http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

35 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για έργα οικολογικής καινοτομίας


Στις 13 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε πρόσκληση υποβολής προσφορών ύψους 35 εκατομμυρίων € για έργα οικολογικής καινοτομίας τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΑΚ). Στο πλαίσιο του ΠΑΚ 2010 διατίθενται πόροι για νέα έργα στους τομείς της ανακύκλωσης υλικών, των βιώσιμων προϊόντων για κατασκευές, των τροφίμων και ποτών και των "πράσινων" επιχειρηματικών πρακτικών.

Ιδιαίτερα ευμενούς υποδοχής τυγχάνουν οι αιτήσεις μικρών εταιρειών που προσφέρουν πράσινα προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να διεισδύσουν στις αγορές. Η πρόσκληση ισχύει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2010. Σύμφωνα με την σχετικά ανακοίνωση, μπορούν κάλλιστα να επιλεγούν για χρηματοδότηση μέχρι και 50 περίπου έργα.

Ο Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής καινοτόμων έργων συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάδειξης της ευρηματικότητας της Ευρώπης όσον αφορά τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός μας. Το πρόγραμμα οικολογικής καινοτομίας ΠΑΚ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της επιχειρηματικής απόδοσης των οικολογικών πρακτικών, αφού πολυάριθμα προϊόντα και υπηρεσίες καταδεικνύουν πλέον τη συμβατότητα της ανταγωνιστικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική προστασία.»

Η πρόσκληση καλύπτει τέσσερις κύριους τομείς:

  • Ανακύκλωση υλικών
  • Βιώσιμα υλικά κατασκευών
  • Τρόφιμα και ποτά
  • Πράσινη επιχειρηματικότητα

Κάλυψη του κόστους μέχρι ποσοστού 50% του έργου

Η πρόσκληση απευθύνεται ιδίως στις ΜΜΕ που έχουν αναπτύξει κάποιο πράσινο προϊόν, διαδικασία, ή υπηρεσία που έχει μεν περάσει τα κατάλληλα τεχνικά τεστ, αλλά διαγκωνίζεται ακόμη προκειμένου να βρει τη θέση του/της στην αγορά. Με την πρόσκληση προσφέρεται άμεση συγχρηματοδότηση, με επιχορηγήσεις οι οποίες καλύπτουν ποσοστό μέχρι και 50% του συνολικού κόστους του έργου. Τα 35 εκατομμύρια € που διατίθενται για την πρόσκληση υποβολής προσφορών 2010 αναμένεται να επιτρέψουν την υλοποίηση 45 ως 50 νέων έργων.

Τα έργα επιλέγονται με γνώμονα την καινοτόμο προσέγγιση που υιοθετούν, τις προσδοκίες ανταπόκρισης της αγοράς και τη συμβολή τους στις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα των πόρων.

44 περίπου έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο του εγχειρήματος, ενώ άλλα 45 αναμένται να δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Ιδού μερικά παραδείγματα: μετατροπή φθαρμένων ελαστικών σε χρήσιμα μονωτικά υλικά· χρήση φυτειών μπαμπού για τον καθαρισμό "απόνερων", και αντικατάσταση συμβατικών χάρτινων ετικετών με καινοτόμες τεχνολογίες λαίηζερ.

Η πρόσκληση υποβολής προσφορών 2010 παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας στο πλαίσιο της Ημέρας της Οικολογικής Καινοτομίας του ΠΑΚ στο κτίριο Charlemagne των Βρυξελλών, στις 13 Απριλίου.

Η οικολογική Καινοτομία του ΠΑΚ

Με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 200 εκατομμυρίων € για την περίοδο 2008-2013, η Οικολογική Καινοτομία του ΠΑΚ στηρίζει την πρώτη εφαρμογή και την περαιτέρω διείσδυση, στην αγορά, βιώσιμων λύσεων που αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους της Ευρώπης. Η Οικολογική Καινοτομία του ΠΑΚ συνιστά μια πράσινη συνιστώσα του Προγράμματος-πλαίσιο για την Οικολογική Καινοτομία και έναν δυναμικό συντελεστή του Σχεδίου Δράσης για τις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες (ETAP/ΣΔΠΤ).

paseges.gr

Όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/application_en.htm

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr