http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::recycle oil news::Επιτέλους, ανακύκλωση λαδιών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΥΑΧ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην εγκατάσταση ειδικών κάδων ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών και λιπών σε 8 επιλεγμένα σημεία μέσα στην πόλη θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του Απρίλη η ΔΕΥΑΧ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Σ’ αυτήν αποφασίστηκε επίσης τροποποίηση του κανονισμού σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οι εστιάτορες, θα υποχρεωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτη – ελαιοσυλλέκτη, ώστε αυτά τα υπολείμματα να μην καταλήγουν στο Βιολογικό με τις γνωστές συνέπειες.
«Θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε όλους και σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα, ακόμη και διακοπή της σύνδεσης», δήλωσε στην «Α» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Γιάννης Μουρούνας.


«Πρόκειται για μία προσπάθεια που σκοπό έχει να προστατέψει το βιολογικό σταθμό και τα δίκτυα αποχέτευσης από τη φραγή που προκαλούν τα λίπη στους σωλήνες», δήλωσε ο Γιάννης Μουρούνας που κάλεσε και τους ιδιώτες να πράξουν το ίδιο προστατεύοντας τα δικά τους δίκτυα από τον κίνδυνο της απόφραξης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο ποσοστό αποφράξεων προέρχεται από τα λίπη και τα λάδια που με ευκολία όλοι πετάμε στην αποχέτευση ή και στο περιβάλλον χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες. Οι οποίες στην πρώτη περίπτωση αφορούν την τσέπη μας, ενώ στη δεύτερη την υγεία μας, μιας και όλα αυτά τα λάδια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
«Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια με ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής», δηλώνει και ο Γρηγόρης Ξενάκης.
Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια όταν ήρθε σε επαφή με την ανάλογη εταιρεία που τα ανακυκλώνει.
«Μέχρι στιγμής οι ποσότητες κυμαίνονται από τους πενήντα τόνους μέχρι και τους εξήντα σε ετήσια βάση», λέει ο ίδιος, που δηλώνει ικανοποιημένος και από το γεγονός ότι όλοι οι επαγγελματίες εστίασης συνεργάζονται στη συλλογή των χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων.
Ο ίδιος πλέον σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ προσανατολίζεται στην τοποθέτηση κάδων συλλογής και για γεμάτα μπουκάλια ώστε όσοι ιδιώτες επιθυμούν να τα παραδίδουν σε μπουκάλια χωρίς να μπαίνουν στον κόπο της μετάγγισης.
Προς στιγμήν ο ίδιος στο ελαιοτριβείο διατηρεί ειδικές δεξαμενές συλλογής, συνολικής περιεκτικότητας 35 τόνων, στις οποίες όποιος επιθυμεί μπορεί να αφήνει τα χρησιμοποιημένα λάδια από το σπίτι.
Να σημειωθεί ότι το υλικό όταν μαζευτεί με την κατάλληλη επεξεργασία σε ειδική μονάδα μετατρέπεται σε πρώτης τάξης βιοκαύσιμο αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε κάθε δυνατή χρήση.

alithia.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr