http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::wine news:: Σε ολοένα και περισσότερα…ράφια τα κρασία της ΕΟΣ Σάμου!!!


Μια νέα εποχή αρχίζει για τα κρασιά της Σάμου. Παγκοσμίως διάσημο το αιγαιοπελαγίτικο αυτό νησί για τα γλυκά κρασιά του, που παράγονται από την ΕΟΣ Σάμου, οι εξαγωγές της οποίας καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, και από το ξακουστό μοσχάτο σταφύλι του, εξορμά για νέες κατακτήσεις, με όχημα τα ξηρά κρασιά και οδηγό το λευκό κρασί «Ψηλές Κορφές».

Από τη στιγμή που βγήκε στην αγορά (πριν από δυο χρόνια περίπου), το κρασί «Ψηλές Κορφές» κατακτά όλο και περισσότερα σημεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με την αρωματική του ένταση και τη φρέσκια, ζωντανή γεύση του.

Αποδεικνύει έτσι πως το επιλεγμένο μοσχάτο σταφύλι από τις ορεινές πλαγιές - τις ψηλές κορφές - του νησιού και η καλή οινοποίηση, οδηγούν σε «μεθυστικά» αποτελέσματα, ικανά να κατακτήσουν ειδικούς και καταναλωτές κρασιού. Το αποδεικνύουν άλλωστε τα γεγονότα: Ξεκινώντας από το εσωτερικό, το κρασί «Ψηλές Κορφές» έχει ήδη εξαιρετική αποδοχή από γνωστά εστιατόρια της χώρας μας, που το έχουν συμπεριλάβει στη λίστα κρασιών τους.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η ένταξή του στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) και πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης («Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», αντίστοιχα), καθώς και στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ξηρό κρασί της Σάμου εντάσσεται στα ΚΑΕ, αφού μέχρι πρότινος εκεί υπήρχε μόνο το γλυκό κρασί Samos Vin Doux. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΚΑΕ, εκτός από σημεία πώλησης είναι και σημαντικά σημεία προβολής και διαφήμισης των σαμιώτικων κρασιών, τόσο προς Έλληνες, όσο και προς ξένους.

Στο δε εξωτερικό, οι αγορές του Βελγίου και της Γερμανίας έχουν δεχθεί πολύ καλά το εν λόγω κρασί, που πρόσφατα μπήκε και στην κινεζική αγορά, αφού εντάχθηκε στη γκάμα της κρατικής εταιρείας της Κίνας «Cosco». Η μεγάλη αυτή εταιρεία στέλνει ήδη πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για τις πωλήσεις του κρασιού «Ψηλές Κορφές». Η αποδοχή μάλιστα αυτή είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, όσον αφορά την αγορά της Κίνας, εφόσον πρόκειται για μια τόσο νέα ετικέτα.

Τέλος, το κρασί «Ψηλές Κορφές», εσοδείας 2008, κέρδισε και τους επαΐοντες γευσιγνώστες-κριτές μιας εκ των πλέον απαιτητικών αγορών κρασιού του κόσμου, αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα στο 2009 απέσπασε τρία μετάλλια, σε αντίστοιχους διαγωνισμούς αυτής τη ς χώρας (International Wine & Spirit Competition, International Wine Challenge και Decanter World Wine Awards). Χαρακτηρίσθηκε δε «ιδιαίτερα προτεινόμενο» κρασί και «εξαιρετική αγορά», από το έγκριτο περιοδικό Decanter, σε γευστική δοκιμή λευκών ελληνικών κρασιών που διοργάνωσε.

Ιστορικό

H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού.

Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους.

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.

Φιλοσοφία

Με μοναδικό, για την Ελλάδα, τρόπο, η Ένωση Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου υποστηρίζει το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και προβάλει, μέσω του κρασιού, τη Σάμο σε όλη την υφήλιο. Όλες οι προσπάθειές της ξεκινούν από το σταφύλι των αμπελοκαλλιεργητών της και καταλήγουν πάλι σε αυτούς.

Στόχος της ΕΟΣΣ είναι η ταύτιση του ονόματός της με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας. Βασική της επιδίωξη είναι η ισχυροποίηση της θέσης της, μέσω της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της, της αύξησης του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά οίνου και της συνεχούς επέκτασης σε περισσότερες αγορές. Έτσι, θα επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η αύξηση των πωλήσεων, με απώτερο σκοπό την επίτευξη καλύτερης και συνεχώς αυξανόμενης τιμής για το σταφύλι των αμπελοκαλλιεργητών-μελών της.

Μέλη - διοικητικό συμβούλιο

Μέλη της Ένωσης Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου είναι, υποχρεωτικά, όλοι οι υφιστάμενοι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί του νομού Σάμου, που ιδρύθηκαν ή θα ιδρυθούν, βάσει του Α.Ν. 6085/1934. Οι παραγωγοί που ανήκουν στους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς είναι στο σύνολό τους 2.847, εκ των οποίων οι 40 ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια.

Κάθε Οινοποιητικός Συνεταιρισμός αντιπροσωπεύεται στην Ένωση με ένα έως πέντε μέλη εκλεγμένων αντιπροσώπων. Ο αριθμός τους καθορίζεται ανάλογα με την παραγωγή σταφυλών που παραδίδουν τα φυσικά μέλη του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού στην Ένωση κατά την τελευταία τριετία. Παραγωγή μέχρι 100.000 κιλά αντιστοιχεί σε έναν αντιπρόσωπο, παραγωγή από 100.001 μέχρι 200.000 κιλά σε δύο αντιπροσώπους κ.ο.κ. και μέχρι πέντε αντιπροσώπους.

Πηγή: paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr