http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Οι συνέπειες από την αύξηση του φόρου στα ποτά

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες θα έχει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ (φωτογραφία), πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών. Και προσθέτει ότι δεν θα έχει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη.

- Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών.

Για ποιον λόγο δεν συμφωνείτε;

«Πράγματι, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι ένα από τα μέτρα που πρόκειται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών στην προσπάθεια κάλυψης του ελλείμματος είναι η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Κατ΄ αρχάς δεν είναι δεδομένο ότι μια αύξηση του φόρου θα βοηθήσει στις ανάγκες εσόδων της χώρας. Χωρίς να αμφισβητούμε τις κυβερνητικές προθέσεις, έχουμε στα χέρια μας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του φόρου θα έχει ή μηδενικές αποδόσεις ή ακόμη και αρνητικές».

- Ποιες θα είναι οι συνέπειες; «Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς, ως εταιρείες που διακινούμε τα ποτά, δεν επιβαρυνόμαστε από τον ΕΦΚΟΠ. Μας αφορά όμως διότι η αύξησή του μπορεί να προκαλέσει μείωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια μείωση των κρατικών εσόδων. Και έχουμε ζητήσει συνάντηση- από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτώνμε τον υπουργό για να συζητήσουμε το ζήτημα. Διαθέτουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση μας. Υπάρχει αναλυτική επιστημονική μελέτη, από ανεξάρτητο φορέα που προσφέρει αξιόλογα συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες της αύξησης του ΕΦΚΟΠ για τα κρατικά έσοδα, τον τουρισμό αλλά και την ποιότητα των οινοπνευματωδών που πωλούνται στη χώρα».

- Τι αναφέρει η μελέτη; «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει: * Μείωση της κατανάλωσης και κατ΄ επέκταση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τα μέλη της Ενωσης Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών συμβάλλουν ετησίως στα δημόσια έσοδα από καταβολές φόρων με περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

* Επιβάρυνση του πληθωρισμού και αναμφίβολα ενίσχυση των κινήτρων λαθραίας διακίνησης οινοπνευματωδών, προκαλώντας έτσι ανάπτυξη της φοροδιαφυγής.

* Επιβάρυνση της τιμής του “τουριστικού προϊόντος”, αφού είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα ποτά επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερο ειδικό φόρο σε σχέση με τους περισσοτέρους ανταγωνιστικούς μας τουριστικούς προορισμούς.

* Μετατόπιση της κατανάλωσης προς τη “μαύρη” αγορά και άλλες παράνομες πρακτικές.

* Παράλληλη αύξηση όλων των άλλων ειδών επιτόπιας κατανάλωσης, π.χ. καφέ και αναψυκτικών, με την «ευκαιρία» της επανέκδοσης των τιμοκαταλόγων».

tovima.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr