http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news::Copa-Cogeca: Καταστροφική για τα Ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα η απελευθέρωση του εμπορίου με τις χώρες της Mercosur


Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca συντάχθηκαν με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., την Δευτέρα 17 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ζήτησαν να μην επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών με της χώρες της Λατινικής Αμερικής που συγκροτούν την Mercosur. Όπως προειδοποιούν μια τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει σοβαρά τα υψηλά πρότυπα παραγωγής των προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Copa, κ. Padraig Walshe, με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ισπανίδα υπουργό Γεωργίας, κα. Elena Espinosa, δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση των χωρών αυτών που έστειλαν ένα «εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα» για την επανάληψη των συνομιλιών με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η κίνηση αυτή της επανέναρξης των συνομιλιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ε.Ε. για τα πρότυπα ασφαλείας στα τρόφιμα. Οι παραγωγοί της Ε.Ε. πρέπει να συμμορφώνονται με τις αυστηρές απαιτήσεις της Κοινότητας αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, ενώ οι χώρες της Mercosur είναι ότι δεν τηρούν τα ίδια πρότυπα. Χρησιμοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην παραγωγή κρέατος, παρά το ότι είναι απαγορευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν φτωχούς αντιβιοτικούς ελέγχους, οι συνθήκες εργασίας τους είναι απαράδεκτες σε σχέση με τα κοινοτικά πρότυπα, επωφελούνται επίσης από την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τους οποίους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αρνούνται. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι και άλλοι εμπορικοί εταίροι όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δεν επιτρέπουν τις εισαγωγές κρέατος από χώρες της Mercosur».

«Ο αγροτικός τομέας της ΕΕ έχει ήδη γονατίσει, με το γεωργικό εισόδημα να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2000 σε πολλά κράτη μέλη. Χαρακτηριστική ήταν η πτώση του μέσου όρου του εισοδήματος στην Ε.Ε. κατά 12% το περασμένο έτος. Κάθε περαιτέρω πίεση στα εισοδήματα των αγροτών θα είναι αφόρητη, προκαλώντας μαζική έξοδο από τον τομέα και εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Paolo Bruni, τόνισε: «Οι Copa-Cogeca βρίσκουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επανέναρξη των συνομιλιών της Ε.Ε. με της χώρες της Mercosur εντελώς είναι απαράδεκτη. Μια διμερής εμπορική συμφωνία με τη Mercosur θα προκαλέσει μια απότομη αύξηση του βοείου κρέατος, των πουλερικών, του σιταριού, των εσπεριδοειδών και των χυμών στην Ε.Ε. από τις χώρες αυτές. Θα προκαλέσει επίσης πιο εντατικές μεθόδους εκτροφής. Καλούμε συνεπώς τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα προχωρήσουν. Μάλιστα επί του θέματος οι Copa-Cogeca έστειλαν σχετική επιστολή στην κα Espinosa και σε όλους τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ».

paseges.gr


Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr