Δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, τα μέτρα δεν θα είναι χρηματοδοτικού, αλλά κανονιστικού χαρακτήρα, όπως επισήμανε ο κύριος Τσιόλος στο περιθώριο της σύσκεψης. Ο Επίτροπος εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 και διευκρίνισε ότι τα μέτρα για τον γαλακτοκομικό κλάδο θα καθοριστούν βάσει των συμπερασμάτων της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου την οποία η Κομισιόν έχει συστήσει και της οποίας η τελική έκθεση αναμένεται τον Ιούνιο.
Στα τέλη του 2009, η Κομισιόν είχε ξεμπλοκάρει ένα έκτακτο ταμείο ύψους 300 εκατ. ευρώ για τους Ευρωπαίους αγελαδοτρόφους. Τώρα ο κλάδος έχει ανάγκη «πιο μακροπρόθεσμα μέτρα», τα οποία οι υπουργοί Γεωργίας θα συζητήσουν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Τσιόλος.
Κλειδί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών
Άμεση αναγκαιότητα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των γαλακτοπαραγωγών αποτελεί η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά επισήμανε η Copa-Cogeca σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε επ’αφορμή της σύσκεψης «Ποιο Μέλλον για το Γάλα». Όπως επισημαίνει η αντιπροσωπευτική οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών, από την τιμή λιανικής πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων, μόλις το 24% καρπώνονται οι παραγωγοί, ενώ πριν 10 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.
Ο πρόεδρος της Copa, Πάτρικ Βάλσε, δήλωσε στη σύσκεψη: « Το εισόδημα των αγροτών της ΕΕ βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου εισοδήματος, ενώ το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ έχει σημειώσει πτώση πάνω από 20% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές τιμές παραγωγού και υψηλό κόστος παραγωγής. Είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν νέα στοιχεία στην μελλοντική πολιτική γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά να προταθούν στην επόμενη έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για το γάλα».
Ο κύριος Βάλσε διέγραψε τα δράσεις που είναι αναγκαίες: «Τα ισχύοντα κοινοτικά μέτρα διαχείρισης της αγοράς, όπως το σύστημα δημόσιας παρέμβασης της ΕΕ για το γάλα και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να διατηρηθούν. Επίσης χρειάζεται να διατηρήσουμε τη στρατηγική μας παρουσία στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών. Συνεπώς τα κίνητρα για την εξαγωγή γαλακτοκομικών πρέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον να αποτελούν τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής γάλακτος. Η κοινοτική πολιτική πρόσβασης στην αγορά πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί μια αποτελεσματική τιμή παρέμβασης. Τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων της αγοράς όπως η ασφάλιση είναι απαραίτητα και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω προκειμένου οι αγρότες να προστατευτούν από την ακραία μεταβλητότητα της αγοράς. Επίσης χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, με την προϋπόθεση ότι θα ωφελήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους.»
Ο Ανρί Μπρισάρ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για τα γαλακτοκομικά, τόνισε: «Το μερίδιο των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχει σημειώσει απότομη πτώση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τεράστιας δύναμης λίγων σουπερμάρκετ. Πρέπει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη. Ένας τρόπος για να βελτιωθεί η θέση τους είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα πλαίσια οργανισμών που ανήκουν στους παραγωγούς, και ιδίως συνεταιρισμών. Πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για τη συλλογική διαπραγμάτευση στο γαλακτοκομικό τομέα. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις συμβατικές σχέσεις μεταξύ γαλακτοπαραγωγών και βιομηχανίας και με μία νομοθεσία πλαίσιο προς αποφυγή άδικων συμβατικών πρακτικών. Αναγκαία είναι και η βελτιωμένη διαφάνεια της αγοράς.»
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Copa-Cogeca καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να διασφαλίσουν μια δυναμική Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο μέλλον, η οποία θα διατηρεί τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες και θα διασφαλίζει έναν ακμαίο γαλακτοκομικό τομέα και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές.
Πηγή: agronews.gr