http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν προσφορά και τιμές

Ρεκόρ στην παραγωγή καλαμποκιού «βλέπει» η IGC ενώ η Ελλάδα  κινείται σε πτωτική τροχιά με Βουλγαρία και Ρουμανία να καθορίζουν  προσφορά και τιμές

Μπορεί το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) να κάνει λόγο για επίπεδο ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, που θα φτάσει τους 809 εκατ. τόνους, στην χώρα μας όμως τα πράγματα δεν ακολουθούν τις διεθνής τάσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει αύξηση στην παραγωγή αλλά προβλέπεται και μείωση της τάξης του 20% στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, διευκρινίζει ότι η αγορά και οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζονται από την παραγωγή στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. «Από την στιγμή που μπήκε η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην Ε.Ε. λόγω των μεγάλων εκτάσεων που καλλιεργούν η προσφορά και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την δική τους παραγωγή. Οπότε εμάς δεν μας επηρεάζει τόσο η παγκόσμια παραγωγή, όσο οι δύο αυτές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Κοκκινούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέα Λιούτα στον ΑγροΤύπο «Στην περιοχή μας η καλλιέργεια καλαμποκιού την χρονιά που διανύουμε θα είναι μειωμένη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κατά 20% τουλάχιστον. Όσον αφορά στα αποθέματα θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν στις αποθήκες μας, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 16-17 λεπτά. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στην διαδικασία που έχουν σπαρθεί όλα τα καλαμπόκια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δήλωσής τους».

Για μείωση της παραγωγής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε, στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου βρίσκονται ακόμα αποθέματα από το 2008. «Έχουν σπαρθεί λιγότερα στρέμματα από ότι ήταν πέρσι αλλά υπάρχουν πολλά αποθέματα. Στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου υπάρχουν αποθέματα ακόμα από το 2008. Αυτή την στιγμή οι τιμές είναι 16-17 λεπτά», σημειώνει, δίνοντας μια διαφοροποιημένη εικόνα από αυτή, που μας έδωσε ο κ. Κοκκινούλης για την Λάρισα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας τόνισε: «Σήμερα φαίνεται να υπάρχει έλλειψη από καλαμπόκι. Μάλιστα είμαστε σε οριακό σημείο για το αν θα μας φτάσουν οι ποσότητες έως τον Σεπτέμβρη που θα ξαναγίνει αλωνισμός».

Προβλέψεις ICG για ρεκόρ παραγωγής

Σε επίπεδο ρεκόρ των 809 εκατ. τόνων εκτιμάται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου την εμπορική περίοδο 2010/2011, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC).
Πιο αναλυτικά, η παραγωγή αραβόσιτου για την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 6 εκατ. τόνους, ενώ αναμένεται αύξηση σπορών σε ΗΠΑ, χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Νότια Αμερική και Κίνα. Ωστόσο, οι φετινές αποδόσεις ενδεχομένως να μην φτάσουν τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Η παγκόσμια κατανάλωση αραβόσιτου αναμένεται να είναι και αυτή αυξημένη κατά 13 εκατ. τόνους σε νέο υψηλό 818 εκατ. τόνων, περιλαμβανομένων των 481 εκατ. τόνων για ζωοτροφές, 5 εκατ. τόνους πάνω από την εμπορική περίοδο 2009/10.
Η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται αυξημένη, ενώ η βιομηχανική χρήση του προϊόντος αναμένεται και αυτή αυξημένη κατά 8 εκατ. τόνους στους 214 εκατ. τόνους. Αυτή ενδέχεται να είναι η μικρότερης κλίμακας ανάπτυξη εδώ και μία δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας την χαμηλή διεύρυνση της βιομηχανίας αιθανόλης στις ΗΠΑ.

agrrotypos.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr