Όπως διευκρίνισε, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης «έχουν φρακάρει» οι τρεις αποθήκες, τουλάχιστον δέκα στρεμμάτων εκαστη, με ευπαθή προϊόντα, όπως 2.800 τόνοι πατάτες Αιγύπτου και κρεμμύδια, ενώ πρόσθεσε, ότι είναι και άλλα τρόφιμα τοποθετημένα σε υπόστεγα, τη στιγμή μάλιστα που τα container με φρούτα (φράουλες, ακτινίδια, βανίλιες, βερίκοκα, κ.α), υπερβαίνουν σε αριθμό τα 70. Επεσήμανε δε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μέσο κόστος κάθε container φθάνει στα 20.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και οι μεταποιητικές μονάδες είναι φουλαρισμένες με προϊόντα που «περιμένουν» να εξαχθούν». Όλα αυτά τα προϊόντα «κινδυνεύουν» να σαπίσουν, τόνισε ο κ.Καρούλης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη παρατηρούνται αλλοιώσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον ζωϊκό τομέα. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρούλης υπογράμμισε ότι το κόστος συντήρησης των προϊόντων και τα επιπλέον μεταφορικά που θα προκύψουν θα μετακυλιστούν ως επιπλέον χρήματα στους καταναλωτές.
Στη σύσκεψη υπό τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Καρούλης ζήτησε να ορίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι η οργανική θέση του κάθε γεωπόνου-ελεγκτή, αλλά και να πραγματοποιούνται έλεγχοι και στη λαχαναγορά της πόλης.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Κλήμης Γούναρης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τις περικοπές που έγιναν, οι μετακινήσεις που εγκρίθηκαν εξαντλούνται στο πρώτο εξάμηνο του έτους και πρόσθεσε, «ναι μεν η εργασία μας αφορά στο να είμαστε έξω, αλλά δεν έχουμε στη διάθεσή μας μεταφορικά μέσα». Οι γεωπόνοι- ελεγκτές, αντιδρούν στις αλλαγές που έρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για οδοιπορικά. Αυτό που ζητούν είναι να μειωθεί ο αριθμός των χιλιομέτρων βάσει των οποίων λαμβάνουν αποζημίωση και να αυξηθεί στα 25 λεπτά/χλμ, η χιλιομετρική αποζημίωση -σήμερα 15 λεπτά- καθώς, όπως υποστηρίζουν, η τιμή της βενζίνης έχει σκαρφαλώσει στα ύψη.
Στο μεταξύ, ιδιώτες επιχειρηματίες από τον πτηνοτροφικό κλάδο, κατέθεσαν στη σύσκεψη ότι έχουν σταματήσει να σφάζουν και βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας προειδοποίησαν ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα άμεσα, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κατέβουν με τα ζώα τους στην πλατεία Αριστοτέλους.
Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων μετέφεραν την αγωνία των επιχειρηματιών που απειλούνται άμεσα με λουκέτα, ενώ ο αντινομάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικής, Πολιτικής Γης και Τοπογραφήσεων, Γιώργος Τσαμασλής, τόνισε ότι η Νομαρχία έχει τα όπλα να αντιδράσει και θα το κάνει εφόσον δεν βρεθεί λύση στη σύσκεψη που γίνεται στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, χαρακτηρίζει ανυπολόγιστες τις ζημίες που προκαλούν στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και στις εξαγωγές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων και καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Νομαρχίες να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης των ελέγχων από δημόσιους ή / και ιδιωτικούς φορείς.
paseges.gr