Η γυάλινη φιάλη πρωτοκυκλοφόρησε το 1935, έχοντας σχεδιαστεί στις ΗΠΑ απ' όπου ήρθε και το καλούπι για την παραγωγή της. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1981) σήμανε την προμήθεια νέου καλουπιού από την Ιταλία, καθώς η αρχική ήταν του ενός κουάρτου (0,94645 λίτρα) και έπρεπε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό λίτρο. Η παραγωγή της γινόταν σε υαλουργία της Λάρισσας, ενώ τα τελευταία χρόνια η Σχολή την προμηθευόταν από τη Βουλγαρία.
Η πρόσφατη λειτουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Γάλακτος και Γαλακτομικών Προϊόντων της Σχολής με υποδομή για την εκπαίδευση στην παραγωγή ευρέος φάσματος γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, τυροκομικά, παγωτό), υπήρξε η αφορμή για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της, όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ, κ. Θαν. Γιαμουστάρης. Η αδυναμία του κοινού να επιστρέφει τις φιάλες στα σημεία αγοράς κατέστησε την αλλαγή απαραίτητη.
paseges.gr