http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::european food news:: Ευρωβουλευτές υπέρ αναγραφής της χώρας προέλευσης

ImageΥπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα τάχθηκε το Ευρωκοι- νοβούλιο, φανερώνοντας ότι το θέμα κάθε άλλο παρά λήξαν μπορεί να θεωρηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, ενέκριναν πάνω από 800 τροπολογίες του κανονισμού για τη σήμανση των αγροδιατροφικών προϊόντων, μετά από διαβούλευση 18 μηνών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν η σήμανση υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τις εξής διατροφικές πληροφορίες που είχε ζητήσει και η εισηγήτρια του κανονισμού, Ρενάτε Ζόμερ: περιεχόμενο σε ενέργεια, σε σάκχαρα, σε λίπη, , σε ζάχαρη και σε αλάτι. Επιπλέον ζητούν στις πληροφορίες που δίνονται στον καταναλωτή να περιληφθούν οι πρωτεϊνες, οι ίνες και τα trans λιπαρά, στοιχεία για τα οποία η Κομισιόν είχε ζητήσει εθελοντική αναγραφή.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των τροφίμων. Η Κομισιόν τάσσεται κατά αυτής της γενίκευσης της αναγραφής της χώρας προέλευσης, όπως έχει φανεί και από τη στάση της απέναντι στην ελληνική διάταξη για την προέλευση του γάλακτος.

Σήμερα υποχρεωτική είναι η αναγραφή προέλευσης μόνο για το μοσχάρι, τα ψάρια, τα οπωροκηπευτικά, τα αβγά, το μέλι και το κρασί. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η λίστα αυτή να περιλάβει και άλλα προϊόντα όπως πουλερικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και συσκευασμένα προϊόντα με ένα κύριο συστατικό. Επιθυμούν επίσης την αναγραφή στα σύνθετα προϊόντα που περιέχουν κρέας. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά της χρήσης χρωματικών κωδικών (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο) που αξιολογούν την διατροφική αξία των τροφίμων, προς απογοήτευση των οργανώσεων των καταναλωτών. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές θεωρούν τους χρωματικούς κωδικούς ως το πιο εύκολο και απλό σύστημα για να προσανατολιστεί ο καταναλωτής που επιθυμεί μια υγιεινή διατροφή, σχολίασε η Μονίκ Γκουαγιέν της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC). Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει επί του σχεδίου κανονισμού το Μάιο.

Πηγή: agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr