http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Τρόφιμα στα... μέτρα σας

Ντομάτες ειδικά σχεδιασμένες για νεφροπαθείς και δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι μερικά από τα τρόφιμα που δημιουργεί η είσοδος της τεχνολογίας στη γεωργία.
Όπως τόνισε σε σχετικό συνέδριο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Τσαυτάρης, ''πρόκειται για τρόφιμα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, που μάλιστα -μακροχρόνια- θα μπορούν να εξατομικευτούν και να παραλλάσσονται αναλόγως της ηλικίας του ατόμου''. Στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τροφίμων που θα αντιμετωπίζουν τις ειδικές ανάγκες ασθενών (για παράδειγμα, νεφροπαθείς), εγκύων και ανθρώπων με δυσανεξία σε κάποια συστατικά. Ετσι, θα μπορούν να δημιουργηθούν για παράδειγμα ποικιλίες σιτηρών με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη ή τροφές που όταν θα λαμβάνονται στη διάρκεια της κύησης θα αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιή μωρά.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, μεταξύ των 100 ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, οι δυο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Ωστόσο τελικά, καταλήγουν όλες μαζί στον ίδιο μύλο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ειδικών ποικιλιών.

Με γνώμονα τις ανάγκες μας.

Ήδη το ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση προϊόντων και περιοχών, στο πλαίσιο του έργου ''RAF REGIONS'', ώστε να ξεκινήσουν μικροκαλλιέργειες φυτικής παραγωγής, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα, καθώς το 70% της έρευνας στον τομέα των τροφίμων πραγματοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαδοποίηση καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Το μόνο που απομένει είναι να εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσαυτάρης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr