http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Έρχονται προθεσμιακά συμβόλαια τυριού

http://www.agronews.gr/images/stories/proionta/tyria-polla4.jpg
Ένα σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης του ρίσκου που ελλοχεύει στις διαρκείς διακυμάνσεις των τιμών αποκτούν οι βιομηχανίες τροφίμων αλλά και οι γαλακτοπαραγωγοί διεθνώς μετά την απόφαση του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στον κόσμο, CME (Chicago Mercantile Exchange) να εισάγει από τον ερχόμενο Ιούνιο προθεσμιακά συμβόλαια (futures) τυριού.

Τα νέα συμβόλαια θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Σικάγο από τις 20 Ιουνίου και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που επιχειρήσεις και γαλακτοπαραγωγοί συναλλάσσονται στις μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες.

Από το 1997 και μέχρι σήμερα η αγορά τυριού ήταν μια αγορά φυσικών συμβολαίων spot, με τη χρηματιστηριακή αποτίμηση να γίνεται ημερησίως σε δεκάλεπτες δημοπρασίες στην αίθουσα του χρηματιστηρίου του CME. Εκεί διαπραγματεύονταν κυρίως οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, όπως Kraft Foods, Sara Lee, McDonald's κ.α. που προμηθεύονται το ποσόν σε μεγάλες ποσότητες. Tο στάνταρ της βιομηχανίας είναι το τσένταρ και τα υπόλοιπα τυριά (από τη μοτσαρέλα και το γκούντα μέχρι τη φέτα) αποτιμώνται με βάση την τιμή του τσένταρ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος αποτίμησης, όμως, άφηνε τους συμβαλλόμενους και δη τις επιχειρήσεις τροφίμων εκτεθειμένες στις διόλου ευκαταφρόνητες (ειδικά το τελευταίο διάστημα) μεταπτώσεις των τιμών, εμποδίζοντας τον μακρόπνοο σχεδιασμό τους.

Αντίθετα, τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια τυριού θα συναλλάσσονται ηλεκτρονικά και θα είναι προσβάσιμα 24 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, όντας μακροπρόθεσμα, θα «κλειδώνουν» τις τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους παραγωγούς. Ένα προθεσμιακό συμβόλαιο θα αντιστοιχεί σε 20.000 λίμπρες τσένταρ.

Η εισαγωγή futures τυριού αποτελούσε επιτακτικό αίτημα των βιομηχανιών, ενόψει μάλιστα και της διαρκώς αυξανόμενης «όρεξης» για τυροκομικά προϊόντα που καταγράφεται στις ΗΠΑ αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Εκτιμάται ότι θα φέρουν σταθερότητα σε μια αγορά που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από διαρκείς και ενίοτε απότομες διακυμάνσεις τιμών. «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος να «κλειδώσουν» οι τιμές τυριού για το μέλλον», σημειώνει εκ μέρους του CME η κα Mary Haffenbergt. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Kraft, Renee Zahery: «Τα προθεσμιακά συμβόλαια θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο διαχείρισης κινδύνου τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς».

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr