http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::fruit news::Επανεξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων σε παραγωγούς κερασιού το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


«Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες –για τα κεράσια όπως αναφέρετε και δεν είναι μόνο στο νομό σας, είναι και σε πάρα πολλούς άλλους νομούς- αυτό θα επανεξεταστεί και αν τα στοιχεία υπάρχουν και δικαιολογούνται θα δώσουμε τις ενισχύσεις», απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Γεωργίου Καρασμάνη, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους καλλιεργητές Πέλλας.

Η επίκαιρη ερώτηση
«Όπως καταγράφεται με επίσημα στοιχεία στο Νομό Πέλλας και για την περσινή παραγωγή έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας σε πολλές δεντροκαλλιέργειες, καθώς και μειωμένη παραγωγή στις σπαραγγοκαλλιέργειες του Νομού μας. Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΕΛ.Γ.Α. και είναι αποκαλυπτικά όχι μόνο για την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά καταγράφονται σοβαρότατες και πλέον εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δόθηκαν επισήμως στη Βουλή μετά από αίτησή μου, οι ζημιές που έχουν διαπιστωθεί στις δεντροκαλλιέργειες κυμαίνονται από 45% έως 90%. Ενώ για το σπαράγγι η μειωμένη παραγωγή ξεπερνά το 45%.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι ζημιές αυτές έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση, όχι μόνο τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και ολόκληρες περιοχές των οποίων η τοπική οικονομία στηρίζεται στις παραπάνω αγροτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι πληγείσες καλλιέργειες αποτελούν μονοκαλλιέργεια συνεπώς και αποκλειστικό πόρο επιβίωσης.

Επειδή η ίδια η Υπουργός είχε δηλώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική παροχής κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων. Παρά ταύτα προσφάτως η ίδια έχει υπογράψει απόφαση -την οποία επικροτούμε και στηρίζουμε- για κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ για επιτραπέζιες ελιές και έχει προγραμματίσει επίσης κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για μηλιές οι οποίες έχουν προσβληθεί από το φουζικλάδι σε γειτονικούς μας νομούς και με την επισήμανση ότι η ίδια ευαισθησία θα πρέπει να την διακρίνει για όλους τους πληγέντες παραγωγούς.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Αν προτίθεται να εκδώσει, το ταχύτερο δυνατό, απόφαση για κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για τους δεντροκαλλιεργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές του Νομού Πέλλας».

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr