http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::cretan food news:: “Κλειδί” η πιστοποίηση των κρητικών προϊόντων για την κατάκτηση των αγορών


«Το θέμα της κρητικής διατροφής είναι ένα κεφάλαιο για τον τόπο μας, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας πρέπει να είναι επομένως τα κρητικά προϊόντα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά και για να συμβεί αυτό χρειάζεται γρήγορη προσαρμογή στις ποιοτικές απαιτήσεις που ζητούν σήμερα οι διεθνείς αγορές. Με απλά λόγια χρειαζόμαστε πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα που θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό όνομα (brand name) στη διεθνή αγορά».

Τα παραπάνω επισήμανε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια του 1ου Συνέδριου για την «Κρητική διατροφή & Υγεία» το οποίο διοργανώθηκε στα Χανιά το περασμένο Σαββατοκύριακο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνης.

Ο κ. Σκουλάκης στη τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια ο προβληματισμός για την ποιότητα της τροφής την οποία καταναλώνουμε αυξάνεται διαρκώς. Σ' αυτό το περιβάλλον, ό τόπος μας, η Κρήτη, έχει να προβάλλει ένα λαμπρό, ίσως και μοναδικό παράδειγμα: τη Κρητική Διατροφή, η οποία αντλεί τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και η οποία έχει αναγνωριστεί από την αρχαιότητα ως η ιδανική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας. Πληθώρα άλλωστε ιατρικών μελετών αποδεικνύουν ότι οι Κρήτες είναι κατά κανόνα υγιείς με το μικρότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων. Το ελαιόλαδο, το κρασί, το παξιμάδι, τα τυριά, το μέλι, τα βότανα και τα κηπευτικά της Κρήτης αποτελούν ορισμένα μόνο - από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που συνθέτουν τη βάση της Κρητικής Διατροφής». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει την συνεισφορά της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, όχι μονάχα στην υγεία αλλά και, στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της Κρήτης και γενικότερα της χώρας.

«Να χτυπηθούν οι παράνομες "ελληνοποιήσεις" αγροτικών προϊόντων»

Τέλος ο κ. Σκουλάκης έκανε εκτενή αναφορά στο φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων και συχνά υποβαθμισμένων αγροτικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής καλώντας ταυτόχρονα τον παριστάμενο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Καρχιμάκη «να μπει μπροστά στον αγώνα για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και αυστηρότατα πρόστιμα σε όσους δρουν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών» προσθέτοντας πως «και ο ίδιος θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, αυτή τη πρωτοβουλία». Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού ο οποίος ξεκαθάρισε πως «για τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και για τον ίδιο, η αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αποτελεί πρώτο μέλημα» στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους παρανομούν πως «δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές που απομυζούν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών».

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr