http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food seminars news:: Πρόγραμμα κατάρτισης στην υγιεινή τροφίμων!!!

http://www.ebeth.gr/eb/images/whiteTower_f_Gr.gif

Την υλοποίηση σεμιναρίων κατάρτισης στην υγιεινή τροφίμων προγραμματίζει, για πρώτη φορά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά την επιτυχημένη -επί σειρά ετών- πραγματοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για εργαζόμενους και επιχειρηματίες του νομού Θεσσαλονίκης.

Τα εν λόγω σεμινάρια καλύπτουν την υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις, βάσει της υπουργικής απόφασης 14708/17-08-07 (ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007), να καταρτίζουν το σύνολο του προσωπικού τους που ασχολείται με το χειρισμό τροφίμων. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης, εγκρίνει και εποπτεύει την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων. Από την προβλεπόμενη εκπαίδευση δύναται να εξαιρεθεί μόνο το προσωπικό που διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν. Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιήσει το ΕΒΕΘ περιλαμβάνουν αρχές του συστήματος HACCP.

Ο στόχος του προγράμματος

Τα προγράμματα αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή (Κανονισμός ΕΚ 852/2004) και απευθύνονται σε κάθε άτομο μιας επιχείρησης τροφίμων που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα (Επίπεδο 1 - απλός χειριστής τροφίμων). Σκοπός των προγραμμάτων είναι να εκπαιδεύσουν τους καταρτιζόμενους σε θέματα στοιχειώδους υγιεινής των τροφίμων, έτσι ώστε αυτοί να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παραγομένων προϊόντων, κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους.

... και το περιεχόμενο

Το περιεχόμενο του προγράμματος (Επίπεδο 1) περιλαμβάνει κατάρτιση στα εξής σημεία:

1. Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων

2. Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών

3. Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους

4. Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων

5. Το Εργασιακό Περιβάλλον

6. Πρακτικές καθαρισμού

7. Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών

8. Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων


Διάρκεια και κόστος

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ώρες επιμόρφωσης. Η κατάρτιση θα πραγματοποιείται Δευτέρα και Τετάρτη, κατά τις απογευματινές ώρες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 50 ευρώ για τα μέλη και 80 για τα μη μέλη του ΕΒΕΘ. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση (υπογεγραμμένη και με τη σφραγίδα της επιχείρησης) στο Τμήμα Μελετών και Έρευνας (Τσιμισκή 29 ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, 3ος όροφος), τηλ. 2310 370 180,181 & 370 195). Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν προσωρινή βεβαίωση παρακολούθησης από το ΕΒΕΘ, ενώ η οριστική βεβαίωση πιστοποίησης εκδίδεται από τον ΕΦΕΤ, κατόπιν γραπτών εξετάσεων πολλαπλής επιλογής.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr