Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::wine news::«Εισβολή» της ΕΑΣ Αμυνταίου στην αχανή αγορά της Κίνας


Πολύπλευρο "άνοιγμα" στην αχανή και πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας, με εξαγωγές, δυναμική παρουσία σε εκθέσεις και προβολή ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση της μακρινής αυτής χώρας, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η ΕΑΣ Αμυνταίου, φιλοδοξώντας, με "εργαλείο" το δικής της παραγωγής κόκκινο κρασί, να μυήσει τους Κινέζους στις ελληνικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα.

Ήδη, η ΕΑΣ Αμυνταίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύναψης συμφωνίας με εισαγωγέα του Χόνγκ Κονγκ, που συνεργάζεται, μάλιστα, με την πολυεθνική ναυτιλιακή και μεταφορική εταιρία Cosco, για την εξαγωγή τουλάχιστον 20.000 φιαλών κόκκινου κρασιού στην περιοχή Χουάν Ζού, κοντά στη Σαγκάη, σύμφωνα με το διευθυντή του οινοποιείου, Γιώργο Βεράνη.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως, αφού γίνει γνωστό το ελληνικό κρασί της ΕΑΣ Αμυνταίου σε περιοχές της Κίνας και "κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών της, τότε θα 'ρίξουμε' στην αγορά τη σαμπάνια -ροζέ αφρώδες- που είναι και η σπεσιαλιτέ μας".

Εξάλλου, η ΕΑΣ Αμυνταίου, στις 20 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην έκθεση "Food & Spirit", στη Σαγκάη, γεγονός που σηματοδότησε μια σειρά από δυναμικές παρουσίες του οινοποιείου σε σχετικές διοργανώσεις σε όλη τη χώρα, με στόχο, τα ελληνικά κρασιά να ενταχθούν στο καθημερινό "τραπέζι" των Κινέζων.

Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου στην κινεζική κρατική τηλεόραση
Στην κρατική τηλεόραση της Κίνας προβάλλεται, σε όλη τη διάρκεια του 2010, 20λεπτο ντοκιμαντέρ σχετικά με το ελληνικό κρασί. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, ο "κολοσσός" των κινεζικών ΜΜΕ (λόγω της μεγάλης της εμβέλειας), η κρατική τηλεόραση, επέλεξε το οινοποιείο της Ένωσης ως ένα από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα ελληνικά οινοποιεία, για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ελληνικό κρασί.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το παρακολουθούν περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές.

Στο ντοκιμαντέρ, η οινολόγος του οινοποιείου, Άρτεμις Τουλάκη-Ρούφα, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οινοποιούνται τα κρασιά του Αμυνταίου, την έμφαση που δίνεται στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων και τις ιδιαιτερότητές της ποικιλίας ξινόμαυρου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην κινεζική ομάδα ο τρόπος παραγωγής των αφρωδών οίνων (σαμπάνια), τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και το γεγονός ότι, το Αμύνταιο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία της Ελλάδας, όπου παράγονται αφρώδη κρασιά.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται, επίσης, ο γεωπόνος του οινοποιείου Γιώργος Κώτσιου, ο οποίος έκανε μια περιήγηση στους αμπελώνες του Αμυνταίου στο κινεζικό τηλεοπτικό συνεργείο και εξήγησε τις καλλιεργητικές τεχνικές και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που εφαρμόζει το οινοποιείο, ενώ ο Γιώργος Βεράνης μιλά για τις διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις του οινοποιείου και το ενδιαφέρον από πολλές χώρες του εξωτερικού για το κρασί της ΕΑΣ Αμυνταίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βεράνη, η Ένωση εξάγει το 15% της ετήσιας παραγωγής της στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται, σήμερα, σε 700.000 φιάλες, με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής έως και το 1 εκατ. φιάλες, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΣ Αμυνταίου πέτυχε την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου της. Συνολικά, λαμβάνει 1,936 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 45%, δάνειο 30% και ιδία συμμετοχή 25% και το ποσό θα διατεθεί αποκλειστικά για μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ροζέ σαμπάνιας, που έχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Η ιστορία του παλαιότερου οινοποιείου της Βόρειας Ελλάδας
Το 1945, ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (EΑΣ) Αμυνταίου, αποτελούμενη από 27 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, δηλαδή 2.250 φυσικά μέλη.

Το 1959, ιδρύθηκε το Οινοποιείο της ΕΑΣ, ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ένωσης και τον επόμενο χρόνο (1960) βγήκε το πρώτο κόκκινο κρασί, που, ύστερα από πετυχημένες δοκιμασίες και πειράματα, διατέθηκε στην τοπική αγορά και ... πέρασε στην ιστορία. Την επόμενη κιόλας χρονιά (1961), διευρύνθηκε η αγορά έξω από το Αμύνταιο.

Από το 1965, που ήταν δημοφιλής η ρετσίνα στη χώρα μας, η ΕΑΣ αποφάσισε να μπει στην παραγωγική διαδικασία, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1971, μια καινούρια ιδέα "γεννήθηκε" στους χώρους του οινοποιείου: το μέλλον είναι η σαμπάνια, που με τον καιρό "κερδίζει έδαφος". Το φθινόπωρο του 1990, το πρώτο λευκό κρασί στην Ελλάδα, από την ποικιλία ξινόμαυρου, εμφιαλώθηκε και κυκλοφόρησε, ενώ το 1996 ένα προϊόν μοναδικής ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσης γεννήθηκε: «οι επιλεγμένοι αμπελώνες».

Το οινοποιείο της ΕΑΣ είναι επισκέψιμο. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης μπορεί να δεί τους χώρους οινοποίησης και τους χώρους εμφιάλωσης. Στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει ο χώρος παλαίωσης, όπου οδηγούνται οι καλύτερες σοδειές. Υπάρχει, επίσης, ένας χώρος γευστικών δοκιμών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλα τα κρασιά του οινοποιείου, αλλά και να παρακολουθήσει τις διαδικασίες οινοποίησης σε DVD, ενώ στο πωλητήριο του οινοποιείου διατίθενται φιάλες με κρασί από τις σπανιότερες σοδειές.

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτάby foodandbeverage-gr & kariera.gr