Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::foodsafety news:: Ποιός έβαλε λυσοζύμη στο τυρί μου!

Κοιτάς τα συστατικά στο σακκουλάκι με το τριμμένο τυρί λίγο πριν ρίξεις μια ικανή ποσότητα στην μακαρονάδα σου και η παρουσία λυσοζύμparmezana.jpgης Ε1105 σε ξενίζει; Ποιός έβαλε Ε1105 στην παρμεζάνα μου; Η λυσοζύμη είναι ένα ένζυμο με αντιβακτηριακή δράση που χρησιμοποιείται στην τυρομκομεία ως φυσικό αντιμικροβιακό μια και αποικοδομεί το κυτταρικό τους τοίχωμα. Το ένζυμο χρησιμοποιείται παγκοσμίως, κυρίως σε μέσης και μακράς ωρίμανσης τυριά, και προστίθεται στην καλλιλέργεια του τυριού πριν την προσθήκη της πυτιάς κατά την τυροκόμηση. Συνηθίζεται μια δοσολογία 20 γραμμαρίων λυσοζύμης στον τόνο του παραγώμενου τυριού. Βασικός στόχος της χρήσης του ενζύμου είναι η αναστολή της βουτυρικής ζύμωσης που προκαλείται στα τυριά από το Clostridium tyrobutyricum. Παράλληλα όμως έχει καταγραφεί γενικότερη αντιμικροβιακή δράση στα κλοστρίδια, αλλά και στις λιστέριες. Μάλλον λοιπόν δεν πρέπει να σου κοπεί η όρεξη με αυτό που διάβασες και να σηκωθείς από το τραπέζι νηστικός. Η λυσοζύμη είναι πρωτείνη με ενζυμική δράση παρούσα ως συστατικό των δακρύων, του σάλιου, του αίματος αλλά και του γάλακτος των θηλαστικών. Ως πρόσθετο τροφίμων κυκλοφορεί ως σκόνη και απομονώνεται από ασπράδι αυγών και εδώ γεννιέται ένα ερωτηματικό που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δώσει σαφή απάντηση ακόμη. Άτομα αλλεργικά στα αυγά είναι ασφαλή να καταναλώσουν τυροκομικά με λυσοζύμη; Έχουν κατά τον EFSA καταγραφεί περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης σε τυρί με λυσοζύμη σε ανθρώπους αλλεργικούς στα αυγά.
foodsafety.pblogs.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr