Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού, πλαστικός χειρουργός, αποκαλύπτει τα μυστικά της
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr
«Δεν έκανα... λίφτινγκ στη φασολάδα για να κερδίσω στον διαγωνισμό για το καλύτερο πιάτο! Απλώς και το μαγείρεμα χρειάζεται την ίδια ή και μεγαλύτερη φαντασία, δεξιοτεχνία και καλό χέρι, όπως στη δουλειά που κάνω ως πλαστικός χειρουργός. Από ΄κει και πέρα, το μυστικό της θεωρώ πως έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο παρασκευής της και λιγότερο με τα συνήθως ίδια υλικά της...».Έβαλαν τα δυνατά τους και βάλθηκαν να συναγωνιστούν τους κορυφαίους σεφ. Επίδοξοι «Μαμαλάκηδες» χθες το μεσημέρι, στο Μουσείο Νάσιουτζικ στα Σπάτα, προσπάθησαν να πείσουν τον γνωστό μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη για τις ικανότητές τους να φτιάχνουν γευστική, πετυχημένη στα συστατικά και στο βράσιμο πατροπαράδοτη φασολάδα, το εθνικό μας φαγητό. Σε ρόλο αρχικριτή, τον... υποχρέωσαν να δοκιμάσει τριάντα τρεις κουταλιές, τρεις από κάθε κατσαρόλα, οι οποίες στήθηκαν και φέτος στο πλαίσιο του «17ου Διαγωνισμού Φασολάδας», με διοργανώτρια την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που αποτελεί πια θεσμό.
Πρωτοεμφανιζόμενος στη γαστρονομική αυτή πρόκληση, ο γνωστός γιατρός κ. Θόδωρος Βουκίδης έκανε τα φασόλια του να... εξαφανιστούν λόγω νοστιμιάς. Κατέκτησε επάξια- σύμφωνα με τους τρεις κριτές- το «Μέγα Κύπελλον», το έπαθλο του πρώτου νικητή. «Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μαγειρική, γιατί μου αρέσει! Πάντοτε, όποτε έχουμε τραπέζι στο σπίτι μας, οπωσδήποτε ένα από τα πιάτα το φτιάχνω μόνος μου. Μπορώ να πω ότι η κουζίνα με ξεκουράζει στο μέγιστο, ακόμα και έπειτα από μια κοπιαστική ημέρα...», λέει στα «ΝΕΑ». Στην περίπτωση, ωστόσο, του χθεσινού διαγωνισμού χρειάστηκε να αντιστραφούν οι οικογενειακοί κανόνες. «Όταν περιλαμβάνεται στο μενού μας, συνήθως την ετοιμάζει η σύζυγός μου. Αλλά τώρα, με την ευκαιρία του διαγωνισμού, εγώ και μόνον εγώ είχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο άκουσμα, μάλιστα, των συμβουλών που επιχείρησε να μου δώσει, της ξεκαθάρισα πως εγώ διαγωνίζομαι και άρα θα τη φτιάξω μόνος μου, όπως και έγινε! Η πρωτιά, λοιπόν, είναι 100% δική μου... Τίμια πράγματα!» λέει, χωρίς να διστάσει μάλιστα να αποκαλύψει τη συνταγή του.
«Ανέκαθεν τα φασόλια ήταν το κρέας των Ελλήνων. Όταν, λοιπόν, θες να φτιάξεις μια καλή φασολάδα θα πρέπει να την ετοιμάσεις όπως μια κρεατόσουπα: στην αρχή θα βράσεις όλα τα λαχανικά μαζί- σέλινο, καρότο και κρεμμυδάκι. Θα τα κάνεις, δηλαδή, ζωμό. Μπορείς να βάλεις και λίγα στο μπλέντερ για πολτό. Στη συνέχεια, μέσα σε αυτό το ζουμί θα βράσεις και τα φασόλια- πολλοί βράζουν εξ αρχής όλα τα υλικά μαζί. Εξαρτάται βεβαίως και από τα ίδια τα φασόλια, από το πόσο εύκολα βράζουν. Το καλύτερο είναι να τα έχεις στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αυτό έκανα τώρα και εγώ: είχα έτοιμο από το Σάββατο τον ζωμό και βρεγμένα τα φασόλια και απλώς χθες το πρωί τα έβρασα για σαράντα πέντε λεπτά της ώρας...», λέει.
Φοβούνται το αλάτι
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι κριτές του διαγωνισμού διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους δώδεκα συμμετέχοντες- άνδρες, γυναίκες και ένα ανδρόγυνο- πάτησαν... φρένο στο αλάτι και έκαναν ανάλατη τη φασολάδα τους, σύμφωνα με τον Ηλία Μαμαλάκη. «Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος φοβάται πλέον να το χρησιμοποιήσει, καθώς είναι γνωστό ότι κατηγορείται για εμφάνιση υπέρτασης. Υπάρχει και η άποψη - όχι σωστή πάντως- ότι όποιος θέλει το προσθέτει στο τέλος στο πιάτο του. Εμείς δοκιμάσαμε μέχρι και λευκή, χωρίς ντομάτα, φασολάδα διαίτης, μόνο με λεμόνι και ρίγανη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα στη γεύση της. Κριτήριό μας, ωστόσο, ήταν ο παραδοσιακός χαρακτήρας της συνταγής και όχι οι νέες μορφές της με κάρι ή άλλα πρόσθετα ξένα υλικά. Εννοείται πως μέτρησαν και η νοστιμιά της και το χρώμα της. Πράγματι, αυτή που ξεχώρισε τελικά ήταν η πιο ισορροπημένη, είχε στις σωστές δόσεις τα συστατικά της, ήταν και ωραία χυλωμένη- λιγάκι πηχτή και καλοψημένη. Οι άλλες δύο, που επίσης βραβεύτηκαν, έχασαν στα σημεία την πρωτιά: η μία είχε ελάχιστο σέλινο, η άλλη πολλή ντομάτα...», λέει ο ίδιος.
Η καλύτερη στον Στρατό!
Όσο για την πλέον ιδανική φασολάδα, αυτή - όπως λέει- τη γεύονται οι... φαντάροι! «Η πιο νόστιμη είναι αυτή που φτιάχνεται στα στρατιωτικά μαγειρεία, γιατί το ΄΄κλειδί΄΄ είναι η ποσότητα: όσο μεγαλύτερο είναι το καζάνι τόσο καλύτερη βγαίνει. Θα χρειαστούν, βεβαίως, κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, καλά- που να βράζουν εύκολα- φασόλια και καλό ελαιόλαδο. Οι υπερβολές, αντιθέτως, στη δοσολογία είναι το συνηθισμένο λάθος των νοικοκυρών. Αυτές χαλάνε την ισορροπία του φαγητού...».
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΜΑΛΑΚΗ
«Η πιο νόστιμη είναι αυτή που φτιάχνεται στον Στρατό, γιατί το ΄΄κλειδί΄΄ είναι η ποσότητα: όσο μεγαλύτερο το καζάνι τόσο καλύτερη»Τα... «φασουλοΌσκαρ»
ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ «φασουλοδιαγωνιζόμενοι» έπρεπε να φέρουν έτοιμη τη φασολάδα τους, χθες το μεσημέρι, στο Μουσείο Νάσιουτζικ, στα Σπάτα. Ήταν υποχρεωμένοι να την παρασκευάσουν στο σπίτι τους, αποκλειστικά με ελληνικά υλικά. Από τις παραμονές του διαγωνισμού, μάλιστα, είχαν λάβει από τους διοργανωτές, τόσο τα φασόλια όσο και την κατσαρόλα, ώστε να διαγωνιστούν όλοι επί ίσοις όροις. Στο φινάλε, ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτεροι:
τον πρώτο νικητή Θ. Βουκίδη ακολούθησαν κατά σειρά οι κυρίες Πάκι Χλωρογιάννη και Χέλμα Αμούργη...
Πηγή: tanea.gr