http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Ανάρπαστοι οι κομποστοποιητές


ImageΜέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ανακύ- κλωσης οργανικών απορριμμάτων στον Δήμο Ιάρδανου Ηλείας, οι κάδοι που προμηθεύτηκε ο δήμος έγιναν ανάρπαστοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτη», σύντομα θα δοθεί παραγγελία για καινούργιους κάδους ενώ ο δήμαρχος ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία αποστέλλοντας σε όλους τους δημότες επιστολή όπου αναλύονται οι τρόποι και τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης.

Στην επιστολή αναλύονται τα οφέλη της κομποστοποίησης και ο τρόπος ορθής χρήσης των κάδων. Κομποστοποίηση ουσιαστικά είναι η βιολογική αερόβια επεξεργασία μετατροπής των οργανικών απορριμμάτων σε φυσικό λίπασμα για τον κήπο.

Ποια απορρίματα όμως μπορούν να αποτεθούν στον ειδικό κάδο; Απορρίμματα κουζίνας (υπολείμματα τροφών, φρούτα, λαχανικά, ψωμιά, καφές, τσάι, αυγά, τυριά, όχι όμως κρέας και ψάρι), απορρίμματα κήπου (φύλλα, μικρά κλαδιά, χόρτα, γρασίδι, λουλούδια, χώμα στάχτη), απορρίμματα υγρής μορφής(γάλα, χυμοί φρούτων, υγρά τρόφιμα με ημερομηνία λήξης) μπορούν να ενταχθούν στο οικιακό κομπόστ.

Το κομπόστ είναι εξαιρετικό λίπασμα για όλα τα δέντρα και τα λουλούδια και συγχρόνως βελτιώνει την ποιότητα του χώματος.Τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης είναι αρκετά, μεταξύ των οποίων η μείωση κατά 36% του όγκου των δημοτικών απορριμμάτων, παράγει πολύ καλής ποιότητας λίπασμα, αναπτύσσει την οικολογική συνείδηση και συντελεί ουσιαστικά στον οικονομικό προϋπολογισμό μιας οικογένειας.

Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων έως και 50%. «Πιστεύουμε ότι με την ανακύκλωση γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικού, ένα πρόγραμμα που «αγκαλιάστηκε» θερμά εξ' αρχής από τους δημότες, και τώρα με την κομποστοποίηση θα πετύχουμε το στόχο μας» δηλώνει ο δήμαρχος Ιάρδανου Λάμπης Αριστειδόπουλος. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος Ιάρδανου προγραμματίζει από κοινού με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ημερίδα ενημέρωσης στο Βούναργο, έδρα του δήμου, με θέμα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr