http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Λουκάνικα από φιλέτο γαλοπούλας με λιαστή ντομάτα... είμαι καλό παιδί!


Ο Υφαντής μας έφερε και αυτός Λουκανικάκι από γαλοπούλα και μάλιστα ακολούθησε στρατηγική διαφοροποίησης στην αγορά... μιας και  προσέθεσε και λιαστή ντομάτα.

Εμείς το δοκιμάσαμε...ως hot dog και νομίζουμε ότι αξίζει να το δοκιμάσετε... έστω και για μια φορά!!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
ΛΙΠΑΡΑ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
16 g
18 g
1 g
230 Kcal

Σύγλινο Χοιρινό Παστό Μάνης

ΣΥΓΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΑΣΤΟ ΜΑΝΗΣ
(ΣΕ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ)


Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Καπνίζεται με αρωματικά φυτά Μάνης.
Το σύγλινο είναι ο καλύτερος μεζές για κρασί ή ούζο. Προσθέστε το στα φαγητά σας για περισσότερη νοστιμιά. Στις ομελέτες, στα όσπρια, στις σάλτσες των ζυμαρικών θα δώσει άλλη γεύση.


Για νεαρούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι... και δεν μένουν με τη μανούλα τους!!!
Εξαιρετική γεύση και χωρίς κόπο...


ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ανάκληση τριών προϊόντων από τον ΕΟΦ

1. Ανακοίνωση ΕΟΦ για ανάκληση του Καλλυντικού Προϊόντος αντιγηραντική κρέμα προσώπου (Utsukusy) 

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 Χώρα προέλευσης: Ισπανία

AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση του καλλυντικού προϊόντος: αντιγηραντική κρέμα  προσώπου (Utsukusy). Όλες οι παρτίδες του προϊόντος εμπεριέχουν τις ακόλουθες ουσίες: “Opium”, “Belladonna”, και “Red Scorpion” και διατίθεται σε συσκευασίες των 50mLκαι των 200mL.

Το προϊόν ενέχει κίνδυνο χημικών καθώς εμπεριέχει τις ουσίες Atropabelladonna, Strychnosκαι Opium η χρήση των οποίων απαγορεύεται σύμφωνα με την Οδηγία Καλλυντικών  76/768/EEC.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας υγείας και με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση που αποφάσισε ο κατασκευαστής. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του προϊόντος για την εφαρμογή της και να ολοκληρώσουν την απόσυρσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών θέτοντάς τα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

2. Ανακοίνωση ΕΟΦ για ανάκληση του Καλλυντικού Προϊόντος “Alter Ego” Σαμπουάν

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 Χώρα προέλευσης: Ισπανία

AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση του προϊόντος: Σαμπουάν “Alter Ego”. Όλες οι παρτίδες του προϊόντος εμπεριέχουν το συντηρητικό μεθυλοδιβρωμογλουταρονιτρίλιο: το προϊόν ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς η ουσία μεθυλοδιβρωμογλουταρονιτρίλιο η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας υγείας και με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση που αποφάσισε ο κατασκευαστής. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του προϊόντος για την εφαρμογή της και να ολοκληρώσουν την απόσυρσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών θέτοντάς τα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

3. Ανακοίνωση ΕΟΦ για ανάκληση του Καλλυντικού Προϊόντος “Boots” Μπατονέτες

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  Χώρα προέλευσης: Τουρκία

AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση του προϊόντος “Boots” Μπατονέτες με Τύπο/αριθμό μοντέλου: 5045094290550 λόγω:

Η συγκεκριμένη παρτίδα ενέχει μικροβιολογικό κίνδυνο καθώς το βαμβάκι είναι μολυσμένο με τη ψευδομονάδα aeruginosa, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με μυϊκές μεμβράνες ή με πληγές, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας υγείας και με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση που αποφάσισε ο κατασκευαστής. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες του προϊόντος για την εφαρμογή της και να ολοκληρώσουν την απόσυρσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών θέτοντάς τα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Νέο Discount Store: Το Αιθέριο απαντά έξυπνα στην παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Με επιθετική στρατηγική στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και στην ευρύτερη απαίτηση του κοινού για πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, απαντά η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο “Αιθέριο Natures Bio Stores”, με την έναρξη και λειτουργία του πρώτου καταστήματος Αιθέριο Discount Store (5+1Free) στη Λευκωσία.
Στόχος του καταστήματος είναι να κάνει το καλάθι της νοικοκυράς ακόμα πιο προσιτό και «πράσινο» ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν πιο εύκολα τώρα τα πιο δημοφιλή, αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, χάρη στη νέα τιμολογιακή πολιτική του, που παρέχει τη δυνατότητα 5+1 δωρεάν σε όλα τα είδη.
Σε σχετικές δηλώσεις της η Διευθύντρια του Αιθέριο κα. Άννη Λεβέντη, αναφέρει: «Σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο στρατηγικές. Η απαθής, που κατά γενική ομολογία είναι ο χείριστος σύμβουλος, αναμένοντας το αναπόφευκτο και η επιθετική, αφουγκραζόμενος και αντιδρώντας με ψυχραιμία στις καθημερινές προκλήσεις που αναδεικνύει το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγορά.
Εμείς, επιλέξαμε την επιθετική στρατηγική βασιζόμενη στη γενική αντίληψη ότι μια οικονομική κρίση επιβάλλει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων επενδυτικών κινήσεων. Στα πλαίσια αυτά ανασχεδιάσαμε τις δράσεις και τις πολιτικές μας δημιουργώντας το νέο κατάστημα, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις της αγοράς και στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας.»
Στο μεταξύ, το νέο κατάστημα ανταποκρινόμενο στη σύγχρονη ανάγκη για περισσότερα νωπά, διαθέτει καθημερινά, φρέσκα σνακ, σάντουιτς, σαλάτες, ψωμί και αρτοποιήματα καθώς, επίσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επισημαίνεται, ότι οι πελάτες του νέου καταστήματος μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που παρέχει η δωροκάρτα – Αιθέριο.
Το Αιθέριο Discount Store (5+1Free), που βρίσκεται στην Αρμενίας 67Α στο Στρόβολο, δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες για κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9π.μ. μέχρι τις 6.30μ.μ., την Τετάρτη από τις 9.00π.μ. μέχρι τις 3.00μ.μ. και το Σάββατο από τις 9.00π.μ. μέχρι τις 2.00μ.μ. (Τηλ. 22518165/6).

sigmalive.com

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»

egainiapantopwleio








Ένα ιδιότυπο σούπερ - μάρκετ, όπου θα μπορούν οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες να κάνουν δωρεάν τα ψώνια τους, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου.
Η προσπάθεια υποστηρίζεται από την εταιρία γενικού εμπορίου Carrefour - Μαρινόπουλος.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα παρέχει, σε 200 οικογένειες, που θα εναλλάσσονται ανά έξι μήνες, είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.α.. Οι οικογένειες θα επιλέγονται μέσω του προγράμματος του «Κοινωνικού Δικτυακού Χάρτη» του κεντρικού δήμου.
Το ανώτατο όριο αξίας των παρεχόμενων προϊόντων θα ξεκινά από τα 100 ευρώ μηνιαίως για μονομελείς οικογένειες, ενώ για τις οικογένειες με τέσσερα και πλέον μέλη θα φτάνει τα 250 ευρώ. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
«Ανοίγουμε ακόμη ένα παράθυρο στην κοινωνία μας, με μια πρωτοπόρα και βαθιά ανθρωπιστική δράση, δημιουργούμε μία νέα εστία έγνοιας και συμπαράστασης για τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Carrefour - Μαρινόπουλος, Βασίλης Στασινούλιας, τόνισε: «Η σημερινή μέρα είναι για μας ημέρα χαράς, αγάπης και ελπίδας. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι ένας θεσμός που προσφέρει ανακούφιση σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη να σταθούν και πάλι στα πόδια τους».
Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πόλεις του εξωτερικού.

ota.gr

Η πολίτικη κουζίνα μέσα από τα μπαχάρια και τα βότανα

Έκδοση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Παράρτημα Ροδόπης «Μπαχάρια και βότανα της πολίτικης κουζίνας- Χρήσεις και ιδιότητες»
Κούλα Παπαδριέλλη: «Η επιστροφή στη φύση μονόδρομος»
Μπαχάρια και βότανα. Λέξεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, τότε που χρησιμοποιούνταν όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά και στην αντιμετώπιση ασθενειών και που επιστρέφουν όμως τα τελευταία χρόνια.
Λέξεις γεμάτες μυστικά και μαγεία αλλά και αρώματα…
«Μπαχάρια και βότανα της πολίτικης κουζίνας – Χρήσεις και ιδιότητες» τιτλοφορείται η έκδοση του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Μπαχάρια και βότανα σε ένα βιβλίο που αναλύει την προέλευσή τους και καταγράφει τις ιδιότητές τους. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της γεύσης και της υγείας.
Για την προσπάθεια αυτή μιλά σήμερα στον ΠτΘ η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Κούλα Παπαδριέλλη…

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να εκδώσετε αυτό το βιβλίο;
Κ.Π.: Με την ευκαιρία της κοινής εκδήλωσης που θα κάνουμε στις 8 του Μάρτη, το Παράρτημα Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, ο Σύλλογος «Γυναίκα και Δημιουργία» και το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Μειονότητας Δυτικής Θράκης -και για αυτό είναι και δίγλωσσο- αποφασίσαμε να εκδώσουμε το βιβλίο. Όπως είπα, το βιβλίο είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά και τουρκικά, και αναφέρεται στα μπαχαρικά και στα βότανα της πολίτικης κουζίνας και εξεδόθη από το Παράρτημα Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Θα ήταν παράλειψη να μην πω ότι εκδίδονται με την ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Ροδόπης, ο κ. Γιαννακίδης ήταν δεκτικός και με ευχαρίστηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις γυναίκες της περιοχής για να μπορούν να το διαβάσουν. Επίσης, θα προβάλλουμε την ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και αισιοδοξούμε ότι θα είναι παρών και ο κ. Χωραφάς καθώς και η ηθοποιός από την Τουρκία.

ΠτΘ: Ποιο είναι το περιεχόμενο του βιβλίου;
Κ.Π.: Μέσα στο βιβλίο αναλύουμε τις χρησιμότητες και τα οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών. Το βιβλίο δεν έχει συνταγές, απλά δίνει συμβουλές για το πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάθε βότανο και μπαχαρικό και ταυτόχρονα το ρόλο και την στήριξη που παρέχει στον οργανισμό μας, διότι το κάθε βότανο έχει τις δικές του ιδιότητες, όπως και τα μπαχαρικά. Το βιβλίο θα διατίθεται στο παζάρι την Κυριακή και τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα βιβλία θα υπάρχουν και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθεύονται με ένα απλό τηλεφώνημα σε μας.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος της έκδοσης του βιβλίου;
Κ.Π.: Στόχος μας να γίνει μια ενημέρωση σχετικά με τις χρησιμότητες και την αξία των βοτάνων και μπαχαρικών, γιατί δεν αφορούν μόνο στο άρωμά τους που προσθέτουν στα φαγητά και στα γλυκά προσφέρουν πολλά στην υγεία του οργανισμού μας. Άλλωστε από τα βότανα και μπαχαρικά προέρχονται πάρα πολλά φάρμακα άρα στην πρωτογενή τους μορφή είναι ακόμη καλύτερα και μάλιστα ανεπεξέργαστα.

ΠτΘ: Σήμερα έχουμε ξεχάσει την αξία και τις ωφέλειες των βοτάνων…
Κ.Π.: Εμείς την Κυριακή και τη Δευτέρα όπου με την ευκαιρία του παζαριού που κάνει ο δήμος Κομοτηνής στην πλατεία θα έχουμε περίπτερο με στόχο να ενημερώσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό της περιοχής να ξαναθυμηθεί όλη αυτή την αξία των βοτάνων. Μάλιστα στον πάγκο θα υπάρχουν και βότανα και μπαχαρικά τα οποία θα είναι βιολογικά, διότι πλέον νομίζω ωρίμασε ο κόσμος για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει μέσα στην μόλυνση, μέσα στα συνθετικά. Η επιστροφή στη φύση είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή στην Κοπεγχάγη γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για να σώσουμε το περιβάλλον και αυτό πρέπει να περάσει μέσα από την καρδιά και το στόμα μας.

ΠτΘ: Το βιβλίο θα πωλείται;
Κ.Π.: Ναι, σε συσκευασία δώρου. Θα μπορούν όσοι θέλουν να το αγοράσουν και να το προσφέρουν ως δώρο για τις γιορτές. Πρόκειται για ένα πολύ καλό χρηστικό βιβλίο.

ΠτΘ: Υπάρχει μια άποψη ότι τα μπαχάρια δεν κάνουν καλό…
Κ.Π.: Απεναντίας τα μπαχαρικά βοηθούν. Για παράδειγμα, η κανέλα βοηθά στο να πέφτει το σάκχαρο. Ο κρόκος έχει πολύ μεγάλες αντιοξειδωτικές δράσεις.

ΠτΘ: Αναφέρεστε σε κοινά μπαχάρια;
Κ.Π.: Σε μπαχάρια που χρησιμοποιούμε. Δεν ασχολούμαστε με τα εξωτικά, πιθανόν και να μην τα ξέρουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για να αναφερθούμε. Αναφερόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μπαχαριών και βοτάνων τα οποία είναι μέσα στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές φορές λέγονται διάφορα για τα μπαχάρια ότι παχαίνουν. Παχαίνει εκείνο που τρώμε και το παραπανήσιο λίπος. Υποστηρίζουμε ότι ένα φαγητό έχει πολύ μπαχάρι και πειράζει στο στομάχι. Το πολύ μπαχάρι σαφώς και θα πειράξει και θα δημιουργεί ενοχλήσεις. Η σωστή χρήση μόνο βοήθεια παρέχει και όχι κακό.

ΠτΘ: κ. Παπαδριέλλη σας ευχαριστούμε πολύ.
Κ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ

Α.Π.
 
www.paratiritis-news.gr

Πανζουρλισμός για μία... μπύρα!

Οι φίλοι των Κινγκς άκουσαν «μπύρα» και... τσακίστηκαν
Οι φίλοι των Κινγκς άκουσαν «μπύρα» και... τσακίστηκαν

Τα γήπεδα του ΝΒΑ πάντα έχουν κόσμο. Στο Σακραμέντο οι Κινγκς βρήκαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο τα πλήθη: έβαλαν τη μπύρα στο ένα δολάριο. Και η Arco Arena έγινε ένα τεράστιο μπαρ!
Στην αναμέτρηση της Τετάρτης με τους Γουίζαρντς οι «Βασιλιάδες» έριξαν την τιμή της μπύρας από τα $8 στο $1 και στο κυλικείο της Arco Arena έγινε το αδιαχώρητο, με ουρές κόσμου να περιμένουν για μία ώρα ή και περισσότερο, ώστε να πιουν την «τσάμπα» μπύρα.

Η βραδιά δε θα μπορούσε να κυλήσει καλύτερα για τους εμπνευστές της ιδέας, αφού σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση (16.579 θεατές) μετά την εντός έδρας πρεμιέρα (17.317 θεατές) στην αρχή της χρονιάς, αλλά ούτε και για τους Καλιφορνέζους που έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο, αφού είδαν την ομάδα τους να επικρατεί με 112-109.
www.gazzetta.gr

Eπιμολυσμένη παρτίδα βρεφικού γάλακτος εντόπισε ο ΕΟΦ




Με το βακτηρίδιο του σταφυλόκοκκου

Γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας με την εμπορική ονομασία Sanutri Natur Preterm, με ημερομηνία λήξης 21/01/10, διαπιστώθηκε ότι έχει επιμολυνθεί με τα βακτηρίδια E-Coli και Staphylococcus epidermidis, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Η επιμόλυνση έχει εντοπιστεί στην παρτίδα S06, αλλά διερευνώνται και άλλες παρτίδες του προϊόντος.
Το προϊόν παράγεται στην Ελβετία και η διανομή γίνεται στην Ισπανία από την εταιρεία Nutrition & Sante μόνο σε Νοσοκομειακές μονάδες.
Το SANUTRI NATUR PRETERM δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελληνική αγορά. Ωστόσο είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα, γι' αυτό εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

www.tovima.gr

Aegean - Προβολή του ελληνικού κρασιού


Την πρωτοβουλία της για την προβολή του ελληνικού κρασιού ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία Aegean. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος "Γνωρίστε το ελληνικό κρασί", οι επιβάτες της Business Class Εξωτερικού αλλά και οι επισκέπτες των business lounges της Aegean σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια σειρά από αυστηρά επιλεγμένους ελληνικούς οίνους. Σκοπός δεν είναι μόνο η προσφορά κρασιών υψηλής ποιότητας αλλά και η οινική ενημέρωση των επιβατών και η γνωριμία τους με κορυφαίους Έλληνες οινοποιούς, Ελληνικές ποικιλίες και οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Η νέα αυτή υπηρεσία της Aegean ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 ενώ το οινικό πρόγραμμα που παρέχει θα το επιμελείται ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine (M.W.). Οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης εξωτερικού θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ 4 ελληνικών κρασιών, παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρείες που προσφέρει η AEGEAN. Οι επιλογές θα αλλάζουν τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ η δράση θα υποστηρίζεται από πληροφοριακό υλικό στα lounges, στο περιοδικό Blue, με παρουσίαση στο site της AEGEAN καθώς και με την οινική εκπαίδευση των πληρωμάτων καμπίνας της εταιρείας. Η θέσπιση ενός τέτοιου οινικού προγράμματος είναι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρώτη που γίνεται από αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα και που φέρνει σε πλήρη ευθυγράμμιση την Aegean με τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες του πλανήτη.

Ελαιόλαδο BOUTARI


Ελαιόλαδο Ανωτέρας Κατηγορίας που παράγεται απευθείας
από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους.Στο χωριό Σκαλάνι,
ολόγυρα από το κτήμα Φανταξομέτοχο,
μόλις 83 ελαιόδεντρα της ποικιλίας «ψιλολιά», τοπική
ονομασία της γνωστής ποικιλίας Κορωναίικη, προστατεύουν
τον αμπελώνα Μπουτάρη από τους ανέμους. Ο καρπός των
δέντρων συλλέγεται με φροντίδα και αλέθεται αυθημερόν
στο λιοτρίβι. Η μικρή παραγωγή, που δεν ξεπερνά τα 800
κιλά ετησίως, δίνει ένα εκλεκτό, χαμηλής οξύτητας λάδι με
πιπεράτη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα που γεμίζει το
στόμα.

Το σ/κ μέλη της ομάδας μας επισκέφθηκαν τα ορεινά της Δράμας και εκτός από τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων απόλαυσαν ξεχωριστούς  τοπικούς μεζέδες.

Εγώ στάθηκα σε ένα προϊόν που δεν είχε πέσει στην γευστική αντίληψη μου στο παρελθόν... το λάδι BOUTARI. Αρχικά πίστεψα ότι πρόκειται για τοπικό λάδι...στη συνέχεια όμως έμαθα ότι το λαδάκι που έδινε ιδιαίτερη γευστική αίσθηση σε κάποιους από τους μεζέδες μας ανήκε στην εταιρεία BOUTARI.

Δοκιμάστε το... 

Τα οινοποιεία της Νάουσας

του Γιάννη Σεφεριάδη





"Το σταφύλι είναι προϊόν του ήλιου και το κρασί το παιδί που μεγαλώνει στο σκοτάδι." (Γιάννης Μπουτάρης).

Την αποκαλούν "Πόλη Οίνου και Αμπέλου" για την ποιότητα των κρασιών της, με τον τίτλο της να τον έχει αποκτήσει από το ειδικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Τη φήμη αυτή διατηρεί ως σήμερα η Νάουσα για τα "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" κρασιά της.

Σήμερα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 150 μ. έως 350 μ. απλώνονται απέραντοι αμπελώνες με κυρίαρχη ποικιλία, το βασιλιά της Μακεδονικής γης, το "ρωμαλέο και αντρίκιο" ξινόμαυρο. Για το κρασί της μιλούν από το 1728 ξένοι ταξιδιώτες, πρόξενοι και περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή.

"Ο οίνος της Ναούσης είναι εν Μακεδονία ότι ο Βουργουνδίας εν Γαλλία, τον πωλούν πάντοτε εις τιμήν διπλάσια των άλλων οίνων...", έγραφε ο Γάλλος περιηγητής και πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Cousinery, που ταξίδεψε στη δυτική Μακεδονία το 1814.

Το κρασί στη Νάουσα έχει άρρηκτη σχέση όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Μπουτάρης, η παρουσία ενεργού και προοδευτικού αγροτικού πληθυσμού με παραδοσιακές καταβολές στην αμπελουργία (ντόπιοι, παλιοί Ναουσαίοι, πρόσφυγες Ανατολικής Ρωμυλίας) αλλά και χωρίς καμία προηγούμενη παράδοση (πρόσφυγες Μικράς Ασίας - Πόντου), αυτή η βαθιά αγροτική συνείδηση σε συνδυασμό με την προοδευτική διάθεση είναι που έκανε τόσο ενδιαφέροντα το ναουσαίικο αμπελώνα.

"Το κρασί δεν είναι βιομηχανικό προϊόν". "Είναι αποτέλεσμα μόχθου πολλών ανθρώπων, προϊόν της γης και πολλής φροντίδας. Σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε και να το αγαπήσουμε", λέει ο Γ. Μπουτάρης.

Η αναγέννηση της αμπελοκαλλιέργειας τοποθετείται προς το τέλος της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα γύρω από την πόλη της Νάουσας και δραστηριοποιούνται 18 οινοπαραγωγοί με ετικέτες πασίγνωστες στους λάτρεις του καλού κρασιού. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Στράντζας, βορειοανατολικά της Νάουσας, στον εύφορο τόπο που τον επέλεξαν κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης για να ξαναδημιουργήσουν, μετά τον ξεριζωμό του 1914, μια νέα πατρίδα που να μοιάζει με τον τόπο καταγωγής τους. Οι απέραντοι αμπελώνες απλώνονται σε έκταση 7.000 στρεμμάτων και αποδίδουν περί τους 4.500 τόνους σταφύλι, δίνοντας μια συνολική παραγωγή κρασιού με Ονομασία Προέλευσης "Νάουσα" που φθάνει τα 4.500.000 λίτρα. Από το 1990 η ποικιλία των κρασιών της Νάουσας έχει επεκταθεί πέραν του ΟΠΑΠ Νάουσας και παράγεται τοπικός Ημαθίας με ποικιλίες "μερλό", "καμπερνέ" και "σιράχ", εκτός του ξινόμαυρου, αλλά και του λευκού από ξινόμαυρο. Συνολικά δεκαοκτώ οινοποιεία δραστηριοποιούνται στη Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης και είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. Κάθε χρόνο, την περίοδο του τρύγου, από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις "Οίνος και Πολιτισμός", στη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, τη Στενήμαχο και τη Νέα Στράντζα.



Η Διαδρομή του Κρασιού



Η προτεινόμενη Διαδρομή του Κρασιού περνά από τα επισκέψιμα οινοποιεία στην περιοχή της Νάουσας: Μπουτάρη στη Στενήμαχο, Δαλαμάρα στη Νάουσα, Κτήμα Χρυσοχόου και Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα, Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Αργατία στο Ροδοχώρι και Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή.

Λίγο πριν την Νάουσα θα κατευθυνθείτε στο Οινοποιείο της Οινοποιητικής Μπουτάρη (23320 41666, www.boutari.gr) στη Στενήμαχο (υπεύθυνος: Τάνια Λούκα). Επιστρέφοντας στην εθνική οδό Βέροιας - Νάουσας θα κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Νέας Στράντζας, είτε στρίβοντας αριστερά περνώντας μέσα από τη Νάουσα, κάνοντας μια στάση και στην Οινοποιία Δαλαμάρα (Υπεύθυνος: Αικατερίνη Δαλαμάρα), είτε συνεχίζοντας ευθεία, περνώντας την περιοχή των Λευκαδίων. Στην Επισκοπή, στο 22ο χλμ της εθνικής οδού Βέροιας - Έδεσσας θα συναντήσετε το οινοποιείο Βαένι (www.vaeni-naoussa.gr). Εκεί, θα ξεναγηθείτε στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου. (τηλ 23320 44274 www.vaeni-naoussa.gr). Στρίβοντας, θα κατευθυνθείτε προς το Γιαννακοχώρι και την κύρια αμπελουργική περιοχή της Νέας Στράντζας, με πρώτη επίσκεψη στην περιοχή πλάι στον Συνεταιρισμό το Κτήμα Φουντή (βλ. χωρίς μυστικά), όπου δίπλα βρίσκεται και η παραδοσιακή ταβέρνα Ρακοκάζανο. (Τηλ: 23320 48255 www.ktimafoundi.gr ). Έπειτα, στην περιοχή Καραούτσα Στράντζας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κτήμα Χρυσοχόου (τηλ. 23320 45080 www.chrisohoou.com). Ένας από τους χώρους του οινοποιείου είναι το μουσείο, αποτελούμενο από διάφορα αμπελουργικά αντικείμενα (ξύλινα πατητήρια του 1900, καλάθια μεταφοράς των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τις εργασίες στο αμπέλι, κ.λπ.) καθώς και οινολογικά (παλιές νταμιτζάνες, κανάτες μεταφοράς κρασιού, εμφιαλωτική μηχανή, ταπωτικό, ετικετέζα, κ.λπ.) (υπεύθυνος: Κείμης Χρυσοχόου). Η διαδρομή συνεχίζεται για το Κτήμα του κυρ-Γιάννη στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι (Τηλ.23320 51100 www.kiryianni.gr) (Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα). Η διαδρομή στη συνέχεια πηγαίνει προς το Ροδοχώρι, όπου και συναντάτε το οινοποιείο της Αργατίας, (Τηλ. 23320 51080, 6972884212) σε υψόμετρο 600 μέτρων, την "καρδιά" της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης. (Υπεύθυνος: Χαρούλα Γεωργιάδη). Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας στα κύρια οινοποιεία της περιοχής μπορείτε είτε να συνεχίσετε προς Αγία Φωτεινή και Γραμματικό μπαίνοντας στο νομό Πέλλας, για να βρεθείτε στη Νάουσα από άλλο δρόμο, είτε να επιστρέψετε από τη διαδρομή που ήρθατε. Κλείνοντας αυτή τη θεματική διαδρομή μπορείτε στη Νάουσα να επισκεφτείτε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.



Κτήμα κυρ-Γιάννη



Καλός οινοποιός είναι: "Αυτός που αγαπάει το σταφύλι από την ώρα που θα το δει ασήμαντο ανθάκι ως την ώρα που θα βάλει την ετικέτα στο κρασί που έκανε. Αυτός που μπορεί να ονειρεύεται και μπορεί να ξεχωρίσει το όνειρο από την πραγματικότητα, το όνειρο από τον στόχο. Αυτός που μυρίζει το χώμα, το ξύλο, το πράσινο φύλλο, το πρωινό και απογευματινό αέρα, τη διάθεση του φεγγαριού και του διπλανού του". (Γιάννης Μπουτάρης). Με αυτή την επιγραφή το οινοποιείο του κυρ-Γιάννη, στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι υποδέχεται εκείνον που με τα πρώτα του βήματα ήδη αισθάνεται φιλόξενος. Η ιστορία ξεκινά όταν ο παππούς Γιάννης Μπουτάρης κατεβαίνει από το Νυμφαίο στη Νάουσα, όπου ιδρύει το πρώτο οινοποιείο. Η επαγγελματική δραστηριότητα του παππού, καθορίζει το πεπρωμένο της οικογένειας. Ο μικρός Γιάννης κάνει αργότερα την πρώτη του επαναστατική κίνηση. Στη δεκαετία του 1960 η αμπελουργία στη Νάουσα διανύει περίοδο παρακμής. Μετά τον πόλεμο, όλοι είχαν αρχίσει να επενδύουν στα ροδάκινα και το κρασί είχε υποβαθμιστεί. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όμως, έβλεπε το μέλλον και χάρη στο πείσμα του, την αγορά του αμπελώνα, έδωσε εκείνη την ώθηση που σήμερα καθιστά τη Νάουσα, ως τη σημαντικότερη περιοχή αμπελουργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την πρώτη τριετία του 1970 ολοκληρώθηκε η φύτευση των περίπου 500 στρεμμάτων, με αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου σε γραμμικό υποστυλωμένο αμπελώνα, μία τεχνική που εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια αποθήκη του κτήματος μετατρέπεται σε πειραματικό οινοποιείο. Το οινοποιείο αυτό σήμερα πλέον είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης όλων των προϊόντων του κτήματος. Ο Γιάννης Σ. Μπουτάρης αναπτύσσει σήμερα ανεξάρτητα τη δραστηριότητά του στο Κτήμα κυρ-Γιάννη, μαζί με τους γιους του, Στέλιο, στη διοίκηση της επιχείρησης και τη διεύθυνση πωλήσεων και Μιχάλη, στη διεύθυνση παραγωγής και την ανάπτυξη αμπελουργικής έρευνας. Σήμερα είναι φυτεμένα 220 στρέμματα ξινόμαυρο που δίνουν 160 - 180 τόνους σταφύλι, 70 στρέμματα Merlot με 60 τόνους παραγωγή και 50 στρέμματα Syrah με 42 τόνους παραγωγή. Φτάνοντας, θα αντικρίσετε την εικόνα που έχετε δει σε όλες τις ετικέτες των κρασιών κυρ-Γιάννη. Η "κούλα" ή "δραγατσά", τριώροφο κτίσμα 250 ετών, ο πύργος-παρατηρητήριο, στέκει καταμεσής του κτήματος, δίπλα στην αιωνόβια βελανιδιά. Η αναπαλαίωση του κτιρίου έγινε το 2000. Σήμερα, η "κούλα" έχει μετατραπεί σε σπίτι της οικογένειας όπου διαμένουν ο Στέλιος και ο Μιχάλης. Στο κέντρο του αμπελώνα το οινοποιείο περιμένει τους επισκέπτες (Τηλ: 23320 51100 www.kiryianni.gr Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα).



Μουσείο Οίνου και Αμπέλου



Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Νάουσας στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη - το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908) και παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως σήμερα. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα, τα οποία παρουσιάζουν στον επισκέπτη ή στο μελετητή, όλη την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής κρασιού - από τον αμπελώνα μέχρι την αποθήκευσή του σε βαρέλια - καθώς επίσης και μικροαντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της. Θα δείτε παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.

omogeneia.ana-mpa.gr

Χειρότερο χανγκόβερ από τα σκούρα ποτά

Περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες από ό,τι στα ανοιχτόχρωμα ποτά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος


Κατά την εορταστική περίοδο, είναι καλό να το έχετε υπόψη: το ουίσκι προκαλεί χειρότερο χανγκόβερ από τη βότκα. Γενικώς, τα πιο σκουρόχρωμα οινοπνευματώδη θα σας ταλαιπωρήσουν την επομένη περισσότερο από ό,τι τα πιο ανοιχτόχρωμα, το κόκκινο κρασί περισσότερο από ό,τι το λευκό.

Ωστόσο, είτε το οινοπνευματώδες που ήπιατε είναι ανοιχτόχρωμο είτε σκουρόχρωμο, οι επιδόσεις σας την επομένη στη δουλειά θα είναι εξίσου κακές.

Αυτό διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν- και μπορεί να οφείλεται σε χημικά μόρια που αποκαλούνται συγγενή (ακετόνη, ακεταλδεΰδη, μεθανόλη, τανίνες κ.ά.) και είναι πολύ περισσότερα στο ουίσκι από ό,τι στη βότκα και στα σκουρόχρωμα ποτά από ό,τι στα ανοιχτόχρωμα. Το μπέρμπον, αμερικανικό ουίσκι από καλαμπόκι, βρέθηκε ότι έχει 37 φορές περισσότερα από όσα η βότκα. Αυτά τα βλαβερά χημικά παραπροϊόντα είναι μέρος της αιτίας για την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι έπειτα από μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών. Μην παίρνετε όμως θάρρος: οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αν πιείτε όλη τη νύχτα βότκα αντί για ουίσκι ή λευκό κρασί αντί για κόκκινο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε καλύτερη απόδοση το επόμενο πρωί στη δουλειά. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αlcoholism: Clinical and Εxperimental Research».

Ίδια απόδοση
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νταμάρις Ρόζεναου που ηγήθηκε της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, «ενώ το αλκοόλ είναι από μόνο του αρκετό για να κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται την επομένη άρρωστοι, αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να επιτείνουν τις αρνητικές συνέπειες καθώς το σώμα μας αντιδρά σε αυτές». Ωστόσο, «ενώ οι άνθρωποι που ήπιαν μπέρμπον αισθάνονταν χειρότερα, δεν παρουσίασαν χειρότερη απόδοση στη δουλειά τους σε σχέση με αυτούς που ήπιαν βότκα- η απόδοση όλων ήταν εξίσου κακή».

Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 95 άνδρες και γυναίκες που ήταν υγιείς πότες. Ήπιαν μπέρμπον ή βότκα μέχρι να φτάσουν στο ίδιο σημείο μέθης και το επόμενο πρωί ελέγχθηκαν για τον χρόνο αντίδρασής τους και πώς αισθάνονται. Το ίδιο συνέβη και την επομένη, αφού άλλαξαν ποτά. «Το μπέρμπον έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα απ΄ ό,τι η βότκα», λέει η δρ. Ρόζεναου. «Το αλκοόλ έκανε τους ανθρώπους να τα καταφέρνουν χειρότερα όταν χρειαζόταν να επιδείξουν προσοχή για μια χρονική περίοδο κάνοντας γρήγορες ακριβείς επιλογές, αλλά δεν τα κατάφερναν χειρότερα μετά το μπέρμπτον απ΄ ό,τι μετά τη βότκα. Γι αυτό, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται χειρότερα, δεν λειτουργούν χειρότερα μετά το μπέρμπον, απ΄ ό,τι μετά τη βότκα». Η καθηγήτρια Ρόζεναου υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που έχουν χανγκόβερ οδηγούν χειρότερα, αλλά δεν το καταλαβαίνουν.

www.tanea.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr