Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::chef news::Οι σεφ της ανατολικής Μεσογείου μαγειρεύουν για την αγκινάρα ΙρίωνΜε νέο πνεύμα οργανώνεται το Φεστιβάλ Αγκινάρας 2010 στις 01 Μαΐου 2010 στα Ίρια Αργολίδας από το Δήμο Ασίνης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει σεφ από την Τουρκία και την Κύπρο που μαζί με τους Έλληνες μάγειρες θα τιμήσουν την αγκινάρα Ιρίων μέσα από την παραπάνω εκδήλωση στην οποία η μαζική παρουσία του κοινού θα δώσει μια ξεχωριστή βραδιά.

Όπως είναι φυσικό μέσα από την καινοτόμο αυτή εκδήλωση οι διοργανωτές φιλοδοξούν να αναδείξουν το χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν της αγροτικής παραγωγής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο IRIA MARE HOTEL.

Στο επίκεντρο της γιορτής βρίσκεται η μαγειρική τέχνη επαγγελματιών μαγείρων από την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.

Αφορμή για τον χαρακτήρα της φετινής εκδήλωσης έδωσε η συνεργασία του Δήμου Ασίνης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα κατά τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος LEADER της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

Ο Κεντρικός Θεματικός Άξονας Στρατηγικής της αναπτυξιακής προσπάθειας του Τοπικού Προγράμματος LEADER είναι: «Ανατολική Πελοπόννησος - Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία».

Η στρατηγική της οικοανάπτυξης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER+ της 3ης Προγραμματικής Περιόδου, έδωσε συγκεκριμένα ποιοτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προβλημάτων στην περιοχή.

Η περαιτέρω ενίσχυση των πετυχημένων πρακτικών με την ενσωμάτωση σε αυτές, ως βασικών παραμέτρων, των στοιχείων μεθοδολογικής και τεχνολογικής καινοτομίας, θα δημιουργήσει τη ‘'γέφυρα'' από την οικοανάπτυξη στην καινοτομία την οποία θα επιδιώξει να ‘'διασχίσει'' η περιοχή μέσω του Τοπικού Προγράμματος LEADER της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης επαγγελματίες μάγειρες από την Τουρκία την Κύπρο, οι οποίοι εκπροσωπούν φορείς που είναι μέλη του δικτύου CONSERVATOIRE INTERNATIONAL DES CUISINES MEDITERRANEENNES[1], και φυσικά την Ελλάδα, θα αναδείξουν με την δική τους ικανότητα και εμπειρία την γαστρονομική απόλαυση ενός ιδιαίτερου και γευστικού προϊόντος όπως είναι η αγκινάρα Ιρίων.

Στην εκδήλωση θα λάβουν χώρα πολιτιστικά δρώμενα με την συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ θα εκτεθούν και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Απριλίου 2010 σε επιλεγμένα εστιατόρια της περιοχής οι Τούρκοι και οι Κύπριοι μάγειρες μαζί με τους ντόπιους θα μαγειρέψουν τα φαγητά της κεντρικής εκδήλωσης τα οποία θα σερβίρονται μαζί με το μενού των εστιατορίων.

Το πρωί του Σαββάτου 01 Μαΐου στο συνεδριακό χώρο του IRIA MARE HOTEL θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η διατροφική αξία της αγκινάρας και η συμβολή της στην ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής». Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σχέδιο δράσης για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μέσα από τη γαστρονομία στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος LEADER της 4ης Προγραμματικής περιόδου ενώ θα γίνει παρουσίαση και θα προβληθεί DVD του αρχαιολογικού μουσείου με θέμα: « Η Αρχαιολογική ιστορία της Αργολίδας».

Το βράδυ του Σαββάτου στο εστιατόριο του IRIA MARE HOTEL θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση που θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική.

Στην εκδήλωση θα υποδεχτούν τους προσκεκλημένους ο Δήμαρχος Ασίνης κ. Παναγιώτης Μπουκούρης και ο Νομάρχης Αργολίδος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος και θα ακολουθήσει σύντομη διάλεξη για την αγκινάρα στη μεσογειακή κουζίνα. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να σερβιριστούν με τρία πλήρη μενού (τρία πιάτα και γλυκό) για κάθε μια από τις κουζίνες ( ελληνική, τουρκική, κυπριακή) στην τιμή των 12,00 € ανά μενού. Θα επιδιωχθεί σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) να γίνει παρουσίαση των κρασιών της αργολικής γης.


[1] Το Δίκτυο CONSERVATOIRE INTERNATIONAL DES CUISINES MEDITERRANEENNES : Διατήρηση της Μεσογειακής Κουζίνας, αποτελείται από μέλη από όλες τις χώρες της Μεσογείου και έχει σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της μεσογειακής κουζίνας, ως στοιχείο διαπολιτιστικής επικοινωνίας των λαών της Μεσογείου, αλλά και ως στοιχείο διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Μέσω της Πάρνωνα Α.Ε. και του Πελοπόννησος, έχουν πραγματοποιηθεί γαστρονομικά φεστιβάλ στη Νεμέα, στο Λεωνίδιο, στις Καρυές Λακωνίας. Παράλληλα επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης έχουν συμμετάσχει αναδεικνύοντας την Πελοποννησιακή κουζίνα σε γαστρονομικές εκδηλώσεις στη Μάλτα, στη Βαρκελώνη, στην Κύπρο και στη Μασσαλία.

Πηγή: paseges.gr


Τρόφιμα και Ποτάby foodandbeverage-gr & kariera.gr