http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Κλείνει συμβόλαια στο καλαμπόκι ο ΘΕΣγάλα



Μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αγελαδοτρόφους και τους παραγωγούς δημητριακών καλλιεργεί ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει από φέτος. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το εγχείρημα ξεκίνησε με το καλαμπόκι και 2.000 στρέμματα στον κάμπο της Λάρισας, από περίπου 100 αγρότες, ενώ στόχος είναι του χρόνου να επεκταθεί, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον τον παραγωγών είναι αρκετά μεγάλο και οι απαιτήσεις του συνεταιρισμού ξεπερνούν τα 15.000 στρέμματα.
Για φέτος, ο ΘΕΣγάλα δίνει τιμή 3,7 λεπτά το κιλό για το ενσίρωμα καλαμποκιού και 20 λεπτά το κιλό για το σπυρί, με τα μεταφορικά να βαρύνουν τον συνεταιρισμό και όχι τους
καλλιεργητές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα Agrenda ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα, Θανάσης Βακάλης, πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η εξάλειψη των μεσιτών. Με δεδομένη τη θετική αντιμετώπιση απέναντι στο εγχείρημα τόσο από την πλευρά των παραγωγών σιτηρών όσο και από τους αγελαδοτρόφους, ο συνεταιρισμός προγραμματίζει για την επόμενη σεζόν να ξεκινήσει τη συμβολαιακή γεωργία και στο κριθάρι.
Βολιδοσκοπώντας την αγορά, υπάρχει η δυνατότητα να κλείνονται συμβόλαια στα 17 με 18 λεπτά το κιλό, όταν οι έμποροι δίνουν μόλις 15 λεπτά, αναφέρει ο κ. Βακάλης. Να σημειωθεί ότι ήδη ο συνεταιρισμός προμηθεύεται κάθε μήνα 500 τόνους σόγιας από ελληνικές εταιρείες (Σόγια Ελλάς, Μύλοι σόγιας και Agroinvest), εξασφαλίζοντας μειωμένη κατά 10% τιμή - από αυτή της αγοράς - δηλαδή 3 με 4 λεπτά κάτω από την τιμή που θα μπορούσε να πετύχει ένας μεμονωμένα ένας παραγωγός.

Οι πρώτες εκλογές με βάση τον νόμο 4015/2011Ο ΘΕΣγάλα είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που προχώρησε σε εκλογές με βάση τον νόμο για τους συνεταιρισμούς 4015/2011, παρά το ότι δόθηκε παράταση στην εφαρμογή του. Μετά τις αρχαιρεσίες, πρόεδρος παραμένει ο Θανάσης Βακάλης, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο «αποκλεισμός» του Γιάννη Δραγατσίκη από τη θέση του αντιπροέδρου και η αντικατάστασή του από τον Γιώργο Σδάνη. Γραμματέας ορίστηκε ο Βασίλης Τρέμας, ταμίας ο Ανδρέας Κραφίλης και μέλος ο Κώστας Τσέτσιλας.
Τη δυσαρέσκειά του για τη μη εκλογή του Γιάννη Δραγατσίκη στο νέο ΔΣ του συνεταιρισμού εκφράζει ο κ. Βακάλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην Ομάδα, καθώς ήταν από τους πρωτεργάτες του ΘΕΣγάλα.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr