http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

COPA-COGECA: Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών.

 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, στην εφοδιαστική αλυσίδα των αγορών με τρόφιμα, απαιτεί επειγόντως αυστηρότερα μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα. Όπως τονίζουν, όσα ανακοινώθηκαν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή έχει φθάσει σε σημείο που είναι ζωτικής σημασίας για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να λάβουν συγκεκριμένα αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η αγορά των τροφίμων της Ε.Ε. κυριαρχείται από μεγαλεμπόρους της λιανικής και το μερίδιο των αγροτών στις λιανικές τιμές των τροφίμων εξακολουθεί να συρικνώνεται. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν δράση κατά των ενεργειών που προκαλούν ανισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.



Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των COPA και COGECA, στις 28 Οκτωβρίου, από τις Βρυξέλλες επισήμανε τα εξής: «Θέλουμε μέτρα για τη διευκόλυνση και την προώθηση της συγκέντρωσης των προμηθειών ώστε να εξασφαλιστεί πως οι αγρότες θα έχουν μια καλύτερη θέση στην αγορά. Χρειαζόμαστε δράσεις για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των γεωργών να χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητές των συνεταιρισμών. Χρειαζόμαστε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι καταχρήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Αυτές είναι μερικές από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας και ο δικαιότερος ανταγωνισμός. Γεγονότα που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν στους γεωργούς να αποκτήσουν δικαιότερο μερίδιο από την κατανομή της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων τους».



Οι COPA και COGECA χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Επιτροπής ως ένα βήμα προς τα εμπρός. Χαιρετίζουν επίσης την πρόσφατη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων» προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα και των τιμών που απολαμβάνουν οι γεωργοί.
Η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων είναι αναγκαία ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην τροφική αλυσίδα σύμφωνα με τις COPA και COGECA, οι οποίες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας μηνιαίας βάσης παρακολούθησης των τιμών χονδρικής και λιανικής των τροφίμων, του ύψους των λιανικών τιμών και την αναλογία τους με τις αγροτικές πρώτες ύλες. Οι COPA-COGECA, κατά συνέπεια, χαιρετίζουν την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητούν να συσταθεί το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, τονίζουν πως απαιτείται περισσότερη δράση προκειμένου να τεθεί τέρμα στις μεγάλες ανισορροπίες που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr