημερώσει τις Ευρωπαϊκές αρχές όπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό έγγραφο που παρουσιάζει το Agroschannel . Μάλιστα όπως ανακοινώνεται δεν καταναλώθηκε .Όμως στο πρόσφατο δελτίο Τύπου στις 29 του μήνα δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο φορτίο . Γιατί;

agroschannel.com

::f&b industry news::Η ρωσική αγορά αλκοόλ στο "μάτι" της 3E

Image
Aίτηση στις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας ώστε να εισέλθει στην ντόπια αγορά αλκοολούχων ποτών φέρεται να έχει κάνει η Coca - Cola 3E.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους όρους διανομής του ουίσκι Jack Daniel΄s Whiskey και της βότκα Finlandia με την αμερικανική παραγωγό εταιρεία τους Brown-Forman.

Σημειώνεται ότι η Coca Cola 3E ήδη συνεργάζεται με την Brown – Forman διανέμοντας ποτά της σε 4 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία.

agronews.gr

::food news:: Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 27/3 - 1/4/2010

http://www.italia.gr/db/articleimg/00012365.jpg

Συνεχίσθηκαν με υποτονικούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Δεν υπήρξε η αύξηση της ζήτησης που αναμενόταν λόγω εορτών του Πάσχα. Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών. Ακόμη υπάρχουν και προσφέρονται πορτοκάλια ποικιλίας Lane Lates σε προσιτές τιμές. Οι προοπτικές των εξαγωγών για τα πορτοκάλια ποικιλίας Valencia δείχνουν ότι θα κυμανθούν σε χαμηλούς ρυθμούς μέχρι και το Μάιο.

Τερματίστηκαν και οι εξαγωγές των μανταρινιών. Ομαλή ήταν η ροή των εξαγωγών ακτινιδίων και φράουλας και με μικρούς ρυθμούς ακόμη οι εξαγωγές σπαραγγιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 27/3 - 1/4/2010, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια: 185.536 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 164.262 τόνων
Λεμόνια: 270 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 276 τόνων
Μανταρίνια: 29.472 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.062 τόνων
Ακτινίδια: 41.205 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 33.773 τόνων
Γκρέιπ Φρούτ: 269 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 217 τόνων
Μήλα: 8.245 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 4.866 τόνων
Αγγούρια: 18.248 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 15.114 τόνων

agrotypos.gr

::recycle oil news::Επιτέλους, ανακύκλωση λαδιών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΥΑΧ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην εγκατάσταση ειδικών κάδων ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών και λιπών σε 8 επιλεγμένα σημεία μέσα στην πόλη θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του Απρίλη η ΔΕΥΑΧ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Σ’ αυτήν αποφασίστηκε επίσης τροποποίηση του κανονισμού σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οι εστιάτορες, θα υποχρεωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτη – ελαιοσυλλέκτη, ώστε αυτά τα υπολείμματα να μην καταλήγουν στο Βιολογικό με τις γνωστές συνέπειες.
«Θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε όλους και σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα, ακόμη και διακοπή της σύνδεσης», δήλωσε στην «Α» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Γιάννης Μουρούνας.


«Πρόκειται για μία προσπάθεια που σκοπό έχει να προστατέψει το βιολογικό σταθμό και τα δίκτυα αποχέτευσης από τη φραγή που προκαλούν τα λίπη στους σωλήνες», δήλωσε ο Γιάννης Μουρούνας που κάλεσε και τους ιδιώτες να πράξουν το ίδιο προστατεύοντας τα δικά τους δίκτυα από τον κίνδυνο της απόφραξης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο ποσοστό αποφράξεων προέρχεται από τα λίπη και τα λάδια που με ευκολία όλοι πετάμε στην αποχέτευση ή και στο περιβάλλον χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες. Οι οποίες στην πρώτη περίπτωση αφορούν την τσέπη μας, ενώ στη δεύτερη την υγεία μας, μιας και όλα αυτά τα λάδια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
«Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια με ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής», δηλώνει και ο Γρηγόρης Ξενάκης.
Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια όταν ήρθε σε επαφή με την ανάλογη εταιρεία που τα ανακυκλώνει.
«Μέχρι στιγμής οι ποσότητες κυμαίνονται από τους πενήντα τόνους μέχρι και τους εξήντα σε ετήσια βάση», λέει ο ίδιος, που δηλώνει ικανοποιημένος και από το γεγονός ότι όλοι οι επαγγελματίες εστίασης συνεργάζονται στη συλλογή των χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων.
Ο ίδιος πλέον σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ προσανατολίζεται στην τοποθέτηση κάδων συλλογής και για γεμάτα μπουκάλια ώστε όσοι ιδιώτες επιθυμούν να τα παραδίδουν σε μπουκάλια χωρίς να μπαίνουν στον κόπο της μετάγγισης.
Προς στιγμήν ο ίδιος στο ελαιοτριβείο διατηρεί ειδικές δεξαμενές συλλογής, συνολικής περιεκτικότητας 35 τόνων, στις οποίες όποιος επιθυμεί μπορεί να αφήνει τα χρησιμοποιημένα λάδια από το σπίτι.
Να σημειωθεί ότι το υλικό όταν μαζευτεί με την κατάλληλη επεξεργασία σε ειδική μονάδα μετατρέπεται σε πρώτης τάξης βιοκαύσιμο αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε κάθε δυνατή χρήση.

alithia.gr

::food industry news:: Επένδυση 2 εκ. ευρώ από την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Τρίκκη»!!!


Eπενδυτικό projekt ύψους 2 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία των Τρικάλων «Τρίκκη», με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και τη βελτίωση των γραμμών παραγωγής των προϊόντων της.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει τόσο κτηριακές εγκαταστάσεις όσο και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό καθιστώντας τη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στον κλάδο της.

Στο πλαίσιο της επένδυσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τη συσκευασία γάλακτος, γιαούρτης και τυροκομικών προϊόντων.

Επιπροσθέτως, εργαστηριακός εξοπλισμός και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της ασφάλειας των τροφίμων καθώς επίσης και ολοκληρωμένο σύστημα παραλαβής γάλακτος και διανομής.

Η «Τρίκκη» έχει, επίσης, επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό με ειδικούς επιστήμονες στον κλάδο των τροφίμων. Η επένδυση που υλοποιεί η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο χρηματοδότησης του αναπτυξιακού νόμου 3299.

Η γαλακτοβιομηχανία εμφιαλώνει περίπου 12.000 τόνους γάλα, αγελαδινό και γίδινο, ενώ το μερίδιο της αγοράς της στα Τρίκαλα φθάνει σχεδόν το 75% τόσο στο γάλα όσο και στα τυριά, ενώ στην Καστοριά εκτιμάται στο 50%.

Η εργοστασιακή μονάδα της συνεταιριστικής επιχείρησης «Τρίκκη», ελέγχεται κατά 85% από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, ενώ το υπόλοιπο 15% ανήκει στην ΕΑΣ Καρδίτσας. Το δίκτυο πωλήσεων των προϊόντων επεκτείνεται από τη Δυτική Θεσσαλία στη Λάρισα, τα Γρεβενά, την Αθήνα, αλλά και την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά κ.ά.

Στόχος της είναι η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε όλα τα στάδια λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ το εργοστάσιο επεξεργάζεται αποκλειστικά και μόνο γάλα της περιοχής, που συλλέγεται καθημερινά από σύγχρονες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες.

paseges.gr

::easter news:: Πάσχα στην Ελλάδα!!!

Από τους Εύη Βουτσινά, Αλέξανδρο Γιώτη, Νένα Ισμυρνόγλου, Ντίνο Κιούση, Μυρσίνη Λαμπράκη, Ντίνα Νικολάου και Χριστόοφορο Πέσκια
Επιμέλεια - food styling: Τινα Webb, Bοηθός food stylist: Αλεξανδρα Τασουνιδου
Styling: Alice Bean, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Μανιάτικο ρεγάλι, τυρένιες από την Κίμωλο, μυτιληνιός σαλμάς, μαστέλο Σίφνου και πολλές άλλες τοπικές συνταγές απ' όλη την Ελλάδα για το τραπέζι της Λαμπρής. Επιλέξτε τις νοστιμιές που ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας και Καλό Πάσχα!


::food news:: Διανομή τροφίμων στη Λάρισα!!!


Συνεχίζοντας τη γιορτινή παράδοση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η Νομαρχία Λάρισας μοίρασε κι εφέτος τρόφιμα και ρούχα σε 80 άπορες οικογένειες του νομού, προσφορά επιχειρήσεων της περιοχής.

Τα τρόφιμα διανεμήθηκαν με την επιμέλεια των κυριών της Επιτροπής Φιλανθρωπικής Στήριξης της Νομαρχίας.

Ειδικότερα τα δέματα που διανεμήθηκαν από τη Νομαρχία Λάρισας περιείχαν τυροκομικά, αρτοποιήματα, παιδικά ρούχα και διάφορα τρόφιμα

Η Νομαρχία Λάρισας έχει κάνει παράδοση τα τελευταία χρόνια να βοηθά οικογένειες με οικονομικά προβλήματα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των γιορτών ενώ παράλληλα περνά ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης εξαιρετικά επίκαιρο στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία .

Την Επιτροπή Φιλανθρωπικής Στήριξης αποτελούν οι :Ελένη Κατσιαούνη, Δήμητρα Τουρσουνίδου, Ελένη Χασιώτη και Φιλιώ Γιαννακού με συντονιστή την κ. Βάσω Φώλια.

Τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ήταν προσφορά των επιχειρήσεων : Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, Κ. Λαμπρούλης ΑΕ αντιπροσωπείες τροφίμων, Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας , βιομηχανία τυποποίησης προϊόντων ΣΕΦ ΑΕ από τον Τύρναβο, και Αλβέρτος Μπέγας κατάστημα παιδικών ρούχων.

Προς τους παραπάνω χορηγούς, ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός εκφράζει τα προσωπικά του ευχαριστήρια.

paseges.gr

::european food news:: Διαγωνισμός για μελέτη αξιολόγησης μέτρων της ΚΑΠ στο γαλακτοκομικό κλάδο.

Διαγωνισμός για μελέτη αξιολόγησης μέτρων της ΚΑΠ στο  γαλακτοκομικό κλάδοΔιαγωνισμό για μελέτη αναδρομικής αξιολόγησης των μέτρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που εφαρμόστηκαν στο γαλακτοκομικό κλάδο προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μέγιστος προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 600.000 ευρώ. Η προθεσμία για υποβολή προτάσεων εκπνέει στις 15 Ιουνίου 2010. Η Επιτροπή σκοπεύει να αναθέσει τη σύμβαση μέσα στο 2010. Ο ανάδοχος θα έχει 11 μήνες για να ολοκληρώσει τη μελέτη από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης.

Η μελέτη θα επικεντρωθεί στα:
α) τα αποτελέσματα στο νωπό γάλα όσον αφορά την παραγωγή, την προσφορά, τη ζήτηση, τις τιμές, το εισόδημα, την ανταγωνιστικότητα και τον προσανατολισμό των παραγωγών στην αγορά.
β) τα αποτελέσματα στα γαλακτοκομικά προϊόντα όσον αφορά την προσφορά, τη ζήτηση, τις τιμές και την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές αλλά και τη δομή της μεταποιητικής βιομηχανίας.

agrotypos.gr

Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες

::food news:: Ελιές ακατάλληλες για κατανάλωση


Φορτίο βάρους 16 τόνων, που περιείχε μαύρες ελιές σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, μετά από έλεγχο που διενήργησαν τα αρμόδια συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

'Οπως διαπιστώθηκε, το προϊόν παρουσίαζε ποιοτικά ελαττώματα συνολικά πάνω από το 30% κατά βάρος. Το φορτίο κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση και απαγορεύτηκε η διάθεση του στην αγορά.

athina984.gr

::ovelias news:: Συνέχεια ελέγχων στην Πασχαλινή αγορά κρέατος.


Συνεχίζουν τους ελέγχους στην αγορά κρεάτων λόγω της περιόδου του Πάσχα σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία με έμφαση στην έλλειψη σφραγίδας της χώρας προέλευσης τα συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 665 σημεία λιανικής πώλησης. Διαπιστώθηκε ότι τα κρέατα είναι γενικά σε καλή κατάσταση και με σήμανση για την προέλευσή τους.

Ταυτόχρονα για τον ίδιο σκοπό ελέγχτηκαν 54 ψυκτικές αποθήκες, 20 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία καθώς τα σημεία αυτά αποτελούν τις πηγές διοχέτευσης των κρεάτων στην αγορά.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι και το Μ. Σάββατο, θα είναι καθολικοί στα σφαγεία και τις αποθήκες ενώ στα σημεία λιανικής γίνεται κάθε προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των ελεγχθέντων σημείων.

Μέχρι τις 30/3/10 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά έλεγχοι σε 1189 σημεία λιανικής πώλησης, 141 ψυκτικές αποθήκες, 60 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία.

Κατασχέθηκαν 680 κιλά αποψυγμένων παραπροϊόντων σφαγής (συκωταριές) σε επιχειρήσεις λιανικής.

Κατά τους παραπάνω ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις για ζητήματα επισήμανσης προέλευσης και «ελληνοποίησης» κρεάτων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται τόσο μεγάλος αριθμός ελέγχων από τα σύνορα μέχρι τα τελικά σημεία πώλησης με βάση ένα συντεταγμένο, αναλυτικό πρόγραμμα με το οποίο συντονίζονται κάτω από ένα κέντρο όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr