"Η ετήσια παραγωγή κρασιού στη Ρουμανία διαμορφώνεται στα 5,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ωστόσο οι φόροι που καταβάλλονται αφορούν μόνο το 1,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Τα υπόλοιπα αφορούν την ιδιωτική κατανάλωση στη μαύρη αγορά" επισήμανε ο κ. Γκεόργκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαιρέσει τους ιδιώτες οινοπαραγωγούς από την φορολογία για- το ανώτερο - 20 εκατόλιτρα κρασιού και όσοι παράγουν από 20 μέχρι 1.000 εκατόλιτρα κρασιού θα πρέπει να φορολογηθούν. "Οι μικροί παραγωγοί πρέπει να πληρώνουν φόρους για την ποσότητα που πωλούν", είπε ο κ. Γκεόργκε.
Ένα άλλο πρόβλημα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ρουμανικής ένωσης οινοπαραγωγών, είναι ότι ο κύριος όγκος του κρασιού (το 60%) που παράγεται στη Ρουμανία είναι λευκό κρασί, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά ζητά κόκκινο κρασί. Ο κ. Γκεόργκε πρότεινε η κυβέρνηση να παρέχει οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τους οινοπαραγωγούς να συμμετέχουν στις ενώσεις, παρά να δρουν ιδιωτικά, ούτως ώστε να βοηθηθούν.
Πηγή: agronews.gr