Μελέτη της ICAP

![]() | |
Πηγή: naftemporiki.gr
ΤΟ ΝΟ 1 BLOG ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ.
![]() | |
Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2009-10 αναμένεται, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1%, στα 1,774 δις τόνους, έναντι 1,793 δις τόνων την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2008-9. Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτιμάται αυξημένη κατά 1,4%, στα 1,746 δις τόνους, έναντι 1,722 δις τόνων την προηγούμενη περίοδο. Όμως, παρά την ελαφρά κάμψη της παραγωγής και την ελαφρά άνοδο της κατανάλωσης, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2009-10 (αρχές καλοκαιριού) αναμένεται, σύμφωνα με το IGC, να φθάσουν σε ρεκόρ πενταετίας και να είναι αυξημένα κατά 7,7%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, διαμορφούμενα στα 390 εκατ. τόνους, έναντι 362 εκατ. τόνων το 2009 και 291 εκατ. τόνων το 2008.
Ειδικότερα, για τα στάρια οι νεώτερες εκτιμήσεις του IGC κάνουν λόγο για παραγωγή μειωμένη κατά 1,6% κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, έναντι της προηγουμένης, αυξημένη παγκόσμια κατανάλωση κατά 0,6% και αποθέματα ρεκόρ πενταετίας, αυξημένα κατά 19,4%, σε σχέση με εκείνα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Για το καλαμπόκι το IGC προβλέπει ότι, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος θα διαμορφωθεί μειωμένη κατά 1,1,%, η κατανάλωσή του θα εμφανίσει άνοδο κατά 1,4%, τα δε αποθέματα καλαμποκιού θα διαμορφωθούν και αυτά σε επίπεδα ρεκόρ πενταετίας και θα είναι αυξημένα κατά 7,7%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Για την καινούργια εμπορική περίοδο 2010-11, οι νεώτερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών κάνουν λόγο για αυξημένες κατά 10 εκατ. στρέμματα εκτάσεις παγκοσμίως με καλλιέργεια σταριών και για αναμενόμενη παραγωγή της τάξης του 2,4% χαμηλότερα από την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται μια ελαφρά άνοδος της παραγωγής σταριών, ενώ αντιθέτως κάμψη διαφαίνεται σε Ουκρανία και Ρωσία.
Όσον αφορά στη νέα σοδειά καλαμποκιού οι προς καλλιέργεια εκτάσεις εκτιμώνται αυξημένες κατά 1,6%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές σε Βόρεια και Νότια Αμερική και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ | |
![]() «Βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής γεωργίας στον τομέα των εξαγωγών αποτελεί η επιτραπέζια ελιά, θεσμικά όμως προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργούν αντικίνητρα στους εξαγωγείς. Για τη διαφύλαξη του εθνικού θησαυρού με στόχο να μην υπάρχει στο μέλλον... ημερομηνία λήξης, παραγωγοί, μεταποιητές και τυποποιητές ενώνονται σε μια γροθιά για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής γύρω από το εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Αρνητικά στο ερώτημα «ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός... με ημερομηνία λήξης;», απάντησαν οι ειδικοί, στο πλαίσιο της χθεσινής ομότιτλης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών. Σύμφωνα με το νέο Πρόεδρο του ΕΦΕΤ και καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων, Γ. Νυχά, υπάρχει μέλλον για την ελιά. «Η επιτραπέζια ελιά είναι από τα δυνατά εξαγωγικά όπλα της ελληνικής γεωργίας. Είναι το δυναμικό ελληνικό προϊόν με το οποίο η χώρα συναγωνίζεται την Ισπανία αλλά και την Ιταλία, κατέχοντας τη δεύτερη ή την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη εξαγωγών. Αποτελεί προϊόν από το οποίο και ως επιστήμονες και ως καταναλωτές, μόνο πολλά και θετικά έχουμε να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νυχάς. Στα θεσμικού χαρακτήρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΕΜΕΤΕ στην εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Νέλος Γεωργούδης. «Η ελληνική επιτραπέζια ελιά, αποτελεί ιδιαίτερα δυναμικό προϊόν της ελληνικής γεωργίας με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπό αυτές τις συνθήκες το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο. Ωστόσο θεσμικά προβλήματα φρενάρουν τις εξαγωγές και δημιουργούν αντικίνητρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργούδης, αναφέρθηκε στην απουσία μητρώου επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιχειρηματίες που μεταποιούν και εμπορεύονται την επιτραπέζια ελιά υπό συνθήκες όχι νόμιμες, στην επί 31 χρόνια ισχύ του Π.Δ. 221 που δημιουργεί προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στα αντικίνητρα που παρουσιάζονται για την εξαγωγή του προϊόντος. Το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι όμως το μοναδικό που προβληματίζει την ΠΕΜΕΤΕ. Φέτος, η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο Πήλιο, ήταν μειωμένη κατά 50% περίπου λόγω των καιρικών συνθηκών. «Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο είναι διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια. Η τοπική ποικιλία «ελιά Πηλίου» ή γνωστή στο εξωτερικό ως «ελιά Βόλου», αποτελεί προϊόν που οι αγορές του εξωτερικού ζητάνε με το όνομά του. Τα τελευταία όμως χρόνια υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς και φέτος καταγράφτηκε μείωση έως και 50% στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι παροδικό. Ως περιοχή έχουμε ένα προϊόν πασίγνωστο στο εξωτερικό. Έγκειται στους παραγωγούς αλλά και τους μεταποιητές να την προωθήσουν ακόμη καλύτερα», είπε από την πλευρά του, το μέλος της ΠΕΜΕΤΕ, Χάρης Σιούρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς που αποτελεί το θησαυρό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ Πηγή: eleftheria.gr |