http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Εκκαθάριση επί 13 χρόνια!

Εκκαθάριση επί 13 χρόνια!
«Σκανδαλώδης» καθυστέρηση στην εκκαθάριση, που μετρά 13 ολόκληρα χρόνια, στην ΑΔΕΛΚΑΝ «κρατά» όμηρους περισσότερους από 300 πρώην εργαζόμενους και 500 παραγωγούς. Ο φάκελος έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή, ενώ η υπόθεση θεωρείται ως μία από τις πιο πολύπλοκες των τελευταίων χρόνων, με «θύματα» για μία ακόμη φορά εργαζόμενους και αγρότες.
Δεκατρία «πέτρινα» χρόνια έχουν περάσει για τους πρώην εργαζόμενους της ΑΔΕΛΚΑΝ, αλλά και τους παραγωγούς που περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους. Την ίδια ώρα ωστόσο οι εκκαθαριστές που έχει ορίσει η Αγροτική Τράπεζα -τρεις υπάλληλοι της ΑΤΕ, δύο από το Βόλο και ένας από τη Λάρισα- σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων αλλά και του ΚΚΕ που φέρνει το θέμα στη Βουλή, πληρώνονται διπλομισθία επί 13 ολόκληρα χρόνια… για να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση!!!
Στις διαρκείς κρούσεις εργαζομένων και παραγωγών οι εκκαθαριστές παραπέμπουν από το σήμερα στο αύριο, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια, στα οποία μεσολάβησαν πολλά… εκτός από την αποπληρωμή των δικαιούχων εργαζομένων και αγροτών.
Αποζημιώσεις από δεδουλευμένα μισθών και επιδομάτων δικαιούνται περίπου 120 εργαζόμενοι - μόνιμο προσωπικό της ΑΔΕΛΚΑΝ , άλλοι τόσοι που απασχολούνται εποχιακά καθώς και περίπου 450 παραγωγοί τομάτας. Ο «Γολγοθάς» τους ξεκίνησε το 1997, συνεχίζεται όμως μέχρι σήμερα με άγνωστη έκβαση, όσο δεν δίνονται σαφείς απαντήσεις από τους εκκαθαριστές που όρισε η Αγροτική Τράπεζα.
Πολλοί από τους δικαιούχους έχουν ήδη αποδημήσει, ενώ αρκετοί από αυτούς που περιμένουν επί 13 χρόνια είναι πλέον σε απόγνωση. « Είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύουν έτσι; Σε λίγο όπως πάνε τα πράγματα θα κάνουμε διαθήκη στα παιδιά μας τα λεφτά που είναι να πάρουμε…» επεσήμανε αγανακτισμένος πρώην υπάλληλος της ΑΔΕΛΚΑΝ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που γνωρίζει την υπόθεση καλά. Οι περισσότεροι μάλιστα επισημαίνουν ότι θα πρέπει κάθε χρόνο που καταβάλλεται μία δόση έναντι του συνολικού τιμήματος, τα χρήματα να δίνονται σταδιακά για την αποπληρωμή των εργαζομένων που βρίσκονται άλλωστε στην πρώτη θέση των πιστωτών.
Σημειώνεται ότι οι 120 εργαζόμενοι πρωτόδικα είχαν πετύχει την καταβολή 220 εκατομμυρίων δραχμών σαν αποζημίωση, αλλά την υπόθεση "μπλόκαρε" η ΑΤΕ, η οποία -αν και κρατική τράπεζα - έκανε τότε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.
Το θέμα στη Βουλή…
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος από τη Μαγνησία και ο Αντώνης Σκυλλάκος από τη Λάρισα, έχοντας γίνει αποδέκτες των καταγγελιών των πρώην εργαζομένων, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Αναφέρονται στην προϊστορία της υπόθεσης και μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν: «Η συγκεκριμένη εταιρία συσκευασίας βιομηχανικής τομάτας, αφού «φέσωσε» τράπεζες-ΙΚΑ-αγρότες που παρέδωσαν την παραγωγή τους, μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης μέσω πλειστηριασμού (Απόφαση Αγροτικής Τράπεζας). Έγινε η πρώτη εκκαθάριση το 1997 από ΑΔΕΛΚΑΝ στην ΕΛΙΤΑ- οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτε των οφειλόμενων χρημάτων, αλλά η ΕΛΙΤΑ δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα η Αγροτική Τράπεζα να συνέχει τις εκκαθαρίσεις μέσω πλειστηριασμών. Με την πτώχευση της ΕΛΙΤΑ οι εργαζόμενοι πήραν ένα μέρος των οφειλομένων.
Το 2008 οι εγκαταστάσεις της εταιρίας πουλήθηκαν σε εταιρία. Οι εργαζόμενοι μάταια περιμένουν την εξόφληση των δεδουλευμένων από το νέο πλειστηριασμό μέχρι σήμερα. Το ίδιο και οι αγρότες.
«Δεκατρία χρόνια… εκκαθάριση(;)
Και ιώβεια υπομονή να είχαν οι πρώην απλήρωτοι εργαζόμενοι, θα είχε εξαντληθεί.
Οι τρεις εκκαθαριστές που ορίστηκαν και οι τρεις υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας. Όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ αλλά και δικαιούχοι εργαζόμενοι, αμείβονται με διπλό μισθό από την Τράπεζα και μάλιστα η αμοιβή τους αφαιρείται από το ποσό της εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το 1997 και αφού ξεκίνησε ο πρώτος πλειστηριασμός για να αγοραστεί από την ΕΛΙΤΑ, από την προκαταβολή 200 εκ. δραχμών που έδωσε η ΕΛΙΤΑ έναντι του 1,2 δισ. δραχμές συνολικό τίμημα, περίπου 120 εκ. δραχμές δηλώθηκαν ως έξοδα εκκαθάρισης!!! Το 1999 που ωστόσο δεν καταβλήθηκε η δεύτερη δόση για την αγορά, η ΑΔΕΛΚΑΝ παράμενε μετέωρη και έτσι υιοθετήθηκε η προσφορά να συνεχίσει σε συνεργασία με την ΓΚΕΡΠΕΡ ΕΛΛΑΣ (θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας ΓΚΕΡΠΕΡ).
Από το 2008 στο «σχήμα» έχουν ενεργοποιηθεί νέοι επιχειρηματίες από το Ισραήλ, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν έχουν αποπληρώσει το συνολικό τίμημα αγοράς που ανέρχεται στα 3.521.643,43 ευρώ, ερώτημα που θέτουν και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή
taxydromos.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr